vízdíj - elszámolás társasházban


Szomorú örökös # 2018.06.28. 04:48

F.Laca

Jegyzékedben a legolcsóbb 11220 ezer forint körüli érték az meg CSUPÁN egy darab vízmérőre vonatkozik!

Olvasd át figyelmesen, mert lyukra futottál. :-)
A legolcsóbb egyrészt 8090 Ft, de ahhoz az épületben minimum 5 órát kell kicserélniük. Mellesleg ez a mérő-típus egy óránál is csak 10 530 Ft. Ebben az óra ára, a rendszerbe való felvétele és sárga plombával ellátása is benne van. Szóval érdekes szemüveged van, hogy a fenti összegű órát láttad „legolcsóbbnak” :-D

De továbbra is az a kérdés, hogy ha te ennyire büszke vagy rá, hogy saját magad cserélted ki az óráidat, vajon miként szedhetted le az előző mérők hollander-plombáját úgy, hogy azért nem büntettek meg szerződésszegésért? Inkább erre válaszolj, ne kattogj az árán. Neked biztosan megérte - mondtam már, hogy egy kis pénzért szerintem a sajátodat is megennéd - én meg inkább rábízom egy szakemberre. :-O

Szomorú örökös # 2018.06.28. 04:35

F.Laca

Szerintem SaireyVMK nem a kiskertedbe bekötött vízóráról beszélt, hanem arról, hogy te a saját lakásodban elmondásod szerint mindenféle ellenőrzés nélkül leszedted a hollanderplombát, majd felszerelted az új mérőt anélkül, hogy a régi állását, sértetlen állapotát rögzítették volna a vízmű emberei. Hiszen így kezdte az adott pontot:

Viszont ha te magad szerelted le a mérőt a saját lakásodban, akkor egyrészt nem e merülhetett volna-e fel a szerződésszegés ténye(a plomba megbontása miatt)?Annak ellenére,hogy kaptál egy értesítést,hogy meg kell oldanod. Illetve,ha te magad végezted, akkor a leszerelt mérő állását mi alapján igazoltad?

Ezek után te mivel válaszolsz?

a köztes gyakorlat az az volt - bement az ember a Váci úti fő-fő Vízművekhez, ott pedig adtak neki egy sokadszor másolt félig kézi rajzot az építendő vízóra-akna tervrajzáról (hogy majd ilyen éretekkel kell csinálni), de semmi egyéb más kötelezettség - hogy ki csinálja, hogy csinálja, stb. - az őket különösebben NEM izgatta.

Érdekes, roppant érdekes, ahogy összekavarodsz már a mondanivalóddal. :-D

Szomorú örökös # 2018.06.27. 19:29

F.Laca

Hol jönne ki neked mindez csupán ennyiből?..Gyors fejszámolás ...!

Nem kell ehhez fejszámolás, elég egy kicsit utána nézni egy vízmű oldalán és máris kiderül, hogy téged jól átvertek. Pl. a Szegedi Vízműnél, sőt ott akár sokkal olcsóbban is megúszhatnád, igaz ők Pesten nem szerelnek! De úgyis meg fogod magyarázni, hogy a rezsicsökkentés miatt. :-D

A mellékvízmérő(k) cseréje, műszaki átvétele és a kiszállás díja (ÁFA-val) mérőnként:
egy épületben 1 db vízmérő cseréje: (NA15) 10.530,- Ft (NA20) 12.640,- Ft
egy épületben 2 db vízmérő cseréje: (NA15) 9.120,- Ft (NA20) 11.220,- Ft
egy épületben 3 db vízmérő cseréje: (NA15) 8.650,- Ft (NA20) 10.740,- Ft
egy épületben 4 db vízmérő cseréje: (NA15) 8.420,- Ft (NA20) 10.530,- Ft
egy épületben 5 db vagy több cseréje: (NA15) 8.090,- Ft (NA20) 10.190,- Ft

Magam gondoskodom a lejárt hitelességű mellékvízmérő cseréjéről és megrendelem az új, hiteles mellékvízmérő műszaki átvételét, amelynek díja: 6.260- Ft (ÁFA-val)

