Jelzálog - haszonélvezeti joggal terhelt ingaltanra


lajcsó # 2018.02.04. 09:57

"Tehát istenigazából nincs jó megoldás.(?)"
Ez relatív, ezért tanácsoltam, hogy fordulj ügyvédhez.

drbjozsef # 2018.02.04. 09:33

Sajnos nem igazán.
Ha a bíróság fedezetelvonó ügyletnek minősíti az ajándékozást - amire jó esély lenne -, akkor a megajándékozottnak tűrnie kell, hogy végrehajtás alá vonják azt az ingatlant is.
Ha viharsarki falusi ingatlan, akkor lehet, hogy a forgalmi értéke 0 - értsd : szerinted árverésen lenne valaki, aki megveszi 2-3millióért? Ha nem, akkor elég sokáig el lehet lakni benne, de a tartozás csak gyűlni fog.

mord # 2018.02.04. 09:19

Köszönöm a választ.
Tehát istenigazából nincs jó megoldás.(?)
Számszerűsítek a könnyebb megértés kedvéért.
Anyósom a CHF frank hitele, a felvételkor 6mFt volt, most 11mFt 6 év törlesztés után
Az ingatlan (amin a jelzálog van) a forgalmi értéke kb. 5.5 mFt, tehát bőven alatta van a követelésnek, nem fogja fedezni a tartozást, még ha 100%-s áron történik az árverés.
Az ingatlan, amiben anyósom lakik kb. 2,8-3mFt értékű (nem a rózsadombról beszélünk, hanem egy viharsaroki faluról) ez amit megszeretnénk menteni lakhatás céljára

SaireyVMK # 2018.02.04. 08:20

Biztonságot egyedül az adhat,ha az összeg kifizetéséről a behajtóval/tartozást követelővel megegyeztek és kifizetitek az adósságot.

SaireyVMK # 2018.02.04. 08:15

Jelzálog tartozás esetén a tulaj egyéb ingó és ingatlanait rokonaira írva-így megpróbálva menteni a menthetőt és kibújni a fizetési kötelezettség alól- rosszhiszemű szerződéskötésnek minősíthető(bíróságilag). Főleg rokonok közötti ajándékozásnál. Ez azzal a következménnyel járhat,hogy másodkörben a tartozás(amennyiben a rosszhiszeműség bizonyítható) az átruházott(az akinek ajándékozták) tulajdonaira is kihathat-amennyiben az eredeti tulajtól az adósságot nem sikerül behajtani-.

Vagy valami ilyesmi. Röviden annyit tesz,hogy maximum megnehezítitek 1 plusz bírósági perrel a dolgukat, (de nem kell félni,annak a költségét is majd rátok hárítják) és legrosszabb esetben még a rosszhiszemű vásárló(ajándékozott) tulajdonait is elkobozhatják,jelzáloggal terhelhetik. Vagy legalább az ajándékba kapott tulajdont.

lajcsó # 2018.02.04. 07:41

"Egyébként ha egyszerűen a nejednek ajándékozza akkor nincs illeték, és a nejed pedig ugyanabban a pillanatban alapíthat egy haszonélvezetet az anyósod javára."
Egészen pontosan: az anyós fenntart magának haszonélvezeti jogot.

mord # 2018.02.04. 00:36

Köszönöm a választ.
Nem nincs ilyen tilalom a jelzálogra.
Igen mindenképpen töröltetve lesz a jelzálog, azt még valahogy meg lehet finanszírozni.
Szeretném megjegyezni, hogy itt semmiféle ügyeskedés sincs a háttérben.
Egy meggondolatlanul felvett CHF hitel kilakoltatással fenyegető rémét próbáljuk elkerülni, úgy hogy egy fél ház már szinte ki lett fizetve törlesztő részletként…

Mi egy tolvajkulcs egy részvényhez képest? Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?

facsiga77 # 2018.02.03. 22:15

A nejednek alapíthat haszonélvezeti jogot, de kérdés hogy a jelzálog nincs-e terhelési és elidegenítési tilalommal védve.

Legrosszabb esetben ki kell fizetni a jelzálogot, és azt töröltetni. Utána alapíthat haszonélvezetet az anyósod akárkinek (magának nem).

Egyébként ha egyszerűen a nejednek ajándékozza akkor nincs illeték, és a nejed pedig ugyanabban a pillanatban alapíthat egy haszonélvezetet az anyósod javára.

