Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Bankhitel

drbjozsef # e-mail 2017.12.28. 21:53

Az, aki egy változó kamatozású hitelnél elhiszi hogy kiszámolható előre a teljes visszafizetendő összeg, az ne vegyen fel hitelt.

Akinek legalább gyanús, és kérdez, mint Te, annak elég, ha még kérdez. :)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tepi28 # e-mail 2017.12.28. 11:57

Jo persze a háttérben definiálva van ezek szerint hogy a fekete az olykor fehér.

Ez a baj amikor egy oldal nem felhasználóbarát és nem a laikus felhasználóra írja a programot .Miközben hiteleket keresgélek a legutolsó gondolatom az hogy az oldal szavainak a sajátos értelmezését keresgéljem valahol a felhasználási útmutatóban.

Ezért nem értettem miért teljes visszafizetés van olyan helyre is írva ahol nem fix THM a teljes futamidőre.

drbjozsef # e-mail 2017.12.27. 15:27

Nincs, amennyire tudom 20 éves fix.

A THM egy mesterséges szám, egy törvény szerinti számítási móddal, és semmi köze nincs a valósághoz. Az összehasonlíthatóságot segíti, de azt is csak akkor igazán, ha valaki tudja, hogy számítják ki, és miben tér el tőle a saját igénye.

A teljes visszafizetendő nem hazugság, hiszen akit érdekel, elolvashatja az oldalon, hogy mit is jelent :

A banktól felvett lakáshitel esetén ez mutatja meg, hogy mennyit kell a futamidő végéig kifizetnünk összességében a banknak. Nem elegendő csak a havi törlesztőrészleteket összeadnunk, hogy ezt megkapjuk, hanem hozzá kell adni a banknak fizetett egyéb díjakat. Érdemes tudni, hogy hacsak nem veszünk fel végig rögzített kamatozású hitelt, akkor ennek mértékét pontosan nem fogják tudni megmondani. A kamatok változása ugyanis a törlesztőrészletet is elmozdítja egyik vagy másik irányba.

Szóval egy becsült összeg.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tepi28 # e-mail 2017.12.26. 23:31

Nem rublika hanem nézet . Hogy mit tegyen sorba ,kamatot ,törlesztőt,vagy teljes visszafizetendő összeget.

De már eleve a THM et sem értettem mert megtévesztő az összes ilyen fogalom hiszen 10 20 évre nincs THM mert akkor minek van odaírva hogy fix törlesztő részlet az első 6 hónapban ,első évben. Dehát akkor innentől kezdve borul az összes további fogalom mert nem lehetne olyat kiírni hogy teljes visszafizetendő összeg.
Ezáltal félrevezetik a hitelfelvevőt mert hazugság a fix törlesztő részlet vagyis hazugság ami számot kiír pl hogy 12 300 000 et kell 10 év mulva visszafizetned.

Ez lehetetlen hiszen csak egy évig igaz az a THM amit kiír utána havonta változtatják úgy hogy a végén nem lehet az az összeg amit kiírtak.

Ilyen hitelről hogy 20 évig fix THM én még nem is hallottam ,létezik egyáltalán ilyen banki termék magyarországon ?

drbjozsef # e-mail 2017.12.26. 17:15

Hát azt az összeget jelenti, amit mindösszesen vissza kell fizetni. Bár gyanítom, nem ezt a részét nem érted.

Van ilyen rubrika a bankmonitoron? Szerintem nincs. Ez egy sokváltozós egyenlet eredménye, nem választható, hanem adódik.

Fix kamatozású hitelnél (teljes futamidő alatt fix) ki tudod számolni. Az összes többinél értelemszerűen nem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tepi28 # e-mail 2017.12.26. 16:27

Most akkor mit jelent a teljes visszafizetendő összeg?

