Társasház felújítás


drbjozsef # 2022.01.21. 08:33

A kérdés,hogy ilyen esetben kinek a kötellessége kijavíttatni az épület homlokzatát?

A homlokzatot a lakásszövetkezetnek. Már ha az a hibás. Az, hogy ti "úgy gondoljátok", hogy az az oka a vizesedésnek, az kevés. Ha TÉNYLEG az az oka - ami nyilván nem jogi, hanem műszaki szakkérdés -, akkor egyértelműen a közösségnek kell fizetnie a vizesedés megszüntetését. Ha mégsem, ha valami más az ok, akkor nem biztos.

MSVII # 2022.01.21. 08:10

Kedves fórumozók!

Egy 4 emeletes panel ház földszinti lakásában, az erkély ajtó mellett a fal belül vizesedik.
A szoba többi részében sehol nem tapasztalható ez a jelenség, szellőztetés,pára megkötő anyagok teljesen hatástalannak bizonyultak.
Mivel a fal olyan mint ha teljesen el lenne ázva és ső szerű kicsapódás látszik az ázás körvonalánál arra gondolunk,hogy kívülről nedvesedik valamilyen formában.
A helyiség alatt egy garázs található,a bejárata fölött egy beton párkánnyal. A párkány fölött az épület homlokzatán a kőpor kb 15cm szélességben feketére van elszíneződve,valamint az ablakon kihajolva megkopogtatva hallatszik,hogy levegő van alatta.
A lakás erkélye az épület bejárata fölött helyezkedik el,ahol a kroláton kívül szintén található egy széles beton párkány,valamilyen kátrány papír szerű borítással,ami befelé,az erkény felé lejt,így csapadékos időben az erkélyre vezeti a vizet.
Úgy gondoljuk,hogy a nem megfelelő víz elvezetés miatt átázik a lakás fala.
A kérdés,hogy ilyen esetben kinek a kötellessége kijavíttatni az épület homlokzatát?
A lakásszövetkezet ugyanis arra hivatkozva,hogy a lakáson belül ázik a fal ami az én tulajdonom kirázta a nyakából.

MajorDomus # 2021.05.28. 17:34

Csak azt nem értem miért idegesíted magad.

Hétfőtől péntek estig nincs csendrendelet!

Reggel 8-tól este 6-ig annyit fúrsz amennyit kell.

Ez a társasházi élet tartozéka.

A szomszéd meg menjen inkább dolgozni ha zavarja.

Tomi86 # 2021.05.28. 15:04

Tisztelt Forumozok!

Egy kicsit a masik oldalrol szeretnek kozeliteni. Panel lakas felujitas zajlik nalam mar egy joideje (tavaly kezdodott de nem folyamatosan megy a munka mert szakembert sem talalni, varni kell mindenkire sokat, van hogy honapokig semmi majd 3-5nap zaj - furni nemlehet halkan).

Van egy tarsashazi hazirendunk, ami kimondja hogy hetfotol pentekig 8-16ora kozott, szombaton 8-14ora kozott lehet zajos tevekenyseget folytatni. Ennek eddig is eleget tettunk. Most lett egy olyan megallapodas hogy 12-14ora kozott mellozzuk a zajos tevekenysegeket a kisgyermekesek miatt. Ezt is betartjuk. Mostmar az a keves zajongas ami van is zavaro. Nemtudom a szomszedom mivel veri a falat de biztosan jo nagy (ezzel hangot adva nemtetszesenek). Immaron naponta 2x maximum 15percben van furassal jaro zaj, delelott 10 korul, delutan 14.30 utan. Gyakran mar akkor elkezdi verni a falat ha bekapcsolom a porszivot hogy ne legyen minden csupa por.

Az nem zavarja amikor este 18ora utan kezdi el furni a falat, csak az amikor en furok ki egy par lyukat. Jeleztem a kozos kepviselonek, ki lett fuggesztve egy papir, masnapra letepve. Nem ugyanabban a lepcsohazban lakunk csak egymas mellett vannak a lakasaink es nem az o falat furom hanem a masik oldalit.

