kerítés "jog"


MajorDomus # 2020.08.19. 18:33

Megelőzi a gondokat

drbjozsef # 2020.08.19. 08:19

"kertelek" = kerítést építeni? Mindig tanul az ember.

A szabály pofon egyszerű : a szomszéddal való közös megegyezés híján bárki építhet kerítést a telkére, de ez esetben annak TELJES EGÉSZÉBEN a saját telkén kell állnia. Mindegy mi merre néz, saját telken saját kerítés, saját gondozás, saját fenntartás, saját karbantartás.

Nem tudom mit írt a jegyző, de ha a birtokvédelmedre nem az lett a válasz, hogy a szomszéd helyezze át a kerítést a saját telkére, akkor azt fellebbezd meg.

OTÉK 44.§(3).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

roland55 # 2020.08.19. 07:43

Bocsánat,pontatlan voltam.
A kérdésem eredetileg az volt: vonatkozik e jogszabály arra hogy a kert lábai illetve a kerítés drótnak melyik fél irányába kell állnia.
Mivel a szomszédom kertelt,de az oszlopokat az én területemre rakta és a drótot nem az én területem felé feszítette ki,hanem a sajátja felé,ezért olyan mintha én kerteltem volna. Ezzel az oszlopok közei a problémám,mivel ezt ezután nekem kell gondoznom,illetve hogy az én területemből került le a kert miatt kiesett terület.
Ha én kertelek az én terültemre jönnek az oszlopok és a kert kifelé néz.Itt viszont ő kertelt és mégis olyan mintha én raktam volna és őt akarnám kint tartani.Az oszlopok nem lettek beton tuskoba ágyazvaa

szantner # 2020.08.19. 07:15

T. Fórumozók,
Kérdezem, hogy van-e valakinek tapasztalata a telekhatártól országosan előírt 6 m-es távolság betartását illetően, ha az építési telket erdő veszi körül. A szomszédos telkek nem beépíthető besorolásúak, ném építési telkek, zárvány területek, ezek szomszédos telkei szintén ebbe a kategóriába tartoznak. Egy hegyvidéki falu szélén levő telken szeretnénk bővíteni meglevő épületünket, és a telekhatártól való távolság nem éri el a 6 m-t. Szeretnénk felmentést kapni a 6 m-es távolság betartása alól, mivel sem most, sem a jövőben nem lesz a házunk mellett másik ház.

drbjozsef # 2020.08.18. 18:58

alfateam,

Örülök, ha Te érted.
De én a "forgassa meg" részt sem értem. Ha az oszlopok az ő területén vannak, azt hogy fordítja meg a szomszéd? És minek forgatja, hiszen áthelyezni kell. Ilyen határozatot nem hozhattak.

alfateam # 2020.08.18. 18:15

Forgassa meg a kertet?
Ne bántsd!

5. Népies: Elkerítő építmény, amely körülbelül embermagasságú, hosszan elnyúló, egy területet egy vagy több oldalról körülvevő kerítés.

alfateam # 2020.08.18. 18:11

roland55!
Várd meg a II.fok döntését. Valószínű helyben hagyja a jegyző döntését.
De érdemes lenne elolvasnod a jegyző döntését, van-e benne ilyen kifejezés: "végrehajtható".

drbjozsef # 2020.08.18. 17:40

Forgassa meg a kertet?

