A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?


matthiasi # 2021.06.06. 08:22

Köszönöm a válaszokat. Harmadjára sikerült elintézni a közokiratot.

BT..

És mit csinálsz vele ?

Nézegeted ?

MajorDomus # 2021.06.05. 17:59

Nem egyszerű megtalálni a jó bérlőt. Van,hogy 2 hónapot várok rá,igaz,utána 3 évig nincs gond.

drbjozsef # 2021.06.05. 06:52

Az jó.
De azért tudatosítsd magadban, hogy az egy pár hónapos bírósági pert helyettesít csak, másra nem jó. Ha nem akarnak menni, kilakoltatni ugyanúgy kell. A mostani helyzetben meg kb. semmit nem ér, bár azért egyszer talán csak véget ér ez a vészhelyzet is...

BTamas81 # 2021.06.04. 12:07

Köszönöm a válaszokat. Harmadjára sikerült elintézni a közokiratot.

MajorDomus # 2021.05.30. 19:26

Ettől függetlenűl igaza van. Én is igy csinálom minden esetben.

gerbera317 # 2021.05.30. 11:45

Zoltanuss hozzá sem szólt érdemben. Ő csak azt írja le, mit nem tenne, amíg nincs szerződés. Csakhogy itt van szerződés.

MajorDomus # 2021.05.30. 10:54

Zoltanuss álláspontja a helyes!

gerbera317 # 2021.05.30. 07:29

a bérleti szerződésben rögzítve volt, hogy annak hatályba lépésétől 30 napjuk van rá, hogy közokiratban foglalják a bérleti szerződést
Szerintem ez a kikötés semmis. A bérleti szerződést megkötöttétek, punktum. Ezzel a közjegyzős elmeböffenettel te valami mást akartál, de nem sikerült rendesen megfogalmazni, és mivel nem értelmezhető, ezért teljesíthetetlen, és így semmis. Élhetsz a rendes felmondás jogával, ha ezek után nem akarod őket öt látni.

Zoltanuss # 2021.05.30. 07:07

Nemrég adtam bérbe egy házaspárnak egy lakást,

Majd ezután akar szerződés kötni velük. Nagyon érdekes.
Részemről amíg nincs szerződés... és ami abban le van írva nem teljesül.. kulcsot sem kapnak !!

drbjozsef # 2021.05.29. 17:09

BTamas81,

  1. Azokon kívül? Nemigen. Mit szeretnél még, nyilatkozatot, hogy kilőheted őket vadászidényben?
  2. Nélküled? Hogy?
  3. Nincs. Hiszen nem is kötelező olyat kötni.
  4. Felszólítás, aztán indíthatsz lakáskiürítési pert. Pár év, és kirakják őket. Miért költözhettek be anélkül?
  5. lásd 4.
  6. Az nem. A vészhelyzet, meg a moratórium az igen.
BTamas81 # 2021.05.29. 10:48

Üdv mindenkinek!

Az alábbi dologban szeretnék segítséget, tanácsot kérni.

Nemrég adtam bérbe egy házaspárnak egy lakást, és a Bérleti szerződésben rögzítve volt, hogy annak hatályba lépésétől 30 napjuk van rá, hogy közokiratban foglalják a bérleti szerződést, különben az megszűnik. Ez eddig kétszer hiúsult meg a bérlők miatt. Először a férjnél csak fénymásolt iratok voltak, amit nem fogadott el a közjegyző. A második alkalomra el se jöttek, állításuk szerint elfelejtették. Jelenleg megvan beszélve egy harmadik időpont a közjegyzőhöz újra.

