épitési engedély


nanemaaa # 2015.10.09. 07:05

jackass07
A bejelentés megtételének elmulasztása miatt az építésfelügyeleti hatóság lenne jogosult szankcionálni, de azt jellemzően csak a kivitelezés időszakában szokták megtenni. Állítólag utólag már nincs rá lehetőségük, meg munkával is járna....szóval ők nem fognak vegzálni.
Mivel 2009-ben még papír alapú volt, így a használatbavételi kérelemhez csatolni kell az építési napló összesítő lapját, amit a felelős műszaki vezető állít ki. Nyilván ez két alapvető dolgot feltételez, hogy van építési napló és műszaki vezető. Mert ezek nélkül nincs jogszerű kivitelezés.

Immaculata # 2015.10.07. 09:38

A bejelentést, utólag?:)

jackass07 # 2015.10.05. 16:16

Tisztelem!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Adott egy 2009-ben elkezdett ingatlan ami 2012 körül lett befejezve. Használatbavételi engedélyt szeretnék rá kérni , de a kivitelezés elkezdése nem lett 2009-ben bejelentve , csak elkezdték építeni az építési engedély kézhezvétele után (miközben az engedélyben benne volt , hogy 5 napon belül be kell jelenteni). A kérdés , hogy mekkora problémát fog nekem okozni , hogy nem lett jelentve anno?! Előre is köszönöm!
Attila

MajorDomus # 2015.09.21. 20:54

Egyszerűbb lenne ha be mész az önkormányzat műszaki osztályára, s a hrsz alapján rákerdezel, kértek e rá építési engedélyt.
Ezzel már el tudsz indulni.

nanemaaa # 2015.09.21. 06:07

Az árverés lebonyolítójának tudnia kell(ene), hogy az építményre van-e építési engedély és az érvényben van-e? A kikiáltási árban benne van-e a félig kész építmény értéke, és ha igen, milyen alapon?
Az építési hatóság azt bárkinek megmondja, hogy az adott telek egyáltalán beépíthető-e, illetve mik a rá vonatkozó beépítési előírások.
A kettő infó alapján kell eldöntened, hogy érték növelő tényezőként értékeled-e a meglévő építményt.

Immaculata # 2015.09.20. 18:06

beszélj sokat

:)Ha a kifárasztásra játszik.

Bori Bori # 2015.09.20. 13:32

"idegeneknek" meg gondolom nem adni ki információt"

Meg se próbálod... ezeket az információkat csak ott kaphatod meg. Légy kedves, beszélj sokat, mondd el ugyanezeket, amit itt leírtál, az adós nem együttműködő, vevőként információt kell szerezned. Segíteni fognak.
Nekem sikerült.

TCsabi # 2015.09.20. 08:27

Üdvözletem,

árverésen kínálnak egy papíron "beépítetlen területet"-ként nyilvántartott üdülőövezeti ingatlant, melyen a valóságban azonban található egy kívülről fékésznek látszó lakóház. Árverésen keresztüli vásárláskor nem sok információt lehet megtudni az ingatlanról csak ami a tulajdoni lapon szerepel, azon pedig nincs semmi infó az ingatlanon felépített félkész házról. A helyi önkormányzati építésügyi hatóság "idegeneknek" meg gondolom nem adni ki információt (természetesen a tulajdonos, adós sem elérhető). Van valakinek ötlete hogyan lehetne információt szeretni az ingatlanon felépített félkész házról? Pl. szeretném befejezni/folytatni, csak ebben az esetben vásárolnám meg az ingatlant, de jelenleg nem tudni, hogy hivatalosan/nem hivatalosan építették-e, mikor adták be az építési engedélyt, az lejárt-e, valamint hogy új kérhető-e? Lehet-e folytatni az építkezést, hosszabbítással, vagy új engedéllyel, esetleg megtagadhatják-e az építkezés befejezését/hosszabbítását és kötelezhetnek-e új tulajdonosként pl. elbontásra? Szóval hogyan lehetne elindulni ilyen esetben hogy megtudjam mik a lehetőségek?

köszönettel: Csaba

MajorDomus # 2015.09.18. 22:19

2017-ig csak befejezik!

