Telekhatárra épített ház problematikája


buxus # 2019.09.08. 17:04

Köszönöm, csak a kártérítés összege kérdéses, hogy mennyi, mi után számítandó? Pl. letöröm az egyik virágot, letaposom a füvet, fát kivágok, stb. ennek a kára, vagy mi alapján kellhet fizetni?

drbjozsef # 2019.09.08. 16:24

(Ptk. 5:24§, 5:25§.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
)

alfateam # 2019.09.08. 12:53

buxus!

Ptk. szomszédjogok.

buxus # 2019.09.08. 09:29

Üdvözletem! Vettünk egy telekhatárra épült lakóházat. A földgáz vezeték a Tigáz engedélye szerint a szomszéd felé eső külső oldalfalon fog haladni. A "kedves " szomszéd nem akarja beengedni a telkére a szerelés idejére sem a gázszerelőt. Van esetleg valamilyen jogszabály, egyéb, ami alapján a szerelés idejére be mehet a gázszerelő? És mi van, ha szeretném pl. az esőcsatornámat tisztítani, karbantartást végezni, stb. Köszönöm

MajorDomus # 2019.06.07. 20:00

Megegyezel a szomszéddal,vagy perelsz!
Előbbi javallott!

jogobella27 # 2019.06.07. 10:00

Major Domus! Az ötlet jó, csak kivitelezhetetlen.
A garázs az ő telkén áll, csak éppen rossz oldalon (a szabályozás szerint).
Mi pedig így nem tudunk bővíteni.

MajorDomus # 2019.06.05. 19:53

Megveszed a szomszéd garázsát, és lebontod,a helyére tudsz bőviteni.
.
Azt nem akarom javasolni,hogy told arrébb a házat.

jogobella27 # 2019.06.05. 12:46

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni.
Oldalhatáros (utcafrontról nézve bal) építési mód van nálunk.
A szomszéd a telke jobb oldalára, pontosan a telekhatárra, a házunk végétől - a telek vonalában nézve folytatólagosan) kb. fél méterre épített egy garázst. (nem tudom pontosan mikori építmény, már fent állt amikor mi 1 éve a házat megvettük).
Most szeretnénk a házat bővíteni, de az oldalhatáros építési mód miatt, csak a telek vonalában tudnánk, ahol ott az ő garázsa pontosan a telekhatáron.
Mi ilyenkor a teendő?

ornata # 2019.05.20. 11:52

Tisztelt Szakértők!

Az Oték 37. § (3) bekezdésével (Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével) kapcsolatban lenne egy kérdése.
A helyi építésügyi osztályon arról tájékoztattak, hogy az eresz szélének a szarufa szélét kell tekinteni, nem a csatorna szélét. Ez igaz lehet? Tud valaki idézni erre vonatkozó bírósági döntésből idevágó részt? Előre is köszönöm.

peacemaker_colt # 2019.05.11. 11:04

Sziasztok!

Jogi támogatásra lenne szükségem. A helyzet szerintem nem összetett.
Az övezetünkben oldalhatárra kell építkezni. A szomszédunk viszont épített egy kiülőt (szaletlit), amelynek eresze kb. 50cm-re átlóg a mi telkünkre (illetve az esővizet hozzánk vezeti el..). Fontos kiemelnem, hogy nem arra az oldalhatárra építette a kiülőjét, ahová az épületeket kell a HÉSZ szerint, hanem az ellentétes oldalra azaz a mi oldalunkra.
Az érdekelne, hogy ezt ő szabályosan tett-e vagy sem? (az esővíz elvezetést már tudom, hogy nem vezetheti hozzánk)

Segítségeteket előre is köszönöm!
Peacemaker-colt

robag99 # 2019.04.11. 07:20

Kedves Fórumtársak!

Ugyanaz a problémám, mint Zsotec-nek. Telepkhatárra kell építkeznünk, a szomszéd telken melléképület 1 méterre a kerítéstől.
A tervező szerint a 3 méter tűztávolságot mindenképpen tartani kell, mert előírja az OTSZ. Bementem a katasztórfavédelemhez, ők is ugyanezt mondták, illetve azt, hogy próbáljak meg megegyezni a szomszéddal. Állítólag 2016-tól olyan jogszabály van, hogy ha 10 évesnél régebbi is a melléképület, ha szabálytalan helyen van, nem kap rá fennmaradási engedélyt automatikusan.