A kérdéseim az alábbiak lennének:

  1. Ha eljönnek a közjegyzőhöz, van-e bármiféle olyan jogi nyilatkozat, amivel védhetem magamat velük szembe, ha a későbbiekben gondjaim lennének velük a Közjegyzői okiraton és a Kiköltözési nyilatkozaton kívül?
  2. Ha ők nélkülem kötnek egy másik közjegyző előtt Közjegyzői okiratot, de nem kötnek hozzá Kiköltözési nyilatkozatot, köteles vagyok-e azt elfogadni, illetve lehet utólag is kérelmezni ezt?
  3. Van előírás, hogy a 30 napon belül hányszor kell nekem őket felszólítani a Közjegyzői okirat megkötésére, vagy sem?
  4. Ha mégsem valósul meg a közokirat létrejötte, lejár a 30 nap és megszűnik a bérleti szerződés milyen lépéseket tehetek/kell tennem, hogy elhagyják a lakásomat? Van-e ezeknek valami sorrendje, hogy mivel kell kezdeni először (felszólítás, birtokvédelem, vagy valami más)?
  5. Ha nem hajlandóak elhagyni a lakást milyen jogi útra érdemes vinni először, helyi jegyző, vagy rögtön bíróság?
  6. Még egy kérdés, hogy állítólag a feleség terhes, ez okozhat-e gondot, ha kilakoltatásra kerülne a sor?

A válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2021.01.15. 09:13

petrasebok3,

Egyebekben pedig a jogi lehetőség a zajongásra, hogy az albérlőtök birtokvédelmet kér a helyi jegyzőtől.

drbjozsef # 2021.01.15. 05:37

petrasebok3,

Ha jól tudom, ők önkényes lakásfoglalónak minősülnek

Nem, rosszul tudod. Esetükben jogcímmel, bérleti szerződéssel laktak ott, aminek a felmondásán jogvita van folyamatban. Ez majd bírósági ítélettel zárul, onnantól lesznek jogcím nélküliek (de akkor sem önkényesek), és lehet kilakoltatni őket. Már ha a tulajdonos elindította már a bíróságon a lakáskiűrítési pert. (az, hogy nyilván nem jóhiszeműek, itt nem lényeg)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.14. 19:37

Sok közötök nincs hozzá. Boldog, fővárosi élet.

petrasebok3 # 2021.01.14. 19:23

Üdv! Egy kis jogi tanácsot szeretnék kérni. Adott egy lakás a VI. kerületben, ami a családom tulajdonában van, jelenleg egy brazil fiatal lánynak adjuk bérbe, aki december 14.-én költözött be. A szomszédban lakik egy család, akik állandóan hangosak, ordibálnak, nyomják a zenét még az éjszaka közepén is. A bérlőnk gyakran panaszkodik, mindent hall, ami a szomszédban zajlik, nem tud pihenni. Annak a lakásnak a tulajdonosa egy olasz nő, aki egy ingatlanközvetítő céget bízott meg a lakás kiadásával. Mint kiderült, a családnak nincsen már érvényes bérleti szerződése, de nem akarnak elmenni, elvileg keresik az új albérletet, de nagyon nem úgy tűnik. Júliusban a lakásban jártunk, és rajtakaptuk őket, ahogy a villanyórával szórakoznak, mert elvileg valaki elvágta a vezetéket (sikerült a miénket is, a ház költségére kellett megjavítani), ekkor felmerült az áramlopás gyanúja, a közös képviselő elvileg bejelentette az ÉMÁSZ-nál, de azóta semmi hír. A bérlőnk egy alkalommal rájuk hívta a rendőrséget, akik hazaküldték onnan az embereket, írtak valamiféle jelentést és elmentek, de az éjszaka közepén újra nekikezdtek. Az ingatlanközvetítő cég ajánlott egy ügyvédet a lakás tulajdonosának még ősszel, de ő azóta sem vette fel vele a kapcsolatot. Ha jól tudom, ők önkényes lakásfoglalónak minősülnek, a kérdésem, hogy a kilakoltatási moratórium rájuk is vonatkozik? Tehát most április 30-ig el kell ezt tűrnie az egész háznak, vagy esetleg van valami, amit az ügyvéd tud tenni, ha a tulaj felkeresi?

