Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


vízdíj - elszámolás társasházban

MajorDomus # e-mail 2017.04.13. 21:23

Dehogynem!
A vizóra után el kell zárni a golyóscsapot,majd minden kifolyónál megnyitni a csapot ! Ahol folyik,ott lopják!

Tudnék mesélni!

drbjozsef # e-mail 2017.04.13. 11:20

Persze, ha valaki szándékosan dézsmálja a vizet, akkor az nyilván nem fog kiderülni így, hiszen az illető a méretlen csapot is el fogja zárni. Viszont, ha hiba nincs, és ellenőrzéskor nem pörög a főmérő, de továbbra is eltérés mutatkozik a főmérő és az almérők összege között, akkor igen valószínű, hogy csal valaki.

Szomorú örökös # e-mail 2017.04.13. 07:41

arlima

A főmérőt nem lehet megszüntetni, az méri ugyanis a társasház közös vízfogyasztását. Ezek pl. a kukatárolóban többnyire megtalálható fali kút, vagy az esetleges kertlocsoláshoz használatos vízcsap fogyasztása. Illetve ha a mellékmérőkig bármilyen vízelfolyás van csővezeték hibájából kifolyólag, azt is a főmérő méri, ebből kifolyólag van többnyire eltérés. Ha minden lakásban mellékmérő van és ekkora eltérés van a mellékmérők összes fogyasztása és a főmérő között, akkor ott valaki vagy mérés nélkül "dézsmálja" a vizet, vagy a vezetékrendszerrel van probléma. A hiba észlelése viszonylag egyszerű. Minden lakásban minden vízfogyasztót elzártok és ha az a kis forgattyú pörög a főmérőn, amely ugyebár az átfolyást jelzi fogyasztáskor, akkor gáz van és keressetek hozzá egy profi szerelőt. Sajna a vízmű csakis a főmérőig felelős a történetért, onnan kezdve már a ti dolgotok.

Persze a fentieknél alapból feltételeztem, hogy minden lakásban mellékmérő van. Ha nincs, akkor az a lakás fogyaszthat nagyon sok vizet, ahol ez nincs felszerelve. Ellenőrizzétek a fentieket és lehet kiderül a nagy különbség oka.

arlima # e-mail 2017.04.13. 06:48

Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni.
Egy 6 lakásos társasházban is kötelező a vízóráknál a fő és a lakásonkénti mellékórák megléte?
A főórát nem lehetne megszüntetni? Ebben az évben elszámoláskor 61.000 ft tartozás jött ki, tavaly 40.000-et fizettek vissza. Nekünk ez nagyon nem tiszta.

Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2017.03.27. 22:58

És miről tájékoztasson,mikor még nem is voltál tulajdonos?

A birtokbaadás napjától terhel a közös költség!
Cseréltesd le a vizórát,és erről kérj jegyzőkönyvet,a lecseréléskori vizóra állásról! Mivel megegyezik a birtokbaadási jegyzőkönyvön szereplő óraállással,a köztes,időre nem kell vizdijat fizetned!

drbjozsef # e-mail 2017.03.26. 20:12

Farkas,

métányossági kérelmet adhatsz be... de hova? A közös képviselőnek? Ő nem dönthet, az SZMSZ-ben el van írva feketén fehéren ki mikor mennyit fizet. A társasháznak? Szerinted, mit fog mondani a többség?

Egyszóval nem. Ezt kell fizetni és kész.

Farkas-87 # e-mail 2017.03.26. 11:57

Tisztelt Fórumtagok!
Hasonló problémával küzdök én is: 2016-ban vettem egy lakást, ahol nem volt lecserélve a vízóra így a közös költség 40 ezer forint volt. A lakás birtokbaadása 2016.12.08-án történt, de valójában átköltözni csak 2017.02. hóban költöztem. Mivel a teljes ételár kiegyenlítés is csak 2017.02. hóban történt meg így a közös képviselő is csak ekkor kezdett el foglalkozni velem. (Megjegyzem, előzetesen többször próbáltam felvenni vele a kapcsolatot e-mailen, sikertelenül) 2017.01. hóban egy fatális véletlen során derült ki, hogy a vízórát le kell cserélni (jött a vízóraleolvasó, pont ott voltam és megkérdeztem a miénket miért nem olvassa le). Meg is kezdtem az ügyintézést, de 3 hétre kaptam időpontot a vízóracseréről.
Megmondom őszintén méltánytalannak tartom, hogy olyan időszakra fizessek ilyen összegű közös költséget, amikor bizonyítani tudom, hogy nem laktam az ingatlanban. Van ilyen esetben valami lehetőségem? Méltányossági kérelmet érdemes esetleg beadnom?
Az a helyzet, hogy természetesen én is eljárhattam volna körültekintőbben, de ha 2016. decemberében a közös képviselő tájékoztat (amikor az első e-mailt küldtem neki) akkor lényegesen kevesebb összeget kellene most megfizetnem.

