kerítés "jog"


Zoltanuss # 2021.06.08. 05:47

Honnan lehet ezt megtudni, hogy kihez tartozik a kerítés?

Vannak szabályok országosak és helyiek.

Úgy általában ha szemben állunk egy ingatlannal... tehát befelé nézünk akkor a jobbra lévő kerítés a telek tulajdonosé, a bal a szomszédé, hátul fele fele, elől pedig szintén a telek tulajé.

Igaz ez csak a létesítésre vonatkozik. Amúgy minden kerítés... a szomszédot elhatároló közös.

Azt teszünk a kerítésre ami akarunk, azt támasztunk hozzá ami éppen ott van.
Persze akadnak kerítés fétisálók. Építenek a telekhatárra egy kerítést... jó drágát... aztán azt lesik hogy a szomszéd mennyire közelíti meg.. Megközelítheti akár tized milliméterre is és ha már ott van, hát felhasználja támasznak.

Szomorú örökös # 2021.06.08. 05:31

Alfee

amikor ideköltöztünk még ő is be tudott járni a kazánházba, és azt állította, hogy hozzá tartozik a tároló (ami később a mi kazánházunk lett)

Ha a ti telketeken áll kizárólagosan az a kazánház, akkor milyen alapon is állította ő, hogy az az övé? Ez valahogy olyan érdekesen hangzik számomra. Ha az egyértelműen a ti telketeken áll, akkor ő mondhat akármit, bizony az a tiétek.

drbjozsef # 2021.06.08. 05:05

Alfee,

Hogy-hogy kié? Azé, aki építette. Ha nem te építetted (vagy a jogelődőd, akitől vetted az ingatlant, vagy az övé, akitől ő vette, vagy... etc, etc), akkor biztosan nem a tied.

Alfee # 2021.06.07. 16:21

Sziasztok!

Közös a kerítésünk a szomszéddal, és építenénk egy fatárolót a kerítéshez, (mivel mellette van a kazánház) kérdésem kihez tartozik a kerítés? Elég rosszindulatú a szomszéd, amikor ideköltöztünk még ő is be tudott járni a kazánházba, és azt állította, hogy hozzá tartozik a tároló (ami később a mi kazánházunk lett). Honnan lehet ezt megtudni, hogy kihez tartozik a kerítés?

Előre is köszönöm a választ

Gmrt # 2021.06.05. 19:54

Kedves Fórumozók! Alábbi történetben kérnék megerősítést.
Telkünket 1999 Ben vásároltuk. A telek nyeles telek. Úttal egyetlen kapcsolata a nyeles rész végében van ( van más bejárata de az jogilag nem bejárat). Az ingatlant kb 2005 től nem használtuk. 2019 Ben bérbe adtuk. A nyeles rész melletti szomszéd ez idő alatt lecserélte a kaput és a határt adó növényzetet kiirtotta, befüvesítette, és lelakatolta a kaput. A nyeles részen futnak az ingatlanunk csatornái és ott a vízóra. 2019ben felszólított a vízművek, hogy cseréljük ki a csatornát mert nem volt szabályszerű a bekötés. A szomszéd sosem tartózkodik az ingatlanban csak a kertésze, így nem sikerült egyeztetni vele. 2020 ban kihívtunk egy földmérőt a telekhatár kitűzésére. A meghívó levelet nem vette át a szomszéd. Ezután a nyeles részen megtörtént a csatornázás. Ami után a szomszéd kertésze megpróbálta kiásni a földből a csatornát és újra lelakatolta az alsó kaput. Mi a saját telekrészünkre felhúztuk a kerítést.
Ügyvédjüktől ezután levelet kaptunk, hogy birtokháborítás követünk el, mert ők 1960 óta birtokolják a területet, és elbirtokolták. Ezen felül birtokvédelmet indított a jegyzőnél.
Hivatkozhatok e arra, hogy elbirtokolni nem tudta, mivel a telek nem megosztható, mert akkor nem lesz úttal kapcsolata, és, hogy jogalap nélkül birtokolt és mivel veszélyben volt a csatorna (amit az Ügyvéd maga leírt a levelében , hogy feltárást végeztek) ezért jogos önhatalommal vettem vissza a birtokom, mert a szomszéd azt tőlem jogellenesen vette el és ezért velem szemben birtokvédelem nem illeti meg?
Vagy mit javasolnak a birtokvédelem során megfelelő érvnek?
Előre is köszönöm.