mord # 2018.02.03. 21:51

Keresztbe írtam…. köszönöm a másik választ.
De akkor az, nem zárható ki, hogy a tulajdonos haszonélvezeti jogot alapít és azt közeli hozzátartozójának (jelen esetben a másik lányának) a nejemnek ajándékozza?
Természetesen ügyvédhez fogunk fordulni csak megoldásokat keresünk

mord # 2018.02.03. 21:47

Köszönöm a választ.
Bár ebből nem tudtam meg, hogy a tulajdonost mi korlátozza abban, hogy a tulajdonán haszonélvezeti jogot alapítson, még ha az nem is adásvételkor történik…
Amennyiben ideje engedi, kérem fejtse ki bővebben.
Köszönöm előre is

lajcsó # 2018.02.03. 21:39

"anyósom ügyvédi segítséggel, alapít, egy 100%-s haszonélvezeti jogot, azt eladja nekünk,"
Ez így nem kivitelezhető.
Saját tulajdonát képező ingatlanán nem létesíthet haszonélvezeti jogot (fogalmilag kizárt).
A haszonélvezeti jog forgalomképtelen vagyoni értékű jog, ezért az nem lehet adásvétel tárgya.
Szerintem forduljatok ügyvédhez!

gerbera317 # 2018.02.03. 21:03

alapít, egy 100%-s haszonélvezeti jogot, azt eladja nekünk
Azt aligha. És kár is folytatni

mord # 2018.02.03. 20:55

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Anyósom, hogy segítse, a másik lányát, svájci frank alapú hitelt igénybe véve, egy ingatlan vásárolt a saját nevére, majd abba a sógorasszonyomék beköltöztek és fizették hitel törlesztőrészleteit.
Az ismert történet alapján beütött a krach.
Egyre több részlet nem lett kifizetve, a család szétment, az ingatlan kényszerárverezésre fog kerülni.
Az ingatlan megmentésére sem remény, sem anyagi forrás nincs, arról már le is mondtak.
Viszont szinte biztos, hogy az ingatlan árverezéséből befolyt összeg nem fogja fedezni a bank követelését, félő hogy a bank, a meglévő másik, saját házára is jelzálogot fog kérni(most még nincs), esetlegesen a lakhatás ott is veszélybe kerül.
Megvédhető-e a lakhatás az alábbiak szerint.
Ezen a házon kb. 250eFt szabad felhasználású hitel jelzáloga van.
Arra gondoltunk, hogy anyósom ügyvédi segítséggel, alapít, egy 100%-s haszonélvezeti jogot, azt eladja nekünk, a pénz ügyvédi letétbe kerül, majd az ügyvéd a bankkal egyeztetve fizetés után törölteti a jelzálogjogot, és bejegyezteti az a haszonélvezeti jogot.
Így ugyan megmenekülni a további követelés elől nem tud, de legalább a lakhatás biztosítva van.
A lakáshitelt és a szabadfelhasználású hitel nem ugyanaz a bank adta.

Ez mennyire járható… vagy esetleg tud valaki valami jobb megoldást?

MajorDomus # 2017.01.17. 22:46

Sok sikert!

killcin # 2017.01.17. 20:26

Köszönöm a választ
Próbálom kideríteni a dolgokat,megírom mire jutottam.

MajorDomus # 2017.01.16. 20:48

Azért az a saját példány fontos lenne.
anyukád is kapott 1 példányt a kölcsön-/zálogszerződésből/közjegyzői okiratból,

Grave7 # 2017.01.16. 19:34

@killcin:
Mivel a kölcsönszerződésben Te nem vagy részes fél (csak anyukád és nővéred), ezért a bank neked meghatalmazás nélkül nem fog információt adni.
Anyukád adjon neked meghatalmazást, hogy "az XY ingatlanra bejegyzett Z Bank zálogjogával kapcsolatban banknál és más hatóságnál teljeskörűen eljárhatsz" (személyi adatok lényegesek, anyukád vagy sajátkezűleg írja, vagy aláírja és két tanú is, vagy pl.közjegyző foglalja írásba).

Egyébként, elvileg anyukád is kapott 1 példányt a kölcsön-/zálogszerződésből/közjegyzői okiratból, tehát abból is ki lehet indulni, hogy a drbjozsef által felvetettek egy részére választ kapj.

Ha anyukád és a nővéred között ennyire megromlott a viszony, hogy kórházba került miatta, megfontolandó, hogy anyukád végrendelkezzen vagyonáról. Ez közjegyző előtt a legbiztosabb.

Persze mind a meghatalmazás, mind a végrendelet függ anyukád fizikai/szellemi/lelki állapotától.

killcin # 2017.01.16. 18:52

Nővéremmel nem beszélek,mert azt mond amit akar.
Anyut ezzel,hogy nem törölteti nagyon kicsinálta,én találtam rá"még időben" most kórházban van,mást erről nem írnék.

killcin # 2017.01.16. 18:44

Köszönöm a választ.
Anyum házán "csak"5 millió jelzálog van bejegyezve más nem.
Szerintem csak ingatlanfedezet volt a háza,de utánajárok.
A banknál is próbálkozom.
Akkor elvileg a jelzálogot nem viheti át más ingatlanra anyum nélkül?Mert azóta több ingatlan is átment a kezén.

drbjozsef # 2017.01.15. 21:42

killcin,

itt van pár dolog ami homályos.

