albérlet felmondása


taes # 2014.06.08. 16:39

Kedves Fórumozók!

Egy ingatlan bérleti szerződést határozott, 1 éves időtartamra megkötöttek a felek. A szerződésben szerepel, hogy bármelyik fél a szerződést a következő hónap végére, írásban, rendes felmondással felmondhatja.

Egy másik rendelkezés szerint ez esetben a szerződéskötéskor átadott kaució (óvadék) nem jár vissza a bérlőnek.

A kérdésem az, hogy ez a kikötés valójában kötbér kikötése-e, és ha igen, ez érvényesen lehetséges-e, mivel a rendes felmondás nem szerződésszegés?

matthiasi # 2012.12.12. 09:31

Puding8 !
és ezzel párhuzamosan kezd el keresni az igényeidnek és pénztárcádnak megfelelő
bérlet keresését ! Az időn kivül semmibe sem kerül, viszont sok idő kell hozzá !!
Sok szerencsét !!

matthiasi # 2012.12.12. 09:27

Sőt P 8 kezd az ajánlatodat 40 eft -tal , aztán a 45 -nél megálltok.
Mondjad neked csak 40 -et ér. Hogy támad az ingatlanközvetítő ? ! Neki az a dolga , nyilván az egyhavi lakbért a 60 eft -ot lenyúlta.
én egyébként ingatlanközvetítővel nem tárgyalok.
természetesen törvényzelenségeket ne csinálj !!!

matthiasi # 2012.12.12. 09:23

És folytanám Puding8 -topiktárs oanaszaira atanácsaimat. tehát 4 napból azért alapvető következtetéseket nehéz egy lakás / paramétereire használatára levonni.
Többidő kell ahhot. pl. ez afűtési költség számítás is lahet fals - ha pl. másfél kettő hete nem volt fűtve több energia kell a felfűtésre.
aztzán látom van szerződés sőt benne van a következő klauza ( jól írtam jogászok ? )

"A nem szokásos használatból a berendezési tárgyakban ill. bérleményben okozott kárt és esetleges bérleti díj vagy közüzemi számla nem fizetését a bérbeadó a bérbevevő által adott kaucióból fedezi, a fennmaradó részt köteles visszafizetni...
Hát már sejti vagy tapasztalata van a bérbeadónak az anomáliákra. Ok. ne fizess - ezt így ne mond ki, hanem most nem majd később addig is várod az áfás számlát
Ennek a lakásnak a fenntartási költségei : 60000 ft lakbér, 20 eft fűtés ( télen tán több is ) 8500ft közösköltség, és a villany + a víz +csatorna . ezek együtt min. egy tizes.
az annyi mint 90 eft / hó, hamar elfogy az a kaució !!
értelemes bérbeadó belemegy az újratárgyalásba , aki merev az meg vessen magára, esetleg 3 -4 hónapig üresen álla bérbeadandó lakása.
de azért ingyér lakni nem lehet!!
aholmiját meg takarítsa el !!

matthiasi # 2012.12.12. 09:03

Puding8 Puding8 !

30 éves és jogász létedre ennyire megvezettek ?? !!
A fűtésügyben pl. rá kell nézni a gázórára ! habár az is megtévesztő lehet !!

Kérjél un. energia tanúsítványt !!
Milyen időre kötötted ? határozott vagy határozatlan ? A múgy a mostani pár napot ne vegyed alapul, nagyon hideg volt !
További kérdések : mennyi az alapterülete annak a lakásnak ?
Szerintem max 60 m2-es a lakbérből és a közös költségből itélve.
Reklamálni a tulajnál és természetesen az ingatlanközvetítőnél tudsz. Kérjél pl. áfás számlát , majd elgondolkodik a bérbeadó ( aki lehet főbérlő , de valószinűbb, hogy tulaj ) megjegyzés . a jogi egyetemen nem tanítják, hogy mi a bérket és az albérlet ??
Egy ilyen lakás fűtése ha nem is 30 ezer /hó, de a max, 15000 is kevés. Saccra olyan 140- 150 eft / szezon. Ezt ossszad el 6,5 -tel. Húszezer biztos kijön havonta.
jogász létedre : alkudjál vagy a lakbérből vagy az elmenettelről. Azért egy bérlet nem egy szálloda, hogy csak úgy elmegyünk. Mondjad a bérbeadónak max. 45 eft a lakbér/ hó és az áfásszámla. Garantálom belemegy az alkuba. Neki is jobb egy mai veréb mint később egy jóltejelő más !!
Ha kevés a pénzed csak az egyik szobát fűtsed !!

