Társasház és közös tulajdon


ragyasdezso # 2010.05.27. 09:11

osmi

Elégedetlen emberek mindig is voltak és mindig is lesznek. De a többségnek megfelelő a mérés.

A Vízmű, a Hőszolgáltató által kötött szerződésekben szokásos a 2x díjtétel. a Techem szerződésekben ennél magasabb a mérték. De találkoztam már én olyan SZMSZ-el, ahol a vízórával nem rendelkezők a főóra és a mellékmérők különbözetét fizették. És nem támadták meg az SZMSZ-t, hanem fizették a havi 25-30 m3 vízdíjat.

osmi # 2010.05.27. 08:37

Figyelmetekbe ajánlom: eszmecsere a ks.elosztókról

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

RD.!
Minek alapján "szokásos"?

ragyasdezso # 2010.05.27. 08:19

osmi

A többség határozata bíróságon is kierőszakolható. Nem tagadhatja meg „2-3 lakó”(illetve tulajdonos!) hogy a többség által jónak tartott munkát elvégezzék. A 2x díj pedig a szokásos mérték.

kbs

Lehet a Társasháztól is, ha a számlákat amiatt nem tudja a k.k kifizetni, mert leszavazták a közös költség emelést.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2010.05.27. 07:27

Kedves Osmi! Nálunk is megszavaztatták a fogyasztás kétszeresének számlázását. Sem ajánlat, sem kivitelező, de forintra pontosan tudják mennyit kell 5 nap alatt befizetni. Ha nem elesel a támogatástól!!! Részletfizetést kértem, mire a szóbeli válasz: Valamikor valamennyit be kell fizetni.

osmi # 2010.05.27. 06:50

" Ugyanakkor döntsetek arról, hogy ahol nem mérhető a felhasznált energia mennyisége ott az eddigi hőenergia mennyiség dupláját kell számolni a lakásra."
Sőt, döntsetek úgy, hogy a 100 szorosát. Vigyázzatok, nehogy már tényadatokkal meggyőzzétek őket, ami valszeg több okból sem menne, meg ezen ügyekben nem is szoktak ebbe energiát feccölni.
Egyebekben eleddig az "okostojások" fordultak ide.
Így kerekebb a történet.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.27. 06:34

Ha nem a társasháztól jött a fizetési meghagyás (és valószínűleg nem attól jött), akkor hiába mond ellent, hiszen tényleg tartozik.
A közös képviselőt innen is csókoltatom.

ragyasdezso # 2010.05.27. 06:12

gagar13

Ha te rendesen fizetted, természetesen mondj ellent.

gagar13 # 2010.05.26. 22:37

Halihó. Lenne egy kérdésem.
Több lakó is tartozik a közös költséggel. Emiatt kaptunk egy fizetési meghagyást (a fizetők is), hogy a társasház tulajdonosai egyetemlegesen felelnek a tartozásért, és 15 napon belül rendezni kellene (vagy ellene mondani), különben jogerőre emelkedik. Mit tehetek én, aki fizettem, nincs hátralékom. Egymagamban ellentmondjak-e, vagy mit csináljak?

MajorDomus # 2010.05.26. 19:50

A közgyűlés határozzon az elszámolás (höenergia felosztás) módjáról. Ez közgyűlési hatáskör !

Döntsetek arról hogy 70/30 ( költségosztó/lm3) arányban osztjátok
Szét a fütési energiát.
Ugyanakkor döntsetek arról, hogy ahol nem mérhető a felhasznált energia mennyisége ott az eddigi hőenergia mennyiség dupláját kell számolni a lakásra.

Döntsetek arról is, hogy amennyiben a ház elvesziti az állami támogatást, akkor a társasház perelje be a 3 ,,okostojást,, az elveszitett támogatás összegére !

Jómagam 2.200 lakásban csináltam fütéskorszerüsitést, tehát ki vagyok keményitve a hülyék kezeléséből.

Egy gond van ezzel, hogy uj közgyűlést kell tartanod, mert 30-a már közel van, s nem tudod ezeket felvenni a napirendre.

érdeklődő65 # 2010.05.26. 16:16

Tisztelt Jogi Fórum!

