Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


nanemaaa # 2015.08.13. 07:02

santál66
A szabálytalan építést legalizálni csak fennmaradási engedéllyel lehet. Ha bizonyítható, hogy az építkezés több, mint 10 éve befejeződött, akkor építésügyi bírság nincs, költségként kizárólag a tervezés és az eljárás költségei jelentkeznek.
Ha mégsem bizonyítható a 10 éves jogvesztő határidő eltelte és az építtető személye, akkor sajna a gyerekeket fogják büntetni. A gyerekek kötelezettségeiért pedig a törvényes képviselők (szülők) tartoznak felelősséggel. Magyarul akkor te fizetsz.

nanemaaa # 2015.08.13. 06:57

Török Gábor András
Igen, köteles vagy engedélyt kérni. Ha a támfal építés és annak engedélyezése a tervező mulasztásának következménye, akkor elgondolkodsz azon, hogy bepereld-e hibás teljesítésért.
Nem. Ha elérted a telek maximális beépíthetőségét, akkor azt semmivel sem tudod kijátszani. Amikor megvetted a telket, megterveztetted a házat, már tudatában voltál annak, hogy eddig és nem tovább. Ezért fizettél. Még akkor is, ha mindig utólag nő meg az étvágy.

nanemaaa # 2015.08.13. 06:51

muzsanna
A választ megpróbálom neked megvilágítani. Vegyél egy autót forgalmi engedély nélkül, azzal a felkiáltással, hogy bizisten nem lopott.
Magyarul: Ha egy ingatlant a tulajdonosa el akar adni, akkor előtte rendezze annak sorsát, tegye rendbe félbehagyott dolgait. Ha megveszed e nélkül is, fel lehetsz rá készülve, hogy az ott látott épületeket, vagy azok egy részét utólag esetleg elbontatják veled, mint tulajdonossal. Akkor sem jársz jobban, ha az építtetővel bontatják el, és téged tűrésre köteleznek, mert olyan dologtól fosztanak meg, amit te egyébként puszta emberbaráti szeretetből kifizettél.
Ha ne adj isten kiderül, hogy eltelt a 10 éves jogvesztő határidő - nem mondja maga is alapon -, akkor még mindig fennáll a kérdés, hogy az elkészült dolog egyébként megfelel-e az építésügyi szabályoknak. Ha nem, akkor fogod kárát látni a dolognak, hogy ha valaha bármi szándékod adódik az épületekkel, nem fogsz engedélyt kapni azok esetleges átalakítására, bővítésére...stb.
Nos, ezeket kellene mérlegelned. Ha az eladó azt mondja, hogy óóóóó fillérekből rendbe tehetők a dolgok, akkor mondd neki, hogy akkor uccu, tegye. ;)

santál66 # 2015.08.12. 17:29

Üdv mindenkinek!
Kèrdèsem a következő.
Ajándèkoztak kèt kiskorú gyermekemnek egy házat,de a földhivatali bejegyzèsekben nem a jelenlegi mèretek vannak nagyon nagy az eltèrès.
50-60 nègyzet mèterel nagyobb a jelenlegi álapot.
A bővitès amennyire tudom kb 12 ève törtènt.
Hogyan lehet ezt legalizálni.
Vagy ha ezt elindìtom mennyibe kerülne.
A gyerekek 9-èvesek ők fizetni nem tudnak.

MajorDomus # 2015.07.29. 20:12

Az építési hatóság elmondja, mivel az önkormányzat helyi tilalmat is kiköt, ha ebbe belefutsz sokba kerül. Ez meg egy telefon.

Török Gábor András # 2015.07.28. 20:46

Szép napot mindenkinek!
A következő után érdeklődnék. Házépítés alatt állunk, ahol éppen az engedélyben szereplő gépkocsi beállót csináljuk. Mivel később derült ki, hogy meredekebb telekről van szó (sajnos a tervező elég rosszul végezte a munkáját és nem kért geodétától felmérést - mi meg nem láttuk szemmel, hogy ekkora különbség van), így a kiemelt gépkocsibeálló eleje - utcafront 0-án van, a vége pedig - a ház felé eső 7 méterrel beljebb - pedig 2 méterrel a kiemelt terepszint felett. Ennek megfelelően a ház előtt egy 2 méteres támfalat (Zsalukőből) vagyunk kénytelenek építeni. Ez engedélyköteles még 1x, vagy építhetjük minden további nélkül? Valamint még érdeklődnék, hogy szerintetek milyen megoldás van arra, hogy mivel folyamatosan emelkedik a tervezett támfal és az utca között a telek, és a maximális beépítettséget sajnos a telek kicsiny mérete miatt elértük, milyen megoldás van arra, hogy engedély nélkül valami fedelet és oldalt (akár apácarácsos is tökéletes, nem kell oldalról zártnak lennie teljesen) csinálhatunk-e hivatalosan a beállónak? Illetve elölről, mivel 1 méterre van a kerítéstől, tehetünk-e a szerkezetre egy garázskaput? Több oldalon próbáltam már ennek utánanézni, a tervezővel már nem vagyunk jóban és szeretnénk megoldást. Nagyon köszönöm előre is mindenkinek a hozzászólást! Üdv, Török Gábor

