Versenytilalmi megállapodás


wers # 2017.06.16. 17:59

Pedig annyira akartam volna megfejteni a rejtvényt!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 17:52

Beteg ez.

kishölgy2017 # 2017.06.16. 17:30

Igen ,azt tudom hogy érvényes, nekem is kellett kötni titoktartási kötelezettséget a munkáltatómnál. Viszont lehetséges, hogy ezalatt a címszó alatt kapta a versenytilalmi megállapodás ellenértékét? Mert ha nem, akkor tényleg nem értem mivel fenyegetőznek...

wers # 2017.06.16. 17:27

" még el sem fogadták a felmondást" nem is kell, csak tudomásul venni

wers # 2017.06.16. 17:21

A titokzartási kötelezettség teljesen más. Gyakran már a munkaviszony alatt is érvényes kötelezettség.

kishölgy2017 # 2017.06.16. 16:55

Havi lebontásban a munkabére mellé utalták, a bérjegyzéke szerint, titoktartási kötelezettség címen, (gondolom én)mert más nem szerepelt a bérjegyzékében.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 16:14

egy évre kifizették
Mikor? Hogyan?

wers # 2017.06.16. 15:49

Nem azt kérdeztem, hogy szerinted ill. tudomásod szerint. Még egyszer:Mit írt alá? Ill. kapott-e valamit és milyen jogcímen a megállapodott munkabéren kívül?
A titoktartást ne keverd bele. Az ettől güggetlen.

kishölgy2017 # 2017.06.16. 15:24

A versenytilalmi megállapodás az eddigi tudásom szerint azt jelenti, hogy a munkaviszony megszűnése után, ha jól tudom max.2évig a munkavállaló nem helyezkedhet el konkurens cégnél, nem adhat ki adatokat , információkat a cégről, titoktartásra kötelezett, stb. ennek fejében ellenértéket fizethet a cég a munkabéren felül. Nyilván valamilyen szinten korlátozza a munkavégzését, ezért fizet ellenértéket..Amennyiben a felmondása után másnaptól már egy konkurens cégnél dolgozna, gondolom joggal követelőzhetnének..Viszont még most adta be a felmondását...Alapjában véve azt nem értem, hogy ha nem követett el semmilyen szerződésszegést párom, hiszen csak és kizárólag ennél a cégnél dolgozott, és nem is tervezi, hogy konkurens cégnél dolgozzon,illetve honnan tudják hol fog dolgozni, még el sem fogadták a felmondását... akkor mit követelnek tőle?...Már konkrét számokkal riogatnak minket, a másik pillanatban meg azt mondják, hogy megkérdezik az ügyvédet..

wers # 2017.06.16. 15:00

Jó lenne először azt ismerni, mit is írt alá.

kishölgy2017 # 2017.06.16. 14:08

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket, véleményeteket szeretném kérni! A párom munkahelyet szeretné váltani, illetve különböző okoknál fogva, egyenlőre csak a jelenlegi munkahelyének az otthagyása a cél...A lényeg, hogy bejelentette a munkáltatójának, hogy szeretne felmondani...Azt tudni kell, hogy sejtettük, hogy nehezen fogják elengedni, mivel párom rengeteget dolgozott a cégnél, volt hogy 15órákat dolgozott, többek között ezért is szeretné otthagyni... Viszont most elkezdték fenyegetni, hogy a korábban aláírt versenytilalmi megaállapodást egy évre kifizették, és ennek az összegnek a kétszeresét követelik, ráadásul 5millió összeg körül követelnek, összesen nem volt ennyi bére, amit kifizettek egy évre..Megközelítőleg sem.Ráadásul abszolút nem célja hogy konkurens cégnél helyezkedjen el, nem is szegte ezt meg semmilyen módon...Azt sem értem, hogy milyen alapon követelik??Nem mondhat fel soha, az ő véleményük szerint?? Egyszerűen nem értem, csak azt érzem, hogy ijesztgetnek minket...Bárki, aki többet tud erről a témáról, kérem segítsen! Eléggé kétségbe vagyok esve.Köszönöm!

laki88 # 2012.09.29. 09:16

Sziasztok!