Hogy lehet a bankmonitoron megadni ezt a számot miközben a kamat évről évre változik?

wers # e-mail 2013.03.26. 14:22

Amikor megvettem a mosógépemet, kikalkuláltuk az eladó által adott adatok alapján, mennyibe fog kerülni nekem 5 kg ruha kimosása. Ez elég régen volt, azóta több, mint 50%-al nött a költség. Visszamehetek reklamálni?

wers # e-mail 2013.03.26. 13:58

a szerződéseket illik egyben értelmezni, nem kiemelni néhány sorát

TMOBIL # e-mail 2013.03.26. 12:58

Az éves hitel-tájékoztatómban ez áll:

  • szerződött összeg: xx FT
  • tőketartozás : YY CHF

Hát nem a szerződött összeget kell megfizetnem?
Minden szerződés alapja a szerződött összeg.
Vagy ennek is van valami"magyarázata"?

TMOBIL # e-mail 2013.03.26. 12:51

Devizaalapú hitelek:szerződést szegnek a bankok?
Magyar Hirlap cikke 2013.
a fenti söveget írd a keresőbe!

TMOBIL # e-mail 2013.03.26. 12:33

A 190 CHF megfizetése 180FT-os árfolyamon megfelelt a hitelvizsgálat feltételeinek, de 250FT-os árfolymon 40%-os emelkedéssel,már nem fér bele a havi kiadások közé. A válság okozta lehetetlen helyzetett egyoldalúan az emberek nyeljék le?/Nem tudom ilyen nagyságrendű árf. vált. egyáltalán volt-e valaha/ Emiatt irtam azt, hogy a növekmény állítólag nem haladhatja meg az adós teherbíró képességét, ez pedig nagyon is meghaladja.

monalisa1 #   2013.03.26. 12:29

Én 2007-ben még 144 CHF árfolyamnál kötöttem szerződést a bankkal, azóta hol tartunk már...

wers # e-mail 2013.03.26. 12:03

ő is ahhoz ragaszkodik, pl. tőketörlesztés 190 CHF

TMOBIL # e-mail 2013.03.26. 11:27

Hát nem egészen, ragaszkodnék a folyósításkori törlesztő részlethez-mert ezen kritériumok alapján kaptam a hitelt- esetleg annak 10-15%-os emeléséhez, amely normál gazdasági körülmények között lenne.

wers # e-mail 2013.03.26. 11:23

értem, tehát, mivel jelenleg nem felelsz meg a bank hitelbírálatának, szeretnéd egyösszegben visszafizetni a nyújtott hitelt?

TMOBIL # e-mail 2013.03.26. 11:21

Úgy gondolom, hogy egy hitel elbirálása a bank feladata. Ha úgy itéli meg, hogy a kiszámolt törlesztő részlettel biztonsággal fogom fizeni a részleteket, akkor folyósit. Azt meg olvastam, hogy az adós teherbíró képessége fölé nem mehet a részlet-mostani rendkívüli részletek-csak nem tudom hogy ez jogszabályban jelent-e meg.

wers # e-mail 2013.03.26. 11:02

TMOBIL, ezt hogy is gondoltad?

TMOBIL # e-mail 2013.03.26. 10:55

Tisztelt Fórum!
A deviza alpu hitel felvételkor a bank minden irányból felmérte az anyagi helyzetünket, megnézte, hogy mennyi törlesztőrészlet amit elfogad. Hiába kértem volna nagyobb összegü hitelt, ha a részlet fizetése meghaladta volna a havi kiadásaimat./kereseti kimutatások, eltartottak, rezsi számlák./Akkor most mi van? Nem él az a szabály, hogy hitel törl.részletei nem haladhatják meg az adós teherbíró képességét?
Köszönettel:

Nanni # e-mail 2013.01.27. 15:40

Novemberben jeleztük a bank felé az árfolyam rögzítési kérelmünket, mely elbírálását azzal húzzák, hogy a házon haszonélvezet volt, de a haszonélvezők már meghaltak. Addig nem rögzítik, míg hagyatéki tárgyalásról nem kapnak papírt. A haszonélvezőknek nem volt önálló vagyonuk, mert szándékosan ráírattak mindent a családtagokra, hogy ne legyen vita. Az önkormányzat nem is indított hagyatéki tárgyalást. Ez jogos?
Azonkívül átnéztem a szerződést és észrevettem, hogy nincs benne rögzítve, hogy a kamatot és a kezelési költséget CHF-ben kellene fizetni, de az sem, hogy forintba. Megtámadható ez így?
Köszönöm válaszukat!

