Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


hajnika7 # 2010.08.13. 09:16

Kérdésem lenne építésügyi eljárásokkal és bírsággal kapcsolatban.
Adott egy budapesti ingatlan ( szövetkezeti lakás), amelynek a tetőtere be lett építve, lényegében "csak" belső építészeti átalakítás ( lépcső készítése, víz nincs fel vezetve, csak villany) történt, külső változás "csak" az ablakok ( tetőtéri ill, utcafronti) behelyezése volt.
Az építkezés 3 éve, hatályos engedély nélkül történt. Gondolom erre utólag kérhető fennmaradási engedély. Az eljárás keretében, milyen összegű építési bírságot szabhatnak ki? Magyarul, milyen költségekre, büntetésre számítsunk, ha a tetőtér beépítésre használatbavételi engedélyhez szeretnénk jutni, hogy a földhivatalban bejegyezhessék. Előre is köszi a válaszokat

nanemaaa # 2010.08.13. 10:32

A bírság számítás alapjai, a számítás módja, valamint a bírság összegének alapját képező tételek a 245/2006. (XII.5.) Korm rendeletben találhatók.
A konkrét esetben úgy vélem, hogy jellemzően a felületben mérhető építményekkel kapcsolatos bírságösszegre kell számítani (födém kivágás, lépcső építés, teherhordós falakban esetlegesen elvégzett átalakítások, tetőszerkezetben elvégzett átalakítások). Ez alap esetben 40.000,- Ft/m2 építményértékkel számolva, a kapott összeg 50%-a.

pazs # 2010.08.13. 12:00

amúgy kié a tetőtér? Egyáltalán a szövetkezeti lakáshoz tartozik vagy a szövetkezet közös tulajdonában áll?

nanemaaa # 2010.08.13. 12:13

A bírság tekintetében közömbös. ;)
A fennmaradási engedélyezési eljárásban az építési jogosultság igazolásánál játszhat szerepet. De ha eddig nem visítottak ellene, akkor vélhetőleg a hozzájárulást is megadják, hiszen ez a szövetkezet érdeke is.

pazs # 2010.08.13. 12:22

Tudom, hogy a bírság szempontjából mindegy, azért is kezdtem amúggyal a mondatot :) de sose vedd biztosra, hogy valamelyik szomszéd (esetleg egy új szomszéd, aki frissen költözött be), nem ad hangot nemtetszésének.

nanemaaa # 2010.08.13. 12:29

Ebből a szempontból szerencsés helyzet, hogy szövetkezeti házról van szó. Mivel jogi személyről beszélünk, a szomszéd lakás tulajdonosának véleménye közömbös, az elnök dönt. ;)

hajnika7 # 2010.08.13. 14:28

Sziasztok,
köszönöm a hozzászólásokat, hasznos volt. :)
A tetőtér a lakáshoz tartozik ( lényegében a padlása lett beépítve). A Szövetkezet megad minden hozzájárulást, így utólag is. Eddig a szomszédokkal nem volt gond.
Igazából mi családi okok miatt értékesítenénk a lakást, ezért legalizálnánk a beépítést, hiszen a tulajdoni lapon csak az alapterület szerepel. Sajnos emiatt vevőket vesztettünk már. Csak tudni szeretném, hogy utólag kérjek fennmaradásit, vagy inkább csináljak úgy mintha most építeném be, tehát kérjek építési engedélyt+ várjak, majd fennmaradási. ( a szomszédok elmondása alapján nem jönnek ki előtte szemlézni, de ha igen akkor ő is pénzből él....) nem tudom anyagilag hogyan járnék jobban... ha van tanács, tapasztalat szívesen veszem.

bitike # 2010.08.13. 16:43

Üdv minden kedves fórumozónak.
Van egy 8 éve épített 30 n2-es tetőteres könnyűszerkezetes ház,ami mindenféle építési engedély nélkül épült egy olyan telekre,ami már elérte a max beépíthetőségét.A ház gépészete(gáz,víz,elektromosság)a meglévő különálló épületből lett áthozva tervrajzok,engedélyek nélkül.Feljelentés esetén mire számíthatok?Köszönöm a segítséget.