Mihez lehet kezdeni ilyen helyzetben? Beszelni nem lehet vele, azonnal ordibal hogy hagyjam abba a furast. Eddig barmi kompromisszumrol volt szo betartottam mindent, de mostmar konkretan arrol van szo hogy kriptacsond legyen mikozben itt allok egy teljesen csupasz konyhaval, leazo furdoszobaval (ami ha jol tudom egyebkent is abba a kategoriaba esik hogy a lakokozossegnek kotelessege elturni a rendbehozasaval jaro zajokat - 10emeletes panel foldszintjen a pinceszintre azik, vodrokbe gyujtom a vizet, az elozo lako 30evig nem foglalkozott vele).

MajorDomus # 2020.08.10. 18:34

Beatrix nem ilyen.
Biztosan nem jól értelmezi a női báj szóösszetételből a báj szó jelentését.

SolnesM # 2020.08.10. 07:33

Van még egy hatásos fegyver bizonyos célok eléréséhez

Ez a női báj, az néha fegyverletételre kényszerít bizonyos zajongókat.

Momjuk engem eddig csak korlátozottan környékeztek meg, de a környezetemben volt akit lefegyvereztek, majd ráadásnak még meg is kopasztottak.

beatrix.fekete@gmail.com # 2020.08.10. 05:55

"Van,de a "boros eszköz" sokszor célravezetőbb. Kár hogy ez nem stílusod,inkább a fegyvereket keresed virágok helyett."

Szóval megvan a személyiségrajzom ennyi hozzászólás alapján?!

Nyilván nem jól értem a "jogi" fórum elnevezésből a "jogi" szó jelentését.

Léptem.

1Peter # 2020.08.10. 01:06

MajorDomus: köszönöm a hozzászólást. Hol írtam azt, hogy őket bízom meg? Teljesen új brigád jön, viszont nem szeretném ha az előző brigád (akiket a közös képviselet választott) esetleges hanyagsága miatt ráfáznék.

Valakinek van tapasztalata, javaslata? Köszönöm!

MajorDomus # 2020.08.09. 20:33

Ha annyi eszed van,hogy ugyanazt a céget bízod meg,akkor jogos az aggodalmad.

1Peter # 2020.08.09. 12:11

Kedves Fórumozók!

Nemrégiben volt a társasházban egy strangcsere, ami több lakást is érintett. A csere miatt a födémet is picit megpiszkálták a szerelők (átlyukasztották), majd a munka végeztével a törmeléket a lyukba söpörték, jött a burkoló, lebetonozta a lyukat, és elégedetten távozott. Ez nem tudom mennyire "szakszerű" megoldás, de jeleztük a közös képviseletnek, akik elhajtottak bennünket.

Most szeretnénk felújítani a fürdőszobát, és egy pici félsz vagy óvatosság azért van bennünk a korábbiak miatt.

Önök szerint érdemes lenne a felújítás előtt kihívnunk egy építési szakértőt, hogy megnézze a jelenlegi állapotot? A fürdőszobánk padlója is fel lesz verve, mivel teljes csőcsere is lesz, és megmondom őszintén nem szeretnék az alattam lévőnek fizetni ha esetleg a strangcsere utáni "helyreállítás" (törmelék a lyukba, majd betonozás) nem volt szakszerű, és emiatt kára keletkezik a fürdőszobánk felújítása közben.

Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2020.08.08. 20:39

Van,de a "boros eszköz" sokszor célravezetőbb. Kár hogy ez nem stílusod,inkább a fegyvereket keresed virágok helyett.

beatrix.fekete@gmail.com # 2020.08.08. 08:14

"Ennyi idő alatt egy tisztelet látogatás nem ártott volna. Egy üveg borral a kézben mint új lakó becsengetnék aztán csak kiderülne , hogy mi is zajlik ott !!"

Egyrészt minden elcsendesedő periódusban azt gondoltam, végeztek a rombolással.
Másrészt nekem ez nem stílusom (bár én is gondoltam valami ilyesmire), ráadásul azt a benyomást keltené, mintha nekem valamiféle szívességet kellene kérnem: "légyszi-légyszi ne süketítsetek meg a lakásomban". Holott én biztos vagyok, hogy ez itt jogilag nem stimmel. Vagy a jog szellemével nincs harmóniában.

