Hogyan nézhetem meg a társasház alapító okiratát?


MajorDomus # 2020.02.09. 17:47

Az alapitóban már csak a közös és külön tulajdon felsorolása és keirása található. A mai modern társasházakban nagyon nem mindegy hogy mit mond a tulaj,és ténylegesen mi az mit elad. Sok pénz múlik rajta.
Én mindig tájékoztatom az étdeklődőket arról,ami rájuk taryozik,meg arról ami az én érdekem,hogy ne adja el adóssággal a lakást a tulaj.

Szomorú örökös # 2020.02.08. 18:18

ostyascukor

Alapból nem értem a kérdésed alapjan, ha még nem vagy tulajdonos, csak nézelődő érdeklődő, akkor egyáltalán milyen alapon tartozik rád az alapító okirat? Még szerintem ilyen esetben a közös képviselő is joggal hajt el.

MajorDomus # 2020.02.08. 17:58

Ha rossz a szemed,szemüvegen keresztül
B.
Mrgnézed a közös képviselőnél

ostyascukor # 2020.02.08. 17:24

Hapciusz, köszi a választ!

Többiek, köszi a vidám pillanatokat :)

drbjozsef # 2020.02.08. 15:42

ostyascukor,

Komolyan voltál már olyan lakást nézni, ahol a tulaj simán kihúzta a fiókot, és ott volt egy alapító okirat a társasházról?

Nem lehetetlen persze, van ilyen is, bár azt hiszem, kétszer (vagy többször) meggondolnám, hogy tőle vegyek lakást... :D

Hapciusz # 2020.02.08. 15:36

Ostyascuki,

Bemész a Foldhivatalba, iratbetekintés.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.08. 14:48

Ha jól értem, lakást akarsz venni. Mi a csudát akarsz az alapító okirattól?
(Másrészt gondolod, hogy az alapító okirat évente változik?)

ostyascukor # 2020.02.08. 14:46

Tisztelt forumozók

Alapítóokirat módosításának dátumát hogy tudom megszerezni?
Magyarul a legújabb alapító okirat "verzió" dátumát?
Földhivatal ki tudja adni? Ez mégse olyan mintha magát az okiratot akarnám kikérni...

Azért lenne praktikus, mert ha megyek nézni egy lakást, első körben a tulajjal/hirdetővel találkozom, és praktikusan már első találkozásnál "el szoktam" kérni az alapító okiratot betekintésre.
Viszont ha nincs meg a legucsó módosítás dátuma akkor bármilyen, már nem érvényes alapító okirattal kiszúrhatják a szememet (sőt, amerre én nézelődöm, kis létszámú házakban, sokszor közös képviselő sincs, annak ellenére hogy az ingatlan társasház (albetétetsített meg minden ami kell)

Válaszokat előre is köszönöm

Szomorú örökös # 2018.09.03. 04:51

F.Laca

amiket én írni szoktam, azok általában már mind CSAKIS kész tények

Ha azok valóban bizonyítékkal is alátámasztott tények lennének, akkor már régen rendőrségi vagy bírósági szakaszban lenne a történet. Úgyhogy mivel a hatalmas arcoddal továbbra is csakis a jogi fórumon mersz róla folyamatosan fröcsögni, ez továbbra is egy alaptalan rágalom marad a közös képviselőtökkel szemben, aminek az eredményét korábban már leírtam. ;-)

Szomorú örökös # 2018.09.02. 17:57

F.Laca

Hűű de hülye vagy apám!

Lehet, de ebben a tulajdonságban téged felül múlni lehetetlen. :-D

sajnálatos tény, ámde nálunk - itt a környékünkön - sajnos EGYETLEN EGY SARKON SINCSEN -
sem egy sarki söröző, sem egyéb más szeszkimérő vagy italozós hely!