SaireyVMK # 2018.06.27. 16:43

Na még pár hozzászólást,ha már így belelendültem:
1.A talajmunka az új bekötővezeték létesítésekor valóban nincs benne az alap árban(de külön kérhető).Régen is és most is a kérvényezőnek kellett megoldania a feltárást az való igaz.(Noha az lenne a logikus,hogy ne így legyen) De bárki végezheti ,ha van hozzá engedélye. Közműegyeztetés azért kell,hogy tudd ,mi merre megy a föld alatt. De ha véletlenül kárt okozol, hiába egyeztettél akkor is fizetni kell. De legalább talán tudni fogod,hogy kit kell felhívni,ha baj van. Természetesen az említett példa is azt mutatja,hogy kutya se fogja megkérdezni,hogy te hogyan oldottad meg a munkaárok kiásását.

2.Hiszitek vagy sem, a vízmérő felújítás igenis divatos. Persze hátránya,hogy egy 5x-10x felújított mérő már nem biztos,hogy minden körülményt ki fog állni.(Attól függően,hogy előző "életeiben" hol és milyen körülmények között bántak vele-természetesen)
Egy emberöltő után tehát már mindenképpen szükséges az új mérő.

3.Viszont ha te magad szerelted le a mérőt a saját lakásodban, akkor egyrészt nem e merülhetett volna-e fel a szerződésszegés ténye(a plomba megbontása miatt)?Annak ellenére,hogy kaptál egy értesítést,hogy meg kell oldanod. Illetve,ha te magad végezted, akkor a leszerelt mérő állását mi alapján igazoltad? Ez csak kukacoskodás tudom. Valóban olcsóbb ha magad csinálod. De még egy kérdés: a vízműveknek vannak-e szerződött vízszerelői a mellékmérők cseréjére vagy elfogadnak bárkit?Ha van egy lista amiből választhatsz és mégis te csinálod, nem-e merül fel a csalás gyanúja?Túl sok a kiskapu. Ezért is van abban igazad,hogy a vízművek nem feltétlenül kukacoskodik ezen(még),hisz őket a saját főmérőjük érdekli leginkább. A többivel is olyan szinten foglalkozni túl sok macera, gond és kiadás lenne. De akár mondhatták volna azt is,hogy mivel te bontottad meg a plombát ezért ők nem hiszik el,hogy az az állás a jó ami ott van és átalánydíjat számolnak fel a legutóbbi leolvasástól. (Vagy ilyesmi) Ez is benne van a pakliban. Csak biztos nem lettek felkészítve az ilyen helyzetekre a dolgozók ezért pont lekakkantják. Vagy csak sumákok. Vagy toytoystory.

4.Én úgy látom,hogy itt két okos csacsi ember veszekszik.(Most már három,muhaha) A gondolkodás hevében olykor velem is megesik,hogy túlbuzgóvá válok és az okfejtéseim hiányosak/hibásak lesznek. A ti(önök) veszekedéseitek nagyjából erről szólnak. Bár valóban volt pár apró nézeteltérés a "Mik a szabályok" és a "azt én úgyis tudom,hogy hogy van és olykor valóban úgy van" között. Viszont mindez csak eszmecsere,mely ha nem pihen az ember, olyan vitába kerekedik,melyben már nem is látja,hogy a másik mit akar mondani.

SaireyVMK # 2018.06.27. 16:01

Hopp. Nem figyeltem,hogy van itt még 1 oldal. 2018.06.26. 06:06-ra és előttire reagáltam.

SaireyVMK # 2018.06.27. 15:59

A vízdíjjal kapcsolatban tudtommal nincs semmi konkrét meghatározás a fogyasztói szerződésben,hisz annak változtatását és mértékét egy felsőbb hatóság szabályozza. Tehát a havidíj bevezetése nem módosít közvetlenül a szerződéseden.