Máskor egy bérbevevést alaposabban meg kell nézned !!

Puding8 # 2012.12.08. 12:58

Tanácsot szeretnék kérni. Albérletet kerestem, ezt amit kivettem, november 25-én láttam először. Egy ingatlanközvető ajánlotta nekem egy másik kapcsán. Eljöttünk, megnéztük, nagyon tetszett stb., de már laktam egy hasonló paraméterű lakásban (konvektor, gáz vízmelegítő, vékony falak, nincs fűtés a fürdőben) és jeleztem, h onnan azért költözünk el, mert hiába fűtöttünk, hideg volt, meg is betegedtem, 2 szobás volt és havi 50 ezer volt a gázszámla. Kikérdeztem a rezsiről, mert olyat nem akartam. A főbérlő elmondta, hogy ő lakott itt a barátnőjével, felfűtötte a lakást, 2x fürödtek naponta, nem fáztak, és megmutatta, hogy a legnagyobb gázszámla 15000 ft volt. Ehhez képest 2 nap után az addigi fogyasztás alapján kiszámoltam mennyi lenne 30 napra a gázszámla (ahogy a főbérlő is számolni fog) és kb 30000 ft jött ki úgy, hogy fázok, felöltözve is, és eddig mindössze 2 kávét főztem. Ugyanolyan mint az a lakás ahonnan eljöttem. A baj az h kifizettem már 60000 ft lakbér + kauciót, és mikor közöltem a problémát, még támadtak inkább (idehozta az ingatlanközvetítőt és inkább az beszélt azaz támadott). kb 4 napja vagyok itt de már megdőlt a bizalmam, főleg mert mint kiderült azért hagyta itt több személyes holmiját, szemetet, mert gondolta h lehet h meggondolom magam. Közbe én 30 éves vok, idehoztam dobozokban az "életem", (egyébként jogász vok, csak ilyen problémám még nem volt), mégis átverve érzem magam. Vannak még apró gondok de ez az igazi probléma. A főbérlő megbeszélni nem hajlandó semmit, 4 napért odaadtam 60000 ft-ot, majd mamámhoz költözök, de azt várja a főbérlő h a 60000 ft után még fizessem meg a fogyasztásomat (ami ha itt maradok egész decemberben akkor tetemes összeg + orvosi ktg) meg 8500 ft közös költséget (ezt se érzem jogosnak), már bírósággal fenyeget engem.
A kérdésem az lenne ha valaki tudna tanácsot adni, hogy a bérleti szerződés ezen része kapcsán:
"A nem szokásos használatból a berendezési tárgyakban ill. bérleményben okozott kárt és esetleges bérleti díj vagy közüzemi számla nem fizetését a bérbeadó a bérbevevő által adott kaucióból fedezi, a fennmaradó részt köteles visszafizetni...
Amennyiben a bérbevevő 6 hónapnál hamarabb elköltözik a bérbeadó nem köteles visszafizetni a kauciót."
Tudom h nem adják vissza a pénzt, de kérdés h a fogyasztásom levonható-e ez alapján a kaucióból? Mert szerintem igen, és a többletet fizetem, de a főbérlő szerint úszik a 60000 és fizessem pluszba a fogyasztásom. Mit tehetek?

