albérlet felmondása


Titiána # 2010.05.10. 19:09

Segítségeteket szeretném kérni.
Társasházi panellakásunkat 2 év határozott időre albérlet céljára adtuk ki egy 4 fős család részére, 1 anya és a 3 egyetemista gyerekével. Szerződést készítettünk ügyvéddel, tanuk által aláírva - viszont nem rendelkezik a szerződés ügyvédi pecséttel és ellenjegyzéssel, nem előtte írtuk alá.
A szerződés elkészítésekor kikötöttük, hogy kötelesek a bérleti díjat és a lakás használatával kapcsolatos össze költséget, víz gáz, fűtés, villany, internet, közös költség, biztosítás - ezeket nevesítettük is a szerződésben fizetni. A szerződésben 1 havi kauciót határoztunk meg, mivel a 2 havi miatt már mások is visszaléptek. A bérleti díj fizetését minden hónap 10-ére datáltuk. Ma - 10-én - megjelentünk a kiadott lakásunkban és a bérlő közölte, hogy nem hajlandó fizetni a bérleti díjat, sem a 3 havi közös költséget, biztosítást, az ehavi számlák még nem érkeztek meg, mivel a hónap végén kiköltözik, de addig lelakja az 1 havi kauciót. Azt mondta, hogy a hónap végén elszámolunk a csekkekkel.

A szerződésben ez áll: a bérbeadók azonnali hatályú felmondással a bérleti jogviszont megszüntethetik:
ha a bérleti díjat illetve a rezsiköltésgeket 10 napos késéssel sem fizeti meg.
Egyik kérdésem: ez azt jelenti, hogy május 20-án telik le a 10. nap vagy május 10-ére - az albérleti díj megfizetésének napjára esik?

Nem adtunk számlát, de ha bevalljuk az apheh felé május 20-ig a költségeket, akkor az elég adózás szempontjából? Illetve azt mondja a bérlő, hogy ő utána nézett és látta, hogy nem jelentettük be őket. Vagy elhiszem, vagy nem.

Hogy lehet a lakásból minél hamarabb kitenni őket, hogy ne fogyasszák a közüzemi díjakat. Azt tudjuk, hogy felmondási levelet kell küldeni ajánlva, vagy átveszik vagy sem, ha nem veszik át, akkor mi a teendőnk?

Kérem a segítségeteket, véleményeteket, mi a teendő ügyünkben? Előre is köszönöm, krysztasz

MajorDomus # 2010.05.10. 20:14

A kaució a bérlő pénze !
Közöld vele hogy ha felmond, akkor lelakhatja a kauciót, ha nem mond fel,akkor viszont köteles fizetni a bérleti dijat.

Ha átadja a felmomdást, akkor ellenőrizd le a lakást,hogy mit érvényesitesz a kaucióban. Ha rendben van, akkor számoljatok el a közüzemi dijakkal.
Felesleges okoskodni,mert 10 napon nem mulik semmi, hiába mondasz fel, akkor sem költözik előbb ki meg nem rakhatod.

Titiána # 2010.05.11. 15:19

MajorDomus
Sok kérdésem van még.
Ok, hogy a kaució a bérlő pénze, de ha nem fizeti ki 30-án a számlákat - nem tudja kifizetni, hiszen a számlák utólag jönnek -, akkor az 1 haviból nem fog összejönni a havi bérleti díj és az elmaradt közösktg, aktuális számla. Akár égetheti a villanyt egész nap, eresztheti a vizet, stb. stb.
(2 havi kauciót nem kérhettünk, mert még ez az albérő is elment volna... Egyszerűen nincs pénzük ennyit előre kifizetni, megértem, nekünk meg fenntartani a lakást üresen, illetve bagóért eladni.)

A fizetési meghagyást hogy kell intézni, hogy kezdünk bele?