Ha a szomszéd nem hajlandó lebontani, keresek másik tervezőt, nem áll fenn annak a veszélye, hogy mondjuk az építkezés közben a hatóság visszabontatja az épületet a tűztávolság be nem tartása miatt?

Köszönöm.

robag99 # 2019.04.11. 07:20

Kedves Fórumtársak!

Ugyanaz a problémám, mint Zsotec-nek. Telepkhatárra kell építkeznünk, a szomszéd telken melléképület 1 méterre a kerítéstől.
A tervező szerint a 3 méter tűztávolságot mindenképpen tartani kell, mert előírja az OTSZ. Bementem a katasztórfavédelemhez, ők is ugyanezt mondták, illetve azt, hogy próbáljak meg megegyezni a szomszéddal. Állítólag 2016-tól olyan jogszabály van, hogy ha 10 évesnél régebbi is a melléképület, ha szabálytalan helyen van, nem kap rá fennmaradási engedélyt automatikusan.

Ha a szomszéd nem hajlandó lebontani, keresek másik tervezőt, nem áll fenn annak a veszélye, hogy mondjuk az építkezés közben a hatóság visszabontatja az épületet a tűztávolság be nem tartása miatt?

Köszönöm.

nanemaaa # 2019.04.10. 08:19

AdamAdamAdam

Egyrészt igazad van, másrészt nincs.
Igazad van, mert akár össze is érhetne, de nem tűztávolsági okokból, hanem telepítési távolság kérdésében. Ezért nem szabad a kettőt összekeverni.
Másrészt érdemes hatályos jogszabályokat olvasgatni, mert az OTÉK 36. §-ának nincs (2) bekezdése, és már egyáltalán nem tartalmaz ilyen szöveget, mint amit te beidéztél.
Az OTÉK építésügyi előírásokat tartalmaz és nem tűzvédelmieket. Arra ott az OTSZ.

AdamAdamAdam # 2019.04.08. 17:43

Kedves fórumozók! A következő kérdésem volna: A tűztávolság csak „átfedő”, „egymással szembeni” homlokzatok esetén értelmezhető? Tehát az én oldalhatáron álló épületem és a szomszéd (engedély nélkül épített, de 10 évnél régebben a hatóság tudomására jutott, tehát nem lebontatható családi ház) épületének sarka akár össze is érhet, ha nincs egymással szembeni homlokzatunk? Értelmezésem szerint az OTÉK 36§ (2)b szerint („Az I-III. tűzállósági fokozatú nem éghető anyagú külső térelhatároló szerkezetű, falazatú, burkolatú, héjazatú) építmények nyílás nélküli tűzfalai bármilyen távolságra elhelyezhetők egymástól.”) akár így is értelmezhető. A sarkok olyan 0m hosszúságú homlokzatnak tekinthetőek, amelyek megfelelnek a fenti leírásnak. Ha ez így van, akkor honnan tudja a tűz hogy 90 fokban nem terjedhet? (hiszen a sarkok után akár ablakok is jöhet(né)nek! Az egyik az előkert felé, a másik a hátsókert felé nézve)

nanemaaa # 2019.03.18. 09:38

Zsotec
Keress másik tervezőt! Lehetőleg olyat, aki utoljára nem 1700-ban olvasott rá vonatkozó jogszabályokról.

Zsotec # 2019.03.17. 06:48

Tisztelt Fórumozók!

Vásároltunk egy teleket, ahova a házunkat szeretnénk felépíteni.
A szomszédos telken szabálytalanul, de több mint 10 éve építettek egy melléképületet, ami most a problémát jelenti.
A hész szerint nekünk a telekhatárra kell építkeznünk, de min 1,2 méterre a szomszédos telektől. Viszont a tervezőm szerint ebben az esetben tűzfalasítani kell az épület azt az oldalát.
A dolog pokantériája, hogy a problémás melléképület omladozik...és ez az ami leginkább bosszant bennünket, hogy ehhez kell alkalmazkodnunk. Ez a melléképület egyébként kb 2,5 méter magas...
Hogyan kezdjünk hozzá ennek a történetnek?
Előre is köszönöm a válaszokat.