nanemaaa # 2015.09.18. 07:16

Béci0085

  1. Az engedély a kivitelezés megkezdésétől (az építési napló megnyitásától) számított 5 évig érvényes, és indokolt esetben - külön kérelem alapján - egyszer legfeljebb egy évvel hosszabbítható.
  2. Valószínűleg az építész műszaki leírást olvastad. Az építésznek vélhetően fogalma sem volt, hogy milyen lift kell az épületbe. Az építési engedélynek ismertetnie kellene a betervezett liftek főbb műszaki paramétereit. Persze a kivitelezés során alkalmasint ezektől is el lehet térni, de a végén a használatbavételi eljárás során a szakhatóság esetleg összevonhatja a szemöldökét. Főleg, ha nem tudott róla.
  3. Amit nem kérdeztél, de mégsem, árt tudnod: Ha most épül a ház és te már most bevásároltad magad, akkor valószínűleg építtetővé is váltál (ha azt a hatósághoz írásban be is jelentetted). Ez esetben nem árt részletesen megismerkedned az engedéllyel, az abban foglalt feltételekkel, mert azok teljesítéséért onnantól személyes és anyagi felelősséggel is tartozol. Ugyanez érvényes a kivitelezés terv szerinti megvalósítására is. Jobb ezekre időben felkészülni, mint utólag meglepődni.
Béci0085 # 2015.09.17. 08:16

Kedves Fórumozók!

Építés alatt álló társasházban szeretnék lakást vásárolni, és az építési engedéllyel kapcsolatban lenne kérdésem.
Az építési engedély 2012. február 23-án vált jogerőssé.
A beruházó állítása szerint az építkezést 2014. év végén kezdték meg, de igazság szerint most indultak el az igazi munkálatok, jelenleg a pincefödém öntésénél járnak.
Az első kérdésem az lenne, hogy az építési engedélynek nincs úgymond elévülési ideje?
A második kérdésem az építési engedély és a műszaki leírás kapcsán fogalmazódott meg bennem: Az építési engedélyben 1 darab 9 személyes és 1 darab 15 személyes lift szerepel, míg az építtető által adott műszaki leírásban 2 darab 8 személyes liftet említenek. Milyen következményekkel jár, ha valóban a 2 darab 8 személyes liftet építik be ellentétben az építési engedélyben engedélyezett 1 darab 9 személyes és 1 darab 15 személyes lift helyett?

Köszönettel: Kiss Béla

nanemaaa # 2015.08.17. 06:27

LaraBlack
Természetesen kaphatsz. A kérelemnek nem része, illetve nem kötelező tartalmi eleme, hogy az érintett ügyfelek előzetesen lemondjanak mindenféle jogaikról. Én sem tenném meg, mivel egy eljárás előtt fogalmam sincs, hogy a hatóság határozata miféle kötelezettségeket róna netán rám.
Ha nem mondanak le az érintettek, az csupán annyit jelent, hogy a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül lehetőségük lesz fellebbezést benyújtani. Mivel építési ügyben a fellebbezést indokolni kell, és annak a döntéssel összhangban kell lennie, így eredményesen nem indokolhat a szomszéd, hogy neki a bővítés kárt okoz. AZ építésügyi hatóság engedélye ugyanis az engedélyezett építési munkával összefüggő polgári jogi igényt nem dönt el, így a fellebbezés sem alapulhat ezen.
Az más kérdés, hogy persze ha valóban kár éri az építés által, akkor simán fordulhat a bírósághoz pl értékcsökkenés jogcímen.

nanemaaa # 2015.08.17. 06:20

fzoz
Valóban nem kell engedély, és ezt a kérdést helyi szabályzat sem szabályozhatja másképp. A helyi építési szabályzat ott jön a képbe, hogy az épület építése során a szabályokat be kell tartani, mint pl építési hely, beépítettség, netán zöldfelületi fedettség, illetve az épület rendeltetésének is összhangban kell lennie az építési szabályokkal.