Ha pedig a szolgáltatás lemondását választod, akkor van az amit írtak,hogy az nem csak úgy van,hogy azt mondom,hogy kösz nem kell. Ki kell fizetni a lekötés költségeit.
Elzárhatod a csapodat, fagymentesíthetsz,de attól még nem szűnik meg a szerződésed. Vagy magadtól kéred és fizeted ki a megszüntetéssel járó költségeket(lekötés, számlarendezés egy utolsó mérő leolvasást követően) vagy megszeged a szerződésben foglalt kötelezettségeidet és ők kötik le szerződésszegésért és számlázzák ki a költségeket neked(aztán jön a Fizetési felszólítás, végrehajtás blablabla)

Az útkezelő az említett lekötés okán történő sarkallatosan szélsőséges példa. Ha télen mondod,hogy kössék le,megeshet,hogy erre az útkezelő nem ad engedélyt,ha az az útburkolat megbontásával jár, mivel télen az további problémákat okozhat az útban.Vagy ők tudják,hogy miért én csak tippelek. De a lényeg,hogy ha olyan helyen van,akkor nem biztos hogy engedélyezett a dolog(tehát a kérelmed teljesítésének ideje elhúzódik ilyen esetben. Vagyis továbbra is szerződésben lesztek még,ha ezekre nem gondolsz előre.Aztán lehet hőbörögni,hogy te most azonnal akarod.) Amúgy felénk is szokták hirdetné ősz vége felé,hogy egyes szolgáltatásokkal bizonyos okokból kifolyólag télen szünetelnek. Ezek szerint ezért.(Ez nekem is új volt most)

Ami a vízbekötésedet illeti ügyes voltál. Jár a keksz.
Persze ha véletlenül valamit eltaláltál volna amit nem kellett volna(közműegyeztetés hiányában) például villanyvezetéket, neadjisten gázt, vagy rá 1hétre,hogy az út alatt fúrkáltál bedőlt volna az út, és neadjisten meghal valaki közben, aztán véletlenül ki derül,hogy te ott furkáltál nemrég, akkor fizettették volna szépen a számlát vagy vittek volna börtönbe.Vagy a hullaházba ha felrobbantod a fél körzeted. Persze tudom,hogy akkoriban ez így volt,meg ezek amiket itt írtam nyilván ritkán történnek meg.De olcsó húsnak néha akkor is csak a híg leve marad.
(30éve is kellett terveztetni meg szakembert felfogadni és hasonló papírmunkákat végezni?Csak kérdezem. Érdekel.)

Szomorú örökös # 2018.06.27. 05:56

F.Laca

Megtudhatom én is, melyik az?

Gondolkodj, Szása, gondolkodj! ” :-D

De szerintem elégséges hozzá, ha végig olvasod a címeket, rá fogsz jönni magadtól is. Ha mégsem, akkor - már megbocsáss - egyáltalán nem számít sértésnek - sőt inkább bók - amit korábban írtam rólad! :-D

Szomorú örökös # 2018.06.27. 05:53

F.Laca

És kellett érte /nem is keveset/ fizetni, hogy a Vízművek ZRt. a hollandira rátegye!

Pontosan azért fizettél, mert nem ők szerelték fel az általuk hitelesen megvásárolt mérőórát. Add össze a két összeget, ne csak az óra árát nézd. Lehet nem jöttél ki egyáltalán olcsóbban, bár ezt úgysem fogod beismerni. És csak úgy mellesleg attól, hogy van rajta egy plomba, még nem hiteles. Akkor lesz az, hogy a megfelelő cég helyezte azt rá. Nos, azt viszont a vízmű is nagyon következetesen ellenőrzi. Ha csak a legkisebb sérülés is van rajta, te már nem kapsz a hollanderre plombát, az egészen tuti.

Szomorú örökös # 2018.06.27. 04:47

F.Laca

A társasházunkban pedig mégis hitelesek az általam beszerelt és OMH által minősített mellékmérő vízórák

Az az óra továbbra is csak akkor hiteles, ha rajta van a vízmű sárga hollander-plombája. Hogy a te szerelésedet elfogadták, ez legyen a te aprócska örömöd. Nyugodj meg, hogy anélkül nem lenne szerződésed se velük rá. És nagy valószínűséggel azt is megvizsgálták, hogy nincs-e az óra előtt bármilyen szivárgás, hiszen az nem az órán keresztül haladó fogyasztás.

A másik témát engedelmeddel a témának megfelelő topikban válaszolom meg tegnap óta minden alkalommal és megköszönném, ha nem OFF-olnál tovább bármilyen, nem idevaló témával. Köszi! ;-)

Szomorú örökös # 2018.06.26. 19:04

MajorDomus

Én is ezt szeretném minimum reggel óta, de eddig hiába.
Én kérek elnézést!

