funkcióváltás


keves # 2016.05.31. 09:25

Többlakásos társas ház 1.emeletén lakom.
Alattunk egy üzlet helyiség van.
Szeretném a lakásunkban a konyhát átvinni a nappali egyik sarkába. A konyha helyén lehetne egy kis háló.
A nappali mellett található a fürdőszoba. A vizet innen lehetne áthozni. A mosogató tartalmát a fürdőszobai lefolyóba lehetne bekötni.
Kérdésem. Tiltja-e valami az áthelyezést.
A tűzhely elektromos lesz.
Keves

amandli # 2010.02.09. 21:15

Ó igen, ezt gondolják mindaddig, amíg perre nem kerül sor. Az általam említett ügyvédet dupla közös költségre kötelezték irodájában, ügyfélforgalom, megnövekedett lifthasználat stb...-re hivatkozva, mígnem végül alkotmányjogászi döntés alapján érvénytelenítették.

Sajnos a téma nem arról szól már, amiről szerettem volna. Nem látok esélyt új gondolatra, így én azt hiszem, magam részéről lezárom. Azért tanulságos volt, köszönöm a válaszokat. Alkalomadtán jelzem a fejleményeket, ha valakit tényleg érdekel.

üdv, Amandli

MajorDomus # 2010.02.09. 20:40

A közgyűlés a társasházban 50% tulajdoni hányaddal azt tilt meg amit akar. az Szmsz-ben.
Nyisd meg a studiódat, majd jelezd itt hogy meddig müködött.

amandli # 2010.02.09. 01:43

Igazad van. Ha a nénike nem tud ettől délután aludni, az baj.

De szeretnék tisztázni egy félreértést. Nem az a célom a téma ilyen szintű tárgyalásával, hogy mindenre felkészülve bármilyen támadást ki tudjak védeni. Nincs e témában félmegoldás jogszerűen, ez nyilvánvaló. Viszont létezik az a hangszigetelés, ami mellett a nénike éjjel is többet hall a szomszédja horkolásából, mint bármit a stúdióból. Az Utópia stúdió az ország egyik legkomolyabb stúdiója minden értelemben, Bp. Lónyai utcában egy bérházi lakásban van kiépítve (nem pince!!!), éjjel nappal tud működni, ha valaki azt mondja, hogy onnan bármit (!) kihall, az hazudik.

Az a jogszabály, amelyik az ilyen esetben tiltó, az pedig minden kétséget kizáróan nagyon rossz.

Én éppen ezt szeretném kideríteni, hogy tényleg rossz a szabály, vagy csak az értelmezés hibádzik.

"Ha nyugalmát zavarná."
"Vagyis előzetesen kell a közgyűlés engedélyét kérned."

Nem kell kérnem. Ezt nem mondja a törvény.
Ha a közgyűlés alá tudja támasztani (konkrét jogszabályi hivatkozásokkal!) , hogy a tevékenység zavarná, akkor megtilthatja.

De ha én igazolom előzetes tervdokumentációkkal, mérésekkel alátámasztva, hogy a konkrét kivitelezési tervvel megvalósított hangszigetelés mellett nem zavarná, akkor nem tilthatja meg.

Szerintem. Mert így logikus lenne mind a jogszabály, mind az értelmezés.

Tehát ismétlem, számomra sem létezik félmegoldás, a hangszigetelés vagy jó, vagy nem. Ha nem, akkor kár az egésszel foglalkozni.
Azt is mondhatnám, hogy ha nem árulnám el, a lakókban fel sem merülne, hogy ott stúdió üzemel.

Mellesleg az ilyen hangszigetelés háromszor annyiba kerül, mint maga a helyiség!
Való igaz, ezt általában nem engedik meg sem a szórakozóhelyeken, sem a vendéglátó egységekben....
Ezért van az emberekben ilyen irányú előítélet.
De hát erre is való a jog, hogy némi objektivitással azért kompenzálja ezt, mert ha tényleg az embereken múlna, akkor semmit sem lehetne csinálni.