Katica9191 # 2012.03.09. 18:25

Nem akarjuk és nem is fogjuk! Ami volt nem tagadom ami járt ki is fizettem...de ami nem az én saram azt mért nekem kell?Én minden egyszer pontosan időre annyit fizettem amennyit mondott(elfogyasztott mennyiség után). 8 hónapot laktam ott mért kell éves elszámolást fizetnem?és a maradék 4 hónap amíg én nem is laktam ott? Azt mért fizessem ki?meg amit én elfogyasztottam azt kifizettem...:S

davemixwell # 2012.03.08. 08:35

"nem vihet föl idegent a lakásba" Már nem azért, de ha én bérlek egy lakást 70.000.- + rezsiért, akkor hadd döntsem már én el, hogy kit viszek föl. Ez nem egy kollégium, ahol a nevelők megmondják hogy kit vihetek föl. Tiszta röhej. Felnőtt embereknek akarják ezt megszabni? Egyáltalán ki ír alá ilyen szerződést, amiben ezt kiköti a tulajdonos? Egyébként itt látszik meg, hogy MAgyarországon hol tart a lakáskiadás kultúrája. Egy jó tanács: Csak olyan lakást szabad kivenni, ahol a tulajdonos más városban lakik. Az öregasszony főbérlőket/tulajdonosokat pedig nagy ívben kerülni kell. Mert a végén nem marad más, mint a költözés, ami pedig nem kis tortúra ahhoz, hogy havonta, kéthavonta végigcsináljuk.


________________________________
nem vagyok jogász

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.08. 07:32

Le akarjátok tagadni, hogy ott laktatok? Tanúkkal elég könnyen rátok lehet bizonyítani.

Katica9191 # 2012.03.08. 04:31

Az én történetem egészen egyszerű azonban mégsem tudok aludni miatta. Tavaly szeptembertől májusig béreltünk 4-en egy lakást. A bérlésről semmiféle írásos szerződés nem készült. Meghatározatlan időre vettük ki felmondási idő megszabása nélkül. Megállapodtunk a főbérlővel, hogy minden hónapban a leolvasások után kiszámolja mennyi pénzt kell adnunk így amit fogyasztunk kifizetjük. Amikor május 9.-én szóltunk neki, hogy júniusban elmennénk teljesen felháborodott, hogy nem erről volt szó és hogy egy hónap a felmondás fizessük ki június 15-ig mindent.(hozzáteszem már május 9.-én kiköltöztünk, ezek ellenére a májusi egész havi bérleti-díjat és rezsit is kifizettük,annak ellenére,hogy nem volt felmondási idő meghatározva) Arról nem is beszélve, hogy időközben augusztus elején felhívott, hogy a távhő elszámoló számlája megérkezett 80.000.-Ft fizessük ki. Mi természetesen nem fizettük ki hiszen erről a beköltözéskor szó sem volt valamint mi minden hónapban mennyiség alapján fizettünk pontosan időre, ezért egy számlát sem láthattunk mert ő kiszorozgatta a rezsiköltséget és csak a végösszeget mondta.(sosem kérdőjeleztük meg az összeget mindig kifizettük)Most beperelt minket! Kérdem én van esélye nyerni így? Be sem jelentett minket valamint soha egyetlen számlát sem adott a kifizetésekkor. Nincs semmi bizonyítéka a saját nevére szóló kis csekkeken kívül amelyek arra az időre szólnak amikor ott laktunk...amikhez egyébként nekem semmi közöm nincs. Lehetséges, hogy így nyerjen pert? Szinte hihetetlen, hogy valaki megvádol olyannal amihez semmi közöm és nekem kell bíróságra futkosnom így az államvizsga előtt 2 hónappal.

Titiána # 2011.10.01. 19:21

A bérlőnk a mai napon felmondott, holnap költözik. Szept. 1-től bérelte a a lakásban a szobát, 1 hónap felmondási határidő van a szerződésben. A kétnapot is elszámolom neki, de kérhetem a félhavit levonva a kaucióból, mert miért nem szólt előtte? A hónapban már nem fogom tudni - valószínűleg - kiadni a szobát.

Aki lakást ad ki, hogy szokta az ilyen helyzetet kezelni? Az is érdekelne, hogy ha nem 1-jén költözik be a lakásba, hanem pl. 3-án, 5-én, de nem később, akkor egész hónapt fizet vagy időarányosan? Ez most másik eset, a felmondótól független.