Mi lenne, ha nem egy mondatot írnál belehányva mindent összevissza, hanem szépen, tagolva, érthetően leírnál egy tényállást, akár több mondatban is, és egy konkrét, megválaszolható kérdést tennél fel?

roland55 # 2020.08.18. 16:31

üdv,a szomszédom most létesített a telekhatárra kerítést,viszont az oszlopokat az én területemre rakta,és a drót van az oldalán,kihivtuk a jegyzőt,polgármesteri hivatalt,akik ki is jöttek birtokvédelem címén,született is határozat hogy a kertet forgassák meg,de ez ellen ő fellebbezett,és most az a kérdésem van e erre vonatkozó jogszabály,mivel csak az 1997/253 as törvényrendeletet találtam,annak is a 44§ vonatkozik a kerítésépítésre de ott ez nincs leirva.
vélaszotokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2020.07.29. 17:24

Csak a folyamatos megfigyelés marad...

nanemaaa # 2020.07.29. 06:45

A kerti tóval nem tudsz mit kezdeni, annak nincs védőtávolsága. Ugyanakkor nyilván az általa végzett építési tevékenység nem veszélyeztetheti az ingatlanodon álló építmények állékonyságát, illetve nem zavarhat téged a telked rendeltetésszerű használatában.
Ha a szomszéd nem engedte, hogy a kerítésed alapja átnyúljon az ő telkére, azt jól tette, mert valóban nem nyúlhat át az alap sem. A víz nem árthat egy megfelelő minőségben elkészült beton alapnak, legfeljebb akkor, ha az agresszív, pl savas.

alfateam # 2020.07.28. 22:44

Ekkora tó építéséhez nem kell engedély, viszont "téged" megillet a Ptk. szerint a földtámasz joga, vagyis nem áshat az építményeid közelébe,alá veszélyeztetve az állagukat.
Azt teheted, hogy figyelsz és ha rendellenességet tapasztalsz birtokvédelmet kérsz.

alfateam # 2020.07.28. 22:44

Ekkora tó építéséhez nem kell engedély, viszont "téged" megillet a Ptk. szerint a földtámasz joga, vagyis nem áshat az építményeid közelébe,alá veszélyeztetve az állagukat.
Azt teheted, hogy figyelsz és ha rendellenességet tapasztalsz birtokvédelmet kérsz.

Monika64 # 2020.07.28. 18:12

Üdvözlet!
Szeretném megkérdezni, hogy a szomszéd a kerítésemtől hány méterre építhet kerti tavat (kb. 3x3m vízfelszínű és 1m mély)?
Jelenleg a kiásott tómeder max 1,5 méterre van a jobb oldali saját telekhatáromtól, kerítésemtől (amit már 10 cm-rel beljebb hoztam, mert nem engedte a kerítésalapom ásását).
A kiásott tómederben benne van egy szennyvíz akna (szerinte az megszűnt, elmondása szerint az újabb verzió 'volt üzemanyag tároló'), a tavat fóliásan akarja megoldani. Aggódom, hogy az én kutamat fogja szennyezni az elszivárgó víz, a kerítésalapomat eláztatni.
Jogosan félek, tehetek-e bármit?
(Sajnos már nem baráti a viszony.)
Köszönöm szépen előre is a választ!

Luba # 2020.06.23. 13:42

nanemaaa
Köszönöm szépen a választ. A szomszéd mondta azt, hogy két lehetőségünk van: vagy fizetünk az ő kerítésébe vagy építünk az övé mellé egy saját kerítést. Nem igazán lehet vele szót érteni.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a földet is kimarkolta a kerítés mellett, ahol nálünk egy kis árok lett és már 8 hónapja így van. Mi azt a részt feltölthetjük vagy azt neki kellene megcsinálni? Még szigetelést is oda kéne tenni, mivel betonkerítés.

drbjozsef # 2020.06.22. 10:32

Yetty,

OTÉK 44.§(14) A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.

