Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


vízdíj - elszámolás társasházban

Szomorú örökös # e-mail 2018.04.01. 08:04

F.Laca

És sohase írtam le azt se, hogy a „hogy kötelező neki szedni alapdíjat.

Valóban, mert te ezt írtad:

A Fővárosi Vízművek viszont csakis akkor számláz alapdíjat, ha ott mért fogyasztás van! Ami persze teljesen logikus, mert hisz - ha nem volt fogyasztás, akkor valójában rendszer-használat sem volt! Az alapdíj jogtalan lenne.

Tehát ha egyszer a fővárosi vízművek is úgy dönt, hogy a fogyasztásmentes időszakra is alapdíjat szed, akkor is háborogni fogsz? Főleg ez azért fontos, mert ha az lesz, amit MajodDomus írt, akkor ne aggódj, egységes lesz az egész országban - félek, hogy akkor már mindenhol kötelező alapdíj lesz havonta - és kattoghatsz rajta tovább - de már nélkülem. :-D

Ja, és nem is értem, miért a szegedi vízművet hozod fel példának. Ha azt gondolod, hogy nekem ők szolgáltatnak, akkor ez most nagyon mellé ment. Másik szolgáltatónál vagyok és itt is kell alapdíjat fizetni akkor is, ha nincs fogyasztásod. De ettől még te kattoghatsz, hogy ez jogtalan, attól még ők magasról lesz@rják, mert a szerződésben így szerepel. :-D

oligaliga # e-mail 2018.04.01. 07:57

F. Laca

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Attól, hogy "örzöl" néhány fel nem használt vízmérőt a pincédben, még nem leszel a víjog tudora. Te magad írtad, hogy a telkedre te szerelted fel a mérődet, amit a Vízmű telki mérőként tart nyilván és aszerint számláz. Javaslom, hogy mielőtt válaszolsz erre a hozzászólásra, figyelmesen olvasd el a Fővárosi Vízművek üzletszabályzatát, a víziközmű törvényt és annak végrehajtási rendeletét.

F. Laca # e-mail 2018.04.01. 05:53

Szomorú örökös - „Már megbocsáss, de akkor mit nem értesz?

Ahogy nézem a dolgokat, itt bizony valamit inkább Te nem értessz, és mégis két napja rugózol a tényeken, amiket leírtam.
Én a "nemfogyasztásos" időszakomban nem fizetek még alapdíjat sem, mert Budapesten ez van!
Kész.
Sohasem érdekelt, mert hiszen én nem lakom ott, ám hogy Szegeden akkor miért kell?
Mer azér!

És sohase írtam le azt se, hogy a „hogy kötelező neki szedni alapdíjat.
Nem mindegy?
Ne faragjuk már a fingot ...

Más kérdés?

MajorDomus # e-mail 2018.03.31. 22:13

Kár ezen kattogni,mert a vízszolgáltatás államositásáig(a gáz és a szemétszállitás után ez jön) régiónként más a gyakorlat és a számlázás.

Szomorú örökös # e-mail 2018.03.31. 18:27

F.Laca

Már a legelején megírtam - a szegedi városi Vízmű és a budapesti (Fővárosi) egyáltalán nem ugyanabból a kottából játszanak.

Már megbocsáss, de akkor mit nem értesz? A fővárosi vízmű úgy döntött, hogy 0 fogyasztásnál nem szed alapdíjat. De ez nem azt jelenti, hogy minden vízmű számára ez kötelező tendencia. Csak te itt már két napja ezen kattogsz, hogy milyen alapon szed fogyasztásmentes időszakban a vízmű alapdíjat...és aztán te írod le azt, hogy vajon ez miért is lehetséges! Csak gratulálni tudok ehhez a frenetikus gyors gondolkodáshoz! :-D

Ja és én valójában ezt írtam:
tehát teljesen jogos, ha ezért pénzt kér egy szolgáltató
Azaz nem azt, hogy kötelező neki szedni alapdíjat.