MajorDomus # 2018.06.26. 18:49

Talán térjünk vissza a topic témájához!

Szomorú örökös # 2018.06.26. 18:48

F.Laca

És akkor még egy utolsó OFF hozzászólás a témában (persze csak azért, nehogy hülyén halj meg):

Hulladékudvar szolgáltatásainak igénybevétele

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékátvevő helyek (hulladékudvarok) szolgáltatásainak igénybevételére AZ A MAGÁNSZEMÉLY (helyi lakos) JOGOSULT, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének, jelenleg hatályos, 53/2004. (XI.30) Kgy. rendelete alapján, AKI HULLADÉKSZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉSSEL RENDELKEZIK, közszolgáltatási DÍJFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÉNEK ELEGET TETT (díjhátraléka nincs), ÉS AKI A SZEMÉLYAZONOSSÁGÁT (hivatalos, fényképes igazolvánnyal) ÉS LAKCÍMÉT (a fényképes igazolvány adataival összhangban álló lakcímkártyával) HITELT ÉRDEMLŐEN KÉPES IGAZOLNI!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Érdeklődőt, hogy:
A Hulladékudvar kezelője jogosult, és köteles a szolgáltatást igénybe venni kívánó magánszemély adatait elkérni, azt rögzíteni, ellenőrzés céljából
Amennyiben az ellenőrzés során fény derül arra, hogy a szolgáltatást igénybe venni kívánó díjhátralékkal rendelkezik, úgy az átvett hulladék után utólagos számla kerül kiállításra.

Szomorú örökös # 2018.06.26. 18:44

F.Laca

A gyakorlatban viszont szerencsére nem így működik, de legyen ez inkább a te bajod.

Nem-nem, ez az alkalmazottnak lesz a baja, ha ellenőrzik és kiderül, hogy szabálytalanul vesz át hulladékot. Na de ez meg az ő baja lesz. ;-)

A szelektív hiulladékgyűjtő pontosan AZÉRT ingyenes, hogy ne az erdőn-mezőn landoljon a szemét ... és az állítólag veszélyesnek minősített hulladék.

Ez a topik meg NEM AZÉRT VAN, hogy a hulladékkal - akár így lehet magaddal kapcsolatos is, hiszen te is egy genetikai hulladék vagy - kapcsolatos dolgokat tárgyald ki. :-)

De azért még utoljára: próbálj meg veszélyes hulladékot leadni - mostmár az elektronikai szemét sem sima szemét ám - akkor megnyugodhatsz, hogy minden igazolványodat elkérik hozzá, mert kötelező beríni nekik. Szóval álmodozz csak, hogy minden közszolgáltatást - szerencsére csak szerinted - ingyé kapsz az állam bácsitól, majd egyszer koppansz, de az idáig fog hallatszani. ;-)

Szomorú örökös # 2018.06.26. 18:39

F.Laca

De miért is? Te vagy itt a király?

Nem-nem! Hanem pl. azért, mert a topik címe:

vízdíj - elszámolás társasházban

Ezek után az, hogy te hova és hogyan hordod a szemetedet, az itt a kutyát nem érdekli. ;-)

Sőt az sem ide tartozik, hogy a te gazos kiskertedben hogy intézted anno a vízórát és hogy (nem) fizeted, nyilván az sem ide tartozik, mivel társasházi témát próbálna a topik kitárgyalni, csak te itt lassan minden sz..rral telefröcsögöd anélkül, hogy megpróbálnád értelmezni a címét. Szóval először olvasni, utána értelmezni, majd minden „szófosásodat” a megfelelő helyre írogasd légyszi!

Bár lehet jobb lenne, ha nem okoskodnál itt tovább. Ahogy elnézem, te a vidéki gazos kiskerted hulladékelszállításával vagy vízszolgáltatásával kapcsolatos dolgokat is országos érvényűnek minősíted és azt állítod, hogy mindenhol az érvényes, amit te kitalálsz itt. Holott nálam jóval okosabb jogász is felhívta a figyelmedet, hogy mindenütt a helyi rendelet szabályozza ezeket.