Ha a felmondáskor nem mondom el senkinek hogy melyik céghez megyek, akkor hogyan tudja kideríteni a volt munkáltató az új munkahelyem nevét? APEH kiadja nekik? A választ előre is köszi.

lucifer18 # 2012.05.05. 07:48

Tisztelt Fórumozók!

Lassan aktuálissá válik a lenti munkaszerződésem adott pontja!
Kérem segítsenek kérdésem megválaszolásában!

Köszönöm

lucifer18 # 2012.04.27. 16:40

Tisztelt Fórumozók!

Munkaszerződésemben ez a versenytilalmi rendelkezés található:
A konkurenciatilalom hatálya tartalmilag a xy tevékenységre, időben a munkaviszony megszűnésétől számított 12 hónapra, területileg Magyarországra vonatkozik. A fenti kötelezettségvállalás ellenértékeként a Munkavállaló munkaviszony megszűnésekor számított 6(X) havi átlagkeresete. Az ellenérték a munkaviszony megszűnésétől számított egy (1) év elteltével és akkor esedékes, ha a Munkavállaló a fent írt kötelezettségeket teljesíti.

Segítségüket szeretném kérni az alábbi kérdések megválaszolásában!

Kérdéseim:
(1) jól értem, hogy csak a 1 év lejárta után fizetik ki a kötelezettségvállalásom ellenértékét,ha nem szegem meg a versenytilalmat?
(2) jogszerű ez, hogy utólag fizetik ki?

Válaszukat előre is köszönöm

pazs # 2012.04.21. 14:34

Vagy csak simán helyezkedjen el, a volt munkáltató meg majd szól, ha ezzel baja van (nyilván ha bármilyen papírt kaptok tőle vagy a közjegyzőtől/bíróságtól, reagálnotok kell).

Egyjogász # 2012.04.21. 14:23

Ha a topicban visszaolvasol, megtalálod a választ a kérdésedre.

A versenytilalmi megállapodás érvényességi feltétele a munkavállaló magatartásának korlátozásához képest megfelelő ellenérték meghatározása. A bírói gyakorlat – az ellenértéket általában a munkaviszony megszűnésekor irányadó éves bruttó átlagkereset felében határozza meg annyi évre, ahány évre a versenytilalom szól.

Úgyhogy ez nem úgy működik, hogy nem helyezkedhetsz el, de ezért nem is fizetünk semmit.

Szerintem a legjobb, ha egy ügyvédet felkértek, hogy írjon nekik egy levelet, hogy bekaphatják... (Persze ezt egy kicsit cizelláltabban:)) )

GZSDT # 2012.04.21. 13:11

Tanácstalan vagyok, de hátha tud valaki segíteni nekem az alábbi munkajogi kérdésben:
Kislányom egy kereskedelmi kis cégnél helyezkedett el. Mikor munkába lépett egy titoktartási és versenytilalmi megállapodást írattak vele alá. Most hogy távozik a cégtől ( 10 hónap után) azzal piszkálják, hogy számon fogják kérni rajta amit aláírt. Amit aláírt az pedig nem más : " A munkavállaló kötelezettséget vállal arra, hogy a munkáltató partnerkörébe tartozó cégnél vagy azok vegyesvállalatainál semmilyen tevékenység végzésére irányuló viszonyt- a munkaviszony megszűnését követő 2 évig munkavállalóként,sem egyéni, sem társas vállalkozásban- nem létesíthet. Amennyiben ezt megszegné 2 MFT kárátalányként a munkáltatónak egy össztömegben megfizeti."

Kislányom eléggé el van keseredve, mert hát 21 éve s fejjel nem gondolta át a dolgot mikor ezt aláírta. Most munkakeresésének lehetőségei igen korlátozottak lettek.

Laikusként utána néztem, miként rendelkezik a MT erről.
3. § (1) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a munkáltató, az üzemi tanács, a szakszervezet és a munkavállaló a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeinek megfelelően, kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni.

(2) A munkáltató a munkavállalót, az üzemi tanácsot, illetve a szakszervezetet köteles minden olyan tényről, körülményről, illetőleg ennek változásáról tájékoztatni, amely a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából jelentős. A munkáltatót a munkavállalóval szemben ez a kötelezettség a munkaszerződés megkötését megelőző eljárás során is terheli.

(3) A (2) bekezdésben foglalt rendelkezés a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során megfelelően irányadó a munkavállaló, az üzemi tanács és a szakszervezet tekintetében is.

