Társasház és közös tulajdon


zsuzsu1977 # 2010.05.11. 06:18

Még annyit kérdeznék, ha esetleg varrónőnek adnák ki ezt a helyiséget, támadható azzal a kiadás, hogy nincs vizesblokk? VAgy nem kötelező wc csak a mosdó betétele ilyen esetben?

zsuzsu1977 # 2010.05.11. 06:15

MajorDomus!

Köszönöm a válaszod ezt fogom tenni.
Még annyit szeretnék kérdezni, ha esetleg arra kerül a sor hogy szavaznunk kell a tároló sorsáról, mennyi szavazat kell ahoz hogy elvegyék? 20 lakó a 100%. Mondjuk ha már 3 lakó nem írja alá akkor megtartható a tároló?

MajorDomus # 2010.05.10. 20:46

A jogi oldala a fontos !
A te lakásodba azt engedsz be, akit akarsz !

Kérd el az Alapitó Okiratot és az Szmsz-t !

Ha társasház vagytok, s a lakásod magántulajdon, akkor senkit nem kell beengedned.
Képtelenség hogy 76 lakás osztatlan közös tulajdonban legyen.
Nem értem hogy lehet egy magánlakás korszerűsítését a közös költségből végeztetni ?

MajorDomus # 2010.05.10. 20:36

8 nap

Zsu
A tárolót csak a társasház adhatja ki, nem az egyik lakó.
Keresd meg a közös képviselőt !

I_Csilla # 2010.05.10. 20:34

MajorDomos!

A XIV. ker. Stadionoknál lakom az Utász utcában.
A jogi oldalát nem ismerem, de folyamatosan erre hivatkozik a képviselő, hogy osztatlan közös tulajdon (ami nekem nem sokat mond)
Nem minden lakásba van bevezetve wc, (a körfolyosón emeletenként van közös) ahol be lett vezetve, ott a lakó magának oldotta meg, saját ktg.-en. (különben már minden lakásban lenne, ha a közös ktg.-ből vezették volna be) Az én lakásomba már 25 éve bevezették. Épp ezért nem akarok hinni a szememnek, hogy a közös képviselő levélben szólított fel, hogy amennyiben nem járulok hozzá a „korszerűsítéshez”, úgy jogi úton fognak eljárni. Valóban van hozzá joguk és esélyük?

juhlaci # 2010.05.10. 20:15

Lakásszövetkezeti éves beszámoló közgyüllést szabályosan hány nappal kell előbb kihirdetni? Tudjátok?

zsuzsu1977 # 2010.05.10. 19:54

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő lenne. Mi a teendő olyan esetben amikor a társasházunk egyik lakója, ki akar minket tenni a közös tárolóból, ami jelenleg babakocsi tárolására szolgál? Indoka, ki akarja adni bérbe egy varrónőnek. Ez egy kis méretű, régen is babakocsi tárolására szolgáló rész, nincs vizesblokk sem és nem is megoldott. Ilyen esetben is kitehet? Miért szúrja a szemét?

MajorDomus # 2010.05.10. 19:29

Nem jól gondolod !

A közös képviselőnek van igaza.

bozsuma # 2010.05.10. 10:52

Tavaly költöztünk egy társasházba aminek az udvarába a beruházó játszóteret is tervezett, illetve ígért, de az anyagi problémái miatt erre még nem került sor. Az itt lakó szülők felajánlották, hogy lehetőségeikhez képest biztosítanának "játszósarkot" a gyerekeknek. A beruházó (aki most is az el nem adott lakások tulajdonosa) hozzájárult a játszótér kialakításához, csak anyagiakban nem tud hozzájárulni annak elkészítéséhez. Illetve ígéretet tett, hogy amint tudja folytatni az építkezést a játszóteret is meg fogja építeni, de ez kb még 5 év.
A közös képviselő azt mondja, hogy nem elég, hogy a családok megállapodnak a beruházóval, a lakók beleegyezése is szükséges a játszótér megépítéséhez, mert azt a közös udvaron tennénk meg. Én pedig azt gondolom, hogy mivel a beruházó egyébként is tervezte a játszótér létesítését csak pénzhiány miatt nem tudja megvalósítani és mi szülők tesszük a saját pénzünkön, nem kell a lakók engedélye. Jól gondolom? Vagy a közös képviselő állítása szerint szavazni kell róla?

Válaszukat köszönöm!

MajorDomus # 2010.05.08. 20:55

Természetesen a tulajdonosok közgyülése, az összes tulajdoni hányad 2/3-val !

Tehetsz te is árajánlatot, ez az okosabb mert van kiindulási vitaalap, de döntsd el -mennyit ér -meg neked max. Annak igérd -meg a felét, ugyis kevesellni fogják, végül a duplájáért eladják neked.

jakabp # 2010.05.08. 19:29

És ki dönt az áráról? Azt hogyan lehet meghatározni?