De javaslom, hogy inkább költözz ki remetének a gazos birodalmadba, ahol eddigi leírásaid szerint se gáz, se villany, se víz nincs, sőt a kukás autó is messze ívben kerüli. Az való neked, nem a jogi fórum. :-D

Szomorú örökös # 2018.06.26. 10:20

F.Laca

Ezt honnan veszed?
Elég sokszor vittem én már ócska TV-t, régi számítógépet, avagy monitort, és egyéb más elektromos cuccokat az ilyen hulladék-udvarokba! Sohasem kértek semmiféle igazolást.
Legalábbis tőlem ezeddig még nem!

Akkor még egyszer! A szelektív hulladékgyűjtő udvar nem ingyenes szolgáltatás bárki számára. Ha bármit beviszel, akkor mindenütt igazolni kell(ene) magad és azt viszont a kapott adatok alapján ők ellenőrzik, hogy van-e érvényes szerződés. Hogy veled ilyet még soha nem csináltak, annak örülj, mert addig jó neked.

És hogy honnan tudom mindezt? Pont az udvar kezelőtől személyesen. ;-)

És ismételten megkérlek, hogy mindet témáról ne itt fröcsögj, hanem a maga helyén! Köszi!

Szomorú örökös # 2018.06.26. 04:58

F.Laca

Így aztán - mikor nálunk minden szerdán arra jön a kukásautó, én hiába tenném ki nekik a szemetemet, azt egyszerűen nem viszik el!

Ezt egy-két helyen simán megteheted, ahol nem ellenőrzik chip-rendszerrel a szemétszállítást. Mint pl. nálunk! Itt is ugyanaz a kukám van, mint az előző lakhelyemen, a ráragasztott matricát lekapartam, a chipet leszereltem róla és kész. Hetente egyszer mindig ugyanazon a napon viszik el a szemetet és kész, nincs ellenőrzési feladatuk ezzel kapcsolatban. Az max. időnként egy erre szakosított személy által megoldott, aki kimegy a terepre és ellenőrzi, hogy az adott lakcímen van-e érvényes szerződés, ha kint van a ház előtt az adott napon a kuka. A lényeg, hogy nekem van velük szerződésem. Egyébként azt mosolygom, hogy sz...ros kéthavi 5000 Ft-on kattogsz, nem veszed észre? :-D

Egyébként meg az a gáz az egészben, hogy amennyiben nincs szerződésed, akkor a szelektív udvarokban se fogadják be a szemeted, mert ott személyi igazolvány alapján azonosítanak be és rögzítenek a rendszerben. Ha a szerződésed nem találják a rendszerben, akkor az oda szállított szemételhelyezést simán kiszámlázzák neked.

Egyébként meg talán nem kéne tovább a vízdíjas topikban szemétszállításon kattogni, mert ez itt OFF téma. ;-)

Szomorú örökös # 2018.06.26. 04:52

F.Laca

És még akkor sem kértem tőlük semmiféle engedélyt, amikor a telkemet a vezetékes vízhálózatba bekötötték, holott a főnyomócsővük az utca másik oldalán van!
Szép csendesen (és zseniálisan) átfúrtam a cső helyét az úttest alatt (észre se vették) a Vízművek munkatársai pedig átdugták rajta a fekete (talán PP) csövüket - és kész!

Tehát most gyakorlatilag elismerted, hogy engedély nélkül veszélyeztetted a házatok előtt KÖZTERÜLETEN haladó úttest állapotát. Csak gratulálni tudok! Örülj neki, hogy nem suhintottak meg érte, ugyanis ez abszolút jogszabályellenes volt, mivel te közterületen nem végezhetsz ilyen jellegű munkát. Ezt csakis ők végezhetik el, hiszen ez benne van az árban. Nem lehetsz olyan kis naív, ha azt gondolod, hogy ezt később így is, úgy is nem fizetted ki nekik. :-)

Szomorú örökös # 2018.06.26. 04:48

F.Laca

Már eleve vadi újként és hitelesítetten vettem, de adtak hozzá egy Hitelesítési műbizonylatot is! A Vízművek pedig egy az egyben és szó nélkül elfogadta!