kondidori # 2010.08.13. 18:23

Bontásra. Na jó nem, lehet jókora összegű építési bírság kiszabása mellett fennmaradási engedélyt kérni. De ha szerencséd van még kihúzol 2 évet és akkor semmit se lehet veled csinálni.

kondidori # 2010.08.13. 18:24

Engedély elutasítása esetén azonban bontásra. 10 év után bontatni már nem lehet.

bitike # 2010.08.13. 18:35

De ha jól értem,egy alapos bírság mindenképp kinéz.Nem tudjátok az mennyi lehet?
Köszönöm.

nanemaaa # 2010.08.16. 07:05

hajnika
Az építésügyi hatóság a döntéshozatal előtt köteles a helyszínen szemlét tartani. Így sanszos, hogy nem úszod meg a fennmaradásit.
Az elévülés 10 év. ;)
De mivel eladás miatt akarod rendezni a helyzetet, így célszerű nem várni. Mint azt már tapasztaltad is, balekot egyre nehezebb találni, aki engedély nélküli lakrészt kifizetne.

nanemaaa # 2010.08.16. 07:11

bitike
Lakás esetében 140.000,- Ft/bruttó m2 szintenként, és ezen építményértéknek az 50%-a a bírság, ha egyáltalán kaphat fennmaradási engedélyt.

Bendy # 2011.01.03. 22:11

Kedves fórumozók !

Épitésügyi birság témában szeretnék tanácsot kérni.
Arról van szó ,hogy a fiamék 12 éve vettek egy külterületi zártkerti ingatlant gazdasági épülettel.Szabályos építési engedély volt a vett épületen
Sajnos mivel külterületről van szó a jogszabály nem adott lehetőséget a további bővítésre,így szóba sem jöhetett a hivatalos engedély megkérése.
8 éve épitettek egy szobát a gazdasági épülethez.
Felmerült mostanában , hogy hitelt kellene felvenni a házra anyagi nehézségek miatt. Gondolom nincs olyan Bank amely részleges építési engedély mellett belemenne a hitel folyósításába.
Olvastam , hogy elsőként fennmaradási engedélyt szükséges kérni de valójában olyan elrettentő a bírság összege,hogy nagyon meggondolandó.
Sajnos azok az emberek akik anyagi helyzetük miatt kénytelenek külterületeken lakni a törvények értelmében nem tudnak legálisan építkezni nagyon sok szegény család építtette így a házát, de ha ez felszínre kerül akkor a bírság összegére rámegy a ház ára.Ilyenkor mit lehet tenni, vagy várni amíg eltelik a 10 év és akkor nem bontatják le és a 10 év után is van kiszabható bírság.Attól tartok, hogy igen.
Pillanatnyilag nincs arról szó , hogy eladnák a házat , de ha erre sor kerülne akkor kellene rendezni a fennmaradási engedélyt, mivel igy nehéz lenne vevőt találni.
A válaszokat előre is köszönöm: Zsuzsa

nanemaaa # 2011.01.04. 00:30

Ha nem lett volna adható rá építési engedély, akkor fennmaradásit sem kaphat. 10 éven belül bontás, azon túl se bírság, se bontás, se engedély. Így a tul lapon vagy térképen soha nem lesz feltüntetve.

atorok0314 # 2011.02.08. 11:13

Kedves fórumozók!

Fennmaradási engedéllyel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Egy családi ház megvásárlásán gondolkozom, a problémám a következő: időközben kiderült, hogy a ház tetőszerkezetét néhány éve átépítették engedély nélkül (az eredetileg lapos tetőre egy sátortetőt emeltek). A kérdésem, hogy az adásvételi szerződés megkötésekor, lehet-e olyan kitételt tenni, hogy a fennmaradási engedély megkérése kapcsán esetlegesen felmerülő jogi következmények az eladót terhelik? Magyarán amennyiben az önkormányzat építési bírságot szabna ki, azt ne nekem keljen megfizetni.

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Attila

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.02.08. 12:21

Azt kérd, hogy a változást jegyeztesse be eladó a földhivatalba. Abba minden benne lesz, terveztetés, fennmaradási engedély, bírság, földmérő (épület feltüntetésének változási vázrajza)a bejegyeztetés költsége. Nem kevés.

nanemaaa # 2011.02.08. 12:52

Tetőt a földhivatal nem jegyez be.
Ha az eladó belemegy, akkor egyébként valóban célszerű úgy megállapodni, hogy ő megkéri a fennmaradási engedélyt és ha az jogerőre emelkedett, akkor veszed meg az ingatlant. Addig adhatsz foglalót.

