albérlet felmondása


matthiasi # 2015.02.12. 14:09

djdome !

Felmondasz neki írásban és várod a reakcióit !
Legyél nagyvonalú, adjál néki 3 hónapot.
Írod , hogy neked jönnek a számlák. Ok. akkor elfelejted befizetni ! Majd úgy 3 hónap után.

Kell nekem felajánlanom egyáltalán másik albérletet?
hát ha visszatekerjük az időt jó 50 évvel megeshet.
de azok az idők már elmúltak.
Ő is és te is a csodákra vártok : lépni kell !!

djdome # 2015.02.12. 12:18

Üdvözlöm.

Van egy idős albérlőm, akivel szóbeli megállapodásunk van. (Nincs írásos szerződés) A közüzemi számlák nekem jönnek,tartozása nincs irányomba, megengedtem neki, hogy bejelentkezzen a lakcímre. Tavaly nyár óta mondogatom neki, hogy keressen más albérletet, mert el akarom adni a lakást. Próbáltam segíteni neki keresni, de azokat ne találta megfelelőnek. Most, hogy megyünk ki a télből újra ki szeretném adni az útját. Milyen lehetőségeim vannak? Mondjak fel neki írásban, úgy, hogy nincs is szerződésünk? Ha igen mennyi határidőt kell adnom? Ha nem akar elmenni a határidő letelte után kirakhatom? Kell nekem felajánlanom egyáltalán másik albérletet?
Segítségüket előre is köszönöm.

Lyones # 2015.01.03. 16:35

Ha egy albérletben a falak vizesek,penészeik a lakás a tulajdonos visszatarthatjae a kauciónkat??

peti111 # 2014.12.21. 08:27

Kedves Matthiasi!

Köszönöm a választ! Igen, van tároló. A napokban oda fog lekerülni/az ötletért külön köszönet/. Tegnap megtörtént
2 tanú előtt a leltározás. A lényeg, hogy nem szeretnék
2-3 évig pereskedni , hogy a dolgai kikerüljenek a lakásomból. 6 hónapig még kibírom, hogy ott tároljam.
Kedves Gerbera! Az információim nem csupán azért lassúak,mert közben dolgozom is, hanem azért is, mert új regisztráló vagyok és a bejegyzéseim nem jelentek meg azonnal, de köszönöm a türelmed.

matthiasi # 2014.12.21. 08:00

Habár néha vannak meglepő esetek Egyszer egy bérlőm elment, annak rendje módja szerint elszámoltunk, mindent lezártunk. De 2 -3 zsák motyót itt hagyott, hogy majd jön érte.
Eltelik 1 év, nem jön, eltelik a 2. év is még sehol, majd úgy 2,5 év után megjelenik, hogy jött a zsákjaiért.
De a zsákok addigra már a lomok közé kerültek megsemmisítésre. Mivel értelmes egyén volt tudomásul vette.
Egyébként az ilyen esetekben az a korrekt eljárás, mondjuk egy év után ír egy lapot : 'elnézést, akadályoztatva vagyunk előre is köszönöm, ha vigyáz a holmijaimra ', és akkor az ember megteszi. Úgy hívják kommunikáció, illetve szolidaritás.
De a link alakok nem élnek ilyen lehetőséggel.

matthiasi # 2014.12.21. 07:48

Már lejárt a határozott idejű szerződése, !

írja P111

Akkor már nem bérlő. „Sőt a lakást is elhagyta. de az ingóságai a lakásban vannak.
Ki lehet az ?
vagy egy börtönben ülő valaki,
vagy egy nem törődöm link alak.
De lehet valahol a kórházi ágyat nyomja.

Hogy mit kell tenned ? SM már leírta.
Van pince ? Van tároló ? Ha igen oda kell elhelyezni és dokumentálni mindent. Mondjuk ez azért elég tág :
hónapok óta nem fizet,

matthiasi # 2014.12.21. 07:38

peti111 !