Tényleg kíváncsi lennék, hogy van-e a "boros" megoldáson kívül valami erősebb eszköz. Van-e bármilyen jogi eszközöm, fordulhatok-e bárhová vagy így jártam.

SolnesM # 2020.08.08. 06:25

.„ Évek óta tart ez az áldatlan állapot. Nem mindennap, de sűrűn.
Ennyi idő alatt egy tisztelet látogatás nem ártott volna. Egy üveg borral a kézben mint új lakó becsengetnék aztán csak kiderülne , hogy mi is zajlik ott !!

MajorDomus # 2020.08.07. 20:15

Vagy inkább a műhely működik melletted.

drbjozsef # 2020.08.07. 16:09

Több éve?

Az nem felújítás. Valaki nem szeret téged.

beatrix.fekete@gmail.com # 2020.08.07. 15:21

Üdv!

Egy társasházi lakásban lakom (saját tulajdon). A szomszédos lépcsőháznak abban a lakásában, amelyikkel a leghosszabb szomszédos falam van, már több éve lakásfelújítást végeznek. Elviselhetetlen. Konkrétan nem lehet megmaradni a szobában, mikor az említett falat fúrják, már ha ez a helyes kifejezés arra, amit csinálnak. Édesapám fúrt fúrógéppel anno falat itthon, tudom, milyen hangja van, és korábban nyilván mások is fúrtak fel a falra egy polcot vagy akármit. Ilyesmi soha nem volt gond. Nem szenvedek túlérzékenységben vagy összeférhetetlenségben, ám ez az említett felújítás elviselhetetlen. Mintha egy ipari parkban lennék. Nem értek hozzá, csak az a feltűnő, hogy amint írtam, hallottam már fúrót közelről és akár egy szomszédtól is, de ez nagyon más. Más lehet az eszköz, és az a gyanúm, hogy le is fejthették (?) a falat az ő lakásának oldalán egy bizonyos rétegben. Nem tudom, létezik-e ilyesmi, de talán emiatt most már bármivel is fúr, nagyon közeli hatású és igen erős a hanghatás. Évek óta tart ez az áldatlan állapot. Nem mindennap, de sűrűn.
Próbáltam már közös képviselővel beszélni, sőt a rendőrséggel is egyszer. Az eredmény: ha 10-18h között csinálja, akkor joga van hozzá. Tényleg eszköztelen vagyok? Vagy van esetleg valami javaslatuk, mit lehet tenni ilyen helyzetben?

MajorDomus # 2020.08.05. 20:27

Te láttál már ilyent?
Mert én még nem,illetve egyszer egy 9 lakásos társasházban.
.
Gyakorlatilag lehetetlen 48%-ot legyőzni.

Szomorú örökös # 2020.08.05. 20:21

MajorDomus

A 48% bármit keresztül tud vinni egy társasházban.

Kivéve ha a maradék 52 % is elmegy a társasházak egyetlen demokratikus itézményére, a lakógyűlésre.

MajorDomus # 2020.08.05. 20:13

Mintha ugyanezeket irtam volna le.
.
Büntető szankció? Ezt neg hogy?
.
.
Nagyon egyszerű!
.
Nem 10 évre hanem 8 évre veszik fel a hitelt,hogy ujabb 30 ft/m2-el emelkedjen a közös költséged.
.
Ez a "büntetés a lázadásodért".
A 48% bármit keresztül tud vinni egy társasházban.
.
Nem is hinnéd a történeteket....

drbjozsef # 2020.08.05. 18:21

"bármilyen módon meghirdetett" helyett helyesen : "szabályosan meghirdetett"

Szomorú örökös # 2020.08.05. 17:18

Amonre

Laikusként én azt mondom, hogy mivel említetted az emailt, akár törvényesen, akár nem törvényesen, de értesített benneteket a közös képviselő - ezt szerintem eléggé nehéz lesz tagadni, hogy nem tudtátok így - csak beletojtatok és nem mentetek már csak dacból sem el. Ennek lett az eredménye, hogy a 48 % tulajdonrész hoz döntést aaz 52 % kihagyásával.