A vízóra akkor hiteles, ha azon a vízmű által elhelyezett hollander-plomba is rajta van. És itt nem az ólom-plombáról beszélek, ami a tetejét biztosítja, ez a plomba a hollanderre van rányomva, hogy ne tudd leszerelni. Egyébként max. belső elszámolásra, házi mérésre használhatod csak. Ha azt a plombát engedély nélkül eltávolítod, akkor csúnyán megbüntetnek érte. Egyébként ez logikus is, hiszen ha nem lenne védve, akkor te simán egy átkötéssel kicserélhetnéd és visszaélésre adna lehetőséget.

A szemétszállítás csak egy szolgáltatás! Ha nem fizetem - akkor nem jár! Nem viszik el tőlem a nagy semmit. De kötelező sosem lehet!

Látom, a szövegértelmezés még mindig nem megy! Próbáld meg elfogadni, hogy ahol kötelező a szemétszállítás, ott kénytelen vagy megrendelni. Vannak olyan települések, ahol ezt nem tudod megúszni. De ha ennyire értetlen vagy, akkor idézek a helyi (Dél-Alföld) hulladékelfeldolgozó cég üzletszabályzatából:

Az ingatlanhasználó díjfizetési kötelezettsége a közszolgáltató rendelkezésre állásával, mint teljesítéssel áll be. A közszolgáltatás igénybevétele az ingatlanhasználók számára kötelező.

Amikor magát azt a Szolgáltatási szerződést aláírtam velük, még SEHOL SEM volt a szerződésben ilyen alapdíj! Tehát ezek után - miről is beszélünk? Azóta meg - én nem láttam újabbat ...

Pl. változásról, amit bármikor eszközlhetnek és erről tájékoztatnak is. Max. nem veszed figyelembe, mert úgy gondolod, hogy téged ez nem érdekel. Attól viszont még a változás vonatkozhat rád is. És akkor még egyszer: attól, hogy nálatok nem kérnek alapdíjat, ha nincs fogyasztás, az a szolgáltató dolga, viszont bármikor változtathat rajta akár egyoldalúan is, nem fognak közvéleménykutatást végezni előtte, hanem szimplán bevezetik az alapdíjat és te fizetsz, mint a katonatiszt vagy lemondod a szolgáltatást, ha az lehetséges (MONDOM HA LEHETSÉGES).

Ezt nem értem. MIért kellene nekem levágnom az órát?
Télen csak simán elzárom, a fagyás ellen letakarom, és lakattal lezárom a vízaknának a fedelét!

És már megint játszod itt a hatökört! Öreg, arról volt szó, hogy a Fővárosi Vízmű ha megszünteti a szolgáltatást a kérésedre, akkor Ő FOGJA LEVÁGNI A BEMENŐ VÍZVEZETÉKED a fővezetékről, nem neked kell ezt megtenni. Ezt nagyon szépen le is írják az oldalukon. Utána aztán takargathatod, meg lezárhatod, értelmetlen lesz egy víz nélküli csőrendszert védeni. :-D

Egyébként azért azt is vedd figyelembe, hogy te egy kiskerti mérőórán kattogsz, ennek ellenére általánosan úgy gondolod, hogy a vízszolgáltatás csak egy lehetőség mindenkinek. Márpedig nem így van! Kiskertben valóban nem kötelező, de ha városban egy lakóépület vízszolgáltatását akarod megszüntetni, akkor arra egyáltalán nem biztos, hogy lesz lehetőséged, mivel a víz az élethez elengedhetetlenül szükséges. Ezért is van szimplán korlátozás - szűkítő beszerelése - ha nem fizetsz. Ez kb. olyan korlátozás, hogy talán reggeltől estig megtelik egy vödör, ha nyitva hagyod a csapot egész nap. Persze ezzel még nem oldódik meg minden, mert a szűkítő be és kiszerelése is költséggel jár és azt a tartozással együtt szépen csendben végrehajtják a vagyonodon, jelzálogosítják is, ha kell.

Szomorú örökös # 2018.06.25. 19:38

MajorDomus

Laca fórumtárs pont ezt nem érti!
Ha a helyi rendelet egy szolgáltatást kötelezővé tesz, akkor hiába cirkuszol, azt nem tudja megúszni. A szemétszállítás itt a volt lakhelyemen valóban kötelező szolgáltatás. Ha valaki sunnyog és egy "jóakarója" bejelentést tesz, akkor kimennek helyszíni szemlére, majd onnan kezdve kapni fogja a számlát, mert így van rendeleten leszabályozva. De ettől még okoskodhat, hogy náluk máshogy van és szerinte mindenhol úgy kéne, csak úgysem lesz e tekintetben igaza. :-)

MajorDomus # 2018.06.25. 19:13

A helyi rendelethez kell alkalmazkodni.
sem a vizdij,sem a szemétszállitás nem kerülhető meg.