Ha nincs tulajdonosa a kerítésnek, akkor az osztatlan közös, tehát közösen dönthettek a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályaival összhangban.

nanemaaa # 2020.06.22. 06:25

Luba
A kerítés az övé, ahhoz neked közöd nincs, így anyagilag sem kell beszállnod az építésébe, karbantartásába. Természetesen építhetsz plusz saját kerítést is a saját telkedre, de ezzel nem akadályozhatod meg a szomszédot abban, hogy a kerítését karbantartsa ha kell. Egyébként a plusz kerítés elég pazarló és indokolatlan megoldásnak tűnik.

nanemaaa # 2020.06.22. 06:21

Yetty
Ebben a társtulajdonosoknak kell közös megegyezésre jutniuk. Ugyanis mindketten birtokon belül vagytok. Nem ártana mielőbb tisztázni, hogy kié a kerítés, mert annak is kell majd később karbantartania.

nanemaaa # 2020.06.22. 06:19

Mis0128
Van egy rossz hírem, az a fél kerítés a tiéd, így azt neked kell fenntartanod és helyreállítanod. A hátsó kerítések sajátossága ugyanis, hogy az fele-fele arányban a végszomszédok létesítési kötelezettsége.

Yetty # 2020.06.22. 05:33

Kedves Mindenki!

A vásárolt kertesházunkat kivitelező építette. Egy nagyobb telken 2 családi ház került megépítésre,kerítésdróttal került elválasztásra. A kérdésem az lenne, hogy erre a kerítésre én futtathatok növényt? Vagy rakhatok rá "átlátást akadályozó" valamit? Kié a kerítés?
Köszönöm a választ!

Mis0128 # 2020.06.18. 07:55

Üdv mindenkinek! Kérdéssel fordulnék a fórumozó któl. Nemrég vásároltunk egy családi házat. A telket oldalról a két szomszéd határolja. Velük nincs gond. A telek végén vasút van bár nem járnak már vonatok. A kerítés a szokásos vasuti kerítés viszont már csak a fele van meg. A másik fele fa lecekkel össze van tákolva. Kérdésem az lenne hogy köteles e helyreállítani a Máv a kerítést vagy magunknak kell megcsinálni.

Luba # 2020.06.10. 10:32

Kedves Fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni. A helyzet az, hogy a szomszéd 8 hónappal ezelőtt lebontotta a közöttünk lévő kerítést, azzal az ígérettel, hogy pár hét alatt épít egy újat. Az oszlopokat fel is húzta, de magát a kerítést nem tette fel. A mi telkünkről ki is ásott nagy darabokat a kerítés alapjához, úgyhogy a kerítés mellett azóta is árok van amit nem töltött vissza földdel. Ezt mi tűrtük szépen csendben, és a héten el is kezdte feltenni a kerítés deszkákat, de a felénél abbahagyta, és a másik felét most velünk akarja kifizettetni. A magyarázata a következő: a kerítést állítása szerint a saját telkére húzta, ezzel nekünk "adva" egy pár négyzetméternyi részt, tehát a kerítés az övé és ha nem fizetünk neki felszólítást küld. (??) Továbbá már elkezdte mondani, hogy a mi kutyáink hozzáérnek az ő kerítéséhez (benti kutyák egyébként), úgyhogy már előre aggódom, hogy mindenféle karbantartást ránk fog majd kenni, mert "rongáljuk az ő tulajdonát." Kérdésem hogy mit van joga követelni és esetleg mi felhúzhatunk-e a saját telkünkre egy másik kerítést, ha az őt akadályozhatja a saját kerítése karbantartásában (beton kerítés ami le van festve.) Köszönöm szépen előre is.

drbjozsef # 2020.06.10. 05:55

T19ZS99,

Főszabály szerint, az országos szabályok szerint kerítést építeni nem kötelező. Mivel nem protestáltatok, feltételezem, az a lebontott kerítés nem a te tulajdonod volt.

Ezt felülírhatja a helyi szabályozás. Nézd meg a helyi építési szabályokat (települési önkormányzat HÉSZ). Ha az előírja a kerítés építését, akkor meg van határozva, hogy melyik oldali kerítést kinek kell megépítenie. Abból kiderül, melyikőtöknek kell visszaépítenie, ha kell.