MajorDomus # e-mail 2017.01.19. 23:44

Akkor már nyeregben vagy. A vízórádat add le a laborban bevizsgálásra, arra a perben szükséged lesz. Remélem van hivatalos irat a kiszerelésről, amin szerepel az óraállás?!

verigaguriga # e-mail 2017.01.19. 17:25

Az imént elmentem a Vízművekhez,hogy az ügyvédnő tanácsára beszerezzek valami iratot a későbbi bizonyítás érdekében ,hogy miért nem kötnek velem szerződést. Mivel másik ügyintézőhöz kerültem,nem is mondtam,hogy 2 nappal korábban elutasították a kérésemet,jeleztem,hogy szeretnék szerződést kötni ,és szó nélkül megkötötte az ügyintéző. Nem is értem már az egészet.Vicc az egész.

MajorDomus # e-mail 2017.01.18. 00:10

Na azért az lényeges, hogy a közös képviselő alàirta a mellékmérő szerződést. Ez úgy működik, hogy a 3 oldalu szerződést a Vízmű a fogyasztó, azaz te, és a fenntartó azaz a Társasház írja alá.

A szerződés ezzel jön létre, ugyanakkor bármelyik fél felmondhatja, ezt 99 %-ban a Vízmű teszi meg tartozás miatt.

Az más kérdés, hogy egyik felet sem lehet szerződésre kényszeríteni.

Döntened kell, hogy elfogadom a képviselő ajánlatát, vagy pereskedni fogsz. Én ah utóbbit választanám,

Ebben a szakaszban már ügyvéd ajánlott.

verigaguriga # e-mail 2017.01.17. 19:17

Ez egyre jobb !!
Lecseréltem a vízórámat 11000 ft-ért,bementem a vízművekhez,hogy szerződést kössek velük,majd legnagyobb megdöbbenésemre közölte az ügyintéző,hogy mivel a társasháznak 700ezres tartozása van (víz+csat) ,ezért nem kötnek velem szerződést,csak akkor,ha ez rendezésre kerül,vagy viszek részletfizetési határozatot ?!!
Ezek után ma ismét bementem a közös képviseletre,aki kitalálta,hogy annyit tud segíteni,hogy amíg tartozása van a társasháznak,addig fizessem nekik azt az összeget minden hónapban,amit eddig a díjbeszedőnek fizettem átalányban. Kiszámolta,hogy akkor innentől kezdve 8700 ft kk ,300 ft felújítási alap , ill .7 köbméternek megfelelő víz 4200 ft ,tehát összesen 13200 forint. Kértem,hogy erről adjon egy hivatalos iratot,mire ,azt mondta,hogy mivel ez nem jogszerű ,azt nem ad,csak egy fecnit (külön csatoltam, többszöri felszólításomra írta csak alá).
Azt gondolom,hogy ez így nagyon nem stimmel,hiszen a határozatban 900 ft/nm van,amit szerintem nincs joga felülbírálni.Ha mondjuk 2 év múlva kitalálják,hogy én végig keveset fizettem,és fizessem be a különbözetet,nincs semmi a kezemben,csak 1 fecni ?!!
Ja,jelezte a közös képviselő,hogy ha ellent mondok a tartozásra,és perré alakul,azonnal visszaállítja a 27000-es közös költséget.

verigaguriga # e-mail 2017.01.16. 22:56

Azt kihagytam az eddigiekből,hogy úgy mentem a vízművekhez szerződést kötni,hogy előtte azt aláírattam a közös képviselővel.Egy szót sem szólt,hogy gondom lehet.Holnap ismét nála kezdek.

verigaguriga # e-mail 2017.01.16. 22:49

"Persze ha a képviselet törli a követelést, és a Damoklesz kardja eltűnik a fejed fölül, akkor nem pazarolnàd az idődet ilyenre"

Ha a törölné is a követelést,hogyan szerezzek a vízórámra hitelesítést?

verigaguriga # e-mail 2017.01.16. 22:45

"Ha jogosult vagy egyedül almérőre szerződést kötni,amit nem hiszek, akkor nincs közöd a társasház adósságához."