toboz # e-mail 2012.01.02. 21:12

Végtöresztéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Decemberben bejelentettem a banknak, hogy a CHF alapu hitelemet végtörlesztéssel kívánom rendezni január hónapban.Megkaptam a fizetendő összegről az értesítést, ill. azt, hogy az utolsó részletfizetésre napi árfolyamon februárban kerül sor.
Jogos ez a bank részéről, hogy a 180 HUF árfolyamon való végtörlesztés után még egy hónapot napi árolyamon terhel rám?

ObudaFan # e-mail 2011.12.30. 13:31

Lakóingatlannak minősül a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóépület, lakóház vagy lakás, társas üdülő és üdülő megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró épület, továbbá építési engedéllyel épült, de még használatba vételi engedéllyel nem rendelkező lakóépület, lakóház vagy lakás, valamint az ingatlan-nyilvántartásban tanyahelyként, tanyaként feltüntetett lakás céljára szolgáló épület.

Ezekre lehet igényelni a Hpt 200/B. § szerinti végtörlesztést.

Átminősítésre, egyéb ügyintézésre nincs idő, ma lehet ugyanis az igényt utoljára bejelenteni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.11.23. 08:15

Melós, a képlet benne van a szerződésben. Abban viszont tévedsz, hogy az első évben 25 évi kamatot fizettél volna - jó ha az első évi kamatot futotta.

www.kbs-ugyved.hu

melós33 #   2011.11.22. 22:55

Bankhitel végtörlesztésénél hogyan tudom ellenőrizni, hogy a végtörlesztésig eltelt időre /4 év/ mennyi kamatot számíthat fel a bank? Van erre képlet? A hitelt 25 évre vettem fel és az első éveben fizetem ki a kamatokat, amit a 25 éves futamidőre számítottak eredetileg. Szerintem, ha a 4 évre számított kamatok és a 25 évre számított és részben megfizetett kamatok összegét összevetnénk, különbséget találnánk. Szerintem több kamatot fizettem meg, mint az a 4 évre elvárható.

mentaldr. # e-mail 2011.11.19. 13:10

A hitel Japán Jenben nyilvántartott lakásvásárlási hitel. A kölcsön minden költsége devizában kerül megállapításra.A Bank a kölcsönt forintban folyósítja, melynek deviza összegét a folyósítás napján érv.,a Bank által alkalmazott deviza vételi árfolyamon állapítja meg.

Adott egy 51M ft HB értékű lakás / rajta jelzálog 37M ft-rögzített árfolyamon számolva X adós, Y adóstárs 1/2-1/2 tul. rész/.
Y megvenné 30M -ért X részét, lenne 1/1 tulajdona.Ehhez 29M ft lakásvásárlási hitelt venne fel.
Majd kifizetik a jen hitelt.
Az új hitelben lehet- e X az adóstárs?

Dr.Attika # e-mail 2011.11.17. 22:14

Azt azért meg kellene nézni a szerződésben, hogy a hitel svájci frank alapú , de a hitelkeret terhére folyósított kölcsön forintban vagy sváji frankban történt.
Én nemrég olvastam egy ilyen szerződést, ahol a hitelt nyújtották svájci frankban de a kölcsönt már magyar forintban.
A hitel a magyar polgári jog szerint egy rendelkezésre állás bizonyos összeg erejéig.Hitel esetében nem számolható fel kamat, hanem csak rendelkezésre állási jutalék. A hitelkeret igénybevételekor felvett pénz a kölcsön, ami után már kamatot kell felszámítani. Ha viszonta kölcsönt forintban folyósították, akkor semmiféle árfolyam növekedést nem lehet érvényesíteni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com