MajorDomus # 2010.05.08. 18:29

Van. Vedd meg !

2/3-os többséggel a társasház eladhatja neked.

jakabp # 2010.05.08. 13:01

Tisztelt Fórumozók!
Egy társasházban lakunk a földszinten. Az lenne a kérdésem, hogy van -e valamilyen lehetőség arra, hogy az előttünk lévő kert rész a saját tulajdonunkba kerülhessen és ezáltal a lakás kertkapcsolatossá váljon? Jelenleg közös terület. Köszönöm

MajorDomus # 2010.05.07. 22:18

Csilla !
Nekem ez ujdonság ! Hogy lehet 76 lakás osztatlan közös tulajdonban mikor 6- lakás felett kötelező a társasházi forma ?

Nincs a lakásokban wc ? Most vezetik be ? Hol élsz helyileg ?

A lakásodba azt engedsz be akit akarsz, ne járulj hozzá a munkálatokhoz !

Mi az hogy a közös költségből ujitja fel a lakást ?

Hol van ez a ház ? Albániában ?

MajorDomus # 2010.05.07. 22:13

Forduljanak-beadvánnyal az ügyészséghez,aki összehivja a közgyülést és felügyelő biztost nevez ki a házba !

Egynéni # 2010.05.07. 22:02

Van a házunkban – 1068, Budapest, Király u. 82- két nagyon kedves és segítőkész fiú. Ők észérveket sorakoztatnak fel egy ferdítésekkel és hazugságokkal dolgozó közös képviselő ellen. Röviden leírom, mert itt már nem lehet nyugodtan élni.
Nem ide tartozik, de ők nem a házunkban – ahol sok nyugdíjas és nehezen közlekedő idős ember lakik- hanem a mi pénzünkből bérelt iskolában tartják a közgyűléseiket, nehogy a nyugdíjasok a jogaikat érvényesíteni tudják. Nekik nincs édesanyjuk, nagymamijuk?!
De most más fontosabbat kell leírnom, mert magas vérnyomásom van, és bizony ma még magasabb lett…
A mai - 2010.05.07-i társasházi közgyűlésen lezajlottak, bebizonyították számomra, hogy a Tempo Csé+R kft-re nem vonatkoznak a hatályos magyar törvények!
Nos ez a "cég" egy 2009.04.17-én lezajlott társasházi közgyűlés-en került megválasztásra, ám de törvénytelenül! Ezt a bíróság is megerősítette az általa hozott ítéletben, amelyben kimondta, hogy - a pontos idézet-: "így érvényesen a TempoCsé + R Kft. nem került megválasztásra, ill. egyik közös képviselő jelölt sem került érvényesen megvá|asztásra." Gondolom nem szükséges diploma ahhoz, hogy ezt valaki felfogja...Nos ez Hoffmann Róbertnek és Hoffmann Csillának nem sikerült – ők vezetik e nemes veretű “céget”!- Amikor egy kedves fiatal ezt felvetette és rákérdezett, hogy megnyerte-e a pert vagy nem Hoffmann Csilla ott mindenki előtt a szemébe hazudott és azt mondta, hogy : NEM! Erre a fiatalember felolvasta az ítéletből az előbbi idézett sort – a közgyűlésen kétszer is!-, mindemelett elismerte, hogy a per első felét ami a szavazatszedésre vonatkozott elvesztette, de viszont a közös képviselő választással kapcsolatos megnyerte. Raekció: vörösödés, pirulás, ám de érkezett a segítség Hoffmann Robika személyében. Hoffmann Robika – gondolom nagyon sietett…- a megismételt közgyűléssel kezdte! anélkül, hogy tartott volna előtte bármilyen közgyűlést is…Egy másik fiatalember ere figyelmeztette, illetve ara az apró tényre, hogy a közgyűlésen törvény szerint először tisztségviselőket kell választani…Robika válaszolt a maga stílusában, amit job helyeken bicskanyitogatónak hívnak…, hogy köszöni a kioktatást. Ő annyira okos, hogy nincs tisztában azzal, hogy az SZMSZ-ünk szerint nem lehet közgyűlést és egyből utána megismételt közgyűlést tartan félórás szünettel!
Ez egyébként elszámoló közgyűlés let volna, ha szabályosan bírják megtartani. De a fiam utána nézett és elmondta, hogy az elszámoló közgyűlés eves beszámolónak nevezett részét mérlegképes könyvelővel kell ellenjegyeztetni,gondolom ez azt jelenti, hogy aláíratni, hogy jó-e a beszámoló. Meg még el is kell jonnie a közgyűlésre törvény szerint…
Ennyi egyelőre dióhéjban kedveskéim. Ha van itt jogász kérem segítsen, hogy mit tegyünk! Ezeknek az arcán aztán van bőr…
Egynéni

I_Csilla # 2010.05.07. 20:56

Tisztelt Fórumozók!