A kulcsátadás hogy történik? Egy pillanatában megemlítette, hogy itthagy csapot-papot, nyitott ajtót és elmegy... Háát, végül is, bútorokkal, mindennel együtt jöttek, mint akit elzavartak otthonról...

MajorDomus # 2010.05.11. 20:12

Készits egy átadás-átvételi-jegyzőkönyvet, abban rögzitsétek a mérőórák állását, viz,villany, gáz stb. S a megállapodást, hogy 15-én találkoztok s kifizeti a rezsit. Egyuttal aláirod hogy átvetted a kulcsokat.
Legyen annyi eszed, hogy elkérdd az uj cimét ! A postáját utána kűldöd cimszó alatt.
A fizetési meghagyáshoz a biróságon adnak nyomtatványt ,azt kitöltve 2 példányban beadod, meg kell jelölnöd benne a követelés összegét, a kötelezett nevét és cimét !!! Ezért kérdd el tőle.

csukka # 2010.07.19. 10:30

A segítségüket szeretném kérni
Két évvel ezelőtt határozott időre, 4 évre adtuk bérbe a lakásunkat 2 havi kaucióval. Mivel a bérlő idő előtt felmondott, így ő - elvileg - bukta a kauciót. Mivel szeptember elsejével szeretne kiköltözni, így utánanéztem a közüzemi számláknak és sajnos rájöttem: nagy bajban vagyunk.
Korábban a gázórát a nevére irattuk, mert csak így tudott gázár támogatást igényelni és most megtudtam a 3. felszólítás után már a gáz kikapcsolása következik. A tartozás tetemes, szintúgy az áramszámla is, amit hátrahagy, ráadásnak már lakbérelmaradása is van.

Jogilag mi véd engem, tulajdonost? Milyen eszközöm marad arra, hogy a pénzemhez jussak?

Ha jól tudom nem mehetek oda és mondhatom, hogy addig nem viheti el a holmiját, amíg nem fizet. Azonnali hatállyal kilakoltathatom-e? Persze pénzhez akkor sem jutok, de egyáltalán mit tehetek?
Köszönettel:
csukka

Zoltanuss # 2010.07.20. 13:55

csukka -nak és másoknak tanulságul !

határozott időre soha ne adjunk ki lakást !

Bérlő nevére semilyen szolgáltatást - mérőt ne irassunk !

Jog„ilag mi véd engem, tulajdonost?
Semmi !

Milyen eszközöm marad arra, hogy a pénzemhez jussak?

Nem tudom, de sejtem, nem sok !

Majd MD megmondja !

(2 havi kauciót nem kérhettünk, mert még ez az albérő is elment volna… Egyszerűen nincs pénzük ennyit előre kifizetni, megértem, nekünk meg fenntartani a lakást üresen, illetve bagóért eladni.)
írta Titiána.
A lényegre tapintott !!

Tán ezek szerint igaz az izgága, szeretett, volt min. elnökünk egy kijelentése : „nagy itt a jólét.

Végül is van dögivel lakás, viszonylag csekély összegért birtokba lehet venni , a kifizetetlen számlákat ember legyen a talpán aki be tudja hajtani.

Ennél jobb már csak a régi idők voltak, amikor csak úgy adták az olcsó lakásokat (igaz nem mindenkinek ), de aki egy ilyent megszerzett, felért egy nemességgel. Fizetett vagy 5 kiló hús árát a bérleményért és élete végéig használta sőt a leszármazói örökölték is.
Régi szép idők !

MajorDomus # 2010.07.20. 19:15

Csukka!
Egyszerű! Mēg 1.5 honapig ott lakik. A cime ismert. Adj ki ellene egy fizetesi meghagyast,addig ketszer megkapja. Ha atvette,nyert űgyed van,mert vagy ellentmond akkor perrē alakul,vagy nem,akkor kēred a vegrehajtast, s az oeszagban barhol letiltjak tőle.
Igyekezz!