Tamas74 # 2011.09.26. 22:05

Bocsí de telefonrol írom az uzit ezért nincs mindenhol ekezet

Tamas74 # 2011.09.26. 22:03

Üdv
2004ben egy alapitvany berelt egy önkormányzati ingatlant ,és ezt mi tovább az alapítványtól . Az önkormányzat az 5evre szoló szerződést két hónap után felmondta az alapítvánnyal ezért nekünk is menni kellet . A birkát az önkormányzatnak adott igazat. Mi persze kártérítési pert indítottunk az önkormányzat ellen .2011 elején kiderült hogy az alapítvány be sem volt jegyezve! Kérhetünk e Perujitast az új információra hivatkozva?
Köszönettel
Tamas

annus25 # 2011.09.26. 13:57

Egyébként teljesen pontosan levezette, hogy szerinte mi jár még neki. Az összes számla precízen megvan (nekünk is).
Egyszerűen azt nem érti meg, hogy ha a párom már februárban beköltözéskor fizette a rezsit, akkor neki már júliusban - mikor ott sem lakott - nem kell fizetni egy fillért sem.
Ráadásul 2010. év végén költségmegosztókat szereltek fel a lakásban, így onnantól kezdve szinte nem is fűtöttek, mindenhol el volt zárva a fűtés, hogy ne legyen magas a számla. A FŐTÁV természetesen nyárig a megszokott díjakat számlázta légköbméter alapján, amit a párom szintén fizetett. Elvileg a tulaj kap majd még vissza pénzt leolvasás után, hiszen szinte semmi fogyasztás nem volt, havonta mégis 15-20 e Ft közötti távhőszámla volt.

annus25 # 2011.09.26. 13:49

Szerződés szintén nincs...

ObudaFan # 2011.09.26. 13:40

Bizonyítania neki kell, hogy jár, de azért látni kellene ezt a szerződést a válaszhoz.

annus25 # 2011.09.26. 13:27

Kedves Fórumozók!

Párommal júliustól közös albérletbe költöztünk. Az előző helyen egy szobát bérelt 2010. februártól 1 havi kaucióval. Megállapodás szerint mindig az adott hónapban érkezett számlákat fizette, nem az aktuális fogyasztását. Nem a legszerencsésebb, de így egyeztek meg és ez alapján fizetett is minden hónapban rendesen. Most azonban a felmondáskor problémák merültek fel. A kauciót sikerült júniusban lelakni, a júniusban érkezett számlák ki lettek fizetve. Viszont a tulajdonos szeretné behajtani a páromon a júliusi albérleti díjat és az akkor érkezett rezsiszámlák ellenértékét is időarányosan, arra hivatkozva, hogy ő nem talált albérlőt csak július közepétől. Természetesen nem akarunk fizetni semmit, hiszen minden ki lett tisztázva arra az időszakra, amíg ott lakott.
A kedves tulajdonos nem hajlandó belenyugodni ebbe, személyesen és telefonon is beszéltünk többször - azaz mi ezt mondtuk, ő amazt. Odáig jutottunk, hogy már engem is folyamatosan hivogat, de nekem már nincs mit mondanom, még a munkahelyemre is bejár - pedig én soha egy napot sem laktam nála.
Természetesen bejelentve nem volt a párom, semmilyen pénzmozgásról nincs papír, minden kp-ben történt.
Mit tehetünk ellene hogy ne zaklasson minket azért a pénzért, ami nem is jár neki? Ráadásul mind a páromat, mind engem kellemetlen helyzetbe hoz a munkahelyünkön.
Hogyan bizonyíthatjuk, hogy nem jár neki a pénz? Az ő szava áll a miénkkel szemben tulajdonképpen.
Érdemes egy ilyen ügyet hivatalos útra terelni?