Szomorú örökös # 2018.06.25. 05:03

F.Laca

Otthon, a lakásbéli mellékmérőket cseréltem ki én

Tehát az a mérő nem hiteles! A szolgáltató sosem fogja elfogadni.
Akár a kalapod mellé is tűzhetted volna, kb. annyit ér! ;-)

Szomorú örökös # 2018.06.25. 05:00

F.Laca

Megteheted, hogy levágatod a rendszerről az órádat, de nem árt tudnod, hogy pl. télen, amikor erre az útkezelő nem ad engedélyt, akár el is felejtheted. Ja, és ennek a költségét is te fogod kifizetni, sőt korábbi tartozásod sem lehet a szolgáltatónál, mert ez esetben megtagadják. Akkor is megtagadják, ha a te vízórádon keresztül más is kap vizet (van ilyen).

Abból van neki inkább nagy bevétele, nem pedig a jogtalan (semmit sem szolgáltató tipusú) alapdíjakból!

Nem, nem jogtalan az alapdíj! Általános szerződési feltételek alapján szedik, amit te elfogadtál akkor, amikor leszerződtél velük. Hozzá teszem, hogy ez nem volt kötelező, de te aláírtad. De azért álmodozhatsz rajta, hogy jogellenességet állapítasz meg, csak ez álom fog maradni.

Egy ismerősöm pedig egyszerűen leköttette agárdi nyaralójában a gázórát, és nem kéri soha többé a szolgáltatást, mert a Gázművek havi 1000 forintos alapdíja számára teljesen értelmetlen és felesleges kiadás - a nála havi szinten nullás gázfogyasztások után!

Persze, megteheti, de utána a gatyáját is rá fogja fizetni (nem havi 1000 Ft-ot), ha úgy dönt, hogy ismét gázszolgáltatást akar. Újra kell terveztetni-engedélyeztetni, egyetlen régi vezetéket nem használhat fel ismét, hanem teljesen új vezetékekkel kell a hálózatot ismét szerelni - gázszerelőtől tudom ezt - stb. És megnyugodhatsz, a te vízvezetékeddel is ugyanezt meg kell csinálni, ha később meggondolod magad a lekötéssel kapcsolatban.

Én például a telkemen a szemétszállítást nem veszem igénybe (FKH). Mert olyasmim nincs!

Nyilván, hiszen a beírásaid alapján már látszik, hogy a szemét te magad vagy ebben a társadalomban. Mellesleg ezt egészen addig csinálod, amíg valaki be nem jelent. Nálunk pl. ugyanis a szemétszállítás igénybevétele kötelező, egyfajta kommunális adóként funkcionál. Ezzel kívánják az illegális szemétlerakást visszaszorítani több-kevesebb sikerrel.

Nekem a telkemen egyáltalán nem létkérdés a víz, hiszen vizet sosem iszom

Jó nagy májad lehet már öreg! Mindenesetre a beírásaid stílusán látszik. :-D

nonolet # 2018.06.24. 08:50

De nem halmozódnak fel...
A költségük kerekítési hiba az árbevételhez képest.