A véleményüket szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban: egy 3 emeletes 76 lakásos társasházban lakom ahol egy 2. emeleti lakás tulajdonosa vagyok. A társasház osztatlan közös tulajdonban van. A felettem lakó mér 2 éve folyamatosan újítja a lakást és nemcsak a felújítással járó zajokat, hanem az utóbbi 1-2 hónapban a zaklatását is el kell viselnem, mert a lakás korszerűsítése jogcímen akarja a lefolyócsövet bevésni a falamba és rácsatlakozni a lefolyócsövemre. Az újabb verzió szerint a 3. emelettől a földszintig, ill. a pinceszintig kívánja vinni a csövet 3 lakáson keresztül.
A problémám az, hogy a lakást a közelmúltban újítottam fel és ez a korszerűsítés nagy rombolással járna és az egész lakásomra kiterjedne ill. a károkat nem lehetne maradéktalanul helyreállítani, mert már nincs járólapom a pótláshoz és a szellőzőmbe is belelógna a cső, ill a lezúduló víz is zajjal járna.
Más lakók a WC lakásba bevezetését mag tudták oldani anélkül, hogy a szomszédjaikat zaklatták volna (úgynevezett darólós WC-vel).
Kérdésem, hogy köteles vagyok-e 1 hét szabadságot és az ezzel járó kellemetlenségeket (pl. a konyhát a szobába kellene költöztetni és az egész lakás területén portalanítani) elviselni?
Mennyire elfogadható, hogy 3 lakó nyugalmát zavarja 1 lakó, mert nem hajlandó az egyszerűbb és olcsóbb megoldást választani.
Biztosan lenne más megoldás is a problémára (pl. falon kívüli vezetés) ha már úgyis a közös ktg.-ből korszerűsítik a lakást.

Kritikus # 2010.05.07. 18:43

Kedves K_B_S, köszönöm válaszát, ezek szerint a TH-i Alapító okiratot kell figyelmesen megnézni, vagy annyival többet ígérni, hogy a nem-szimpatizálók se álljanak ellen:))) Még egyszer köszönöm.
Kritikus

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.07. 17:54

A társasházi tulajdonostársaknak nincs törvényes elővásárlási joguk. Előbérleti joguk sincs. Legfeljebb ha az alapító okirat adott nekik.

Kritikus # 2010.05.07. 16:07

Tisztelt Fórumozók!

Társasházi törvényben jártas illetékes hozzászólásának örülnék, illetve minden jó tanácsot megköszönök a teendőimmel kapcsolatban, a következő ügyben:
10 lakásos társasház közös tulajdonú pincerésze üzletnek és raktárnak van bérbeadva, sok év óta ugyanannak a bérlőnek. (Mondjuk II. ker. kb. 50 nm havi eddig 25, most már 30 e Ft nem egy nagy összeg) Nekem, mint a házban lakó tulajdonosnak nagy szükségem lenne a helyiségekre, ráadásul többet is adnék érte és kb. egy évre előre is hajlandó lennék kifizetni a bérleti díjat. Az lenne a kérdésem, hogy van-e a bérlettel kapcsolatban is hasonló törvény, vagy rendelet, mint pl. az elővásárlás joga. Mivel nem minden tulajdonostárs szimpatizál velünk, ezért jóindulatú hozzáállásra nem számíthatunk, ezért kérek jogi hivatkozási alapot arra, hogy kérhetem-e, hogy a T.Ház nekem adja bérbe az említett részt. Ráadásul kizárólag raktározás céljára használnám, míg ellenben az üzlet néha zajos tevékenységet is folytat. Szeretnék előzetesen tájékozódni, mielőtt megfogalmazzuk a Tulajdonostársaknak és a KKépviselőnek az igényünket. Amennyiben tudnának tanácsot adni, nagyon megköszönném.
Kritikus

mindlevery # 2010.05.07. 09:43

Csak mi van akkor, ha azt mondják, hogy ők ezt saját pénzből kifizetik, nem a ház pénzéből?

MajorDomus # 2010.05.06. 21:31

Az utolsó- mondat ad választ a kérdésedre.

ragyasdezso # 2010.05.06. 20:49

mindlevery

Rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások: az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épület, épületrész bővítésével, átalakításával vagy közös tulajdonba kerülő új épület, épületrész, illetőleg épület-berendezés létesítésével járnak.

mindlevery # 2010.05.06. 20:27

Kedves ragyasdezso!
Ezt meg tudod nekem mutatni, ahol ezt leírják? Köszönöm!

ragyasdezso # 2010.05.06. 20:10

mindlevery

A Th. trv. módosítása egyértelműen a közös költségen kívüli dolognak minősítette pld. a játszótér építését. És ahhoz a törvény szerin 100%-os egyetértés szükséges!