nanemaaa # 2019.03.11. 09:30

Építésügyi hatósággal takarózni ilyen esetben kissé naiv dolog, hiszen nyilván a hatóság nem is látta a terveket. A szomszéd nyilvánvalóan egyszerű bejelentés alapján épít, ami annyit jelent, hogy megnyitotta az elektronikus építési naplót.
Egyebekben az tény, hogy ha az építésügyi jogszabályoknak egy építési munka megfelel, akkor azzal az építésügyi hatóságnak nem lesz problémája. Az általad felvetett kérdések polgári jogi eredetűek, melyet az építésügyi törvény szerint sem dönthet el az építésügyi hatóság. Magyarán a kérdéseidre vita esetén a bíróság fog választ adni. Egyébként bár köteles vagy beengedni a szomszédot, hogy ha ott építési munkát akar végezni, de szabad randalírozást engedni számára már nem. Nyilván előre egyeztetett időpontban és módon a kártérítési kötelezettsége teljes tudatában mehet át. Nem feltétlenül a kerítésen keresztül.

Hajnal73 # 2019.03.10. 09:17

Kedves Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni, hogy hová fordulhatnék, illetve milyen jogaim vannak.
Ikerházban lakunk, amit tavaly vettünk. Én lakom az utca fronton, a szomszédom a hátsó kert felöli oldalon. közös a beállónk. Szerencsére meg tudtuk úgy oldani a bejárását, hogy én a házam bejárata elé ha beállok az autóval, a szomszédom még éppen, hogy elfér,és ő is hátra tud jutni az ő autójával. A gondom az, hogy a szomszédunkban építkeznek. A tetőt a héten kezdték el, és meglepetten tapasztaltam, hogy a gerendák átlógnak a mi keskeny telkünkre. Megkérdeztem az ácsot, aki tájékoztatott, hogy a tervrajzon így van, ezt engedélyezték.Valószínüleg minden szabályszerű, a 2 m-t eléri, de azzal, hogy a keskeny udvarunkba átlóg a tető, így, ha a szomszédom egy magasabb autót szeretne venni, vagy éppen teherautóval szeretne beállni, akkor erre már nem lenne lehetősége, ha én nem vagyok itthon, és az autómmal nem az utcán parkolok. Az ács javasolta nekik, hogy gondolják át, hogy belemásznak-e a mi életterünkbe. Beszéltem a leendő szomszédommal, aki elmondta, hogy tudta, hogy ez nekünk nem fog tetszeni, de az építési hatóság a hátuk mögött áll. A ház fala(még tégla)a kerítéstől egyébként 15-20 cm-re van. Az is kérdésem, hogy mit vagyunk kötelesek eltűrni? Az ikerszomszédomék és én is dolgozunk, reggel megyünk, este jövünk haza. A mi házunk építtetőjétől megtudtam, hogy a két telek közötti kerítést ő csináltatta meg, de ezt a most építkező szomszédnak kellett volna, vagyis elvileg a kerítés az övé, bár nem ő kivitelezte, fizette. Ez azt jelenti, hogy minden gond nélkül a dróthálót leszedheti, átjöhetnek az udvarunkba miközben mi nem vagyunk itthon? Szabadságot ezért nem szeretnénk kivenni. Az ő telkük szélesebb, nem is értem, hogy miért olyan házat terveztettek, ami a mi keskeny telkünkre átlóg,bár ahogy megtudtam, amikor az engedélyt megkapták, akkor a mi házunk helyén még csak telek volt. Kicsit igazságtalannak érzem ezt az egész szitut, mert nem tudom, hogy hogyan szeparálhatnám el a saját területünket. Esetleg csak úgy, ha a sajátunkból lenyesünk? Kötelesek vagyunk eltűrni, hogy használják az udvarunkat, ha nem vagyunk itthon?
Válaszukat előre is köszönöm! Hajnal

nanemaaa # 2019.03.05. 10:50

"OFF" Nem biztos. Ha el tudja intézni, hogy az ő telke felett ne fújjon a szél, és ne essen az eső, akkor joggal tart igényt arra, hogy a telke mindig is szép tiszta és pormentes legyen. :D "ON"