Lenne egy sürgős kérdésem. A 30 lakásos társasházunkban én vagyok a közös képviselő. Ápr, 11-én megszavazta a többség a fűtéskorszerűúsítési pályázat elindítását. A határozat megszületett, a pályázat már az önkormányzatnál van. Eddig kb. 350.000 Ft közös pénzünk van benne. A házban van 2-3 lakó( ők folyamatosan agitálnak a dolog ellen ), aki nem szeretné ezt a dolgot. Hiába magyaráztam el, hogy a határozat mindenkire kötelezően érvényes, ők csak azt hajtogatják, hogy nem kötelezheti őket senki arra, hogy beengedjék a szerelőket a lakásba.
Milyen eszköz áll a rendelkezésemre ahhoz, hogy a gyakorlatban is kivitelezhető legyenek a munkálatok?
Ha nem lesz az egész házban megoldva a korszerűsítés, akkor elveszítjük az állami támogatást.
Mit lehet tenni ebben az ügyben?
Ha lehetséges, gyors választ kérnék, mert 30-án, vasárnap lesz az újabb közgyűlés a témában.

Köszönettel:érdeklődő65

Lili2005 # 2010.05.26. 08:38

Tisztelt Fórum,

Szeretnék segítséget kérni, hogy pontosan egy kétlakásos társasházban mihez milyen jogom van, mit kell ebből "lepapírozni".
Illetve a kérdésem lenne, hogy egy kétlakásos társasház miben különbözik egy ikerháztól. van ismerősöm, aki szerint semmiben, de gondolom nem véletlen a megnevezés, hogy miért kétlakásos társasház valami és nem ikerház.

Ha a vételi szerződésemben (és alapítói okiratban) vagy egy arány, melyben én részesedem, akkor ez mire vonatkozik? A telket is olyan arányban használhatom? Azaz például ha az alapítói okiratban rögzítik, hogy 35% a közös tulajdonból az eszmei hányadom, akkor ez azt jelenti, hogy a közös telekből ennyi az "enyém"? ennyit használhatok? Mi a helyzet abban az esetben, ha ettől kevesebbet tudok csak használni, mert mondjuk 75%-ot leválasztott növénysorral a szomszéd? van ehhez joga?

Ha már így vettem meg a házat, hogy kevesebbet tudok csak használni, mit tudok tenni? bármihez van jogom?

Köszönöm,

Lilla

MajorDomus # 2010.05.25. 20:59

Birósági- perben !

Lustika73 # 2010.05.25. 20:31

Tisztelt Fórum!

Segítségét kérném a következők miatt. Édesanyám egy négylakásos sorházi társasház szélső lakója. Az évek során a ház tetejéről lefolyó víz az eresz csatornán át a ház mellé folyt és több mint valószinű, hogy a víz az idők alatt utat talált a ház alá. Valószinű, hiszen a falon repedések jelentek meg, mely a ház szerkezetében valamint a lakás értékében is változást okoz. A fal melletti járda évek óta darabokra van törve így a víz akadálytalanul szivárog a felszin alá. A közgyűlésen ezt többször jelezte, de azok a lakók akiket ez közvetlenül nem érint a javítási illetve vízelvezetési indítványt sorra elutasítja gyermeteg indokkal. Megjegyzem ugyan ilyen háttérrel a tetőt is saját költségen volt kénytelen kicseréltetni, holott az a ház közös tulajdona. A házra az elmúlt 10 évben a fenti hozzáállás miatt egy fillért sem költöttek.
Kérdésem, hogyan lehet kötelezni a lakókat, hogy a szükséges javításokat a közösköltség terhére elvégezzék, annak érdekében, hogy elkerüljék a további állapot romlást?

Segítséget előre is köszönöm!

Lustika73

MajorDomus # 2010.05.25. 20:28

Jól tudod. A tető közös tulajdon, annak kijavittatása nem a közös képviselő. hanem a tulajdonostársak közös feladata és költsége !

Helyettük eljárva természetesen a közös képviselő a végrehajtó szerv.

A k.k ilyet ne mondjon hogy unja az egészet, hanem ha tényleg unja, akkor mondjon le.