MajorDomus # 2010.02.08. 20:22

Olvasd el isméta 18$-t.
A közgyűlés megtilthatja a nem lakás -céljára-szolgáló helyiség használatának megváltoztatását,ha az a lakhatás nyugalmát zavarná.

Ehhez elég egy nénike aki délután is szunyókálni szeretne a pince feletti lakásában.
Arra felhivom a figyelmedet,hogy van megfogalmazva a törvény.
Ha nyugalmát zavarná !! És nem zavarja !

Vagyis előzetesen kell a közgyűlés engedélyét kérned.
Én nem pocsékolnám a pénzemet erre mert soha nem nyitod meg a studiót ( ebben a házban biztos nem )

amandli # 2010.02.08. 10:59

Nos, megérkezett az első ügyvédi állásfoglalás a témával kapcsolatban. Ez teljes mértékben egyezik az én értelmezésemmel, pedig részére én szándékosan nem sugalltam semmit az én értelmezésemből.

Tehát a funkcióváltással kapcsolatban arról dönthet a közgyűlés, hogy amennyiben a tevékenység zavaró lenne, engedélyeznék-e azt, nem pedig arról, hogy zavaró-e. Tudniillik engedélyezhetik akkor is, ha zavaró, vagy a "zavaró" fogalomra saját kritériumokat állapíthatnak meg egyéb jogszabályok figyelembe vételével (azoknál szigorúbbakat nem!), lásd a 18.§. 3. bekezdését is!

Gipsz Jakabos példára visszatérve itt nem arról van szó, hogy egyszer csak valaki boltot nyit a házban.
A szóban forgó (pince)helyiségben eddig is üzleti tevékenység folyt, azt anno valamikor már engedélyezte a közgyűlés a jelenlegi tulajnak.
Csak most ő eladja.

Ettől függetlenül még megkérdezek több ügyvédet is, hiszen bárki tévedhet, feleslegesen pedig tényleg kár a pénzt beleölni.

MajorDomus # 2010.02.07. 13:35

Nem ugyanarról beszélünk !
Lehet hogy az önkormányzat nem köti engedélyhez a maga részéről !

De a társasházra más szabályok vonatkoznak. Én igencsak meglepődnék ha Gipsz Jakab az én és a tulajdonosok közgyűlésének engedélye nélkül zeneboltot nyitna a földszinten,mondván nem kell hozzá engedély.
De kell. Az enyém és a társasházé -is. Anélkűl- senki nem nyit boltot a házban.

A funkcióváltásnál nem jó az idézett példa. Ha szövetek helyett gombfocicsapatokat akarsz árulni az nem funkcióváltás,mert változatlanul kereskedelmi-eladási tevékenység, de ennek ellenére beleszólunk,mert ha netán minden focicsapat mellé 2 deci pálinka is jár,akkor az ugye más. Mint ahogy a zenei studió is más.

Összefoglalva,én nem ölném bele a pénzemet a társasház -irásos engedélye nélkül.

amandli # 2010.02.07. 12:16

Kedves MajorDomus!

Köszönöm válaszodat. Értem amit írsz, egyet is értek, mi szerint a közgyűlés nem járulna hozzá a funkcióváltáshoz, de…

Ez nem engedélyköteles tevékenység, ezt az Önkormányzat több osztálya is megerősítette, egy embernek én sem hittem volna el. Ha az lenne, akkor is csak bejelenteni kéne, bár ez csak formai kérdés, attól még a Jegyző…Közgyűlés…Elutasítás rész valóban megtörténhetne.

Viszont visszatérnék az idézett 18.§.-ban foglaltakra, miszerint a határozat a helyiség hasznosítási módjáról (funkció!) szól. A legtöbb helyen a helyiségek funkcionális besorolásaként a következők szerepelnek:

  • lakás, iroda, műhely, raktár, üzlet, egyéb stb….

Tehát a funkció azért nem annyira specifikus kategória.
Az azért mégiscsak nonszensz lenne, ha egy ruhaboltot eladnak, az új tulaj gombfocicsapatokat kíván árulni, és ehhez hozzájárulás kéne funkcióváltás miatt.