Lehet, hogy számodra sajnálatos a tény, de akkor máshol van, nem a sarkon. Az viszont a beírásaid stílusán jól látszik, hogy gyakran látogatod, akárhol is van. ;-)

Ha már tényleg semmihez se értessz igazán

Hát a nyelvtanhoz nálad sokkal jobban értek.
(és még nagyon sok minden máshoz, amiért általában meg is fizetnek)
Szándékosan hagytam így, hogy tovább égjél öcsi! :-)

Mindig CSAKIS magadból indulsz ki

Nem hinném! Tudod én egész héten vezetek minden áldott nap, sokszor még hétvégén is, így az italozás nem lételemem, sohasem tartozott a napi programomhoz. Sőt kocsmákat sem szoktam látogatni, mert ott csak ilyen hozzád hasonló lepukkant, a teljes világgal harcban álló figurákkal találkoznék, attól meg bevallom őszintén, leginkább hányok!

Az viszont nem kérdés, ha este egyetlen sört előveszek itthon a hűtőből és megiszom. Tudod, ez egy melós nap után jár nekem és ezt senkinek nincs joga kritizálni!

Szomorú örökös # 2018.09.02. 15:10

F.Laca

nem véletlenül volt ám összehíva az a RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉS, amely ugyebár a Társasházi törvények alapján csak simán MINIMUMBAN 10%-os tulajdonosi hányad-állapotot követelne meg!

Látod-látod, a másik oldalon valahogy mégis a többi lakótársad az aktívabb ha képtelen ez a 15-20 % azt elérni, hogy ők legyenek többségben a társasház hivatalos döntéshozó testületének eseményén, a lakógyűlésen. Tudod, ők is tudják, hogy a demokrácia nem a sarki sörözőben működik, ahol te ezzel a 15-20 %-kal beszéled meg rendre a társasházatok dolgait. ;-)

Szomorú örökös # 2018.09.02. 15:04

F.Laca

Itt nagyjából 15-20% akarja rég leváltani

Valamiért csak nem sikerül! Tudod ahhoz, hogy ez összejöjjön, a társasház hivatalos döntéshozó testületének, a lakógyűlésnek kell többségi határozatot hoznia. De valahogy ez nem akar neked összejönni, ha ennyi idő után még mindig a fórumon fikázod csak továbbra is. ;-)

mert őt én simán leszarom

Szerintem ezt ő is megteszi veled, nyugodj meg! :-D

én az összes Társasházi törvényt (még a vele való időközben történt módosításokat is) már-már szinte fejből - és kívülről tudom

Ez joggal el is várható, ha már a számvizsgáló bizottság tagja voltál állítólag. Viszont most valamiért csak nem vagy ott (ezt ugyebár korábban írtad)...és tudod, annak az ominózus bizottságnak a tagjait is a társasház hivatalos döntéshozó testülete, a lakógyűlés választja. Nagyon jól látszik, hogy nálatok tökéletesen működik a demokrácia a társasházban, ami neked rohadtul szúrja a csőrödet. Egy-két lakótársat sikerült esetleg magad mellé állítani, ők „ott ülnek melletted a lakógyűlésen” és gyakorlatilag szajkózzák azt, amit tőled hallanak. Kérdés, hogy csak azért teszik, mert veled jóban akarnak lenni, vagy azért, mert ez az igazság? Ne aggódj, ha rájönnek, hogy te csak irigységből támadod, akkor előbb-utóbb átállnak a másik oldalra, mert a győztesek oldala mindig vonzóbb. Ezt a választásokon is jól látjuk mostanság. ;-)

Szomorú örökös # 2018.09.02. 05:22

F.Laca

Semmi sem tiltja olyan esetben, amikor a közös képviselő leváltása már eléggé érik, s a helyette jelölt új ember is megjelenik a helyszinen.

