Társasház és közös tulajdon


dhtnk # 2010.06.12. 16:21

MD, köszönöm, jövő héten lesz a nagy összecsapás...

MajorDomus # 2010.06.12. 08:58

Úgy látom aludni sem tudsz emiatt.

Ezek szerint nincs Szmsz, s mivel csak 4 lakás vagytok, a PTK alapján müködtök.

Nagy vész nincs ! A te igazadat 2 jogszabály e egy alapdokumentum is alátámasztja, a Polgári Törvénykönyv ( a közös tulajdon) a Társasházi törvény, valamint az Alapitó Okirat.

Tagadd meg a fizetést, ha konfliktusra kerül a sor neked lesz igazad.
Az Alapitó Okiratot ki kell javitani a használatbavételi engedély alapján. Ehhez megint ügyvéd kell, de másik !

dhtnk # 2010.06.11. 22:18

Üdv, remélem, jó topikban járok a kérdésemmel.
4 lakásos társasházban (sorház) lakunk, az alapító okiratunk egy összedobott sz*r, ügyvédünk nem volt a helyzet magaslatán. A tulajdoni hányadok olyan remekül vannak kiszámolva, hogy még véletlenül sem adják ki az össz területet, a lakások méretei közelítőleg sem a valósak.... 3 éves a ház, eddig minden költséget negyedeltünk, nem voltak nagy összegek, de most egy többszázezres kiadás terveztek a nagylakásosak, és ők természetesen továbbvinnék a szép hagyományt, hogy negyedét fizetik. De azért ekkora összegnél nekünk már nem mindegy, hogy 100 vagy 300 ezret fizetünk. Kb háromszoros területük van. Na azt kihagytam, hogy remekbeszabott alapító okiratunkban tulajdoni hányad szerinti költségmegosztásról van szó. Eddig miért nem éltünk vele? Balekok vagyunk.
A"nagyok" kényszeríthetnek bennünket a negyedelésre? Hogy tudjuk rávezetni a házat a tulajdoni hányad szerinti költségmegosztásra?
Előtte mindenképp ki kell javíttatni az ügyvéddel a tulajdonit, ő mi alapján fog a fal számok helyett valós adatokat tudni beírni? Kerül-e az nekünk pénzbe, hogy a saját összecsapott slendrián munkáját 3 év múlva kijavítja (remélhetőleg)?
Egyelőre ennyi, szerintem még jövök, nem tűnik egyszerű menetnek, bár leírva annak tűnhet, de félek, hogy a nagydumások sarokba szorítanak.

Előre is köszi: dh

MajorDomus # 2010.06.06. 09:40

Luszu

A felső szomszéd nem ,,zaklat,, a tető megjavitásával,hanem a kötelességedre figyelmeztet. Ha te áznál a felső lakásban akkor azért siránkoznál itt, hogy ázol és senki nem segit rajtad pénzhiányra hivatkozva !

A tető közös tulajdon, azt is megvetted,ha a szonszéd nem törölgetné a vizet, már te is áznál !

A közös tulajdon felujitása minden tulajdonos kötelessége, erre van a közös költség meg a felujitási alap !

Ha a csatorna eldugul, s feljön nálad a szarlé, akkor a felső tulaj is köteles ebbe anyagilag beszállni s a másik 2 is.

Én a felső szomszéd helyében leengedném hozzád a vizet, hogy átérezd a dolgokat.

A megoldás ?

A 3 tulaj megjavittatja a tetőt, s kamatokkal együtt végrehajtást indit ellened. Ha ez olyan 300 ezer ft körül van, akkor a végrehajtó már -kitüzi a lakásod árverezését.

Egyezz meg a többiekkel, hogy a te részedet részletekben havonta kifizeted ! Igy a legolcsóbb !

Ilyen szemlélettel nem lehet társasházban lakni !

monalisa1 # 2010.06.06. 09:04

Ha nem tudtok fizetni hitelt vetetnek fel veletek - fizetik ők, DE a lakásra a bank a hitel erejéig jelzálogot rak. (Ha valamikor eladásra kerül a lakás a pénz a hitelösszeg erejéig a másik három tulajdonostársat illeti.)