Ugyanakkor kerítést építeni nem tilos, megegyezés hiányában a teljes egészében a saját telkén álló kerítést bárki építhet, és érdemes azt is tudni, hogy aki állatot tart, annak kötelessége és felelőssége, hogy a területéről az állat ne jusson ki. Ha kárt vagy sérülést okoz a kutyád, azért csak te leszel a felelős.

T19ZS99 # 2020.06.09. 19:01

Kedves Fórumozók!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a szomszéddal a kerítés ügyben meggyűlt a gondunk. Az egész úgy kezdődött, hogy 6 éve elszedte a telkünket elválasztó kerítését, azzal a címszóval, hogy ő jobbat épít. De ez nem történt meg évekig, mivel ő azon a telek részen fenyőfákat ültett és úgy gondolta hogy nem rakja vissza, majd az ezt követő években ahogy nem volt kerítés sorozatosan átkapált a motoros kapával a mi telkünkre, ezzel tönkretéve több sövényünket, tujánkat. Ezt is szó nélkül eltűrte az ember, majd szóltunk neki hogy ez nem jó így, de semmi nem változott. Majd 2,5 éve vettünk egy kutyát, és mielőtt elhoztuk, megkértük hogy a kerítését amit évek óta ígért, miután elszedten hogy visszarakja, akkor most csinálja meg. Erre reakció az volt, hogy 2 hetes húzódszkodás után egy olyan drót kerítést oda tett, amit úgy csinált meg, hogy alsó vezető sincs benne, a kerítésnek semmi tartása, és ugye bár mondtuk, hogy nem kistestű kutyát hozunk, és később nem szeretnénk ebből gondot,úgy mérlegeljen. A kutyánkat egyszer már meg is mérgezték, akkor az állatorvoshoz kellett elvinnünk, hálistennek sikerült még időben cselekedni.
Ezen az éven viszont elszaporodtak a kertjében a mindenfelé állatok, különböző rágcsálók mint a patkány, de a sündisznó is gyakori vendég, mivel nem tartják rendben a kertjüket, az mar más kérdés, hogy a szennyvízüket hova vezetik. Már párszor ezt is jeleztük nekik, hogy ilyen gond van ezekkel az állatokkal, mert mind a mi udvarunkon állt meg, És 2 alkalommal történt az, hogy a kerítésnél volt a fent említett állatók közül valamelyik, a kutyánk pedig mint ösztönösen védte a területét, ezt a kerítést az állat megszerzése során aláásta és átment 2-szer a szomszédba. Ma is így történt, és mikor átmentem a szomszédhoz a kutyámért, aki se a macskájukat, se őket nem bántotta csak szaglászott a kertjükben. Azzal fogadtak, hogy az én hibám, hogy átmegy a kutya a kerítésen, és hogy kössem meg vagy szeparáljam el...Nem mondtam semmi provokatívat, mondtam, hogy nem tehetek róla a fent említett dolgok miatt, a kutyát pedig azért vettük, hogy házőrző legyen, nem azért hogy az udvar végén legyen megkötve, mint az előző kutyánk, amiatt hogy nem volt kerítés azon az oldalon, mivel elszedte és nem csinálta meg évekig.
És az lenne a kérdésem, hogy ebben a helyzetben, akkor most pontosan ki is a hibás, és mi is lenne a teendő.

A válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2020.05.11. 19:16

bntz,

Ami neked számít :

OTÉK
44. § (1) A telek határvonalain - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - kerítés létesíthető.
(3) A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia. Ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak.

Egészen 2018-as módosításig a rendelet 44.§(6) bekezdése 2,5 méteres maximális magasságban szabta meg a tömör kerítést szomszédos telkek között. Azóta ez hatályát vesztette, és ahogy én nézem, nem lépett a helyébe semmi.

A helyi építési szabályzat előírhat még egyéb kötelezettségeket. Ezt a település honlapján általában meg lehet nézni.

Lehet, hogy a kerítés magasságot is abban kell most szabályozni.