szabadi033 # 2021.05.31. 09:05

köszönöm.
Közben elkészült az egész kerítés. Az utcából elvettek annyit amennyit nálam elhagytak, és emiatt a a kapunk előtti térkő alakú betonra is betonoztak, mert a kerítés mellé került, pedig eredetileg több mint 20 cm volt a távolság.
Az ember szerint +- 30 cm megengedett ilyenkor

drbjozsef # 2021.05.26. 08:57

Attól függ, hol az a telekhatár. A régi kerítés vonala? Akkor nem használhatod a területét, de ha mégis megteszed, és nem szólal fel ellene, 15 év múlva akár el is birtokolhatod.

A teljes egészében az ő telkén álló kerítéshez természetesen nem nyúlhatsz hozzá.

szabadi033 # 2021.05.26. 08:36

Üdv,

A szomszédom a meglévő kerítés mellé a saját telkén újabb kerítést húzott fel.
Az 2 méter magas betonelemekből készült.
Jó mély árnyékot vet a kertünk azon részére.
Két kérdésem lenne.

  1. ha elbontom az eddigi kerítést, akkor szabadon használhatom-e azt a részt amit ő elhagyott - 10-30 cm változó? Új telekhatárként bejelenthetem-e valamikor? (Elbirtoklás?)
  2. Lefesteném fehérre, hogy ne legyen olyan nyomasztóan sötét a hely. Ha a festék nem károsítja a betont, lehet-e ellenvetése?

Nagy a kultúrális különbség köztünk, megbeszélni vele nem esélyes
Köszönöm

kadjarka # 2021.02.23. 16:20

Lyonee

Ez egy nagyon jó tanács volt. Meg is néztem az útat helyrajzi száma alapján és itt is 4m-re jön ki a szélessége. Köszönöm!

Lyonee # 2021.02.23. 15:37

Ez olyan pitiáner (alfateam neked!) probléma, ami 2 hét alatt megoldható?

kadjarka
https://www.e-epites.hu/e-kozmu
Ne foglalkozz azzal, hogy közmű,külterületre, termőföldekre is használható.
Az út koordinátáit egérmutatóval lekérdezheted, és kiderül, hogy milyen széles az út, vagyis ki kerítette el, ha nem egyezik az általad mérttel. Ügyfélkapun át tudsz belépni. Ha nem tudod az út hszr-t, nem gond, mert a saját földedet is lekérdezheted, onnét már úgyis tudod a célodnak megfelelően használni a rendszert.

alfateam # 2021.02.23. 15:04

Egyébként meg nézzél rá a naptárra február 22-e van mit akar aratni, vagy a múlt év nyara óta a földút szélességén nyűglődik(?),

alfateam # 2021.02.23. 14:51

Egy földútról beszélünk, arról az egy földútról, ahol megközelíthető a földje. Amit művelnie kell.
Szokásod szerint megint maszatolsz!
Teljesen mindegy van-e rajta szilárd burkolat vagy nincs az akkor is az önkormányzat "fennhatósága" alá tartozik és nyilván a megfelelő paramétereknek meg is felel.
És ha kadjarka kér útvonalengedélyt és kap is utána joggal reklamálhat ha nem fér el rajta.
Nem kell neki földmérőt imitálni!

nanemaaa # 2021.02.23. 12:40

wers

Muszáj lesz válaszolniuk, és nem handabandázhatnak.

Miért is lesz muszáj? És ki tiltja meg nekik, hogy ne handabandázzanak? :O

drbjozsef

A földhivatalban SEMMINEK nincs rajta a mérete. A telek/területhatárok vannak rajta, az közhiteles, azt kell kitűzni.

Minden sarokpont, töréspont megvan nekik digitálisan, GPS koordinátában. Onnan lehet kiszámítani a méreteket. Csak az a baj, hogy ezeket a koordinátákat kizárólag a földmérőnek, és nem kis pénzért adja ki.

wers # 2021.02.23. 12:10

Ez egy mezőgazdasági gép, hatósági jelzés nélkül, közúton csak külön engedéllyel közlekedhet.