Kérdés: van-e rá mód hogy a 3 nagy tulajdonos akarata ne érvényesűljön egy "plasztikai" beavatkozásnál.

Erre egyetlen mód van: Először is megtámadot a közgyűlési határozatot és jó eséllyel meg is nyered. Aztán az a bizonyos 52 % ott lesz a következő - bármilyen módon meghirdetett - lakógyűlésen és leszavazza a 48 %-ot. Más megoldás szerintem nem létezik.

Amonre # 2020.08.05. 13:54

Büntető törlesztö? Azt meg hogy? Nem lehet megszavazni egy tulajdonos ellen semmit, mert akkor az is érvénytelen lesz, de mellesleg nem is ez volt a kérdés, ez majd lesz ahogy lesz. Lehet hogy addigra nekik is megjön az eszük ameddig ez lezongorázódik.

MajorDomus # 2020.08.04. 19:18

Szél ellen nem lehet...
.
Ha nemn kaptál neghívót s azt a közös képviselő nem tudja bizonyitani,hogy kiküldte,akkor megnyered a pert.
.
A következő közgyűlésen teljesen szabályos körülmények között elfogadják ugyanezt,mert kizárt hogy 99%-os részvétel lesz.ahol a 49% leszavazza a 48%-ot.
.
Ezzel csak azt éred el,hogy bűntető törlesztőket fognak megszavazni ellened.

Amonre # 2020.08.04. 16:28

Üdv, társasházunk most döntötte el egy lakőgyűlésen (ahol kizárólag 3 nagy tulajdonos volt jelen. Ők hárman 48%-ot képviselnek, hogy homlokzatot fel újíttatják 21 millióért. Másik 7 tulajdonos osztozik a maradék 52%-on, de azért nem voltunk a lakőgyűlésen, mert nem küldtek levelet, holott az SZMSZ-ben benne van hogy nem emailben, hanem levélben kell értesíteni a közgyűlésről a tulajdonosokat. Ez nem gond, megtámadom nyilván 60 napon belül a közgyűlési határozatot,DE, attól tartok hogy így is megszavazzák utólag a felújítást, Na mármost az előtakarékosság most úgy néz ki hogy havi 500Ft/m2 egy évig (a közös költségen felül), majd OTP hitel ameddig ki nem fizetjük a maradékot. Én most sajnos nem állok úgy (turisztikai szektor -koronavírus- miatt) hogy ezt bevállaljam, mert az rám eső rész 1,5 millió Ft, és most nem igazán szeretnék egy egyébként megfelelően kinéző homlokzat felújításra ennyit rákölteni. Szerény véleményem szerint, ezt a felújítást akkor kéne elvégezni, majd, ha lesz a háznak rá pénze, nem hitelből és erőltetett előleg befizetésekből kellene összerakni, mert ha esetleg valóban nem vár probléma merül fel a házzal akkor még többet kell befizetni, pedig már ez az összeg is problémát okoz nekem.
Kérdés: van-e rá mód hogy a 3 nagy tulajdonos akarata ne érvényesűljön egy "plasztikai" beavatkozásnál. Tehát itt nem arról van szó, hogy rossz a csatornahálózat és sürgősen ki kell javítani, hanem arról, hogy szerintük nem elég teccetős a homlokzat, és ezt egy 21 milliós azaz négyzetméterre vetítve 100.000 Ft/m2-es költséggel szeretnék megoldani, de én meg nem szeretném ezekben a bizonytalan időkben ezt kifizetni, mellesleg nem is tudom.

MajorDomus # 2015.06.25. 22:06

Igen
Nem őt védi, hanem a tulajdonosok érdekeit. Jogosan.

Miért a külső vevő élvez előnyt a belső tulajdonossal szemben?

A tulaj hozzájárulása nélkül nem fog menni. (Alapitó Okiratot kell módosítani)