Ezt nem igazán értem.miért ne lennék jogosult szerződést kötni velük? Nekem nincs fennálló víz tartozásom.Tényleg jó lenne,ha valaki megmagyarázná nekem.Ha most vennék egy társasházi lakást,amin nincs tartozás,a vízművek megtagadhatja a mellékmérő szerződést a társasház tartozása miatt?

MajorDomus # e-mail 2017.01.16. 22:05

A kettőnek mi köze van egymáshoz?
Ha jogosult vagy egyedül almérőre szerződést kötni,amit nem hiszek, akkor nincs közöd a társasház adósságához.

Én azt mondom blöffölj !

Megint Bemész a képviselethez,jelzem hogy a társasház tartozása miatt bezárult a kör.

Ezért mivel szorul a hurok a nyakad körül, a 250 ezres tartozás miatt, nem tehetsz mást mint hogy a Jegyzőhöz fordulsz, és vizsgálatot kérsz a társasház ellen. Persze ha a képviselet törli a követelést, és a Damoklesz kardja éltünk a fejed fölűl, akkor nem pazarolnàd az idődet ilyenre. Hidd el be fog jönni.

verigaguriga # e-mail 2017.01.16. 19:52

A legszebb, hogy a közös képviselő szerint 10- szer fizettem csak közös költséget a 12 hónap alatt. Idézem " a számítógép nem téved" Amikor erőszakoskadtam, hogy lehetetlen, hiszen banki megbízás van a folyamatos átutalásról , idézem " bocsi igaza van,másnak könyveltük el az ön befizetésèt véletlen"

verigaguriga # e-mail 2017.01.16. 19:52

Bementem a közös képviseletre, kikértem a papírokat ( szmsz, közgyülési határozat, éves vízfogyasztàs, stb) majd elmentem új szerződést kötni a vízművekhez, ahol közölték, hogy mivel a társasháznak 700 ezres tartozása van a díjbeszedő felé, ezért nem kötnek szerződést velem, amíg az nincs kiegyenlítve.

drbjozsef # e-mail 2017.01.14. 22:20

Értem.

A példádat is, csak nem látom életszerűnek.

Ha a szabályban az van, hogy vízórások 8.700 közös költséget fizetnek, a vízóra nélküliek (=hitelesítés nélküli vízórások is) meg 27.000.-et, és a házban van egy csomó vízórás, meg nem vízórás is, (persze nem tudjuk mekkora ház, hány lakás), és utóbbiak fizetik is ezt az emelt közös költséget, akkor nem értem, hogy miért ne kellene neki. Csak ki van ez számolva, legalább nagyjából, különben az összes nem vízórás lakó akkor jelentkezni fog, hogy ja ha ezt így is lehet, akkor ők se akarnak annyit fizetni. Érted, ha tőle most beszednek valamennyivel többet, akkor jövőre majd egy kicsit kevesebb lesz mindenkinek a közös költsége, de erről ő tehet, hitelesíttetnie kellett volna a vízóráját, ha nem akar 27 rongyot fizetni közös költségnek.

Szóval én azt mondanám, hogy ha a főmérőhöz képest olyan óriási lesz az eltérés, mint a Te példádban van, akkor lehet jó esélye egy per esetén, de ha ez egy soklakásos ház, ahol ez a pluszként elszámolt, de valójában fel nem használt vízdíj többlet, és sokan fizetnek amúgy ilyen magas közös költséget mert nincs (hitelesített) vízórájuk, akkor azért nem lennék olyan biztos a bíróság ítéletében. A szabályok feketén fehéren le vannak fektetve (mondjuk) az szmszben, tessen betartani. Vagy nem kell mindig betartani, és akkor nem is kell mindenkinek mindent betartani, és tarthat mindenki 8 kutyát, meg parkolhat az exkavátorral a veteményeskertben? Na jó, kicsit túloztam, bocs. :o)

MajorDomus # e-mail 2017.01.14. 21:43

Nem kell. Ez szerintem, több mint a főmérő és az összes mellékmérő különbözete!
Ezért a társasház jogalap nélkül gazdagodik.

drb

Nem vagy jogász, és jártas társasházi ügyekben.