Ha valaki saját cs. házban lakik és nincs pénze a javításra - nem javíttat, bár tudja hogy emiatt romlik az épület állaga és egyéb problémák.

Vagyis társasházban nagyjából ekként működnek a dolgok.

"Mona"
laikus hozzászóló

Luszu # 2010.06.06. 08:14

Kis segítséget szeretnék kérni, az alábbi problémámmal kapcsolatban.
4-es társasház földszinti lakásában élünk, már legalább 3 éve a felső szomszédunk a tető megjavításával "zaklat" minket. Ezidáig nem mind a 4 lakó egyezett bele, de idén úgy fest, hogy rajtunk kívül mindannyian benne lennének. Mi anyagi okok miatt nem tudunk ebbe beszállni.
Kérdésem az lenne, ilyenkor mi a teendőnk? Az már eldöntött tény, hogy idén megjavíttatják a tetőt. Azon kívül, hogy ránk fúj a másik 3 szomszéd, tudnak e velünk mást tenni? Sajnos épp elég kiadásunk van már így is, újabb hitelbe nem szeretnénk magunkat verni. Sajnos ezt nem látják be a többiek.....
Mit tudunk tenni, illetve a szomszédok mit tehetnek?
előre is köszönöm, üdv. Luszu

MajorDomus # 2010.06.04. 20:58

Nem nehéz ügy elméletben,gyakorlatilag a kivitelezés nehézkes.

Menjünk sorjában !
1./ erkély.
Nézd meg az Alapitó Okiratot, mi van benne. Ha a lakásnál van feltüntetve,a gond a tulajé, perben kötelezheted a hiba elháritására.
Ha homlokzati elem, s nem szerepel a kűlön tulajdoni albetéteknél,akkor azt a társasháznak kell kijavitania. Anyagi kár elháritása miatt az alpinista bemászhat az erkélyre,javitani,de arra vigyázz hogy - előtte -legyen 2 ajánlott leveled ,,nem kereste,, jelzéssel hogy beálljon a kézbesitési vélelem.

2./ közös költség
Forditva ! Futtass le egy sima fizetési meghagyásos ügyet,ha nem törődik vele, s nem mond ellent,akkor a jogerősitő végzéssel, s az Szmsz-el keress egy ügyvédet, s tedd rá a jelzálogot. Költsége 25,000 ft ! Magánokiratba foglalva, ügyvédi ellenjegyzéssel fogadja be a Földhivatal !

kisperec # 2010.06.04. 14:45

Segísetek légyszi!
A gondom összetett. A tház I.e.lakásának erkélye az építés során rosszul lett beszintezve, az összes csapadék megáll, leáztatja a többi tulajdoni részt, szóval mindent - már nincs garancia -. A tulajdonosa más városbeli, aki csak papíron a tulaj, nem biztosít semmilyen bejutást a műszaki gond elhárítására.
A felgyűlemlett tartozását fiz.meghagyással sem tudom behajtani. Az ügyvédünk "felszívódott", miden papír nála van, mit tudok ilyen esetben tenni? Új ügyvéd megbízásával a jelzálogot bekegyeztethetem, utána indíthatom a végrehajtást? Jogtudók köszi a segítségeteket.Katus

MajorDomus # 2010.06.03. 18:24

Az- esetek 90 %-ban ez igaz, ebben az épületben nem !
Kűlön tüzlépcsője van ! Kijelölt menekülési utvonallal !

ragyasdezso # 2010.06.03. 08:13

A tűzoltóság keményen büntet ezért. Ha meg valami komolyabb dolog történik, akár börtön is lehet a vége.

hianita # 2010.06.03. 08:07

MajorDomus!

Köszönöm a választ, meglesz!
Egyet azért a leveleddel kapcsolatban megjegyeznék: a tetőajtón ha lecserélteted a zárat, akkor biztosítanod kell hozzá minden lakásnak kulcsot, mivel (gondolom, lapostetős társasházról van szó) nem zárhatsz le menekülési útvonalat. Korábban nálunk is le volt zárva a tetőre vezető feljáró, azonban fenti érvelésem hatására (tűzoltóságnál jelenthetik a lakók, ha nem biztosítod a szabad járást), lecserélték olyan zárra, amit a lenti bejárati ajtó kulcsaival tudok nyitni.