"Nővérem vett egy lakást 2004 körül. Édesanyám házára 5 millió forint jelzálog került"

Nem írtad, de nyilván a két mondat összefügg. Édesanyád házára a nővéred lakásvásárlása miatt került a jelzálog. Kérdés, hogyan szerepelt édesanyád a szerződésben? Adóstárs? Készfizető kezes? Vagy csak a lakással, tehát kiegészítő ingatlanfedezet volt a háza, és zálogkötelezett?

"Azóta a lakást eladta, de a jelzálogot nem töröltette anyukám házáról."

Tudni kellene, hogy mi volt az ő lakásával. Általában, ha valaki hitelt vesz fel, akkor azt az ingatlant, amihez a hitelt felveszik rákerül a jelzálog, és ha kicsi az önerő, akkor jöhet be kiegészítő ingatlanfedezet.
Ha feltételezem, hogy volt jelzálog a nővéred lakásán, még akkor is két lehetősége van. Vagy visszafizette a hitelt, ezért tudta töröltetni arról a jelzálogot (már ha volt rajta), vagy már csak kevés volt (van?) hátra a hitelből, hogy az egyik ingatlant ki lehetett már vonni a fedezetből. Általában ez utóbbi esetben a kiegészítő fedezetet engedik el (tehát édesanyád házát kellett volna), úgyhogy az első verzió valószínűbb - ezt meg kellene tudnod.

Azt se lenne rossz tudni, mi van most pontosan édesanyád házának tulajdoni lapján (párezerért kikéri bármelyik ügyvéd, vagy bemész a földhivatalba). Jelzálog csak? Vagy elidegenítési és terhelési tilalom is?

Ha visszafizette a hitelt a nővéred, elvileg csak kérni kell egy igazolást a banktól, amiben engedélyezik a földhivatalnak, hogy töröljék a javukra szóló bejegyzéseket. Nem tudom, ki kérhet ilyet, értelemszerűen az adósok biztos, de az adott ingatlan tulajdonosa is lehet hogy kérhet, ezt meg kellene kérdezni a banktól. Ha ez megvan, akkor a földhivatalban törlik, és eladató lesz.

Ha nem fizette vissza a hitelt a nővéred, akkor valamit machinált valszeg a háttérben, hogy a bank engedélyezze az ő lakásának az eladását. A jelzáloggal elvileg eladhatta volna, de a bank ilyenkor mindig elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyez, hogy se eladni ne lehessen, se más jelzálogot rátenni.

Úgyhogy elsősorban a nővérednél kell utánajárni, mit hogy csinált, anélkül nem lehet sokat mondani, másodsorban meg a banktól is megtudhatsz dolgokat.

killcin # 2017.01.15. 15:55

Üdv!

Nővérem vett egy lakást 2004 körül. Édesanyám házára 5 millió forint jelzálog került. Azóta a lakást eladta, de a jelzálogot nem töröltette anyukám házáról. Anyum el szeretné adni a házát, de nővérem nem törölteti, hogy ne tudja eladni. Anyukám is kérheti a jelzálog törlését? A banktól nincs neki papírja.

Jelzáloggal is el lehet adni a házat, mert nem tudom, hogy egyáltalán vissza fizette-e a nővérem, vagy addig ő se adhatta volna el a lakását?

MajorDomus # 2017.01.10. 20:31

A haszonélvezőt sajnos nem lehet megkerűlni.

gerbera317 # 2017.01.06. 07:19

Ha a haszonélvező árverés esetére nem mond le a haszonélvezeti jogáról, akkor a fedezet nem fedezet, a hitelező pedig nem hitelez.

tamaris # 2017.01.06. 06:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!ha adósságrendező jelzálogtipusu hitelt vennék fel és haszonélvező van a tul.lapon tudom hogy alá kell irni az igénylést de a haszonélvezői nyilatkozatot is? Ez törvényileg lehet? Mert akkor ha a hàz fizetésével baj van nem ez a cél akkor le kell mondani a haszonélvezői jogáról vagyis kirakhatják az utcára. Ez nem kerülhető ki? A szerződéskötésnél kell ezt aláirni vagyis ott kell lennie? Köszönettel

Valakike # 2010.06.10. 15:04

Az első kérdsem: "hogy ha van haszonélvezője a lakásnak akkor az ő hozzájárulása/a­láírása kell a jelzálog felvételhez?"
Válasz: "nem, de a hitelezést megneheziti a haszonélvező( kevesebbet ér)"

Tehát innen gondoltam, hogy a haszonélvező hozzájárulása nélkül is létrejöhet egy jelzáloghitel szerződés.
Ezért kérdeztem vissza, mert egy kicsit megkavarodtam. A bankok honlapjain is azt olvastam, hogy a haszonélvező aláírása egyszerűen muszály hogy ott legyen a szerződésen.
Számomra megnyugtató, ha a haszonévezőnek is alá kell írnia.
Azért akana tenni ellne, hogy megmaradjon neki a lakás, tudjon hol élni. Ő nem járul jozzá a hitelfelvételhez, ellene van. Ezért is kérdeztem, hogy ha az aláírása kell a hitelhez akkor az nem fog megtörténni.