Telek vásárlás


sönike # 2009.05.25. 10:32

Üdvözlök mindenkit!!!

Telket szeretnénk vásárolni ami a szomszédunkban van.Azt szeretném megkérdezni,hogy a vételáron kívül milyen költségeink lesznek még és kb. mennyi és lehet-e a kiskorú fiamra íratni a telket?
A választ előre is köszönöm:Sönike

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.05.25. 10:50

A visszterhes vagyonszerzés illetéke 10%.
A földhivatali eljárás díja hrsz.-ként 6.000,-Ft.
Az adásvételi szerződés ügyvédi ellenjegyzésének díja megállapodástól függ.
Kiskorú gyermek részére is lehet vásárolni ingatlant.

sönike # 2009.05.25. 11:03

Kedves Ügyvéd Úr!!!

Köszönöm a válaszát!

Üdv:Sönike

julia77 # 2009.05.26. 06:55

Érdeklődnék, hogy ha vásárolunk a párommal egy telket amire majd később, ha pénzhez jutunk felépítenénk egy házat, megkaphatjuk-e a megelőlegző szocpolt? Illetve ebben az esetben a telek közös névre kell, hogy kerüljön?
Ilyenkor a telek is illetékmentes mint az új építésű háznak az "alapja"?
Mennyi időn belül köteleznek minket az új ház felhúzására?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.05.26. 07:05

Kérem pontosabban írja le a kérdését, mert a szocpol iránti kérelmet június 30.-ig kell benyújtani, tehát a feltételeknek addig kell teljesülnie( önerö, hitel).
Az építési telek vásárlásánál akkor van illetékkedvezmény, ha 4 éven belül megszerzik a használatbavételi engedélyt.
Az egészen biztosan nem működik, hogy most kapnak szocpolt és azt majd tetszőleges időleges idő elteltével használhatják fel.

julia77 # 2009.05.26. 07:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A telek vásárlás készpénzből menne. Házasok vagyunk és két gyermekre szeretnénk a megelőlegző szocpolt felvenni. A párom szüleinek ingatlan eladásából maradna számunkra valamekkora összeg (ha sikerülne eladni az ingatlant), ebből szeretnénk majd felhúzni később a telekre a házat.
Ha jól értem akkor négy éven belül meg kell ezt tennünk. Illetve gondolom akkor a telek és a ház is 50-50 % tulajdonban kell, hogy legyen.

Ha a szülő az ingatlanát eladja és az abból származó összeget a gyermeke ingatlanvásárlására fordítja akkor is vagyont szerez úgymond a szülő és megadóztatják az így szerzett összeget? Ami valójában nulla mivel fel lesz használva a gyermeke ingatlanvásárlásához.

Illetve ha a szülő egy garázst is elad,és azt az összeget is az ingatlanvásárlásra fordítja a gyermek, olyankor mi a helyzet a szülő illetve a gyerek illetékfizetése tekintetében?

Köszönöm válaszát !

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.05.26. 07:47

Az illetéktörvény egyértelműen fogalmaz. Az a személy jogosult cserét pótló vétel címén illetékkedvezményre, aki igazolja, hogy az ingatlan vásárlását megelőző 1 éven belül ingatlan értékesített. Nincsen " családi" illetékfizetés. Ezzel szemben a szülő által szerzett jövedelem hozzátartozó által történő felhasználása úgy lehetséges, hogy bankszámláról bankszámlára utalja a pénzt és azt 6 hónapon belül bejelenti a hatóságnak.

julia77 # 2009.05.26. 08:38

Köszönöm válaszát !

A többi kérdés pedig úgy van, ahogy gondolom?

Azaz, négy éven belül kell a házat megépíteni. Illetve a telek és a ház is 50–50 % tulajdonban kell, hogy legyen?

A garázs esetében mekkora illetéket fizet a szülő a garázs eladása után?Ha a gyereknek utalja a pénzt és azt ő bizonyíthatóan lakásra használta fel akkor semekkorát? Illetve ugyanez a kérdés felmerül a lakásnál is? A garázs és a lakás is kevesebb mint öt éve van a tulajdonában.

julia77 # 2009.05.29. 09:18

Kérném, aki tud érdemi infoval szolgálni írjon !