MajorDomus # 2010.06.02. 17:28

Hianita

Nem hajlandóság kérdése.
Nekem szerdán lesz egy tetőátadásom.
Tavaly kerűlt hozzám az épület,ezért voltak még ilyen vadhajtások mint parabolák a tetőn.

2 hete kirtam a liftajtóra, s minden lakásba eljuttattam a tájékoztatót, hogy tetőfelujitás lesz, mindenki vigye el az antennáit, mert a tetőfelujitás során leszereljük, a felujitás után senki nem mehet ki a tetőre .pont. 2 antennát elvittek,a többi 3-at leszedtük és kidobtuk. Tetőajtón zárcsere. Kijárás megszüntetve. Pont.

Keresd meg a közös képoviselőt, s szereltesd le az antennákat.

hianita # 2010.06.02. 05:06

Először is: Köszönöm a korábbi kérdéseimre kapott hasznos válaszokat a fórumozóknak.
A jelenlegi kérdésem, problémám: 40 lakásos társasházban lakom, melynek a tetőszigetelése rossz, a lakások áznak. Idei évben javításra került a tető, melynél jelen voltam. Tapasztaltuk, hogy az egyik 10. emeleti lakó (aki éppen nem ázott) beszereltette a Digi Tv-t, melynek paraboláját a tetőre szerelték fel. Az akkori közös képviselet műszaki ellenőre jelezte, hogy ezt nem lehet, a parabolát az illető tulaj leszereltette.
Most új közös képviselőnk van, aki belátta, hogy a tető teljes felújítására van szükség. Tegnapi napon kint voltak a tetőfedők. Akkor tapasztaltuk, hogy a fenti lakó ismét felszereltette az antennát a tetőre! A tetőfedő is jelezte, hogy így nem tudják megcsinálni a munkálatokat. A parabola egy szellőzőre van felszerelve, a kábelek végigfutnak a tető egy részén. Ahhoz, hogy azt felszereljék, pont a mi lakásunk feletti tetőrészen kellett keresztülhordani mindent a felszereléskor. Félek, hogy az antenna egy viharban felszakíthatja a tetőszigetelést stb. Józan ésszel gondolva szerintem ez nem szabályos. Korábban hallottam valami olyasmit, hogy ehhez közgyűlési jóváhagyásra lett volna szükség - egy ismerősöm fel akarta szereltetni a parabolát, de jóváhagyás hiányában nem tudta megtenni. Jeleztem a szomszédnak, hogy szedesse le az antennát a tetőről. Azt válaszolta, hogy azt a Digi tette oda, majd ha akarja a Digi leveszi (megjegyzem, ő engedte ki őket a tetőre). Nem szívesen veszem, ha az ő hibája miatt az én zsebemből vennék ki a pénzt a tető újabb hibája miatt. A környéken (panelházak vannak a környéken) ilyet egy tetőn se látni, csak nála, mindenki másnál, az ablakra, erkélyre van felszerelve az antenna.
Kérdésem: szabályos volt-e, hogy ő csak úgy felszereltette a tetőre a parabolát, mindenki tudta nélkül? Mit tehetek, hogy a parabola a tetőről végérvényesen lekerüljön (természetesen a nő nem lesz hajlandó leszereltetni)?

power53 # 2010.06.01. 19:41

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 600 lakásos lakásszövetkezet működhet, csak alapszabály szerint, vagy szükséges-e SZMSZ-t is készíteni? A panelprogramhoz hitelfelvétel esetén kell közgyűlési határozat a pontos összeg felvételével, vagy elég csak majd " utólag" közölni, hogy mennyit vettek fel. Bocsánat ezért a kissé értelmetlennek tűnő kérdésért, de most volt közgyűlés és ott csak annyit mondtak el, hogy már intézik a hitelfelvételt. Aztán a honlapon lévő jegyzőkönyvben már "megjelent" a számszaki adat is, de csak összesítve. Sem lejárati idő, sem semmi más nem szerepel benne. Ez így rendben van?