Csak 6 hónapig kell tárolni, aztán megsemmisíthető.

peti111 # 2014.12.20. 19:40

??? Milyen információ kellene, hogy rendes választ kapjak?

gerbera317 # 2014.12.20. 16:45

Kérdésed van, mégis elképesztő lassan, és elégtelen mennyiségben csurgatod a válaszadáshoz szükséges információt. Csurgasd még egy kicsikét, különben sosem tudod meg, mi a teendőd...

peti111 # 2014.12.20. 16:39

Köszönöm a kimerítő választ. Nekünk lakásbérleti szerződésünk volt, ami 1 hónapja lejárt. A problémám az, hogy nem tudok mit kezdeni a holmijaival. Amíg azok a lakásban vannak kiadni nem tudom. A kártérítési per , vagy a lakáskiürítési per tudtommal évekig is eltart.
Lenyelném a békát, hogy mennyit vesztettem rajta, csak
sikerüljön kiadnom, de nem hiszem, hogy valaki szívesen élne együtt más ember holmijaival.Én pedig nem szívesen tárolnám máshol a saját pénzemen.

SolnesM # 2014.12.20. 10:32

Hát ehhez nem kell különösebb jogi tudás.

Ismerni kell a nyelvet, a köznyelvet és a magyar valóságot.
Régen, nagyon régen a lakások, a házak meg általában a javak többsége magántulajdonban volt / De volt azért köztulajdon is /. A lakásokat a tulaj lakta vagy bérbe adta. Az egészet vagy csak egy részét. Ezeket a rész bérleteket nevezték szobabérletnek , hónapos szobának stb.
Aztán ha a bérlő úgy ítélte, hogy nagy neki a bérleti díj, nagy lakás, akkor felmondta a bérletet és tovább állt.
Vagy ha érzelmileg kötődött a lakáshoz, ingatlanhoz, akkor annak egy részér bérbe adta annak akinek a rész is elég volt. Természetesen mindig a tulajdonos hozzájárulásával.
Aztán jöttek a dicső szociálista idők, amiknek a fő jellemzője volt a rablás, így házakat, lakásokat is elrabolták a korábbi tulajdonosaiktól és bérbe adták. jellemzően igen alacsony lakbérért. De . De a javakból mindig hiány volt, így mindenkinek nem jutott, akik bent laktak élvezték az alacsony lakbért és körömszakadtáig ragaszkodtak a bérleti jogukhoz / Nanaá /. Ha véletlenül nem volt szükségük az egész bérletre annak egy részét kiadták albérletebe. A tulajt (mert az személytelen volt) nem kérdezték. Ez az albérleti díj jellemzően lényegesen magasabb volt mint az egész bérletidíja. Ehhez a jogviszonyhoz sok hátrány, előítélet tapad és általában majd mindig magánszemélyek adták ki az általuk bérelt lakás egy részét így mára minden magánszemély által bérbeadott lakást albérletnek nevez a köznyelv. Jellemzően magasak a bérleti díjak /vélik sokan / - mert még mindig a sima bérletet nevetségesen alacsonynak vél , hisz kíván a lakosság többsége. Pedig ingyen ebéd itt sincs.

Potyázok természetesen akadnak a maradék közösségi bérlakások területén is. Ezeket a lakásokat amiknek többségük alaposan lelakott általában szerény jövedelmű emberek bérlik, a jobbakat meg a kivételezettek, a szerencsések.
Akik általában bizonyos idő után a piaci ár töredékéért, nevetséges összegekért megvásárolják az általuk lakott lakásokat.
Ez a jelenség jellemző mindenszinű politikai formációra csak a hívők általában színvakok.

peti111 # 2014.12.19. 16:09

Nem vagyok jogi szakember. Mi a különbség bérlő és albérlő közt? A kártérítési pert mennyi időn belül kell elindítani? Úgy értem a szerződés lejártához képest?