Köszönöm

ObudaFan # 2009.05.30. 08:18

1990. évi XCIII. törvény
az illetékekről
16. § (1) Mentes az öröklési illeték alól:

  1. a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint az ilyen ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jognak az öröklése, ha az örökös az örökölt ingatlanon a hagyaték jogerős átadásától számított 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Lakóházépítési szándékáról az örökös legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig nyilatkozhat az állami adóhatóságnál;

(2) Az (1) bekezdés g) pontjában említett lakóház felépítésének igazolása érdekében az ott meghatározott 4 éves határidő elteltét követő 15 napon belül az állami adóhatóság megkeresi az ingatlan fekvése szerint illetékes építésügyi hatóságot. Amennyiben az építésügyi hatóság igazolása szerint a lakóházra a vagyonszerző nevére a használatbavételi engedély kiadása megtörtént, az állami adóhatóság a megállapított, de a megfizetés tekintetében felfüggesztett illetéket törli. Törli az állami adóhatóság az illetéket akkor is, ha a 4 éves határidőn belül a vagyonszerző a nevére szóló jogerős használatbavételi engedéllyel igazolja a lakóház felépítését. Amennyiben a vagyonszerző több telket örökölt, és mindegyik esetében vállalta lakóház felépítését, majd a telkeket utóbb egyesíttette, az illetéket az adóhatóság akkor törli, ha az új telek esetén a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Ellenkező esetben valamennyi telek után meg kell fizetni az illetéket és a késedelmi pótlék összegét is. Ha a vagyonszerző a megszerzett telket utóbb megosztja, az adóhatóság a felfüggesztett illetékből csak azt az illetéket törli, amely arra a megosztás során létrejött telekre esik, amelyen a lakóház felépült, feltéve, hogy a felépített lakóházban a lakás(ok) hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át. Az illeték fennmaradó részét késedelmi pótlékkal növelt összegben kell megfizetni. Ha a maximális beépíthetőség az illetékkötelezettség keletkezésének időpontjában és a használatbavételi engedély kiadásának időpontjában eltérő, a kettő közül a vagyonszerzőre összességében kedvezőbbet kell figyelembe venni. Ha a lakóház felépítésére nyitva álló határidőn belül a vagyonszerző gazdálkodó szervezet átalakul, a lakóház felépítésére az ingatlant megszerző jogutód köteles.

julia77 # 2009.06.03. 09:27

Lehet, hogy valami félreértés adódott, mert a telket vennénk és nem örökölnénk.Arra szeretnénk majd házat felhúzni. Így jár a szocpol a telekre még? Illetve hány éven belül kell a házat ráépíteni? Illetékmentes ebben az esetben a telek is?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.03. 15:54

Telekvásárlásnál a vásárlástól számított 4 éven belül kell felépíteni a házat. Az illetékhivatal 4 év múlva megkeresi az önkormányzatot és ellenőrzi a használatbavételi engedély meglétét. Ha ez nincs meg, vagy kifutottatok az időből, akkor nemcsak az illetéket kell kifizetni, hanem a büntetőkamatot is.

Ha ketten igénylitek a szocpolt, akkor 50-50% tulajdonjog kell.

A szülőnek adót kell fizetnie, - sávosan az 5 éven belül - garázsnál nem tudom hány %-ot, de a lényeg, hogy 2008. január 1-e óta, nincs lakásszerzési kedvezmény.

julia77 # 2009.06.04. 10:54

Köszönöm a választ !De a szülő is csak a haszon után fizet 5 éven belül sávosan, ha drágábban adta el az ingatlant mint amennyiért vette nem?

julia77 # 2009.06.10. 11:07

Még mindig ugyanaz a kérdés:

Köszönöm a választ !De a szülő is csak a haszon után fizet 5 éven belül sávosan, ha drágábban adta el az ingatlant mint amennyiért vette nem?

Plusz jött még hozzá:

Ha a szocpollal megvett telek esetén kiderül, hogy nem is abban a városban akarunk majd élni, akkor ez a szocpol átvihető pl. egy másik városban lévő telek vagy újépítésű lakás megvásárlására, illetve ebben az esetben is érvényes az, hogy 4 éven belül kell, hogy az új ingatlan használatba legyen véve? A 4 év a szocpol kiutalásától kezdődik?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.10. 11:52

Igen, eladási érték, mínusz szerzési érték, mínusz számlák, egyenlő érték, annak veszed a sávos adóját és annak a 25%-a az adó.

Garázsnál 15 év után van adómentesség. Ott a 6. évtől kezdődik a 10% kedvezmény, a 7.-től a 20% és így tovább.

A szocpol ez év júni 30-ig jár. Ha eladod a szocpolos telkedet, vissza kell fizetned a szocpolt és miután kifutottál az időből, akkor már újabb nem jár.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.10. 11:53

Rexor mondta, hogy jövőre 6 év lesz az illetékmentesség. A telek vásárlásától számítva.

greenpeace # 2009.06.10. 23:00

Hello mindenkinek!

Lehet nevetséges amit kérdezek, de kicsit fusztrál egy dolog. A napokban írtam e-mailt a MOL részére egy bányaszolgalmi jog eltörlése miatt. Azt mondták küldjem el a tulajdoni lap másolatát, és egy térképmásolatot, így indul a dolog...

1 hete semmi válasz, és most azon aggódom, hogy lehet nem szabadott volna elküldeni a tulajdoni lap hivatalos másolatát, mert azon minden személyes adat rajta van, és talán visszaélhetnek vele?
Vagy teljesen alaptalan az aggodalmam? Valaki nyugtasson már meg, hogy nem tudnak visszaélni vele..., vagy az ellenkezője is megtörténhet?