Köszönöm a segítséget. Power

zsa13 # 2010.06.01. 19:34

Néhány éve költöztünk egy társasház tetőterébe, amely egy komoly esőzés során beázott. A tető javítása után derült ki, hogy a társasház csak a 80%-át akarja kifizetni a számlának, közölték, hogy 10 évvel ezelőtt közgyűlési határozatot hoztak erről. Lehetséges-e valaki kárára ennyire eltérni az alapító okiratban és az SZMSZ-ben elfogadott tulajdoni hányad szerinti költségviseléstől, el kell-e fogadnom ezt a helyzetet?

MajorDomus # 2010.06.01. 18:44

Nézd meg mi van az Alapitó Okiratban ?

Ha a szomszéd öntrvényű, légy te is az !

Fogd fel ugy, hogy az nem az ő erkélyének az alja, hanem a te teraszodnak a teteje. Pont. Szereld fel az előtetőt. De dugaszold le a csatornát is, hogy ő is gyakorolja az együttérzést veletek. Ha nagy a pofája, majd kiharcolja a k.k-nél hogy a vizelvezetést meg kell oldani.

A másik út hogy pereskedsz a társasházzal, a közös tulajdon által okozott kár miatt, de ez hosszadalmas, és mindent neked kell bizonyitanod.

Lyana # 2010.06.01. 11:05

Az előtető gondolata megfordult már a mi fejünkben is, de nem tehetjük fel, mert a felső szomszéd nem egyezne bele. Valójában minden nemleges válasz a köz nevében tőle származik, ő egy keménykezű diktátor, még a közös képviselő is csak az ő véleményét kéri ki a ház nevében! Sok az albérlő a tulajdonosok érdektelenek... Én a beleegyezését kértem annak idején három db 8-as tipli felfúrására, virágfüggesztéknek. Elutasította.
Ezért is kérdeztem, hogy valójában kié a felettünk lévő erkély alja és oldala? Egyáltalán kell-e a beleegyezése?
Ha nem, mivel bizonyíthatom?

u.i.: Ha megoldódik ez a veronai cécó, még a szomszédot is megfürdetem a legfinomabb pezsgőben!

Lyana # 2010.06.01. 11:05

Az előtető gondolata megfordult már a mi fejünkben is, de nem tehetjük fel, mert a felső szomszéd nem egyezne bele. Valójában minden nemleges válasz a köz nevében tőle származik, ő egy keménykezű diktátor, még a közös képviselő is csak az ő véleményét kéri ki a ház nevében! Sok az albérlő a tulajdonosok érdektelenek... Én a beleegyezését kértem annak idején három db 8-as tipli felfúrására, virágfüggesztéknek. Elutasította.
Ezért is kérdeztem, hogy valójában kié a felettünk lévő erkély alja és oldala? Egyáltalán kell-e a beleegyezése?
Ha nem, mivel bizonyíthatom?

u.i.: Ha megoldódik ez a veronai cécó, még a szomszédot is megfürdetem a legfinomabb pezsgőben!

MajorDomus # 2010.05.31. 19:42

Keresd meg az épittetőt ha még megvan !
Ha kell módositsa a terveket, akkor lesz csatornátok.
Addig viszont még sok viz lefolyik a szomszéd erkélyéről.

Először egy előtetőt szerelj a felső terasz aljára, 45 ¤-os szögben ami kidobja a vizet az 1m-es falon túlra.

Ezután dugaszold el a teraszod lefolyólyát ! Ebből következően a felső szomszédodnál lesz ,,szabad strand,,.
Ekkor kedvesen ajánld fel ismét,hogy saját költségeden stb..
Mindjárt szükségesnek fogja látni az elvezető csatorna kiépitését !
U.i. Ha műkődik a felső csatorna, akkor ne felejtsd el kihuzni a 2db dugót!
Az egyiket a csatornából,hogy ottt is follyon a viz,a másikat a pezsgősüvegből, amivel koccintasz az egészségemre.

Lyana # 2010.05.31. 13:06

Tisztelt Fórum!