Szerintem ez akkor lehetséges, ha a közös képviselő esetleges leváltása szerepel a napirendi pontok között, de ha jól sejtem, ez nem volt így, max. te akartad őt egyedül leváltani, senki más, aki jelen volt, bizony nem akarta, így megint egyedül maradtál az ötleteddel. De hát nem ez az első törvénytelenség nyilván, amit elkövettél életedben. ;-)

itt néhány tulajdonos bizony már nyiltan megmondta a közös képviselőnek - előbb fog ő börtönbe menni, mint én

És az a lakók melyik részéből származó tulajdonos volt?
Azok közül, akik „el sem járnak a lakógyűlésre”? Mert nyilván nekik így túl sok beleszólásuk nincs a ház dolgaiba, mivel a rendszeres távolmaradásukkal önként lemondtak a ház döntéseiben való részvételről. Ők kb. azok a kategória, mint te, akik kívülről ugatják a társasházi törvényt - természetesen saját szájuk íze szerint értelmezve - és úgy gondolják, hogy ők mindent jobban tudnak, mindenféle más házakról írt történetek alapján meg vannak győződve, hogy a közös képviselőjük - bár mindent törvényesen végez - egy bűnöző és majd ők leváltják. Nos az ilyenek járnak ide fikázni a jogi fórumra a közös képviselőjüket, mert más fegyverük nem igazán akad ezen kívül. ;-)

Vagy pedig inkább abból a részből való, amelyik „nem ért semmihez, mindennel meg van elégedve! Ha holnaptól közös költségnek 2x annyit kellene fizetni, még az sem érdekli őket igazán, mert annyira hülyék!” Nyilván ők a „hülyék” - igaz csak szerinted - de mégis a közgyűlésen ők vannak ott és ők alkotják döntés esetén azt a közösséget, akik vállalják, hogy szavaznak, ők a társasház törvényességét biztosító lakógyűlési többség. Próbáld meg végre elfogadni, még ha nehéz is. :-)

Mellesleg ezek szerint már volt olyan lakótárs is a fenti idézett mondatod alapján, aki hozzám hasonlóan neked ígérte a börtönt. :-)

multkoriban részemről már említett "nullás" vízdíjszámla - újra megérkezett!

És bizony a gazos kiskerted vízszámlájának kérdése itt még mindig OFF téma ;-)!
De azért figyelj oda, hogy a fizetési határidőt pontosan betartsd! :-D :-D :-D

Szomorú örökös # 2018.09.01. 05:20

F.Laca

Ők saját szemükkel látták, saját fülükkel hallották!

Ez azért felettébb érdekes, mert a ti lakógyűléseteken, „más házak közösképviselő ismerőseid” vajon mi a nagy büdös francot keresnek? Ők oda nem kaphat(ná)nak meghívót, hiszen a lakógyűlés a ház belügye, ott idegenek nem tartózkodhatnak még a te meghívásodra sem, ugyanis ha bárki ezt szóvá teszi, akkor az teljesen jogos észrevétel.

A közös képviselőnk sajnálatos módon egy bűnöző

Mégis a helyén van, mert a többi lakónak valamiért megfelel a munkája. Ezen gondolkodj el egy kicsit, mielőtt még a végén bárki rágalmazásért feljelent téged a házból. Tudod, ha valóban az volna, akkor volna bizonyíték a kezedben és már régen feljelentetted volna őt. De mégsem tetted, nyilván azért, mert bizonyíték nélkül, alaptalanul vádaskodsz nagy nyilvánosság előtt, ami már réges régen kimerítette a rágalmazás büntetőjogi fogalmát. ;-)

mindenben csak azt látod, hogy én vagyok a hülye

Miért? Nem így van? Aki a fentebb írtakat csak úgy, minden előzetes gondolkodás nélkül elköveti, az nem normális ember, ne is haragudj.

mégis vélem történnek meg folyton a furcsábbnál furcsább dolgok

Bizony, leginkább az, hogy még mindig szabadlábon vagy.
De ami késik, nem múlik, nyugi, előbb-utóbb a helyedre kerülsz.