Megoldás ! Kezdeményezd a közgyülés összehivását a tul.hányad 10 %-al, tetőfelujitás napirend megjelölésével.

Ha ez eredménytelen, akkor javittasd ki a tetőt, s a költségek megtéritésére indits fizetési meghagyást a társasház ellen.
Előtte természetesen t.vev. Ajánlott levélben szólitsd fel a társasházat a hiba kijavitására 30 napos határidővel.

ropcsike # 2010.05.25. 17:32

Tisztelt Fórum!

Következő kérdéssel fordulnék a tisztelt publikumhoz:
4 emeletes társasház tetőtér beépítésében lakunk.
Szinte az építés óta folyamatosan beázunk. Sokszor szóltam a közös képviselőnek, fényképeket készítettem, s adtam át neki. Néha- a közös képviselő hivatott szakembert, aki valamit csinált a tetőn, de a végleges elhárítást nem tudta véghez vinni. Mára már biztosra vehető, hogy a tetőtéri gipszkarton alatt lévő szigetelő anyag is átázott, s lecsúszott, ez által megszüntetve a hőszigetelést.
Most a közös képviselő azt mondta, hogy már elege van, s unja az egészet. Továbbá nem óhajt a tetővel foglalkozni, s ha gondom van akkor azt intézzem a építtetővel.
Na, már most az építtető, valamikor a befejezés előtt lelépett. Továbbá úgy tudom, hogy a tető a társasház tulajdona, ebből kifolyólag a társasháznak kellene a hajdani építtetővel tárgyalnia, illetve a társasháznak kellene a tető szigetelését megoldania.
Több helyen is ázott már a tető, de a kisebb javításokból eredően, mára úgy alakult, hogy csak mi felettünk maradt ez az áldatlan állapot.
Szeretném megkérdezni, hogy jelenleg mit tehetek, mi a lehetőségem, mert már nagyon szeretném rendben tudni a fejem felett lévő tetőt, s a szobát is használható állapotban tudni, melyben tulajdonképpen egy 13 éves nem beszélő autista kisfiú lakik.
Tisztelettel megköszönöm az összes érdembeli választ.

Röpcsike

MajorDomus # 2010.05.23. 10:33

A közös tulajdon felett a közgyülés rendelkezik.
Mivel az ingatlan paramétereiben is változás lesz, uj albetét ( k.beálló) jön létre, ezért ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia, ha a beálló a magántulajdona lesz. Ha marad közös tulajdon, akkor közgyülési hozzájárulás kell !

Jazmin501 # 2010.05.23. 08:52

Tisztelt Szakértők,
egy közös kertrésszel kapcsolatban szeretném a tanácsukat kérni.
A házunkban a kerítés melletti 5m-es sáv közös tulajdon, a többi rész fel van osztva a lakások között. Ide szeretne az egyik lakó kocsibeállót építeni. Ehhez lebontaná a ház eredeti, múlt század elején épült kerítését és lebetonozna egy 40 nm-es kertrészt. Megakadályozhatja-e ezt, ha akár csak egyetlen lakó nem egyezik bele az átépítésbe?
Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2010.05.17. 21:25

De vizóra nélkül.

hianita # 2010.05.17. 15:00

MajorDomus

Köszönöm a tájékoztatást, tehát ma leadom kitöltve a papírt.

MajorDomus # 2010.05.12. 19:24

Hianita

Az adatok akkor szükségesek,ha uj Alapitó Okirat készül.ha a régi módositásra kerül,akkor is alá kell irnia minden tulajdonosnak.
Ezért kellenek a felsorolt adatok.
Az meglepne ha a közös képviselő irná az Alapitó Okiratot.
Az Szmsz-talán, én irtam valamennyi házamnak az szmsz-eket.

A vizmérő gyári száma egyik okirathoz sem kell.

MajorDomus # 2010.05.12. 19:13

Thea

Akár -nonszensz akár nem, ez a törvény !
De keresd meg a kiskaput !
Béreld ki 50 évre ! akkor tied a helyiség,leválasztod, azt csinálsz amit akarsz vele, de egy csomó költség és macera nélkül.