Titiána # 2010.07.21. 08:40

Zoltanuss
nem értelek, magyarázd meg légyszíves az alábbiakat:

1. határozottra ne adjuk ki.
A határozottnak van egy vége, alapos indok, hogy menni kell.
2. bérlő nevére ne írjunk semmit.
Ha nem fizet, akkor a közüzemi őt fogja hajkurászni. A mi albérlőnk - tudtunk nélkül a szerződésével - megrendelte a netet, bementünk csak úgy,hogy van-e tartozás a tv-n, erre mondja a nő, hogy van a címen net is... Utánanéztema szolg. honlapján, az albérlő a szerződésével vagy meghatalmazással megrendelhet ezt-azt. Ha nem fizet - a szolg. mondta - a végrehajtójuk őt fogja kereseni.
3. Jogila mi védi a tulaj?
A mindenre kiterjedő szerződés, ha ott le van írva nevesítve, hogy az albérlő mit fizet, akkor egyértelmű, hogy - idővel - de vhogy a pénzemhez jutok.

Köszi, előre is.

Titiána # 2010.07.21. 08:48

csukka: így van, sajnos nem lehet odamenni, hogy rakja ki a holmiját, be sem mehetsz, egyrészt lecserélheti a zárat - a szerződésünk szerint nem cserélhette volna le, de lecserélte -, ablakon nem mászhatok be.

Felszólítást kell küldened, ott részletezd, hogy mennyivel, mivel tartozik, ha annak nem mond ellent, akkor elismeri, utána küldheted a fizetési meghagyást közjegyzőn keresztül. Ha ellentmond, akkor neki kell bizonyítani, hogy fizetett, de szerintem ez egyértelmű, hogy nem.

Mivel az ő nevén van a közüzemi egy része, akkor - szerintem - azzal nem kell foglalkoznod, keresse a cég. Örülj neki, hogy legalább ennyivel kevesebb van.

A lakbérről - ha adtál nyugtát - akkor egyértelmű, hiszen nem tudja felmutatni az elmaradt havik nyugtáját/papírját, tehát azzal is tartozik. Ha nem, akkor nem tudom, mivel tudod ilyenkor bizonyítani.

Sajnos, hosszú idő, illetve - tapasztalatból tudom - sokat kell ezzel foglalkozni, hogy teljesen képbe legyél, van itt a fórumon több ilyen topic is, történettel, válasszal, bele kell mélyedned eléggé. Sok sikert kívánok!

nandy # 2010.07.21. 18:05

Ha jól tudom nem mehetek oda és mondhatom, hogy addig nem viheti el a holmiját, amíg nem fizet

Jog szerint nem, de hátha ezt a bérlőd nem tudja:)

MajorDomus # 2010.07.21. 21:25

Szamold őssze mennyivel tartozik, s indits vegrahajtast amig ott lakik s at tudja venni. Utana ha eltunik nem lesz eszkőződ behajtani.

babar24 # 2010.07.30. 19:36

Tisztelt Segítségadók!

Olyan problémám van, hogy az albérlőnk nem hajlandó távozni a házunkból. Több hónapja nem fizet albérleti díjat, nem fizeti a közüzemi számlákat. A szerződésben foglalt módon felszólítottam a távozásra, de a megbeszélt időpontban nem volt hajlandó elmenni. Fenyegetőzni kezdett, minősíthetetlen módon viselkedett. A rendőrség állásfoglalása az volt, hogy az albérlő nyugodtan maradhat az ingatlanban, mert oda van bejelentve a lakcíme. Ha kidobom, akkor feljelenthet önbíráskodásért.
Mit tehetek??? Sajnos nincs pénzem ügyvédet fogadni és bírósághoz fordulni. Tehetetlennek érzem magam, miközben egy idegen éli világát az én házamban!