MajorDomus # 2018.08.31. 20:34

Csak a fórum békéjére gondoltam!

Szomorú örökös # 2018.08.31. 04:49

F.Laca

És más házak közösképviselő ismerőseim, vagy pl. számvizsgáló bizottsági biztosok is nagyon el vannak képedve.

Ne feledjük, hogy ők ugyebár kizárólag a te elmondásod alapján ismerik a történetet, másokat a házból nem hallgattak meg, így eléggé szubjektív a megítélésük a történettel kapcsolatban.

A birkák legtöbbjének azonban csak az lebeg a szeme előtt, hogy legyen végre nyugalom.

Te viszont maga vagy az örök háborgás. Vigyázz, árt a ketyegőnek! ;-)

Szomorú örökös # 2018.08.31. 04:47

F.Laca

A holokoszt meg már 70-80 éve történt, oszt még mindig évente az folyik a csapból.

Veled nincs ilyen szerencsénk, hogy csak évente...
Te minden lehetőséget megragadsz naponta, hogy fikázd a közös képviselődet, akinek a munkája úgy fest, egyedül neked nem felel meg. Mert ha nem így lenne, már régen közgyűlést hívott volna össze a társasház és leváltották volna. Próbálj belenyugodni, hogy a többségnek ő a legjobb közös képviselő és nem akarnak mást. Ennyire nehéz lenne ez az aprócska feladat?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.30. 20:29

Sosem késő. És aki megtér, üdvözül.

ragyasdezso # 2018.08.30. 19:58

MD
Megtértél? :lol:

MajorDomus # 2018.08.30. 19:23

,,legyen békesség közöttünk,,

Szomorú örökös # 2018.08.30. 05:30

F.Laca

már amennyit a közös képviselő - úgy nagy vonalakban - foglalkozik vele

Te jóval többet foglalkozol vele, ahogy itt párszor már írogattál a házatokról, csak tök feleslegesen, mert jól láthatóan ez a te egyedüli véleményed, mert mindenki másnak az ott megfelel. Ez nem tűnt még fel?

Szomorú örökös # 2018.08.30. 05:27

F.Laca

Krx-Krax írta

Ja, közel már lassan 15 évvel ezelőtt, mivel a bejegyzés dátuma, amire reagáltál, bizony 2004.01.24. 22:55

Szóval lehet, hogy „nem csak belepampogni kellene itt mindenfélébe, hanem tényleg elolvasni” :D

A lényeg, hogy vadvirág fórumtárs, azaz a kérdező egy szóval nem említett ilyet. A jelen társalgásban nyoma nincs annak, hogy a közös képviselő nem adja ki a kezéből. ;-)

Szomorú örökös # 2018.08.30. 04:49

F.Laca

Mi az, hogy a közös képviselő nem adja ki a kezéből?

Nem tudom, hogy ilyet hol olvastál, de hogy a kérdező nem említette, az egészen biztos.

Akkor viszont rögtön fülön ragadod, és elviszed egy fénymásoló céghez, s ott készíttetsz róla másolatot!

Ilyet csak az tesz, aki azt hiszi, hogy a közös képviselő egy "csicska". De nem az! Van neki ügyfélfogadási ideje, bemégy hozzá, és ott kulturált emberi módon elővezeted a kérésedet neki. Európában (is) ezt így illik, így csinálja egy kultúrember.

MajorDomus

a tulaj bármikor kérhet másolatot,a képviselőnél kötelezően meg kell lennie.

...és ahogy írtam, ügyfélfogadási időben, nem pedig akármikor berontva az ajtón.

MajorDomus # 2018.08.29. 21:04

Jobb helyeken,fel van töltve a társasház honlapjára,ahol bárki megnézheti.
a tulaj bármikor kérhet másolatot,a képviselőnél kötelezően meg kell lennie.

nanemaaa # 2018.08.15. 09:35

A közös képviselőnél kell hogy legyen.