Egyébként költözz le a szegedi vízmű területére, aztán majd egyből kattoghatsz rajtuk, hogy ők miért is szednek alapdíjat - ugyanis ők lesz@rják a gondolatmenetedet, bizony ki fogják számlázni - mert nagy valószínűséggel süket fülekre fog találni ez a gondolatmeneted. Sőt, még ha jó fiúnak tartanak, akkor közlik veled, hogy ez szerepel a szerződésetekben. :-)

És hogy egy neves "gondolkodót" idézzek: „ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna...” :-D

F. Laca # e-mail 2018.03.31. 15:36

Gondolkoztam, tehát vagyok ....

Akár tetszik, akár nem - a tényállás viszont így van!
Nálam pl. a pincémben is van egy tartalék 1"-os MOM vízóra, ami persze nincs sehová felszerelve, de itthon a szerszámos-szekrényemben is van vagy 5 db. (Igaz azok leginkább mellékmérőnek /3/4"-os/ valók), továbbá - az a cég ahol valaha dolgoztam (vízórákkal meg elég sokkal), és csodák csodája - nem onnan hoztam haza egyet sem, DE!
A cég nevére (céges számlára) vásároltam egyszer vagy 20 darab új mérőt, mivel tartaléknak kellett.
Aztán szépen lenn volt a tárolóban, mert ott őriztem az ilyen "használaton kívülieket".
És egyszer csak lejárt az eladás-kori hitelesítésük (nálunk viszont meg 2 évente kellett újra OMH minősíttetni.)
Ám akkor HOPPÁ, a hitelesítő cég azt mondotta a 0 m3-es állású, soha semmit sem mérő olasz gyártású vízmérőkre (B-Meters 5/4"-osak), hogy azokat sajna nem lehet hitelesíteni (mert olyan sz@rok), vagyis tehát - simán EL LEHET DOBNI!
Azokat a 2 éven át tárolt vadonás új órákat.
Nekem aztán ne mondd, hogy a Vízművek ne tudna bármikor és bárhová (persze csak igény esetén) új főmérő órát kitenni, mert mondjuk azoknak egyike pont nálam méri a nagy "semmit"!
Már a legelején megírtam - a szegedi városi Vízmű és a budapesti (Fővárosi) egyáltalán nem ugyanabból a kottából játszanak. A fővárosi az valamiért nem szed a semmire alap (rendszerhasználati) díjat, a szegedi (Csongrád megye) pedig IGEN! Mert ilyen azért van.
És - "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" ...

Szomorú örökös # e-mail 2018.03.31. 09:32

F.Laca

Nem akarlak elkeseríteni, avagy a tévhitedben alaposan megrendíteni, de NEKEM mindig az van a téli időszakban, hogy NULLA a számlám. Pedig a telkemen FŐMÉRŐ VAN! Érdekes módon nulla, ámde mégis kijön rá a "kéthavonta" számla. A semmiről.

Nyilván nem ugyanazon szolgáltatónál vagy. Ezt a szolgáltató dönti el, hogy beszed-e nulla fogyasztás mellett alapdíjat vagy nem. Törvény nem nagyon létezik erre szerintem.

Ha a főmérő ott van, de a szolgáltató (FVM) tulajdona, ámde rajta vízhasználat nincsen, akkor ugyan miért és mit kellene fizetnem? Azon mérő havi bérleti díját?

Mert ott van nálad állandóra kihelyezve, így máshová, ahol - már megbocsáss - esetleg nagyobb haszonnal teljesíthetne, nem tudják felszerelni. Ergo még akár azt is megtehetnék akkor a te gondolatmeneted szerint, hogy leszerelik, amikor nincs fogyasztás és elviszik? Miért is kellene csak úgy, ingyen hozzád felszerelve lennie, ha már így gondolkodsz, hogy ha nincs fogyasztás, akkor nem fizetsz érte? Gondolkodj, Szása, gondolkodj! :-D

F. Laca # e-mail 2018.03.31. 08:15

nonolet - "Megint beszélsz össze-vissza... butaságokat.
Mert megint nem tájékozódtál előtte..."

Zsenikém! Te aztán nagyon értesz hozzá!

Én kapom meg a vízszámlákat a zéró végösszeggel, nem te!
Amúgy - mit kell egy kész tényen annyit tájékozódni? Itt van a számla - "oszt jónapot"!
Ha rajta az összeg nulla, akkor nem fizetem be!
Ilyen egyszerű. (Mint az ék).