Egy 2008-ban átadott, 11 lakásos társasház egyik földszinti lakásának tulajdonosa vagyok.
A lakás a ház külső kapuja, valamint a gyalogos bejáró mellett közvetlenül helyezkedik el. A lakás szobái és a nyitott gyalogos közlekedő között egy 24 m2 alapterületű terasz húzódik a lakás teljes hosszában. A teraszt 1 m magas fal határolja.
A terasz a nappalink előtt közlekedő szélességű, a háló előtt kiöblösödik. A keskeny szakasz fölé az 1. emeleti szomszéd erkélye nyúlik.
A következő két problémakörben kérnék tisztelettel tanácsot:

  1. A kivitelező az 1. emeleti szomszéd teraszára esővíz-elvezető csatornát nem helyezett. Minden esőzéskor, - de nagyobb zuhék alkalmával különösen - problémát jelent az emeleti erkélyről a teraszom falát telibe trafáló vízfüggöny, amely becsapkod a nappali előtti közlekedőbe. A pangó víz salétromosodást eredményezett.
  2. A terasz háló előtti, kiszélesedő részén van egy lefolyó, amely a teraszra gyűlt esővizet hivatott elvezetni. Nagyobb esőzésekkor itt medenceszerűen összegyűlik a víz, beázással fenyegetve a hálószobánkat.

Talán mondanom sem kell, hogy a kivitelezőn a ház hibáit/hiányosságait számon kérni ezidáig nem sikerült.
(A ház közös tulajdont képező részeit hivatalosan még át sem vettük!)

Pár hete - kerülve a garancia érvényesítésével járó bírósági tortúrát - saját költségen rendezni kívántuk a fenti problémákat.

A vízszerelő megállapította, hogy a terasz lefolyónkba - a kivitelezés során - bevezették a tetőtéri lakó teraszának csatornáját (ott van csatorna!). Innentől ha jól gondolom, ez már a társasház ügye.
Engedélyt a lakók a problémát megoldó csőkeresztmetszet bővítésre (sem a közös költség, sem a saját terhünkre) nem adtak.
A lefolyó kérdés így megoldatlan.
Az emeleti erkélyről lezúduló esővíz elvezetésére a szakember egy a fenti erkély szélére szerelt csatornát javasolt. A csatorna felszerelését az erkély tulajdonosa nem engedélyezte. Arra hivatkozott, hogy az nem szerepelt a kivitelezési terveken.
A munkálatokat ebben az esetben is saját költségre kívántuk elvégeztetni.

A kérdésem a következő:
Mit tehetek fenti esetben, ha nem akarok a teraszomon medencét üzemeltetni? (A páromnak van egy időlegesen működő megoldása: esőben, viharban kiáll egy szál söprűvel a kezében! :-))
A ház, vagy az én kötelességem a lefolyó karbantartása?
Kié a teraszomat határoló (lassan-lassan lerohadó) fal?
Kié a szomszéd erkélyének az oldala, illetve az alja, rászerelhetem-e a szóban forgó csatornát?
Fenti esetben megakadályozhatják-e a szomszédaim a magántulajdonom állagromlását megelőző munkálatokat?

Elnézést kérek mindenkitől a hosszú lére sikeredett levélért!

Üdv.: Lya

Lyana # 2010.05.31. 13:06

Tisztelt Fórum!

Egy 2008-ban átadott, 11 lakásos társasház egyik földszinti lakásának tulajdonosa vagyok.
A lakás a ház külső kapuja, valamint a gyalogos bejáró mellett közvetlenül helyezkedik el. A lakás szobái és a nyitott gyalogos közlekedő között egy 24 m2 alapterületű terasz húzódik a lakás teljes hosszában. A teraszt 1 m magas fal határolja.
A terasz a nappalink előtt közlekedő szélességű, a háló előtt kiöblösödik. A keskeny szakasz fölé az 1. emeleti szomszéd erkélye nyúlik.
A következő két problémakörben kérnék tisztelettel tanácsot:

  1. A kivitelező az 1. emeleti szomszéd teraszára esővíz-elvezető csatornát nem helyezett. Minden esőzéskor, - de nagyobb zuhék alkalmával különösen - problémát jelent az emeleti erkélyről a teraszom falát telibe trafáló vízfüggöny, amely becsapkod a nappali előtti közlekedőbe. A pangó víz salétromosodást eredményezett.
  2. A terasz háló előtti, kiszélesedő részén van egy lefolyó, amely a teraszra gyűlt esővizet hivatott elvezetni. Nagyobb esőzésekkor itt medenceszerűen összegyűlik a víz, beázással fenyegetve a hálószobánkat.