Zoltanuss # 2011.09.24. 17:35

ObudaFan !
Szép megállapítások, de a bérlők /akik magukat albérlőnek nevezik / ha menni akarnak, akkor mennek.
Na én ezért nem kötök soha határozott idejű szerződést - Magyarországon az értelmetlen.
egyébként Mo. -on bérletet találni nem nehéz ( természetesen reális áron )

Zoltanuss # 2011.09.24. 17:29

saját prakszisomban is előfordult már olyan szituáció, hogy a bérlőm ( nem albérlőm ) a lakásba befogadott valakit. Sőt nem is szólt, de mint minden ez is kiderült.
Na ilyenkor mérlegel az ember. Jó bérlő nem jó bérlő.
Mivel az enyém jó bérlő ( fizeti a kialakudott lakbért és a rezsit ) napirendre tértem felette.
Nem csináltam ügyet.
De az ördög soha sem alszik. Lehet pl. egy baleset és olyankor előfordulhat nagyon kellemetlen szitúáció is .

Zoltanuss # 2011.09.24. 17:24

qwerty21 qwerty21 !

Valószinű fogalom zavarban vagy.
Ez most albérlet vagy normálbérlet ?
Az albérlet az amikor a főbérlő - a tulaj beleegyezésével (lényeges a magyariak ezt nem tudják ) a lakás egy részét kiadja albérletbe.
Ilyenkor általában a főbérlő is ott lakik.
És az együtt lakásnak vannak írott és íratlan szabályai, amit az együtt lakók megbeszélnek és betartanak. Nyílván a főbérlőneki aki egyetemlegesen tartozik fellő séggel a tulaj felé azért domináns szerepe van - természetesen mindent nem kérhet, mert egy embernek alapvető joga , hogy vendéget fogadjon.
Senki nem szereti ha a lakásas átjáró ház !!
Ha bérleti jogviszony - tehát a bérlő egyedül használja a lakást, akkor is illik azért tisztázni, hogy végül hányan használják a lakást.
Más a vendég és más az életvitelszerűen ott lakó egyén.
Ez magánlak sértésnek minősül?
Elvileg nem ,de lehet szószegés és az se egy jó tulajdonság.
A kérdés miben állapodtak meg ???

hkingatlan.kriszti # 2011.09.24. 10:19

Köszönöm szépen én is úgy gondoltam, hogy azért véd minket a határozott idejű szerződés, főleg úgy hogy még csak a negyede telt le.

ObudaFan # 2011.09.24. 09:56

Olyan mértékűt egészen biztos, amennyivel drágább bérleti díj mellett sikerül lakást találni, ha az új lakás nem sokkal jobb, mint a mostani és nem is kirívóan magas az újonnan fizetett bérleti díj.

De azt is megtehetitek, hogy csak simán nem költöztök ki, és ha valaki ki akar költöztetni, birtokvédelmet kértek.

hkingatlan.kriszti # 2011.09.24. 09:53

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Tehát akkor nem mondhatja fel a tulajdonos a szerződést, és ki sem költöztethet. Igaz nem erőszakkal, hanem szép szóval próbálta nekünk mondani, hogy értsük meg az ő helyzetét. Azt mondta, hogy ő rendes és elővételi jogunk van, vegyük meg mi a lakást, hanem akkor eladja.Ha mégis azt mondja hogy költöznünk kell, akkor kérhetünk kártérítést, milyen mértékűt? Ő köteles nekem másik albérletet keresni.

Üdvözlettel!

ObudaFan # 2011.09.24. 08:52

A határozott időre kötött bérletet a bérbeadott dolog vevője nem mondhatja fel, kivéve ha őt a bérlő a bérleti viszony fennállása vagy lényeges feltételei tekintetében megtévesztette.

hkingatlan.kriszti # 2011.09.24. 08:48

Segítséget szeretnék kérni, mit tehet a főbérlő?
2011. március 1-től kötöttünk bérleti szerződést albérletünkre, 2 évre. A főbérlő közölte velünk, hogy a végtörlesztés lehetősége miatt, eladná a lakást és nekünk
költöznünk kell 6 hónap után. Ezek szerint hiába ír alá határozott idejű szerződést valaki, bármikor nem a mi hibánk miatt, felmondhatják. Köteles vagyok kiköltözni? Azért tettük rendbe a lakást, amit előtte lelaktak, hogy most közöljék hogy költözzek?

Köszönöm a választ!