SolnesM # 2014.12.19. 10:59

Nem kell ide ügyvéd úr. Mivel mint írtad albérlő és nem bérlő , összeszeded a holmijait, dobozolod majd a lakás egy sarkában elhelyezed , tanúk jelenlétében. Erről készítetek egy jegyzőkönyvet / remélem tudod a szerkesztés szabályait ? / és te indítod meg ellene a tetemes összegű kártérítési pert.

A biróság majd megtalálja.
Ja a perhez nem árt az ügyvéd !!
A kártérítés szóljon rongálásról és elmaradt haszonról.

peti111 # 2014.12.18. 09:07

Kedves ügyvéd Urak!

A következő gondom lenne. Nem fizető albérlőm
hónapok óta nem fizet, ismeretlen helyre távozott.
Már lejárt a határozott idejű szerződése, de az ingóságai a lakásban vannak. Vele a kapcsolatot felvenni nem tudom, lakcíme nincs, e-mail-ben hol válaszol, hol nem. Mi a teendőm?? Ebben az esetben csak a lakáskiürítési per a megoldás? Az milyen procedúrával jár, illetve milyen összeget kell nekem megelőlegeznem, ha egyáltalán kell. Zálogjogom érvényes-e ebben az esetben? Köszönettel a válaszokat!

SolnesM # 2014.12.17. 18:29

Az előbbi monológ „ronald”problémáira lett írva. . hogy jan. 1 vagy 7 ?? Ál problem.

SolnesM # 2014.12.17. 18:26

És 60 napot jelent vagy naptári hónapot kell nézni?

Van ennek jelentősége ?

Már maga a 60 napos / kettő hónapos / felmondás is egy bérlő részére megkívánni eléggé nagy tájékozatlanságra vall.
Egy bérlő akkor megy el amikor akar.

(legalább is ők így gondolják és így is tesznek ha olyan helyzetbe kerülnek ). Jó ha a szaldó a nullára beállítható. tehát :
a ki nem fizetett lakbér a hátralévő közüzemi számlák összege és a kaució egyenlege nullát mutat.
persze elvileg a bérlőre is ugyanúgy vonatkozik a szerződéses megállapodás mint a bérbeadóra, de ez megvalósítani majd lehetetlen. Csak a naívak gondolják így.
Tehát ha felmond a bérlő, had menjen.- Ha marad is némi egyenleg minusz, azt le kell nyelni.

A lényeg ,hogy nagyságrendileg nagyobb értékű ingatlan a bérbeadó birtokába kerüljön.
Egy példa : Misivel megállapodunk a bérleti díjban és a felmondásban. Pl. egy hónapban. Majd úgy 8 hónap után a Misi gondolja elmegy (mert talált úgy véli jobb bérletet vagy a mama visszafogadja ).
Szól a Misi , hogy ő holnapután menne. Igen ám , de ... de rád is vonatkozik az egy hónapos felmondás. Misi néz az ártatlan szemeivel.
Mondom, Misi ok elhúzol holnapután, semmi akadálya a fenn maradó 28 napot meg megfelezzük, azaz még 14 napi bérleti díjat l beszámítunk. az egyenleg így is nehezen jön ki a nullára.
Mondjuk 50 eft a bérleti díj, ilyenkor a kaució úgy 100 eft. Tehát ennek kell fedeznie a rezsi és a lakbér fennmaradó összegeit. Az pedig : villany 2hó 18 eft , fűtés 2 hó 32 eft, víz 3 csat díj 2hó 6 eft , közös költség 2 hó 12 eft az 68 eft + a 14 napi lakbér 24 ef,
az annyi mint 92 ef. így a Misi még kap tőlem 8 eft-ot. Ha nincs rongálás, szerencsém van.

Tehát azon rúgozni, amit nem lehet érvényesíteni, felesleges.

SolnesM # 2014.12.17. 17:57

Nikoletta !

A lehető legrosszabb üzlet és Te még foglalót is adtál !
Van mit tanulni !
Persze az is lehet a vételár nagyon kedvező, azt innen nem tudhatjuk.