Talán mondanom sem kell, hogy a kivitelezőn a ház hibáit/hiányosságait számon kérni ezidáig nem sikerült.
(A ház közös tulajdont képező részeit hivatalosan még át sem vettük!)

Pár hete - kerülve a garancia érvényesítésével járó bírósági tortúrát - saját költségen rendezni kívántuk a fenti problémákat.

A vízszerelő megállapította, hogy a terasz lefolyónkba - a kivitelezés során - bevezették a tetőtéri lakó teraszának csatornáját (ott van csatorna!). Innentől ha jól gondolom, ez már a társasház ügye.
Engedélyt a lakók a problémát megoldó csőkeresztmetszet bővítésre (sem a közös költség, sem a saját terhünkre) nem adtak.
A lefolyó kérdés így megoldatlan.
Az emeleti erkélyről lezúduló esővíz elvezetésére a szakember egy a fenti erkély szélére szerelt csatornát javasolt. A csatorna felszerelését az erkély tulajdonosa nem engedélyezte. Arra hivatkozott, hogy az nem szerepelt a kivitelezési terveken.
A munkálatokat ebben az esetben is saját költségre kívántuk elvégeztetni.

A kérdésem a következő:
Mit tehetek fenti esetben, ha nem akarok a teraszomon medencét üzemeltetni? (A páromnak van egy időlegesen működő megoldása: esőben, viharban kiáll egy szál söprűvel a kezében! :-))
A ház, vagy az én kötelességem a lefolyó karbantartása?
Kié a teraszomat határoló (lassan-lassan lerohadó) fal?
Kié a szomszéd erkélyének az oldala, illetve az alja, rászerelhetem-e a szóban forgó csatornát?
Fenti esetben megakadályozhatják-e a szomszédaim a magántulajdonom állagromlását megelőző munkálatokat?

Elnézést kérek mindenkitől a hosszú lére sikeredett levélért!

Üdv.: Lya

MajorDomus # 2010.05.30. 17:43

Én is szerettem volna hőszigetelni,végűl letettem róla.

Na, lényeg az, hogy kértem közgyülési hozzájárulást amit meg is adtak.- szerintem 5 cm szigeteléshez eegendő a k.gy (egyszerü többséggel) hozzájárulás,mert nem épitek semmit, de hozzányulok a közös tulajdonhoz.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.30. 15:40

A tulajdoni lapon is az szerepel, hogy kizárólagosan az enyém

Nanana. Füllenteni nem kell. A tulajdoni lapon nem tüntetik fel, ha a tulajdonostársak eetlge használati megállapodást kötnek.

ragyasdezso # 2010.05.30. 13:13

s_er

Mivel építésengedély köteles 4/5-ös hozzájárulás szükséges. (Építési Törvény)

s_er # 2010.05.30. 11:54

Tisztelt Fórumozók!

Több lakásos társasház közös képviselője vagyok.
A társasházban néhány lakó saját költségén le szeretné hőszigeteltetni a lakását körítő homlokzatot.
Ilyen esetben a tulajdonostársak milyen mértékű hozzájárulására van szükség?
Ha jól értelmezem a THT-t, akkor

  1. "A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges." -mivel itt ők állják a költségeket nem érdekes a többi tulajdonos véleménye, vagy a 100%-os hozzájárulás kell?

b)"Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely miatt az alapító okiratot nem kell módosítani, de a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületberendezésre történő csatlakozással vagy a közös épületrész, épületberendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, az épület biztonságának, állékonyságának megőrzése érdekében köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni."

  • bár a törvényben lakásában tervezett munkáról van szó, -olyan passzust nem találtam, hogy a nem lakásában tervezett és alapító okiratot nem, de közös tulajdont érintő munkára mi vonatkozik-, de ez alapján mivel az egész házat érintő közös tulajdonban lévő szerkezetről van szó a 2/3 tűnik logikusnak.