osztatlan közös tulajdon


nanemaaa # 2010.02.24. 16:59

Az nem lenne baj, hogy neked nem jutott eszedbe. Az már inkább, hogy az ügyvédednek sem. Nem szeret pert nyerni?

InezRanhis # 2010.02.24. 16:15

Köszönöm szépen a válaszokat.. :)
Eszembe nem jutott volna ez a társasház dolog, én csak annyit kértem a bíróságtól, hogy állapítsa meg a papírok alapján, hogy vettem egy fél házat, és hogy ezt a fél ingatlant nekem természetben is ki kell adni..

nanemaaa # 2010.02.24. 13:16

Nem a Ptk alapján kérheti, hanem a Társasház tv alapján. De ez lényegében mindegy. A lényeg, hogy ügyvéd kell. A keresethez eleve melléekleni kell az ügyvéd által elkészített alapító okirat tervezetet.

MajorDomus # 2010.02.23. 22:22

A PTK alapján kérhetik.
Az Alapió Okirat nem oldja meg, de a törvény hatálya s az albetétesités annál inkább.minden problémájuk a közös tulajdonból fakad. S éppen ez szünik meg.

nanemaaa # 2010.02.23. 22:14

Társasházzá alakításhoz nem kell a Ptk, elég (és egyben kötelező) egy ügyvéd. :D
A problémát viszont nem biztos, hogy meg tudja oldani egy alapító okirat.

MajorDomus # 2010.02.23. 21:24

Inez és Lipay !

Vágjátok ketté a gordiuszi csomót !

A ,,Ptk-val a zsebedben,, mindketten kérhetitek a közös tulajdon társasházzá alakitását (ahol a tulajdoni albetétek tiszta viszonyokat teremtenek). ,,ebben az esetben a társasházi Alapitó Okiratot a biróság itéletével pótolja,,

InezRanhis # 2010.02.23. 20:33

Lipay: úgy vettem a házrészt, hogy a mostani haszonélvező volt az akkori tulajdonos felesége..
A mostani tulajdonosok a felnőtt gyerekek, és nem velük van bajom, ők nem tehetnek semmiről, és most együttműködnek. Az egyik ugyan néha meggondolja magát, de papíron idáig nem tett keresztbe.

UI: A Te szomszédod is nyerő..

:)

InezRanhis # 2010.02.23. 20:29

Mona: köszi.. :)

InezRanhis # 2010.02.23. 20:28

Major: az van benne, hogy 1/2 tulajdoni hányad..
Az eredeti kérdésem az volt, hogy kell- e ehhez a procedúrához profi jogász, vagy menni fog a papírok alapján is, a PTK-val a zsebemben nekem a per? És hogy mire készüljek, miket kérhet még a bíróság?
Új kérdés: És mi van akkor, ha a két tulajdonos közül valamelyik azt mondja a tárgyaláson, hogy mégsem adja ki a fele ingatlant?

Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat és a segítséget..

lipay # 2010.02.23. 20:25

Sziasztok!

Nem vagyok jogász, de ha jól olvasom a haszonélvező lakik ott. Nem véletlen haszonélvezettel terhelten vettétek az ingatlant? Mekkora hányadra van haszonélvezete? Az osztatlan közös tulajdon meg sajnos ilyen, nem akarom a kérdezőt elkeseríteni, én is ilyenben lakom, meg van mindenkinek a saját leválasztott része, mégis van 1 tulaj aki néha azzal fenyegetőzik, hogy elbontja a kerítést. Az önkormányzatnál azt a felvilágiosítást adták, h. mivel több mint 10 éve áll a kerítés (2 m. magas tégla) bontási engedélyt nem adnának rá, de amennyiben olyan változás történik az életében pl. ne adj isten megrokkan, akkor jogosan kérheti bírósági úton az elbontást, mivel jelenleg nem tudja gépjárművel megközelíteni a lakását. Társasházzá válásba meg nem akar beleegyezni. Mi (másik 2 tulajdonos) meg meg vagyunk lőve, pl. vagyonadónál is nekünk kellett volna többet adózni, mert a leválasztás nem tükrözi pontosan a tulajdoni hányadok arányát, tehát mi fizettünk volna az után is amit ő használ (ha jó felvilágosítást kaptam).

monalisa1 # 2010.02.23. 20:19

Inez...

A haszonélvező nem rendelkezik a tulajdon felett csak használja azt. Tehát amiben a tulajdonosok megállapodnak abba neki beleszólása nincs.

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.02.23. 19:56

Jó,de akkor mi a gond ?

A szerződésben mi van ?
Tul hányad vagy 1/2-ed rész?

InezRanhis # 2010.02.23. 17:16

Jelenleg csak a haszonélvező lakik ott, és ő nem akarja kiadni a fél telket..
A tulajdonosokkal megállapodtunk, hogy elfelezzük az ingatlant, ezt a megállapodást be is adtuk a bíróságra..

nanemaaa # 2010.02.23. 16:37

Ezt hívják osztatlan közös tulajdonnak. Megvehetted volna a 2/3-át és használhatnád a telek 1/4-ét, ha így állapodtok meg. Nem beszélve arról, ha az 1/4 telken álló épületek értéke megegyezne a 3/4-en állóéval.
Le volt kerítve a telekrész, azt vetted meg. Ha ettől eltérő használatot szeretnél, akkor újból meg kell állapodnod a társtulajdonossal.