muzsanna # 2015.07.23. 18:12

a vételár 50 milla körüli.
Mint azóta kiderült, építkezési/átalakítási engedélyük volt, de a végén nem kérték a fennmaradási engedélyt, és mivel kicsit eltértek a tervektől, mostmár talán használatbavételi engedélyt kellene kérni - ha jól értem.
De nem akarják, úgy gondolják, ezt mi vevők is megtehetjük.

MajorDomus # 2015.07.22. 20:42

Mennyi a vételár?
Mondjuk 20 milliós összegnél megérné kockáztatni, de egy 1,5 milliós kertnél nem nagyon.

muzsanna # 2015.07.22. 13:54

Jó napot!
Vásárolni szeretnénk egy házat, amiről kiderült, hogy a nagyon régi állapotában szerepel csak, ahol kell, pedig 1993ban megemeltél/beépítetteék a tetőterét, építettek mellé egy garázst és arra egy teraszt - összekötve a házzal.
Mivel nincs meg a fennmaradási/használatbavételi engedélyük (nem tudom, itt melyik kellene legyen), felmerül a kérdés, hogy mi van ilyenkor? Mi lenne a teendő, mit lehet tenni, elérni ezügyben, és milyen költségekkel járna - és lehetséges-e - így 23 év után megszerezni a szükséges engedélyt? Köszönöm, Üdv,PZs

nanemaaa # 2015.07.21. 07:04

Meleg van. Én meg figyelmetlen voltam. Nem tudom miért gondoltam vásárlásra. Bocs. :(
De a lényeg benne van. A fennmaradási engedély drága, ha bírság is lesz még drágább. Én nem állnék meg gondolatban 5-600.000 Ft-nál. Lehet az milliós összeg is. Ha nem kapsz fennmaradási engedélyt, végső esetben benne van a pakliban az is, hogy elrendelik a szabálytalan rész elbontását, vagy átalakítását, ami szintén nem olcsó.
Szerintem annak nincs jelentősége, hogy az eredeti hitelt folyósító bank mit és miért, vagy miért nem vett figyelemebe a hitelbírálat során.

MajorDomus # 2015.07.20. 20:50

Jól érted, saját ház!

Költséges az ügy, de innen csak matek!

WolfY # 2015.07.20. 18:01

Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésemben:

Eladni szeretnénk párom 2001 óta tulajdonában lévő külterületen fekvő kertünket. A kert tulajdoni lapján Zártkert Gyümölcsös besorolásban van feltüntetve. 2001-ben építve lett rá egy 15m2-es faház, ami tudtommal nem engedélyköteles, ezért a földhivatalhoz sem lett bejelentve. A leendő vevő ezt kifogásolta és kérte hogy tegyük tisztába az épületet. Azt olvastam az interneten hogy a kerítéstől 3m-nél távolabb kellett volna építeni az épületet, de ez a távolság csak 2-2,5m környékén van. Pontosan nem mértem meg, de szemmel láthatóan kevesebb mint 3m.
Az önkormányzatnál azt mondták hogy ha minden a törvényeknek megfelelő, akkor kiadnak egy igazolást hogy nem kellett rá engedélyt kérni. A földhivatalban megnézték a légi felvételeket és azok alapján igazolni tudjuk hogy már 10 évvel ezelőtt is ide volt építve az épület. Kérhetik ennek az elbontását, vagy az amúgy engedélykötelesség nélkül építhető házra fennmaradási engedélyt kell kérjek, ami pénzembe kerül?
Mi lenne a legolcsóbb megoldás, amivel a vevőt meg tudom nyugtatni hogy nem bontatja el senki a meglévő épületet és büntetést sem fog rá kapni a későbbiekben a 10éves elévülés miatt.
Választ előre is köszönöm!
WolfY

Bea1 # 2015.07.20. 10:44

ha jól értem, itt szó sincs lakásvásárlásról, a meglévő lakáshitel kiváltását szeretné elérni.

nos egy tervező 2-300 000 ft lesz. meggyőződésem, hogyha a lakáshitelt rátevő banknak megfelelt az alaprajz, a fundamentának is meg fog. kérdezd meg tőle, az hogy lehet, hogy a bank nem kérte ezt.

vagy azóta építettétek? adja csak a meglévőre a hitelét. az nem működik?

ha a bírságot is számolod, a tervezővel együtt minimum 5-600 000 ft lesz. plusz az értékbecslés, és hitelfolyósítás... nem biztos, hogy ilyen feltételek mellett meg fogja érni kiváltani a hiteledet...