Avagy neked úgy írjam le - eccerű?

F. Laca # e-mail 2018.03.31. 08:10

Szomorú örökös - „Ha főmérőről beszélünk, akkor nincs igazad, mert a főmérő a szolgáltató tulajdona mindig. Ha ez nálad fel van szerelve, gyakorlatilag ezért fizetsz minden hónapban

Nem akarlak elkeseríteni, avagy a tévhitedben alaposan megrendíteni, de NEKEM mindig az van a téli időszakban, hogy NULLA a számlám. Pedig a telkemen FŐMÉRŐ VAN! Érdekes módon nulla, ámde mégis kijön rá a "kéthavonta" számla. A semmiről.
Ha volna rá lehetőség, biza be is szkennelném ide, mert egyet-kettőt elraktam - az érdekessége kedvéért.
Ha a főmérő ott van, de a szolgáltató (FVM) tulajdona, ámde rajta vízhasználat nincsen, akkor ugyan miért és mit kellene fizetnem? Azon mérő havi bérleti díját?
Ne nevettess!
Tavalyelőtt cserélték, mert az is többnyire az ő dolguk.
Még meg is jegyezték akkor, hogy minden bizonnyal lopom a vizet, mert csupán 7 m3 volt az órában - az elmúlt 4 év alatt.
(MÉRÉSÜGYI TÖRVÉNY [1991. XLV.]). Hmm.
Az hogy nincs életvitel-szerű ott tartózkodás, és ezáltal nincsen különösen nagy vízfogyasztás, szinte fel sem merült primitív agyukban.

nonolet # e-mail 2018.03.30. 15:11

F.Laca

Megint beszélsz össze-vissza... butaságokat.
Mert megint nem tájékozódtál előtte...

oligaliga # e-mail 2018.03.30. 10:53

MajorDomus

Igen, ebben dolgozom. De tőled konkrétumot még nem olvastam, ami alátámasztaná az általad mondottakat. Hivatkoztál a Vasivízre és a Devizre (ami mellesleg egy építőipari cég rövid neve), de nem írtad, milyen gyakorlatot folytatnak, ami eltér a szabályostól.

F Laca

Nézz utána a víziközmű törvényben, milyen számlázási módokat használhatnak a vízművek. 63. § (1) A víziközmű-szolgáltatás díját alapdíjból és fogyasztással arányos díjból álló kéttényezős díjként kell megállapítani.

A jelenleg használt díjakat eredetileg még az önkormányzatok határozták meg 2011 előtt, amit az országgyűlés 10%al csökkentett és befagyasztott. Alapdíj pedig azért van, mert a rendszer akkor is rendelkezésedre áll, ha nem használod. Persze ha kéred a szüneteltetést, akkor az alapdíjat sem kell fizetned.

A telki vízmérő nem bekötési mérő, az a házi kútból kivett vizet méri, ezután számlázzák a csatornadíjat, ha a házikutat használod. Ezért nem számláznak rá alapdíjat, ha nincs fogyasztás. A számlázás pedig törvényben előírt kötelezettség akkor is, ha nincs rajta fizetnivaló.

Szomorú örökös # e-mail 2018.03.30. 08:01

F.Laca

A Fővárosi Vízművek viszont csakis akkor számláz alapdíjat, ha ott mért fogyasztás van! Ami persze teljesen logikus, mert hisz - ha nem volt fogyasztás, akkor valójában rendszer-használat sem volt! Az alapdíj jogtalan lenne.

Ha főmérőről beszélünk, akkor nincs igazad, mert a főmérő a szolgáltató tulajdona mindig. Ha ez nálad fel van szerelve, gyakorlatilag ezért fizetsz minden hónapban. És ez a mérő nincs leszerelve, amikor épp nincs fogyasztásod, az mindig ott marad a rendszerben, tehát teljesen jogos, ha ezért pénzt kér egy szolgáltató.

Mellékmérő esetében nyilván ez másként van, de azt most hagyjuk.

F. Laca # e-mail 2018.03.30. 06:16

MajorDomus - „Na,akkor nézz utána,hogy megy ez, az ország különböző pontjain.
meg fogsz lepődni.