MajorDomus # 2020.10.21. 17:17

Íráskényszere van.

drbjozsef # 2020.10.21. 05:48

Ha csak tripla lenne. De vagy tíz topikot megszórtál vele...

MajorDomus # 2020.10.14. 17:11

Minél előbb inditsd el az ügyet.
Úgy hívják,hogy lakáskiűrutési per. Ügyvéd javallott.

drbjozsef # 2020.10.14. 09:05

csiga111,

Baromságot írtam, nem haszonélvezeti jogot kaptak, hanem használatit.

A ti szempontotokból ez egy fokkal jobb. De a kilakoltatás szempontjából nem nyertek sokat, szerintem sem ússzátok meg a pert. Téved az ügyvéd.

Használati jogot kapott szerződésben. Vagyis, ha jogvita van (mert mondjuk szerinte fizetett, szerinted meg nem), akkor mivel jogcíme van, ezt a vitát nem döntheti el más, csak a bíróság.

Nemperes eljárásban akkor lehetne gyorsabban kirakni őket, ha objektív okból szűnik meg a jogcíme, például határozott idejű szerződésben lejár a határozott idő. Az esetetek nem az. Ő állíthatja, hogy kifizette a vételárat, akkor is, ha ez hazugság.

Szóval per, aztán végrehajtás, aztán kilakoltatás. Hónapok. Jövő májusig nekik adták a lakást, vagy inkább tovább.

gerbera317 # 2020.10.14. 07:30

Tudom, mi az a téli kilakoltatási moratórium. A kérdésem nem is ez volt, hanem hogy hogyan jön ez ide?
A kiköltözési kötelezettség esedékes, amikor esedékes, akár még szent karácsony napján is. Ezért a kiköltözésre kötelezett bármikorra felszólítható, hogy hagyja el az ingatlant. A moratórium a kilakoltatásra mint kényszerintézkedésre vonatkozik, hogy az nem foganatosítható a moratórium ideje alatt, hanem el kell halasztani a moratórium lejártát követő időszakra.
De tinektek ezekkel, ha önként nem akarnak menni, előbb pereskednetek is kell, és csak azután jön a végrehajtás, meg a moratórium figyelgetése. Erre irtam, hogy "legfőképpen: mikor".

csiga111 # 2020.10.13. 20:02

A téli kilakoltatási moratóriumra gondoltam, ami november 15-től lép érvénybe.

gerbera317 # 2020.10.13. 19:51

Moratórium? Hogyan jön az ide? De legfőképpen: mikor?

csiga111 # 2020.10.13. 19:35

Baromságot írtam, nem haszonélvezeti jogot kaptak, hanem használatit. Bocs, nem a hobbim a jog. Szóval, a ház csak a teljesítéssel lesz az övék. A szerződésen rajta van, hogy amennyiben nem teljesítik határidőre fennmaradó összeget, kötelesek visszaadni a házat. Az ügyvéd azt mondta nekik, hogy ebben az esetben a téli moratórium nem érvényes. Igaz ez? És volt már valakinek kilakoltatási ügye? Mennyire nehéz ilyen esetben kirakni őket, ha pl lehet tudni, hogy ez előtt is volt tető a fejük fölött, bejelentett lakcímmel (szülőnél)? Lehet erre hivatkozni, hogy tessék megnézni, nem az utcára mennének a gyerekek?

MajorDomus # 2020.10.13. 18:19

Mi?????
.

.
Az év hülyesége....
És ezt be is jegyezték???

drbjozsef # 2020.10.13. 05:50

Egy három gyerekes család megvette az ismerősöm lakását, de úgy, hogy foglaló fejében haszonélvezeti jogot kaptak,

Várj, jól értelek, hogy az akinek fizetnie kellett volna, még az kapott vagyoni értékű jogot az eladótól.

Háháhá.