nanemaaa # 2015.07.20. 10:16

Htiborne
Ha rám hallgatsz, akkor addig nem veszed meg az ingatlant, míg az eladó ezt nem rendezi. Egyrészt közel sem biztos, hogy megkapja a fennmaradási engedélyt. Mit csinálsz akkor, ha a hatóság elrendeli az épület, vagy annak egy részének az elbontását? Másrészt ha megkapnád és mellé kiszabnának pár millió bírságot, akkor neked mennyibe is kerülne az az ingatlan? Vagy vedd meg féláron így, de szerintem attól még az ügy rizikós marad. ;)

Htiborne # 2015.07.18. 11:42

Sziasztok! Most vennénk fel a fundamentától lakáshitelt a már meglévő lakáshitel kiváltására. Tegnap volt az értékbecslő és nem egyezik a földhiv.által kiadott térképmásolaton a ház alapja és a valós alaprajza az épületnek. Az eredeti rajzon lévő lakás valamelyest bővítve lett, plusz melléképület. Tervrajz nincs. Az értékbecslő mondta kérjünk fennmaradási engedélyt a hivatalból! Kérdésem, hogy ez milyen anyagi vonzattal jár, és mit kell benyújtani a kérelemhez?

MajorDomus # 2015.06.30. 21:50

Vagy vagy alapon

nanemaaa # 2015.06.30. 11:03

Kitti1982
Az építésügyi hatósági eljárási szabályokban olyan, hogy szimpátia, nem szerepel. A 312/2012. (XI.8.) Korm rendelet meglehetősen részletesen leírja a hatósági eljárás folyamatát,. azt is, hogy mikor mit kell vizsgálnia. Egy biztos; szabálytalan (az építésügyi jogszabályoknak nem megfelelő) építményre fennmaradási engedély sem adható. építési meg pláne nem.
És bár a hatóság valóban nem rendelheti el egy szabálytalan épület, vagy épületrész bontását, ha a 10 éves jogvesztő határidő eltelt, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy engedély megkapása érdekében maga az ügyfél nem vállalhatja ezt önként. Magyarul a bontás simán lehet az építési engedély megadásának feltétele.

Kitti1982 # 2015.06.29. 12:57

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Vettünk egy házat, amihez engedély nélkül és a szabályoknak nem megfelelően hozzáépítettek. Ennek már több, mint 10 éve. Most szeretnénk a házat átalakítani, de az épület egészét meg akarjuk tartani. AZ építésügyön lévő hölgy azt mondja, le kell bontsuk az engedély nélkül hozzáépített részt, mivel hozzá is karunk építani. Tudtok valami t erről? Pontosan hol lehet ez leírva? Úgy tűnik, nem kedveli az építészünket, így nem tudom, ez -e az oka , hogy nem "adhat" fennmardaási engedélyt, vagy az ellenszenv az építészünkkel szemben...
Nagyon köszi előre is!!!!

MajorDomus # 2015.06.21. 19:43

Majd írd meg, mi lett a vége!

buddro08 # 2015.06.21. 12:23

Kedves fórumozók!
Egy gyakori problémával szeretnék hozzátok fordulni, amelyre nem találtam eddig kielégítő válasz, vagy csak figyelmetlen voltam, de ezt most orvosolnám..
Röviden a problémám jellege: Fél éve vásároltam egy külterületi ingatlant, melynek nagysága 797 m2, rajta lévő gazdasági épület 24 m2. Tehát a külterületi ingatlanok számára engedélyezett 3% teljesen beépítésre került. A következő a kérdésem: egy 15 m2 területű lemezgarázs építése
beszámít e a beépítettségbe, vagy bármilyen nem emberi tartózkodásra alkalmas épület.
Összefoglalva: építhető e garázs még a területre, milyen szabályok és kötelezettségek érvényesek, építhető e bármi még a területere. Köszönöm segítségeteket...

Peter989106 # 2015.06.19. 19:09

Köszönöm a válaszokat megkérdezem.

MajorDomus # 2015.06.19. 18:16

A kérdés nem kerül pénzbe.

nanemaaa # 2015.06.19. 07:03

Peter989106
...valószínűleg le fogom bontani mert nagyon sok lenne a pénzbüntetés.

Egy tervező centire ki tudja neked számítani a várható bírság mértékét. De tény, nem olcsó mulatság fennmaradási engedélyt kérni, illetve kapni.

MajorDomus # 2015.06.18. 21:16

Előbb kérdezz rá az önkormányzatnál.

Peter989106 # 2015.06.18. 12:58

Köszönöm a válaszokat!

2 éve történt a felújítás. Sajnos számítottam erre, akkor valószínűleg le fogom bontani mert nagyon sok lenne a pénzbüntetés.