(4) A munkáltató a munkavállalóra vonatkozó tényt, adatot, véleményt harmadik személlyel csak törvényben meghatározott esetben vagy a munkavállaló hozzájárulásával közölhet. A munkavállalóra vonatkozó adatok statisztikai célra felhasználhatók és statisztikai célú felhasználásra - személyazonosításra alkalmatlan módon - átadhatók.

(5) A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.

(6) A munkaviszony megszűnését követően az (5) bekezdésben meghatározott kötelezettség a munkavállalót csak ilyen tartalmú, megfelelő ellenérték fejében kötött megállapodás alapján és legfeljebb három évig terhelheti. E megállapodásra a polgári jog szabályai az irányadók.

Kérdéseim:
1., Kit nevezünk munkáltatói partnernek? Akivel szerződéses viszonyban áll, vagy akitől szerződés nélkül, de rendszeresen vásárol. Utóbbi esetben arra a benzinkúthoz sem mehetne dolgozni a Lányom, ahol a Főnök rendszeresen tankolja céges autóját.
2., Jogszerűen járt el a kis cég, amikor ilyen tartalmú megállapodást íratott alá a gyerekemmel? Ellenszolgáltatás nélküli versenytilalmi megállapodást aláíratni ebben nem jártas munkavállalóval jogszerű?
3., Amennyiben jogszerűen járt el a munkáltató, miként helyezkedhet el a Lányom hasonló profilú, cégnél, úgy hogy leget tegyen a megállapodásban leírtaknak?
4., Ellenszolgáltatás nélküli ilyenfajta megállapodás megköthető?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.07. 15:48

Igen.

Blasius6 # 2012.04.06. 12:28

A versenytilalom megszegése esetén a következőt írják elő:
A Felek megállapodnak abban, hogy amennyiben a Munkavállaló a konkurencia-tilalmat megszegi, úgy a fent megállapított összegű ellentételezésre való jogosultságát elveszti, és köteles a már megkapott összeget visszafizetni, valamit a fenti összegű ellentételezéssel ( a munkaviszony megszűnését/megszűntetését megelőző ha havi bruttó törzsbér együttes összege) megegyező nagyságú kötbért a Munkáltatónak megfizetni.
A másik oldalról is ez van megszabva. Így akkor a 6 havi ellentételezés élhet próbaidő alatt is?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.04. 10:04

A szerződés pontos ismerete nélkül hathavi. A versenykorlátozó megállapodás ellenszolgáltatása nem függ a munkaviszony hosszától. (Tulajdonképpen a tilalmi időszak hosszától sem függ, de azzal mégis arányosnak kell lennie. Úgy értem, alulról korlátosan.)

Sherlock # 2012.04.04. 09:05

Csak két havi, de biztosan van még olyan pont a szerződésben ami releváns.

Blasius6 # 2012.04.04. 08:07

Ha esetleg megoldhatò és annyit tudna még segíteni, akkor eltudom küldeni privàtba a teljes tilalmi részt.
Köszönöm.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2012.04.04. 07:16

Fontos még, hogy milyen egyéb kikötések vannak a versenytilalmi megállapodásban.

www.bodnarugyvediiroda.hu

Blasius6 # 2012.04.03. 15:55

Tisztelt Fórumozók!
Van a szerződésembe konkurencia-tilalmi rész és van benne 2 mondat amit nem tudok tisztán értelmezni. Ebben kérném a segítséget.
A mondatok így szólnak:
A Felek megállapodnak abban, hogy a konkurencia-tilalom betartásáért a Munkavállalót ellenérték illeti meg. Az ellenérték összege a munkavállaló munkaviszonya megszűnését/megszűntetését megelőző hat havi bruttó törzsbérének együttes összegével megegyező mértékű, melyet 12 havi egyenlő részletben fizet meg a Munkáltató a Munkavállaló számára.
Én csak kb. 2 hónapja dolgozok itt, ha felmondanék próbaidő alatt, akkor is megillet a 6 havi kompenzáció vagy csak a 2 havi?
Köszönöm

silver22 # 2012.02.20. 18:05

És mi van, hogyha azért nem kapja meg a munkavállaló 10-ig, mert közben megszüntette a bankszámláját?