Köszönettel

greenpeace # 2009.06.10. 23:03

Most látom, nem jó helyre posztoltam...
Ez bányaszolgalmi jog kérdés...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.11. 06:16

:) Nem tudnak visszaélni vele, a tulajdoni lapot bárki kiveheti, bárki hozzáférhet még interneten keresztül is, nem titkos. Nincs miért aggódnod.

greenpeace # 2009.06.11. 08:04

Köszönöm gyors válaszod!
További szép napot!

karbika # 2009.08.30. 14:32

Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Édesapám nevéről az én nevemre szeretnék írathatni egy közművesített telket,és érdekelne hogy ennek milyen anyagi következményei lennének!
válaszát előre is köszönöm

s.e.122 # 2010.08.11. 22:15

Kedves Válaszadó!

Többször fordultam Hozzátok már segítségért, most újabb segítségre lenne szükségem. A nagypapám 1776 nm-es zártkertjéről lenne szó, mely egy nagyváros külterületén talákható. Fele tulajdonrész a nagypapámé, fele pedig a négy unoka nevén van, mert a nagymamám halála után mi örököltük, mivel a jogos örökösök (apukám és testvére) lemondtak róla a gyerekeik , vagyis a mi, az unokák javára. Ezen a fél részen a nagypapámnak özvegyi joga van a tul.lap szerint. A nagypapám elég idős már, rég nem bírja a sok munkát, neki a szüleim szoktak segíteni, illetve a negyed kertet kedvük szerint ültetett növényekkel művelik évek óta, a többi részen pedig besegítenek a papának. A másik testvér hosszú évek óta ki sem dugta az orrát a kertbe. Próbáltuk rávenni a papát, hogy adja el, de nem akarta eddig, vagy viszonylag magas árat kínált az érdeklődőknek. Most a másik fia, aki rá sem hederített a kertere eddig, szeretne valami vállalkozást indítani a telken, amihez neki legjobban az a rész tetszene, amin a szüleim maguknak termelnek zöldségeket. Persze a papa fele árért is odaadná az egész kertet annak a fiának, mint eddig hirdette.
Szeretnénk megkérdezni, hogy ilyen esetben kötelesek vagyunk elfogadni a papa által meghatározott árat (mint többségi tulajdonos és haszonélvező), illetve kitúrhatják-e a szüleimet az általuk művelt negyed részről ,( ami a az én és testvérem nevén van), mert az lenne neki ideális a vállalkozáshoz? Tudom, hogy elővásárlási joga lehet a nagybátyámnak, mint a másik negyed rész tulajdonosának (illetve az ő fiatalkorú gyerekeié). Ha nem tudnak megegyezni az árban a papa és a két fia, mi lehet a döntő az ügyben. Muszáj eladnunk a mi részünket is , ha a papa mindenáron az eddig hirdetett ár feléért adja a másik fiának a telket? Mit tehetünk ilyen közösen birtokolt kert eladásakor? A papa elajándékozhatja az őt illető fele részt csak az egyik fiának, hiába művelte a keret vele a másik fia 20–30 éven át? Remélem, érthető a történetem, Előre köszönöm válaszotokat.
Tisztelettel. Eszter.

nanemaaa # 2010.08.12. 06:27

Eladásra nem lehet senkit kényszeríteni.
Az elővásárlási jognak (ami a társtulajdonosokat illeti meg) az a lényege, hogy a társtulajdonos azon az áron veheti meg a kérdéses tulajdoni hányadot, amennyiről a szerződés egyébként szól. Magyarán olyan nincs, hogy a külső vevő fele áron, a társtulajdonos viszont csak dupla áron veheti meg a telekrészt.
Mondjuk ki lehet kerülni, ha a nagypapa pl 1/1000 részt elajándékoz a kivételezett testvérnek, onnantól már a többinek sem lesz elővásárlási joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 07:34

Erre nem vennék mérget. Egy ilyen ajándékozási szerződés érvénytelen, mert jog - konkrétan a tulajdonostárs elővásárlási jogának - megkerülése volt a célja.

s.e.122 # 2010.08.12. 11:37

Köszönöm válaszotokat.
Szóval, ha nem tudunk dűlőre jutni az árban, mert az eddig hirdetett ár feléért venné csak meg a nagybátyám a kertet a papától és tőlünk, és mondjuk a papa belemegy, akkor mi megtarthatjuk az eddig művelt negyed részünket, a többin meg csinálja a vállalkozását a nagybátyám? Illetve meghatározhatja-e hogy pont az a rész kell neki, amit eddig a szüleim műveltek maguknak, vagy vigye a többit, amit a papa művelt (szüleim segítségével), ha ő eladja ilyen alacsony áron is?
Szép napot. Eszter.