Cégautóadó szívességi használat esetén


anthea # 2009.08.07. 08:05

A cég adóosztálya szerint kell és annak kell bevallani, aki használatba vette az autót, azaz nekem, havi 7000 forintot, negyedévenkénti bevallással. Egy könyvelő ismerősöm szerint viszont nem kell, mivel kiküldetési rendelvény alapján történik az elszámolás. Mivel közvetlen kollégám adja kölcsön az autót (sajnos nekem nincs) ezért nem hinném, hogy életszerűtlen, hiszen a cégtől indulok vele tárgyalásra és oda is hozom vissza. Ha nem fizetem be a cégautó adót, akkor megbüntetnek? Vagy ez hogy működik? Átolvastam számtalan írást ezzel kapcsolatosan, de számomra nem derült ki, hogy akkor most kell vagy nem kell fizetni. Az Apehnál nem voltak hajlandóak segíteni az információs vonalukon, azt mondták, hogy tájékozódjak a honlapjukról, ahol szintén nem derül ki. Ki tudna ebben segíteni????

Feri29 # 2009.08.06. 22:25

Itt is erről van szó:
http://www.roadrecord.hu/…cegautoadot/

Nekem az nem világos, hogy ha valaki fizeti a cégautóadót, akkor kell vezetni útnyilvántartást vagy nem kell? Ha nem kell, akkor hogyan lehet (kell-e egyátalán) elkülöníteni a magán használatot a cégestől?

nandy # 2009.08.06. 21:47

Szerintem nem kell, mivel msz. tulajdona az autó, nincs szó bérbeadásról, és csak kiküldetési rendelvény alapján számolnak el költséget.

Az már más kérdés, hogy a szívességi használat jelen esetben meglehetősen életszerűtlen - hacsak nem rokonokról van szó.

anthea # 2009.08.06. 11:26

Érdeklődnék, hogy kell-e abban az esetben cégautóadót fizetni annak a magánszemélynek, aki szívességi használatra (ingyen) magánszemélytől kölcsönkapott autóval kiküldetési rendelvénnyel üzemanyagköltséget (más költséget nem) számol el a munkáltatója megbízásából rendszeresen. Előre is köszönöm!