Nikoletta1988 # 2014.12.15. 19:51

Kedves Fórumozók

Szeretném a segítségeteket kérni.Két hónapja alkudozunk egy házra.Már foglalót is fizettünk és szerződésbe foglaltuk mikor vehetjük át a házat. Ám lakik benne egy bérlő(éppen a rosszabbik fajta bérlő) akinek esze ágába sincs onnan elmenni.Nincs semmi szerződése a tulajjal ismerős által van ott. A tulaj azt akarja hogy vegyük meg a házat és a bérlő meg hagy maradjon ott amíg akar...az már a mi dolgunk.Mit tudnánk tenni hogy minél hamarabb beköltözhessünk ?

ronald # 2014.11.07. 14:04

Kedves fórumozók!

Bérlő általi rendes felmondásra van kogens szabályozás?

Egy új PTK előtt kötött szerződésben az szerepel, hogy "a szerződés 2 hónapos felmondási idővel felmondható"

Ebben az esetben akkor ez az irányadó?
És 60 napot jelent vagy naptári hónapot kell nézni?
Pl., ha mai nappal mondana fel, akkor jan 1-ig vagy 7-ig kell még fizetnie?

Köszönöm!

nandy # 2014.11.06. 00:22

230.000 tartozás, az valószínűleg még az előző időszakra vonatkozik, de ezt a felszólításra is rá szokták írni.
Az átalánnyal jelenleg nem tudok mit tenni, majd az éves elszámolásnál lehet számolgatni, hogy mennyi a ti részetek. Ha egyáltalán van mérő, és annak állását felírtátok.

Egyébként az a legjobb megoldás, ha mielőbb másik bérletet kerestek, mert ez a tulaj a jelek szerint nem korrekt.

Zoltanuss # 2014.11.05. 17:35

kopa 4 !

az a főbérlőnek titulált szerbiai ügyvéd csak sima tulaj.

. „(a kaució 75e Ft, a számlák kb. 69 Ft)
Pár nap plusz és már ti fogtok tartozni !!
Nem kell problémázni !

kopa # 2014.11.03. 22:36

Sziasztok!
Egy érdekes helyzetben kikérném a véleményeteket, hogy ebben a helyzetben mit érdemes és lehet csinálni.
Szeptemberben 3 egyetemistaként beköltöztünk egy 1+3 szobás lakásba, szerződéssel és minden széppel és jó indulattal mindkét fél felől.
(Írásba foglaltuk, hogy a 2. havi kauciót a 2 havi lakbérrel fizetjük és szóban megegyeztünk, hogy októberben a lezárt nagy szobába jön egy 4. lakó)
Szeptember folyamán kaptunk egy 30.000 Ft-os távhő számlát, majd rá 10 napra megint.
Rá kb. 5-10 napra pedig egy 230.000 Ft-os távhő tartozás követelést, amire a főbérlő azt mondta ne foglalkozzunk, azt majd ő rendezi. Közben kiderült a többi közüzemre is egy kb. 40.000 Ft-nyi tartozás.

Mivel a főbérlőnk egy vajdasági magyar, a fizetés a szomszédnál történt, ahol a 2. havi lakbért kifizettük és a közüzemi számlák befizetését bemutattuk és jeleztük, hogy a kaució második részletét nem akarjuk odaadni, mivel ekkora tartozásnál nem lenne okos döntés.
Miután a főbérlő ezt megtudta, e-mailben jelezte, hogy a távhő csekkeket fizessük be mihamarabb és mutassuk be a szomszédnál.
(A történethez az is hozzá tartozik, hogy azt mondták beköltözéskor, hogy egyedi és havi távhőmérés van, tekerjük le a fűtést ha nem kell, hogy spórolni tudjunk és erre kiderült, hogy általány)

Nos a hétvégén Szerbiából felutazott a főbérlő és 24 órán belül költözzünk ki, ami nagy vita útján 8.-ra sikerült módosítani. (egy hét) Illetve ha kiköltözünk és az eddigi közüzemi számlák rendezésre kerülnek, akkor az eddigi kauciót is visszafizeti. (a kaució 75e Ft, a számlák kb. 69 Ft)