Segítségüket előre is köszönöm!

polly79 # 2010.07.30. 22:43

A következő kérdésem lenne: kb. 2,5 éve lakunk jelenlegi albérletünkben. Amikor megkötöttük a bérleti szerződést a főbérlővel, abban egyértelműen rögzítettük, hogy a havi bérleti díj: 40.000 Ft bérleti díj + 28.000 Ft rezsi díjat tartalmaz. Így minden hónapban 68.000 Ft-ot fizettünk neki (számla nélkül) albérlet címszóval. Majd ez év januárjában jelezte, hogy rosszul számolta ki a rezsi díjat, és az albérlet ezentúl 72.000 Ft lesz. Erről már szerződést nem írtunk… Majd februárban újból jelentkezett, hogy a Lakásszövetkezettől jelezték neki, hogy túlfogyasztás van főleg melegvíz tekintetében ezt ki kell fizetni egészen 2008-ra visszamenőleg (2010-et írunk) ez valószínű, hogy közel 200.000 Ft lenne. Ezt azóta nem erőltette, így eltelt 5 hónap ilyen „csendes“ hallgatásban. Most viszont úgy döntöttünk, hogy elköltözünk és felmondom az albérletet, viszont vannak félelmeim, hogy mit követelhet rajtam. A bérleti szerződésben volt egy olyan pont, hogy szerződést bármelyik fél felmondhatja 2 hónapos felmondási idővel. Ez mit jelent? Ugye nem azt, hogy ugyan elköltözhetek, de a két havi albérletet ki kell fizetnem. Vagy igen? Követelheti – e rajtam a „túlfogyasztásból“ származó összeget? Szerintem nem, hiszen nem azt írtam alá,hogy minden hónapban 40.000 + 28.000 + túlfogyasztást fizetek. Ami még fontos, hogy fizettem neki 68.000 Ft kauciót is. Kérem segítsen célravezető tanácsával!!!

nandy # 2010.07.31. 09:30

Ugye nem azt, hogy ugyan elköltözhetek, de a két havi albérletet ki kell fizetnem. Vagy igen?

De igen.

A túlfogyasztást viszont nem értem. Miért csak most derült ki? És egyáltalán hogyan állapították meg?
Hiszen ha van vízóra a lakásban, akkor az alapján külön számláz a Vízművek (vagy a Díjbeszedő). Rosszul olvastátok le az órát?
Vagy nincs is vízóra, hanem átalányt fizettek? De akkor végképp nem értem a túlfogyasztást...

SolnesM # 2010.07.31. 13:43

polly79 !
Ha 2 hónap a felmondás akkor annyit kell fizetned (mint modták ), persze mehetsz előbb is: És ha neked mondanának fel gondolom méltánylatalankodnál !!

Titiána # 2010.08.20. 14:45

Keresgéltem átadás-átvételi jegyzőkönyv mintát, hátha a bérlőnk most beváltja ígéretét, legyen mit előkapnom hirtelen a zsebből.

Ezt olvasom: A bérbeadó az ingatlan "birtokba adásának napjától" kezdődően köteles viselni az ingatlan valamennyi terhét, illetve szedni annak hasznait.

Értelmes ez a mondat? Úgy értem, nem inkább "visszaadásának napjától" kellene oda? Hiszen, a bérbeadó attól a naptól kezdődően visszakapja az ingatlan és most már az övé az ingatlan vmennyi terhe.

MajorDomus # 2010.08.20. 16:30

Lenyeges lenne a szövegkörnyezet is. Egyébként feltétlenül értelmes mondat mert a terhekért a bérbeadó felel. Más kérdés hogy ezt tovább terheli a bérlőre

Zoltanuss # 2010.08.20. 18:56

Titiána !
Ez a mondat általában a tulajdonosra vonatkozik. Valaki mechanikusan átmásolta valahonnan.

Mint ahogy az emberek nagyrésze nem tudja mi a bérlet, mi az albérlet, Ki a tulaj ki a bérlő ill. a főbérlő.
Ilyen eccerű !