SaireyVMK # 2018.06.24. 05:54

Csak hogy okoskodjak egy kicsit(már megint,ejnye). A havidíjak arra vannak,hogy a szolgáltató, fogyasztónkénti várható költségeit(vagy annak egy részét) ne a többi fogyasztóra terheljék,hanem arra a fogyasztási helyre, aminek a szimpla létezése is költségekhez vezet. Ilyen például az is ,ha lejár a hitelesítési idő. Hiába nullás,megvan,hogy x (jelenleg 8) évente cserélni kell. Mellékmérőt persze eleve az elkülönített fogyasztó fizeti,de pl társasházban is van egy főmérő,amit ugyanúgy 8évente cserélni kell. Ott arra kalkulálhatják a havidíjat. Ha nullás állású egy óra, attól még 8 évente ki kell küldeni oda az emberkéket,hogy lecseréljék egy hitelesre. Ha nem jutnak be akkor 2 alkalommal jogszabályban elfogadható értesítést is kell küldeniük,ami ügye azt jelenti többnyire,hogy ez megint pluszköltséget jelent. Persze ez nincs ha szüneteltetés alatt van a rendszer. Vagyis ha leszereltették a mérőt a szolgáltatóval, és le van dugózva,plombázva.(Halkan jegyzem meg ilyenkor a szolgáltató továbbra is jogosult évente ellenőrizni a fogyasztói helyet, ami ügye még mindig költség, noha ezt már ha minden igaz szüneteltetett rendszernél nem számolhatja fel a jogszabályok alapján-sajna-. Sem azt,hogy a bekötővezeték továbbra is nyomás alatt van és azt időnként igenis javítani kell. Na nem havonta vagy évente,de 40-50évente 1x-2x előfordulhat. Ami megint költség.

A lényeg,hogy ezeket a költségeket vagy havidíjban ,fogyasztási helyenként(átlagköltséggel vagy átmérő alapján meghatározott összeggel) vagy pedig havidíj nélkül belekalkulálja a vízdíjba és akkor ha van 200 lakatlan az 1000 lakott mellett,máris az 1000lakott ingatlanban élő fogyasztó fizeti meg ezeket a költségeket a vízdíjjal. Arról nem is beszélve,hogy ha nincs havidíj,akkor az adott nullás fogyasztási hely tulajdonosának semmi érdeke nem fűződik ahhoz,hogy szüneteltesse/leköttese. Elvégre neki költsége nem lesz belőle akkor se ha 50évig nem használja. Csak a szolgáltatónak és a többi fogyasztónak. (Noha nem egy jelentős összegről van szó,de sok kicsi sokra megy)

Persze mint (fogyasztás nélküli) fogyasztó , ugyanúgy kötik a szerződésben foglalt kötelezettségei . Elősegíteni a vízmérő cseréjét a vízművek dolgozóinak, mikor az szükséges, beengedni őket ellenőrzésre, leolvasásra stb. Ha valamelyiket elmulasztja többszöri felszólítás után is,akkor nyilván szerződésszegés a vége a dolognak(fogyasztó részéről),ami ahhoz vezethet ,hogy legrosszabb esetben lekötik, átalányt számolnak(ha nem tudtak leolvasni) és a lekötés díját is ráterhelik a fogyasztóra(vagy végrehajtás során az igazi tulajdonosra. Esetleg is-is, vagy akitől épp könnyebb behajtani) Na de kicsit eltértünk a tárgytól. A lényeg,hogy igenis van szerepe a havidíjnak. Te se szeretnéd mások után fizetni a vízdíjban ezeket a költségeket. Főleg ha felhalmozódnak ezek a nullás fogyasztású, lakatlan épületek.

Szomorú örökös # 2018.04.01. 06:04

F.Laca

És sohase írtam le azt se, hogy a „hogy kötelező neki szedni alapdíjat.

Valóban, mert te ezt írtad:

A Fővárosi Vízművek viszont csakis akkor számláz alapdíjat, ha ott mért fogyasztás van! Ami persze teljesen logikus, mert hisz - ha nem volt fogyasztás, akkor valójában rendszer-használat sem volt! Az alapdíj jogtalan lenne.

Tehát ha egyszer a fővárosi vízművek is úgy dönt, hogy a fogyasztásmentes időszakra is alapdíjat szed, akkor is háborogni fogsz? Főleg ez azért fontos, mert ha az lesz, amit MajodDomus írt, akkor ne aggódj, egységes lesz az egész országban - félek, hogy akkor már mindenhol kötelező alapdíj lesz havonta - és kattoghatsz rajta tovább - de már nélkülem. :-D

Ja, és nem is értem, miért a szegedi vízművet hozod fel példának. Ha azt gondolod, hogy nekem ők szolgáltatnak, akkor ez most nagyon mellé ment. Másik szolgáltatónál vagyok és itt is kell alapdíjat fizetni akkor is, ha nincs fogyasztásod. De ettől még te kattoghatsz, hogy ez jogtalan, attól még ők magasról lesz@rják, mert a szerződésben így szerepel. :-D