Két kérdésem lenne:

  • Ugyan a szerződésben benne van, hogy díjtartozás esetén felszólítás nélkül kötelesek vagyunk elhagyni a lakást 24 órán belül és a bérlő lecserélheti a zárat, de ezt tényleg megteheti?
  • A szerződést viszont mielőtt megszegtük a nem fizetéssel, ő is több ponton megsértette (pl. lakásra ismeretlen személy bejelentése, negyedik személy beköltözése, ingatlanos a kulcsával besétált pár érdeklődővel a lakásba egy délelőtt stb...)

Mivel az illető Szerbiában ügyvéd, nagy esély van rá, hogy beperel minket... Nos mit javasoltok? Természetesen mi is minél előbb el akarunk menni, de ha nem sikerül 4 napon belül másik albérletet találni...

shadoe # 2014.08.14. 20:01

Tisztelt Fórumozók!
A következőkben kérném a segítségeteket:
Volt 3 és fél hónapig egy problémás albérlőm, aki egyetlen fillért, kauciót sem fizetett az ott lakásáért. Aláírt ügyvédi szerződésünk volt. Én fizetéses meghagyásos eljárást indítottam közjegyzőnél. Perelni nem akartam, elég pénzt húzott már le az ügyvéd rólam a szerződéskötésnél. Hála az égnek, kiköltöztek. Természetesen nem kis rezsitartozást hagytak maguk után. Ezt sem hajlandóak kifizetni. Arról nem is szólva, hogy belül a ház falait nem túl szép állapotban hagyták maguk után (felújított volt a ház), a telket is tiszta gazosan hagyták ott, pedig a szerződésben szerepelt a kert rendbetétele kaució helyett.
A kérdésem az, mivel én ha leszakad az ég, akkor sem fogom kifizetni a rezsijüket, hogy mivel a villany az ő nevére volt átiratva (a víz az sajnos nem), ebben az esetben nekem, mint tulajdonosnak kell ezen idegelnem magam, hogy nem fizette a villanyt, vagy a szolgáltató behajtja rajta, ahogy tudja? A víz az nem ilyen egyszerű, de a szerződés bizonyítja, hogy ő fogyasztott ill. írtunk mérőállást a beköltözésekor.
Azt is furcsállom, hogy június közepén már megindítottam a közjegyzői eljárást, bementem júliusban, hogy mi van, és még engem oktatgattak, hogy ne legyek ilyen türelmetlen, ítélkezési szünet van.
Szóval ebben a zavaros ügyben kérném a segítségeteket. 100 ezer ft fölött már biztos van a tartozása... a per, ahogy írtam, szerinten nem megoldás, ha meg is nyerem, mi van, ha nem fizet, nincs is esetleg jövedelme?

ObudaFan # 2014.08.13. 14:52

Mivel a kisebb javításokat a bérlő köteles elvégezni, úgy kell átadni az ingatlant, hogy ezeket elvégezte. De ez teljes felújítást nem jelent.

belmonte1 # 2014.08.13. 11:00

Kedves fórumozók!

Szeretném megtudni, találok-e valahol arra vonatkozóan valamiféle iránymutatást, hogy albérlet felmondása esetén milyen szintű felújítást kell a volt albérlőnek kifizetnie.

4 évig béreltünk egy 130 m2-es lakást, ami a bérbe vétel időpontjában átlagosan használt volt (semmiképpen nem újonnan festett vagy felújított) most, a kiköltözéskor a tulajdonos pl. 355.000 Ft festési és felújítási díjat szeretne kapni, plusz pl. új mosógépet szeretne a mi költségünkre venni, ami elromlott. A szerelő szerint több mint 10 éves, motorhibás a mosógép. És még több ilyen apróság, mint eltört tányérok és poharak stb.

A teljes felújítást nekünk kellene fizetni, vagy van valamilyen szokásos megoldás ilyenkor.

Köszönettel