Ismét 18.§.
Eszerint a tház közgyűlési határozattal jóváhagyhatja, illetve megtilthatja a funkcióváltást,
„ha az a társasház működését vagy a lakhatás nyugalmát zavarná”.

De csakis azt, és csakis AKKOR! Tehát a hivatkozott törvényhely szerint a közgyűlésnek és ilyen irányú határozathozatalnak előfeltétele, hogy a nyugalom zavarásának a ténye fennálljon. Ezt viszont nem a közgyűlés határozza meg, nem szubjektív ítéletek függvénye, hanem vonatkozó jogszabályok alapján lehet eldönteni.
Én sem jelenthetem fel a szomszédomat azzal, hogy hangosan hallgat zenét, ha az az előírt mértéket nem haladja meg. Pontosabban megtehetem, csak per esetén nem lesz esélyem.

Tehát esetemben elsősorban a zajvédelemre gondolok, de a másik fórumtémában említett pizzéria esetében pl. ilyen a szagok, dohányfüst, elszívóberendezés…, a kora reggeli szállítás zajai, a megnövekedett ügyfélforgalom zavaró tényezői stb…..

Megértem a lakók aggályait, jogosak. Minden zenei tevékenység hangos, főleg az élőzene.
De nem a külvilág felé, ha megfelelő (általában nem az!!!) a hangszigetelés. Esetemben ez háromszor annyiba kerül, mint maga a helyiség.

Így ha a vonatkozó előírásoknak megfelelek, a ttv értelmében a közgyűlésnek nincs is helye.
Folyamatban van ennek ügyvédi értelmezése is, várom az eredményt és visszatérek megosztani azt.

Üdv.
amandli

MajorDomus # 2010.02.06. 22:36

Lebeszélnélek !
A társasház soha nem fog hozzájárulni.

A funkcióváltás azt jelenti,hogy a helyiségnek azt a használatát változtatod meg,amire az engedélye szól.
Ha zenei studiót akarsz, a Jegyző felnivást kűld a közös képviselőnek, hogy nyilatkozzon: ,,a tervezett tevékenység miatt a közgyűlés 30 napon belül nem hozott tiltó határozatot,,.

A közös képviselő 3 napon belül rendkivüli közgyülést hiv össze ahol közgyülési határozat szűletik a tiltásról.

Ezt a k.k azonnal elküldi a Jegyzőnek,aki a müködési engedély iránti kérelmedet elutasitja. Szóval kár a fáradtságért.

amandli # 2010.02.06. 01:44

Üdvözletem!

Segítséget kérnék a következő témában.
Szeretnék megvásárolni a belvárosban egy pincehelyiséget. Ez egy társasházi épületben található, magántulajdonban lévő ingatlan. Bejegyzése szerint pince szintű üzlethelyiség, jelenleg varroda, szolgáltató tevékenység folyik benne.
Én terveim szerint zenei hangstúdiót szeretnék kialakítani. Ez szintén szolgáltató tevékenység, és nem engedélyköteles. Természetesen szükség lesz a helyiség teljes hangszigetelésére, ami egy belső könnyűszerkezetes felépítményt jelent, nem építési engedélyköteles átalakítás. A kérdésem arra vonatkozna, hogy ez a fajta tevékenység funkcióváltást okoz-e a társasházi törvény szerint, illetve mit is jelent konkrétan a funkcióváltás, mert ezt nem látom sehol meghatározva.

"18. § (1) Lakóépület esetén a társasház közgyűlése megtilthatja a külön tulajdonban lévő nem lakás céljára szolgáló helyiség használata, hasznosítása módjának megváltoztatását, ha az a társasház működését vagy a lakhatás nyugalmát zavarná."

Ha ez funkcióváltást okoz, akkor további kérdésem, hogy mit jelent a fenti idézetben az, hogy ha az a társaház működését vagy a lakhatás nyugalmát zavarná?
Milyen módon definiálható ez, ha egyébként a zajvédelmi előírásokat minden tekintetben betartjuk?
Utcai bejáratos a helyiség, így a lakók "szféráját" sem zavarhatjuk.

A válaszokat előre is köszönöm.