Ha guriga ellentmond, a fizetési meghagyásnak, akkor az űgy perré alakul, vagyis guriga alperes lesz.
A társasház mint felperes nem csak a követelése jogi alapját köteles bizonyítani, vagyis pld. Szmsz-ben rögzített tényt, hanem azt is, hogy emiatt a társasházat anyagi veszteség érte a kifizetett vizdijkülönbözettel.

Vagyis ha a 6 hónap alatt guriga fogyasztott a lejárt de pontosan működő órája szerint 60 m3 vizet, a Társasháznak kiszámláztak (főmérő és mellékmérők különbozeteként) 185 m2-t, akkor gurigától miért kérnék 250 ezer ft-ot, ami 500 m3 víz ára?!

Érted már?

Sokkal olcsóbban jár ha vállalja a pert, közben hitelesíttetni a vizórát, a régit meg bevizsgáltatja és szakértői bizonyítványt csatol a targyalasra

verigaguriga # e-mail 2017.01.14. 17:50

Szerintem irreális a 900 ft/nm , ezért próbálok segítséget kérni.Mindig mindent fizettem,egyszerűen képtelenség ez az egész.Egy csepp jóindulat sem volt a közös képviselőben.2 hónap alatt kell kiperkálnom a 250 ezret.

drbjozsef # e-mail 2017.01.14. 13:28

Milyen bizonyítási teher?
A vízóra lejárt egy éve. Ha az alapszabály vagy az szmsz szabalyozza, hogy mennyit kell fizetni vizoraval, es anelkul, akkor mit kellene ezen kivul bizonyitania a tarsashaznak?

verigaguriga,

ja, ertem, a vizora szerinti fogyasztast fizetted. Hat, oszinten szolva nem tudom mi a menete, nyilvan az vagy visszajar akkor, vagy levonhato a tarsashaz altal kovetelt osszegbol. Hogy hogyan es mikent pontosan, azt nem tudom.

MajorDomus # e-mail 2017.01.13. 21:20

Itt jogalap nélküli gazdagodás esete forog fenn.

A vizórát nem veheti le, azt a labor veszi le, zárt dobozban 2 kulcsos zárral.
Érdemes belemenni a perbe, mert a bizonyítási teher a társasházé!

verigaguriga # e-mail 2017.01.13. 13:13

"A díjbeszedőtől biztosan nem tudsz visszakérni semmit, mert ők a főmérőt veszik alapul, és a mellékvízmérők, pláne ha nem hitelesített, nagyon nem érdekli őket"
Az elmúlt évben fizettem a díjbeszedőnek ugyanúgy a vízdíjat,gondolom azt vissza tudom igényelni,ha a társasháznak kell kifizetnem ezt az irreális összeget.Rosszul látom?

drbjozsef # e-mail 2017.01.13. 07:27

A díjbeszedőtől biztosan nem tudsz visszakérni semmit, mert ők a főmérőt veszik alapul, ésa mellékvízmérők, pláne ha nem hitelesített, nagyon nem érdekli őket.

Perköltsége annak lesz, aki indítja, de ha nyer, akkor a vesztes fizeti.

Én nem lennék biztos benne, hogy megnyered MajorDomus leírása alapján, a szabályok szerint a vízmérődet hitelesíttetned kellett volna. De van esélye.

Én azt tenném, hogy elmondanám a közös képviselőnek, hogy ezt fogod tenni, tehát ellent fogsz mondani, be fogod vizsgáltatni az órádat (ha ezt teszed, tanúk előtt szereltesd le, es dobozold a vizsgálathoz!), és erre fogsz hivatkozni, ha az ellentmondás után perre viszi. Hátha ez hat, és meg tudtok egyezni.

Ha nem, akkor vagy megkockáztatod a pert, vagy fizetsz magadtól.

Nem tudom FMH ellentmondás utáni pernál mennyi az illeték, ha ott is a polgári 6%, akkor 15ezer, plusz az esetleges szakertok dija (ez tiztol tobbszazezerig barmennyi lehet).

verigaguriga # e-mail 2017.01.12. 21:50

Felajánlottam, hogy kifizetem a társasház részére a vízfogyasztásomat, hiszen ott az óra, látjuk a fogyasztást. Gondoltam a díjbeszedőtől úgyis visszaigényelem, hiszen ugyanúgy folyamatosan fizettem az általányt egész évben.
Elutasítottak,miszerint nincs belső elszàmolásuk.