Egy földútról beszélünk, arról az egy földútról, ahol megközelíthető a földje. Amit művelnie kell.

Szerintem te viccelsz.

alfateam # 2021.02.23. 11:55

. ez megfelel annak az elvárásnak, hogy a gépeiddel a földedet meg tudd közelíteni.

Ugye csak viccelsz(?)
Ez egy mezőgazdasági gép, hatósági jelzés nélkül, közúton csak külön engedéllyel közlekedhet. Nem telekhatár-vitát kell folytatni...
Ha kabjarkának egy csatahajója van és azzal akar közlekedni közúton akkor le kell bontani a fél utcát(?)

wers # 2021.02.23. 11:42

kadjarka, én az önkormányzatot keresném, de hivatalos levélben. Udvariasan de annyira nem kedvesen kérném, hogy adjanak válasz, hogy az út jelenlegi állapota megfelel-e a térkép szerinti méretne ill. ez megfelel annak az elvárásnak, hogy a gépeiddel a földedet meg tudd közelíteni.

Muszáj lesz válaszolniuk, és nem handabandázhatnak.

drbjozsef # 2021.02.23. 09:56

A földhivatalban SEMMINEK nincs rajta a mérete. A telek/területhatárok vannak rajta, az közhiteles, azt kell kitűzni.

Feltételezem, hogy ha ez hivatalosan is út, akkor az egy külön helyrajzi számon van. Annak a határait kell megnézni.

De igen, a méretarányból és a vonalakból a szélessége kiszámolható (tűréssel persze). Kérdés, hogy a valóságban pontosan hol húzódik. Ha a valóságban sokkal keskenyebb az út, az nem jó. De ezzel legfeljebb a tulajdonoshoz, vagyis az önkormányzathoz fordulhatsz, de ha őket ez nem érdekli, az szívük joga. Leszarják ők a te közlekedésedet.

kadjarka # 2021.02.23. 09:30

drbjozsef, a földhivatalban azt mondták, hogy náluk sincs meg a térképen az út szélesssége, így ott nem kértem le. Azt sajnos nem néztem, hogy van-e rajta méretarány. De most megbecsültem az https://www.mepar.hu/mepar/ alapján, kb 4-4,5m széles lehet.

drbjozsef # 2021.02.23. 09:09

Méretarány nélküli térpék? :DDD

Ez az önkormányzat nem szeretné, hogy megmérd te ezt a dolgot. Bár mivel ez nem egy kihívás, a másik lehetőség, hogy lusták ésvagy hülyék esvagy leszarnak.

Miért nem eleve a földhivatali térképszelvényt kérted le?

kadjarka # 2021.02.23. 08:24

Wers, az önkormányzati hivatalban adtak egy térkepkivonatot, csak méretarány nincs rajta :-)

Ha más nem lesz, akkor lemérek magam ott néhány tereptárgyat, vagy összevetem a térképüket egy másik térképpel amelyen van méretarány. Nekem jó egy közelítöleges méret is, mert sajnos nem 5 centin múlik a dolog.

wers # 2021.02.23. 06:49

Szerintem a tervezett út szélességét nem kell kimérni, az ott van a térképen.

Na igen. Épp ez az érdekes, hogy rajta van a térképen. Akkor miért nem látja a jegyző? Ott van nála a térkép. Eddig is ott volt.

drbjozsef # 2021.02.23. 06:16

kadjarka,

Szerintem a tervezett út szélességét nem kell kimérni, az ott van a térképen. Hogy az a bizonyos szélességű út pontosan hol húzódik, azt kell legfeljebb kimérni. Illetve inkább csak lehet. Kelleni csak ritkán kell.

kadjarka # 2021.02.22. 18:31

Nem cseszegetem öket, csak az általuk kezelt út tervezett szélességét szeretném megtudni.

Elolvastam az idézett oldalt, semmi érdekeset nem találtam benne.

alfateam # 2021.02.22. 11:44

Ezt még olvasd el mielőtt az önkormányzatot cseszegeted, hogy nem fér el a Te mezőgazdasági géped.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

kadjarka # 2021.02.22. 10:07

Válaszolt az útkezelö. A kérdéses közút kezelöje az önkormányzat, szerintük hozzájuk kell fordúlnom. Ezzel a kör bezárult. :-(