LaraBlack # 2015.08.16. 16:44

Szeretnék segítséget kérni az alábbi esetünkkel kapcsolatban:
2015. júniusában párommal vásároltunk egy kertes ikerházat, amelyet most szeretnénk kicsit átalakítani és bővíteni. Felkerestünk egy tervező építészt, aki elkészítette a tervrajzot. Mielőtt az építési hatósághoz leadtuk volna ezt a tervrajzot, mindhárom szomszédunknak bejelentettük szándékunkat és kértük, hogy a tervrajz megtekintését követően írják alá a fellebbezésről lemondó nyilatkozatot. Sajnos az egyik(az ikerházunk másik oldalán élő) szomszéd amiatt nem írta alá, mert a tervrajz alapján úgy véli, hogy az újonnan épített házrészünk neki nagyon beárnyékolja majd az udvarát és nem fog hozzá besütni a nap.
A kérdésem a következő: Ha most mi ezt a kész tervrajzot benyújtjuk az építéshatósághoz a szomszédok lemondó nyilatkozatának hiányában, akkor kaphatunk-e engedélyt az építkezés megkezdéséhez?

várom mielőbbi válaszukat,
előre is köszönöm!

fzoz # 2015.08.14. 13:00

Üdv Mindnekinek!

Hasonló téma már volt de nem tudtam egyértelműen levonni a következtetést.
Ha szeretnék építeni egy disznóólat mellé egy fatárolót (4mx5mx2,2m) és az alábbi jogszbálynak megfelelek akkor tényleg nem kell enegdélyt kérnem rá ha a helyi rendlet nem rendelkezik másként? Vagy van még ami ezt jellegű építést szabályozza?

1. melléklet a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelethez

Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek:

8. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.

Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2015.08.05. 21:53

Tervező?

MajorDomus # 2015.08.04. 19:27

Manocska

Ne vedd meg!

Ahhoz hogy lakásod legyen ott, meg Alapitó Okiratot is kell módosítani, amihez 100 % tulajdoni hányad aláirás kell.

Kidobtad a pénzed, amit soha nem kapsz vissza. A társasház hozzájárulása nélkül nem tudsz építkezni sem.

CXXXIII /2003 TV.
Olvasd el.

nanemaaa # 2015.08.04. 07:16

mendelenyidora
Tévedésben vagy. Az oldalhatáron álló beépítés ma már nem azt jelenti, hogy az építménynek ténylegesen az oldalhatáron kell állnia, hanem azt, hogy az oldalhatáron álló beépítési módhoz illeszkedő építési helyen belül. E tekintetben oldalhatáron álló építési módhoz tartozóan akár szabadon állóan is el lehet helyezni építményt úgy, hogy az szabályos legyen.

MajorDomus # 2015.08.03. 22:34

De miért nem kérdezel meg egy helyi tervezőt?

Miamanócska # 2015.08.03. 19:10

Sziasztok! A segítségeteket szeretnem kérni. Kinéztem megvásárlására egy tetőtéret, aminek a hasznos nm-e 37. Ez egy 2006-ban érvényes építési engedéllyel felújított társasház (kb 40 lakással). 2006-ban a tetőtérre csak elvi építési engedélyt kaptak, amit követően építési engedélyt az elmondottak alapján nem. A tulajdonos volt a műszaki ellenőr 2006ban, igy csak egy adásvételi szerződéssel birtokolja az ingatlant. Azt mondja az úr, hogy az összes lakó közül 2 lakó nem irta alá a beleegyezest, ezért nem kapja meg az engedélyt lakoingatlanra. Van más lehetőség? Mi az utja módja annak, h ha megveszem be is tudjam építeni egyszer es bejegyezzék? Mindenki segítségét KÖSZÖNÖM!

nanemaaa # 2015.08.03. 11:00

Építmény, épület, műtárgy fogalmát az építési törvényben, az elő-, oldal- és hátsókertben elhelyezhető (pontosabban el nem helyezhető) építmények meghatározását az OTÉK-ban találod.
A kérdésed számomra olyan szinten zavaros, hogy arra nem is merek válaszolni. Minden esetre egy dolog biztos, az előkert és az oldalkert nem azonos fogalmak, a teleknek nem azonos részei.

mvera # 2015.08.03. 10:39

Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem,hogy az építési engedélyt vissza lehet-e vonni és mit von maga után? Az építkezés, illetve felújítás még nem kezdődött meg.

nanemaaa # 2015.08.03. 08:07

Nem feltétlenül. ;)

MajorDomus # 2015.08.02. 18:28

Szerintem igen.

MajorDomus # 2015.08.01. 21:09

Hétfőn megnézem.