Vagy ! A tulajdonos alapitson neked haszonélvezeti jogot,mondjuk a 2 éves gyereked javára.
Egyébként az eladás meg az albetétesités az 2 különböző dolog.
Vedd meg, le kell papirozni, az Alapito módositást meg egy év alatt alá tudod iratni.
A tulajdonjogodat bejegyzi a földhivatal, az albetétesitésre meg van idő.

thea2009 # 2010.05.12. 08:54

Tisztelt Fórumozók!

Egy 50 albetétes belvárosi társasház pincéjében lévő 200 nm-es üzlethelyiség (külön tulajdonú, nem a társasházé), egy részét szeretnénk megvenni. A 200 nm-es albetét fizikailag két részből áll, tehát nem igényel építési munkát a leválaszás, viszont külön albetétbe szeretnénk tenni. Az ügyvéd először azt mondta, hogy ehhez alapító okirat módosítás kell, amit 4/5-ös tulajdoni aránnyal el lehet fogadtatni, ha nem támadják meg 30 napon belül. Aztán kiderült, hogy megváltozott a társasházi törvény, és csak akkor oldható meg az albetétesítés, ha az összes tulajdonos egyetért az alapító okirat ilyen módosításával. Ez biztos nem fog sikerülni, ennyi tul.társsal, akiknek egy része nem is lakik itt. Én is böngészgettem a társasházi tv.-t, látom, hogy valóban a 10 § (3), ami korábban általánosságban lehetőséget adott a 4/5-ös alapító okirat módosításra már csak egy speciális esetre vonatkozik, mégpedig arra, ha a közös tulajdonból elidegenítéssel függ össze. Nekem ez nonszensznek tűnik, hogy a közös tulajdonból elidegenítéshez elég a 4/5 (igaz, hogy megtámadási joggal), míg egy ilyen technikai jellegű, lakók érdekeit nem érintő alapító okirat módosításhoz, hogy a pincében magántulajdonban lévő helyiség egy vagy két helyrajzi számon szerepel, teljes egyetértés kell??? Ezt képtelenség megszerezni 50 lakásos (de megkockáztatom, hogy még akár 10-20 lakásos) ház esetében is. Ezt nem értem, biztos van valami megoldás, már nagyon sok energiát fektettünk az ügybe, kérlek segítsetek!
Előre is köszi

hianita # 2010.05.12. 08:38

A tényállás a következő: társasházunknak új közös képviselője lett. Állítólag előzőleg nem volt a társasháznak Szervezeti és Működési Szabályzata, illetőleg az Alapító Okirat nem került korábban módosításra az előírásoknak megfelelően. Az új SzMSz és Alapító Okirat írása folyamatban a közös képviselő részéről. A tulajdonosokhoz eljuttatott egy nyomtatványt, azzal, hogy ezt ki kell tölteni, mert szükséges a fenti okiratokhoz. A nyomtatványt fénymásolhatta, eredetileg a Lakásszövetkezetek által használt nyomtatvány volt. A nyomtatvány az alábbiak kitöltését kéri: lakáscím, tulajdonos neve, anyja neve, lakcíme, szül. helye, vízmérőjének gyári száma. A közös képviselő saját kézíárásával ráírta a nyomtatványra, hogy kéri a személyi számot is, bár lehet, ő a személyi ig. számot kéri. A lakásoknak saját vízmérője van, annak cseréjét minden tulajdonos saját maga intézi.
Kérdés: Valóban szükségesek-e ezek az adatok a fenti okiratokhoz? A tulajdonosok nyilvántartásakor a közös képviselő milyen adatokat kell, hogy nyilvántartson? (Gondolom, a személyi igazolványom számához semmi köze..., valamint a vízmérőóra gyári számához sem sok.)

MajorDomus # 2010.05.11. 06:36

A bérbeadásról a közgyűlés dönt többségi szavazással !

MajorDomus # 2010.05.11. 06:34

A vizesblokk csak akkor hagyható el,ha a varrónő ott lakik a házban.
Mivel bérli a helyiséget,tehát vállalkozás, kell müködési engedély stb.

Csak a társasház adhatja bérbe, lakó nem !

Beszélj a közös képviselővel.