Társasház és közös tulajdon


mindlevery # 2010.05.06. 18:18

Tisztelt KBS!
Hadd értetlenkedjek kicsit:) Hogy értette azt, h a törvény módosításához is mindenki beleegyezése kell? Melyik törvény? Akkor hogy pontos legyek, egy játszóteret akarnak építeni a közös területen, ami több lakót is zavarna. Ha megszavazza a 4/5, akkor építhetnek? Vagy 100% kell? Vagy ha megszavazzák, fellebbezni kell, és akkor újra szavaznak? Megtenné, hogy kicsit részletesebben is leírja? Nagyon megköszönném!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.06. 17:53

Tulajdonképpen a törvény is teljes egyetértést követel meg a módosításhoz.

mindlevery # 2010.05.06. 17:46

Tisztelt Fórumozók!
Lenne még egy kérdésem:
Van egy társasház aminek van egy alapító okirata ami kimondja, hogy a közös területen építkezni csak a összes tulajdonostársak beleegyezésével lehet és az alapító okirat módosításához is az összes tulajdonostársnak bele kell egyezni a módosításába.
A kérdésem, hogy a Társasházi törvény felülírja-e az alapító okiratba leírt dolgokat? Vagy hogy is van ez a 4/5-s többség?
Válaszukat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.05.01. 12:15

Vitatható !

Ha egy 3 gyerekes családnak adod el még értéknövelő is lehet, mert az anyuka rá tud-nézni a gyerekekre.

mindlevery # 2010.05.01. 11:32

Tisztel Fórumozók!
A következőben kérnék segítséget: van egy földszinti lakásunk, aminek az ablakai egy pici közös kertrészre néznek. Ide a kertbe akarnak többen is játszóteret építeni, csúszdával, homokozóval, hintával, amit mi nagyon nem támogatnánk. Körülbelül fél-egy méterre lenne az ablakoktól. Hozzáteszem, ez egy 48 lakásos társasház, majdnem mindenki szocpolt vett fel. Kérdés: csökkentené ez az ingatlan értékét, ha el szeretnénk a jövőben adni? Ha igen, kb. mennyivel? Köszönöm a segítséget!

ragyasdezso # 2010.04.30. 08:43

MD

Csak másodállásban hitel ügyintéző. :lol:

MajorDomus # 2010.04.29. 21:08

Ha ez megnyugtat - nem épitési vállalkoző vagyok -

MajorDomus # 2010.04.29. 21:07

Pelbor

A megtakaritás nem a beruházás előtt hanem utána szokott realizálódni. Mégpedig ugy hogy fűtészámla fele ami energiaköltség minimum 40 %-al csökken. Az első mért év után kérheted a főtávot,hogy a tényleges fogyasztásodnak megfelelő értékre csökkentse le a benyujtott hőenergiaelőleget a számládban.
2./ ez nem stilus kérdése hanem a törvényből következik.hogy a társasház képviseletében a közös képviselő gazdálkodik a társasház pénzével,amivel természetesen elszámol.

Szerinted kinek kellene stilusosan kifizetnie a beruházást ?

ragyasdezso # 2010.04.29. 17:34

osmi

Most leszünk kész 600 lakással. Senki nem rokkant bele, pedig már egy éve fizetik az előtörlesztést. Valóban nagy fizetési fegyelmet kíván, de a fűtés számlák már jóval "karcsúbbak".

osmi # 2010.04.29. 14:58

A k.k.Úraknak, akik ezt tudják, csak nem szeretik hallani, ill. olvasni;

"A társasház tényleges fizetésképtelensége nem csak a közös költség, hanem a panelprogram keretében vagy egyéb (például felújítási célra), a társasházi közösség által felvett hitelek törlesztésének elmaradása következtében is előállhat. A társasházi közös tulajdon helyett ezekben az esetekben az egyes lakásokra terhelik az elmaradást, mégpedig a tulajdoni hányadok arányában."

pelbor # 2010.04.29. 14:32

nanemaa, Kovács Béla Sándor, Major Domus

Tisztelt nagytudású uraim! Feltételezem, hogy férfiak, mert ilyen "kocsmai" beszólásokat férfiemberek engednek maguk között.
Én, a naiv "tudatlan" "hozzá nem értő" 66 éves asszony két kérdésemre várom egyenes válaszotokat:
l/
Az elmúlt évi távfútési számlám átalgosan havi 20 eFt volt /ennek majdnem fele készenléti díj/. A hiteltörlesztésem 18 eFt lesz. Hol itt a megtakarítás?
2./ Jogszerű-e, hogy az a személy kezelje ezeket a pénzeket vállalkozóként, akinek kötelessége lenne a számlák ellenőrzése és kifizetése. Mert az kevés, hogy stilustalan.

osmi # 2010.04.29. 13:20

Szerény véleményem szerint pelbor felvetése abszolút jogos; minek alapján hajtják bele az embereket óriási összegű hitelbe, melyben általa ismeretlem emberek kezese lesz. Ehhez valóban nem lehetne elég 50 % + 10 szavazat. A " felújítás" bennt lakva maga a pokol. Meggyőződésem, hogy nem a paneltulajdonos érdeke a fontos a legtöbb esetben / tisztelet a kiv.-nek; rd., MD./, az állami pénzhez viszont csak rajta /az ő pénzén/ keresztül vezet az út.

nanemaaa # 2010.04.29. 12:57

pelbor
Az a baj, hogy itt hozzáértőket kérdeztél, de a válaszukat meg nem vagy hajlandó elfogadni.
Ha már eldöntötted, hogy a föld lapos, akkor minek kérdeztél?