Titiána # 2010.08.20. 20:47

MajorDomus
erről az oldalról van.
http://ingatlan.com/berles.php
Ez a mondta az egyik pont bekezdése, ezzel kezdődik. A jegyzőkönyv a kiadás végére vonatkozik.
Szóval, akkor hagyjam így a mondatot vagy írjam úgy, hogy visszaadás napjától vagy hangyjam ki? Annyira egyértelmű, hogy ha elköszöntünk tőle, akkor már a bérlő viseli a terheket.
Az is lehet, hogy feleslegesen körmölök itt... :(

huncutka73 # 2010.08.21. 06:38

Szép napot!

Albérletben lakunk,ahová a tulaj bekötötte a digi tv-net-telefont.miután nem müködött emailben kérte a szolgáltatás szüneteltetését.most kiküldött a digi 40-ezres számlát márc 29-töl.ezt persze velem akarja kifizettetni.megteheti, muszály fizetnem?? a szolgáltatás az ö nevén volt!

rap69 # 2010.08.21. 07:48

Üdv! Segítséget kérnék a következő problema megoldásához:
Van egy ház bérlése amit a mult hónapban /a fiz határidő minden hó 12.nap/de a bérbeadóval való szóbeli egyeztetés
után 22.-ig kaptam haladékot a fizetésre.Ezt nem sikerült csak 23.-án megtennem amit banki utalással meg is tettem. Ugyanekkor átutaltam a következö havi bérleti díjat is.Ő azonban átadott 22.-én egy felmondást nem fizetés miatt 30 napos felmondási határidővel,ami a mai nap jár le,de én akkor azt nem vettem át hanem Ő mivel személyesen hozta el két ismrősével aláiratta /mint tanu/és otthagyta.Én másnap közöltem vele,hogy erre az időpontra nem tudjuk elhagyni az ingatlant,de szept1.re igen.Ez szóban megbeszéltük azzal,hogy az a pár nap nem sok. Tegnap megjelent,hogy akkor ma este adjam át az ingatlant kiköltözve különben jön és kirakja -kirakatja-a cuccainkat az utcára./erre a hónapra is ki lett fizetve a bérleti dij még múlt hó 23.án!!/

Mit lehet ebben az esetben tenni?
Vin e joga ehhez?
Hogy tudom ezt megoldani?
Ha kihivom a rendőrséget akkor az milyen álláspontot kévisel?

Köszönöm a segítséget előre is.Üdv

ObudaFan # 2010.08.21. 08:17

Ehhez így nincs joga, sőt, ha a felmondás előtt nem szólított fel a fizetésre írásban, akkor a felmondás sem jogszerű. Először próbáld megértetni vele, hogy tetemes kárigényed lesz.

rap69 # 2010.08.21. 08:30

Köszönöm a választ!Irásbeli felszólítást nem kaptam.De mit tehetek ha nemtudok ma vele megállapodni és akkor este ideállít egy pár markos emberrel? Köszönöm.Üdv

MajorDomus # 2010.08.21. 10:45

Kihivod a rendorseget,mert meg 30 napig a felmondasi idot toltod az ingatlanban, s a berleti dij arra az idore is ki van fizetve. Napra pontosan szamold ki a dijat, s utald at a kulonbozetet.
irj egy levelet,hogy a felmondast tudomasulveszed, x szeptember 1 -re kikoltozol,addig a berleti dijat rendezed, s kered az elszamolo szamlakat a kifizetett berleti dijrol.aug.31-el bezarolag kiadni.
ha karigenyed lesx, ezzel tudod bizonyitani a jogviszony fennallasat.
ne tarts attol hogy hetvegen kitesz a lakasbol.

rap69 # 2010.08.21. 10:57

Bocs,de az ingatlan bérleti díj szept.12.ig ki van fizetve.Ő jul.22.én adta a felmondást 30 napos határidőre,ami ma jár le.De szóban megegyztünk,hogy én szept 1-vel elhagyom az ingatlan és elszámolunk.Erre tegnap jön,hogy ma este jön a ház átadására.Ez a gond...