InezRanhis # 2010.02.23. 16:14

Köszönöm a válaszokat..
A szomszéd az ingatlan 1/2-ed részét adta el.. Én úgy tudtam, hogy a tulajdonjog nem évül el. Ha eladta egy ingatlan felét, és kerítéssel leválasztotta, akkor azt ki is kell adnia természetben szerintem. Mind a két házrésznek külön bejárata van, nincs közös használatú rész..

szuperka # 2010.02.23. 15:56

Röviden leirnád hogy értelmezhető az, hogy nem fél tulajdont vett, hanem fél tul. hányadot. Az egésznek a fele az 1/2 tulajdon. Köszi a válaszod.

nanemaaa # 2010.02.23. 14:01

Fogadj ügyvédet. Először kérd ki a tanácsát, majd alkalmasint inkább még a per előtt vondd vissza a keresetedet, mint hogy elbukd.
Ugyanis nem a fél ingtalant vetted, hanem 1/2 tulajdoni hányadot. A kettő nem feltételenül ugyanazt jelenti.

MajorDomus # 2010.02.22. 23:06

Az nem is kell csak néhány szines papirdarab Szent Istvánnal.

Én javasolnám az adás-vételi szerződést elolvasni. Abban benne szerepel hogy mit vettél meg.
Ajánlott irodalom a földhivatali térképmásolat a családi könyvtárba elhelyez.
Geodéta(földmérő) ,,felbérel,, telek felmér, 1/2-ed rész kimér.
(figyelembevéve a szokásjogon alapuló használatot és az épületek fekvését)
Ezzel már -mehetsz a biróságra.

InezRanhis # 2010.02.22. 20:56

Szerbusztok, itt Inez..
Segííítség.
Vettem 10 évvel ezelőtt egy fél házat, a kerítések már megvoltak a kertben. A szomszédnál magas sövények, osztatlan közös tulajdon. Idén tetőt kellett cserélnem az én házrészem felett, a szomszéd pedig közölte hogy a kur.. anyámat, ha felette nem cserélek tetőt. Neki nem cseréltem. Én ilyen kis renitens vagyok. Az építész meg úgy látta, hogy az én telkem kisebb is, és ki kellene adnia a szomszédnak azt a fele ingatlant, amit papíron eladott. Összes papír be a bíróságra, kértem hogy állapítsa meg a bíróság hogy az ingatlan fele tényleg az enyém. A szomszéd ordít mindig mikor meglát az utcán. Még néhány papír be a bíróságra becsületsértésért, zaklatásért, satöbbi.. (Erre még nem indult meg semmi, de majd fog.)
Bíróság: majd rendel ki igazságügyi szakértőt, de addig is rajzoljam le, és írjam le hogy hol és mekkora részt akarok. Basszus, ezt honnan tudjam? Még nem volt a szakértő, tehát nem tudom, mennyi jár nekem egyáltalán.. Írtam, rajzoltam valamit, elküldtem.
Kérdések:

  • Mit fog még kérni a bíróság azért, hogy nagy és hosszú procedúrával megállapítsa, hogy tényleg a fél ingatlant vettem meg?
  • Mire készüljek? El fogok boldogulni a PTK-van a zsebemben, vagy kell egy profi jogász? Egy vasam sincs..

Előre is köszönöm.
Inez.

MajorDomus # 2010.02.21. 11:14

Sajna ez igy van !
Na de közeleg május 31 !

ragyasdezso # 2010.02.21. 10:18

MD most közgyűlésekre jár, nincs ideje közös fürdőre! :lol:

szuperka # 2010.02.21. 09:58

Igazad adok Neked, jöhetsz az osztatlan közös tulajdonú fürdőmbe fürdeni. :)

MajorDomus # 2010.02.19. 20:57

Előnnyel- viszont annál inkább.
Pontosan körül van irva,hogy mi a tied s meddig.
Malinalli véleményében is van sok igazság, csak egy dologról feledkezik meg, a ,,török átokról,,
Amit leirt az ideális egy jó szomszéd esetében,de ha kifog egy kötözködő hűlyét. Mindjárt vágyik vissza a 8-ik emeletre.

szuperka # 2010.02.19. 17:10

Igen hasznos hozzászólásokat olvastam. Nálunk nincs semmiféle veszekedés, nem is találkozunk. Háromlakásos az osztatlan tulajdon, amikor nemrég tulajdonos váltás volt, kértem irjunk új használati megállapodást, az volt a válasz, hogy ők azt vásárolták meg, ami jelenleg van. Tulajdoni hányadot vásároltak, nem használatot. Sajnos nem értették meg, ezért találkozunk a biróságon.
Egyébként ami az enyém és kifizettem - ill. jelzáloggal terhelt - természetes,hogy birtokolni akarom. A társasházi átalakulás semmiféle hátránnyal ez esetben nem jár,sőt... nálunk is minden külön müködik /gáz,áram.stb./

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 14:08

Mondjuk kéri az osztatlan közös tulajdon megszüntetését, úgy hogy te váltsd magadhoz az ő tulajdoni hányadát. Az érték megállapításához pedig szakértőt kér, aki az egész ingatalan értékét fogja megadni, és ennek az értéknek a tulajdoni hányada szerinti része jár a tulajdonostársnak, nem pedig az általa használt rész értéke.
Felléphetsz, persze, elszámolási igénnyel az általad a közös tulajdonú ingatlanon eszközölt értéknövelő beruházások miatt, de neked kell bizonyítanod.