Meglepődésre semmi ok!
A Szeged és környéke vízművek bizony alapdíjat szed a vízszolgáltalás után akkor is, ha egyáltalán nincs vízfogyasztás (pontosan úgy, amint az ElMű és a Főgáz)
A Fővárosi Vízművek viszont csakis akkor számláz alapdíjat, ha ott mért fogyasztás van!
Ami persze teljesen logikus, mert hisz - ha nem volt fogyasztás, akkor valójában rendszer-használat sem volt! Az alapdíj jogtalan lenne.
Mindig annyira jókat nevetek rajta, mikor téli időszakban (le van zárva a víz) jönnek ki nekem a nulla végértékű számláim - a telki vízmérőre.
Az persze külön költségük, hogy eleve kiszámlázzák, kinyomtatják - de ráadásnak - még ki is postázzák ám a nagy semmiről szóló értesítést! (2 havonta)

F. Laca # e-mail 2018.03.30. 06:06

2013. óta már egyenként is kötelesek szerződni a mellékmérősökkel - de ilyenkor a főmérő alapján is fizetni kell.

A gyakorlat az, hogy a Fővárosi Vízművek általában CSAK a főmérőt olvassa le, majd fizetteti ki a társasházzal a számlát. (Meg persze a csatiművek a maga csatornájáét).
Aztán kijön a számla a mellékmérők használóinak ...
Így a Vízmű tőlük szintén beszedi a lét.
Tehát - iszonyú sok pénzeket kezel - különösebb kamatfelszámolás nélkül.
Aztán a társasháznak egy idő után - a mellékmérős tulajdonosok részbefizetései alapján - visszautalgatja a különbözetet.
Említett esetben azok járnak jól, akik folyamatosan NEM JELEZNEK semmiféle mérőállást a szolgáltatónak (így persze számlát se kapnak, és nem kell semmit fizessenek), hiszen az ideig az összfogyasztás csak a közöst teheli.
A Vízmű általában és rendre a pénzénél van, a mellékes helyi részletekre pedig NEM kíváncsi!
És ha az a "hátralékos" gondol egyet s elköltözik onnan, továbbá

  • a közös képviselő leend olyan trehány, amilyen - akkor bizony a házon marad a veszteség!

A közös képviselőnek évente egyszer alap-kötelessége lenne a mellékvízmérők albetétenkénti ellenőrzése és a számlák kifizetettségének vizsgálata.
Nálunk azonban - egyre csak "nyílik az olló" a mérőállások fogyasztásai között, ám ez a tény a közös képviselőt különösebben NEM ZAVARJA. Az ő pénze (fizettsége) általában megvan, a ház pedig

  • mehet gyorsan tönkre.
MajorDomus # e-mail 2018.03.29. 19:24

Azt mondtad ebben dolgozol.akkor nem lehet gond.

oligaliga # e-mail 2018.03.29. 10:48

Konkrétumok nélkül nehéz bármit is kategorikusan kijelenteni.

MajorDomus # e-mail 2018.03.28. 20:43

Sok.
hasonlitsd össze a Vasiviz és mondjuk a Deviz módszerét.

oligaliga # e-mail 2018.03.28. 07:44

Szívesen várom, hogy mely szolgáltató végzi ezt másképp.

MajorDomus # e-mail 2018.03.27. 21:41

Na,akkor nézz utána,hogy megy ez, az ország különböző pontjain.
meg fogsz lepődni.

oligaliga # e-mail 2018.03.27. 11:11

MajorDomus

Ezen a területen dolgozom, tudom, hogy mit csinál a szolgáltató.

Ha figyelmesen olvastad volna a posztomat, akkor értenéd, amit írtam.

MajorDomus # e-mail 2018.03.26. 21:01

akkor lezárják a bekötési mérő szerződését és nem számláznak.

dehogynem!

azt a fogyasztást a főmérőre terhelik ki!
szerinted a bekötési (főmérőre)nem fognak számlázni egy 87 lakásos házban?

nem!
a mellékmérő szerződését mondja fel a vizmű,s szó nincs ,,Fizetési Meghagyásról,, csak egy felszólitó levelet kap és pont.

oligaliga # e-mail 2018.03.26. 14:38

MajorDomus

ebben igazad is van,de a Vizművek ezt konkrétan leszarják. Ha minden oké, akkor 2 m3!!! tartozás miatt kizárnak egy lakást,s bukott az ügy.

a kényelmesebb megoldás felé mozdulnak el, a főmérő és a mellékmérő különbözetét küldik nekünk.