gogesmagog # 2019.03.05. 08:56

nanemaaa köszönöm. Örülök, hogy az igazságérzet és a jog harmóniában van ebben az esetben. Még annyit - ha még itt vagy - hogy az említett tuják nagyjából karban vannak tartva. Ennek ellenére megesik, hogy egy-egy szélvihar alkalmával tujalevél kerül a szomszéd udvarába, kertjébe. Mégiscsak kertes városrészben élünk, nem a belvárosban: némi "koszolást" ugye illik elviselnie a szomszédnak?
Üdv: L

nanemaaa # 2019.03.05. 08:53

Nzolee88
Olyan telket vegyél, ami megfelel az elvárásaidnak és a terveidnek.

Sokadszorra olvasom a családi házas területeken a tűztávolsági előírásokkal hozakodnak elő. Tűztávolságot ott és olyan mértékűt kell tartani, amilyet a tűzoltó meghatároz, ha egy eljárásban szakhatóságként közre kell működnie. Tekintettel arra, hogy egy családi hát az alacsony kockázati osztályba tartozik, és alapterülete ritkán haladja meg az 500 m2-t, így egy engedélyezési eljárásba a tűzvédelmi hatóságot nem kell bevonni, ergo tűztávolság megállapítása sem történik. Az országos érvényű építésügyi jogszabályok ismernek még telepítési távolság fogalmat is, de egy szabályosan elhelyezett telekhatáron álló épület esetében az épület és a szomszédos telken álló épület között nem kell telepítési távolságot sem tartani. A fentiek alapján fogalmam sincs, hogy ki és miért riogat embereket ilyen hülyeségekkel. Természetesen a saját telken oldalhatáron álló beépítés esetén az oldalkertet biztosítani kell, de ennek sincs köze ahhoz, hogy a szomszédos telken van-e épület.

nanemaaa # 2019.03.05. 08:40

gogesmagog
Nyilván az épület tulajdonosának. Egyébként is az ő érdeke. Viszont neked meg be kell engedned, hogy a tisztítást el tudja végezni.

gogesmagog # 2019.03.04. 14:13

Tisztelt Szakértők!
Kertes-házas városrészben a telekhatárra épített szomszéd ház azbesztpalával burkolt csúnya tűzfalának takarása céljából tujákat ültettünk. A tuják szépen megnőttek. 8 éve a szomszédban tulajdonos-változás történt, és a fél-nyeregtetős házukat átépítették nyeregtetősre. Az új tető (szabályosan átnyúló) ereszcsatornája a tuják derékmagasságába került és emiatt a tetőre hulló tujalevelek a csatornába hullanak. Amíg ott tűzfal volt, nem volt probléma, de most van: az ereszt tisztítani kell. Kérdésem: kinek a feladata az eresz tisztítása, az enyém, vagy a szomszédé, aki a meglévő fák "alá" építette az ereszét?
Üdv: L

drbjozsef # 2019.02.10. 13:04

Mondjuk ha három egész hozzászólást visszaolvasol.....

Igaz, egzakt válasz nem született, de én is arra hajlanék, hogy ami szabálytalanul van ott, az jogilag olyan, mintha ott se lenne. Ha valamely hatóságnak baja van vele, bontassa a szabálytalant.

De ez inkább építéshatósági, mint jogi kérdés, a helyi építési osztályt kellene megkeresni szerintem.

Nzolee88 # 2019.02.10. 10:17

Kedves Forumozók!

Telek vásárlás elött állok, sajnos a kiszemelt területen a következő problémával állok szemben:
A telken egy bontásra szoruló ház áll jelenleg, a telek szélessége 14,95m.
A ház anno nem telekhatárra épült hanem 40 centivel beljebb a csurgó miatt gondolom, miután lebontatnám, az új házat szeretném telekhatárra építeni, de sajnos nem lehet!

Ugyanis a szomszéd 10 éve kb engedély nélkül hozzáépült a házához egy kis szélfogót, amitől 3 métert elkell hagyni a jelenlegi törvény miatt (tűzvédelmi okokból) és így kb 1 métert nekem elkellene hagynom a telekhatártól befele,
vagyis elveszítenék a jelen ígysem túl széles tekeből 1 métert.

A kérdésem az lenne hogy ebbe belekell hogy törődjek vagy van megoldás.

Köszönöm!