Ha minden kötél szakad, akkor a szerződésbe is bevehetitek, hogy az eladó nyilatkozik arról hogy ő építette és hogy mikor (netán a bizonyítékait is csatolja), de ha 10 éven belül a hatóság tudomására jut, és valamiért az eladót nem tudja az eljárásba vonni, akkor te leszeszel a hunyó, mint tulajdonos. Ez bár nem tűnik jogosnak, de ha bele gondolunk, hogy a szabálytalan építés okán eleve nyomott áron veszed az ingatlant a későbbi átalakítás, vagy bontás lehetőségének ki nem zárhatóságával, akkor tulajdonképpen belefér. ;)

Jogi kérdések # 2011.02.08. 20:40

Szép estét!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
Ha veszek egy építési telket,akkor a jelenlegi szabályok szerint 1,mennyi időn belül kell beépítenem? 2,Mikortól számít a határidő? 3,A legjobb szándékkal úgy indulok neki,hogy a beépítési kötelezettségemnek eleget fogok tenni.De, mi van,ha mégse sikerül? 4,A teleknek hány százalékát kell,lehet beépíteni?Vagy ez településfüggő?Ha igen,akkor hol tudok ennek utánaérdeklődni? 5,Mi számít beépítésnek? Ha mondjuk építtetek egy pincét,rá egy szobát meg egy fürdőt,akkor ezzel eleget tettem a kötelezettségnek?
Köszönöm,ha válaszolnak:-)

nanemaaa # 2011.02.09. 08:18
  1. Attól függ. Ha a helyi rendeletben beépítési kötelezettséget rendelt el az önkormányzat, akkor addigra. Ha önként vállalsz beépítési kötelezettséget (pl illetékfizetés helyett), akkor addigra. Ha ezek közül egyik sem, akkor akár soha nem kell beépítened. Az engedély egyébként a kivitelezés megkezdésétől számított 5 évig érvényes.
  2. Szintén attól függ....
  3. Szintén attól függ...pl kiszabják az illetéket. Ha önkormányzat által elrendelt beépítési kötelezettségről beszéltünk, akkor végső esetben kisajátíthatják az ingatlant.

4-5. Megmondja az építési hatóság.

edde # 2011.02.09. 13:16

udvözletem
zártkertemet hivatalosan egy 20nm-es hazikoval vettem. 4 éve megtoldottam 32nm-el.valas utan ez maradt nekem, pénzem kevés volt.
felénk nem jelentgetik az emberek egymást. meg mindenki ugy tudja, hivatalos. a kérdesem, hogy a 10 év lejárta után, hogy legalizalhato a bővítes. azt olvastam itt a forumon, hogy vmenni birsagot (140.000ft)be kell fizetni. hivni fogok 3 szomszedot tanunak ,akik lattak az épitkezést? vagy milyen alapon lehet ezt bizonyitani. vagy mondhatom, így vettem? köszönön a valaszokat

nanemaaa # 2011.02.09. 14:39

A 140.000 m2-enként értendő, így nem érdemes lefitymálni(32x140.000x0,50= 2.240.000Ft). ;-)
Egyébként ha szabálytalan, akkor alapból lehetetlen legalizálni, mivel fennmaradási engedély csak olyan építési munkára adható, melyre az építési engedély kiadásának feltételei fennállnak, vagy megteremthetők.

edde # 2011.02.09. 20:07

szóval így. de eben az esetben mi történik 10 év után? minden rendben? akkor már felszusszanhatok?

nanemaaa # 2011.02.10. 08:08

Részben. A szabálytalan építés jogkövetkezményeitől igen, de akkor sem használhatod lakásként. Ebben ugyanis nincs elévülés. ;)

csodry # 2011.02.10. 08:56

szép napot,
Egy bontás alatt álló épület kérdésében kérnék segítséget. Kérhető e fennmaradási engedély egy az építésügyi hatóság által elrendelt bontás alatt álló Szabálytalanul épített házra? mekkora lehet a fennmaradási bírság? előre is köszönöm