Ez nem teljesen így van. A Vksztv. és az 58/2013. Korm. rendelet konkrétan meghatározza, hogy mikor lehet a mellékmérős szerződést felmondani. A Vhr. 84.§ (8) bekezdése szerint a mellékszolgáltatási szerződést az elkülönített vízhasználó 30 napos határidővel, a víziközmű-szolgáltató a fizetési késedelem miatt kezdeményezett fizetési meghagyás kibocsátását követő 15 napos határidővel felmondhatja. A víziközmű-szolgáltató mellékszolgáltatási szerződés felmondásáról a szerződés felmondásával egyidejűleg tájékoztatja a bekötési vízmérő szerinti felhasználót.

Konkrétan azt jelenti, hogy ha az elkülönített vízhasználók bármelyike akármennyi tartozást felhalmoz, akkor a szolgáltató felmondhatja a mellkémérő szerződését, és a különbözetet a társasház mérőjére terhelheti.

De! Ha a bekötési mérő és a mellékmérők is hitelesek, és nincs a karbantartás elmaradására visszavezethető vízveszteség vagy az elszámolatlan vízvétel lehetősége kizárható (nincs csőtörés és senki nem lopja a vizet), akkor lezárják a bekötési mérő szerződését és nem számláznak.

MajorDomus # e-mail 2018.03.25. 19:27

2013. előtt ezen feltételek megléte nélkül a szolgáltató szóba se állt a mellékmérősökkel,

dehogynem!

nekem 1990 óta van szerződésem,mint ,,elkülönitett vizhasználó,,!

(2a) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a víziközmű-szolgáltatási díj elszámolásának alapja a mellékvízmérőkön mért fogyasztás

na,ez lenne jó nekünk!!! de nem ez működik.

amit te beidéztél az arra vonatkozik,amit évek óta kifogásolunk,hogy ha minden lakásnak van mellékvizmérője,s az hitelesitett(tehát nem költségosztó),akkor a főmérő és mellékmérők közötti különbséget nem lehet a főmérő gazdájára kiterhelni!

ebben igazad is van,de a Vizművek ezt konkrétan leszarják. Ha minden oké, akkor 2 m3!!! tartozás miatt kizárnak egy lakást,s bukott az ügy.

a kényelmesebb megoldás felé mozdulnak el, a főmérő és a mellékmérő különbözetét küldik nekünk.

MajorDomus # e-mail 2018.03.25. 19:26

2013. előtt ezen feltételek megléte nélkül a szolgáltató szóba se állt a mellékmérősökkel,

dehogynem!

nekem 1990 óta van szerződésem,mint ,,elkülönitett vizhasználó,,!

(2a) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a víziközmű-szolgáltatási díj elszámolásának alapja a mellékvízmérőkön mért fogyasztás

na,ez lenne jó nekünk!!! de nem ez működik.

amit te beidéztél az arra vonatkozik,amit évek óta kifogásolunk,hogy ha minden lakásnak van mellékvizmérője,s az hitelesitett(tehát nem költségosztó),akkor a főmérő és mellékmérők közötti különbséget nem lehet a főmérő gazdájára kiterhelni!

ebben igazad is van,de a Vizművek ezt konkrétan leszarják. Ha minden oké, akkor 2 m3!!! tartozás miatt kizárnak egy lakást,s bukott az ügy.

a kényelmesebb megoldás felé mozdulnak el, a főmérő és a mellékmérő különbözetét küldik nekünk.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.03.25. 17:03

2013. előtt ezen feltételek megléte nélkül a szolgáltató szóba se állt a mellékmérősökkel, kiszámlázta az főmérőt a társasháznak, aztán rájuk bízta, hogyan osztják el. Annyiban igazatok van, hogy 2013. óta már egyenként is kötelesek szerződni a mellékmérősökkel - de ilyenkor a főmérő alapján is fizetni kell.

www.kbs-ugyved.hu