"Világot megváltani, rendszert dönteni" a kocsmába érdemes menni. Ott sok olyan speciális tudású embert is találsz, aki neked fog igazat adni.

pelbor # 2010.04.29. 12:35

Kovács Béla Sándor

Mármint?????????

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.29. 10:52

Tényleg hülyeségeket írsz.

pelbor # 2010.04.29. 10:49

Major Domus

Gondolom vállalkozó lehetsz, és ez a bevett üzleti szöveg, amivel az embereket hülyítik.
Nem én vagyok tudatlan, hanem Te nem ismered a körülményeket.
A lakásunk már most kevesebbet ér! Pl. egy leendő tulajdonos az elszenvedendő tortúráért, ami a felújítással jár, már ezt az értéket sem adná meg, arról nem is beszélve, hogy a közel 1 millió Ft hitelt nekem kellene kifizetni!
Amit távfűtésről ír a propaganda szöveg: lassal a Távfűtők fizetnének nekünk visszatérítést, hogy fűthetnek!
A panel ellenáll az időjárásnak, a hungarocell nem. Mire ezt az összeget letörlesztenénk, újabb tatarozás válik esedékessé.
Akkor még nem "Panaszkodtam, kiabáltam" arról, hogy a közös képviselönk válalkozóként kezeli a pénzt, és ugyanez a közös képviselő ellenőrzi, igazolja a számlákat....
Ezt a törvényeink lehetővé teszik, mert a közgyűlés megszavazta!

MajorDomus # 2010.04.28. 21:21

Pelbor
Ha valamihez nem értesz akkor ne kiabáld tele a világot az igazságtalanságot kiabálva a saját tudatlanságod miatt.

Több tizezer lakást ujitottunk fel ebben a konstrukcióban. Senki sem fog a lakásodra hitelt felvenni s jelzálogot jegyezni, s nem fogod a nem fizetők tartozását sem fizetni.
Igenis örülj neki hogy a felujitás után 20 %-al többet ér a lakásod, s 30 %-al kevesebb lesz a fütésszámlád, s mindennek a felét az állam kifizeti helyetted. Köszönd meg azoknak akik megszervezték mert a nyugdijadból soha nem gazdálkodnád- ki.

ragyasdezso # 2010.04.28. 21:04

pelbor

Nem klasszikus hitelfelvétel történik, hanem lakástakarék-pénztári konstrukció, ami gyakorlatilag 5 évre elosztva 0 szaldós kamatot feltételez. Tehát kapjátok az állami vissza nem térítendő részt, a 70-os állami támogatottságú hitelt és az LTP állami támogatását. Ezt az összeget a fűtési költség megtakarításából fedezni lehet.

osmi # 2010.04.28. 12:54

pelbor!
A tházi tulajdon okán.
2003. évi CXXXIII.törvény a társasházakról
3.§(3) A közösség egészét terhelő kötelezettség teljesítéséért a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk - vagy a szervezeti-működési szabályzatban ettől eltérően meghatározott mérték - szerint felelnek az egyszerű (sortartásos) kezesség szabályai szerint.
Sajna a tv.módosítás sem hozta be, hogy hitelfelvételhez legalább 4/5 -ös vagy -szerintem inkább - 100 %-os egynemű szavazat kell.

pelbor # 2010.04.28. 10:23

Köszönöm, de sajnos ez már járhatatlan út. Az igazgatóságunk és a kivitelező megszavaztatta és sajnos 10 fővel több volt az igen, mint nem szavazat.
Ezek után csak egy kérdésem van, hogyan kötelezhetnek engem, mint nyugdíjast hitel felvételére? Hogyan kötelezhetnek arra, hogy a nemfizetők helyett is nekünk kelljen fizetni?

nandy # 2010.04.28. 09:14

Nézd, nálunk is sok nyugdíjas lakik, hidd el, nem ők tartoznak...

Mielőtt ilyen mértékű projektbe kezdetek, érdemes felmérni a ház pénzügyi helyzetét, a lakók fizetési morálját. Ez a közös képviselő dolga!

Ha viszonylag alacsony a lakók átlagos adóssága, akkor kicsi a valószínűsége egy későbbi csődnek. De ha már most is tartósan milliókkal tartoznak, akkor nem szabad belevágni.

Szóval először menj el a közös képviselőhöz, nézd meg, hogy hányan és mennyivel tartoznak a háznak. Ugyanezt a kérdést az SZVB-nek is felteheted.

Ha nem kapsz megnyugtató választ, akkor talán érdemes bíróságon megtámadni a határozatot.

pelbor # 2010.04.28. 09:01

A probléma az, hogy ennek a háznak a lakói kb. 50%.ban nyugdíjasok, akiknek a bank hitelt már nem adna, de nem is akarnának felvenni. Egy barbatrükkel a szövetkezet veszi fel a hitelt és közösköltségkén leosztva fizetteti meg a lakókkal. Aki nem tud fizetni, azt "legfeljebb kilakoltatják". Tehát így lopják el a nyugdíjasok otthonát, amit életük folyamán megteremtettek....
Milyen társadalom az, amelyik ezt megengedi?!

ragyasdezso # 2010.04.28. 08:24

Dorka51

Tényleg örüljetek, mert az életbe nem tudnátok csak saját erővel megcsinálni.
A pályázatírás, a pályáztatás és a kivitelezés lebonyolítása 4-5%-ért korrekt árnak tűnik a törvényi 8% helyett.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 07:03

Van kérdés is? Vagy csak sírni jöttél?

MajorDomus # 2010.01.11. 20:59

A közgyűlési határozat alapján,(vagy a jogerős birói Végzés alapján ) ahol elrendelték a jelzálogjog bejegyzését, az Okmányiroda kiadja a személyi azonositót 2,500 ft illetékbélyeg ellenében. Pont.