Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Immaculata # 2015.06.18. 07:56

Minden bővítés és a tető engedélyköteles.

nanemaaa # 2015.06.18. 07:48

Peter989106
Ha 10 évnél régebben történt az építés, akkor semmire. Ha 10 éven belül, akkor szerencsés esetben fennmaradási engedélyre és építésügyi bírságra.

Peter989106 # 2015.06.18. 05:29

Kedves MajorDomus!

Először is köszönöm válaszod!
Utánanéztem hogy mire kell építési engedély, és azt találtam hogy a melléképületnek nem lehet engedély nélkül megbontani vagy átalakítani a teherhordó elemeit beleértve a tetőszerkezetet is, ami jelen pillanatban új. Plusz ez a melléképület nagyobb 50lm3-nél. Jelen pillanatban ott lakok, viszont használatba vételi engedély sincs sajnos ahogy írtam semmire nincs. Most már akkor nem vagyok biztos a dolgokban tehát megbüntethetnek ez miatt?

MajorDomus # 2015.06.17. 20:51

A felújítás nem engedély köteles, a 6,25 m2 szoba szintén nem, bővítés.

Peter989106 # 2015.06.16. 16:18

Üdv!

A segítségeteket szeretném kérni. Van egy 70 éves vályogházunk ami mellett közvetlenül volt egy istállóként funkcionáló melléképület. Ezt a melléképületet mi felújítottuk (új tető, betonozás, vakolás, fürdőszoba kialakítása). Plusz melléépítettünk egy 2,5m x 2,5m-es előszobát. Nem kértünk semmire engedélyt. Most úgy néz ki hogy bejelentik ezt a változtatást. Mit tudok tenni ebben az esetben? A melléképület már állt csak emberi tartózkodásra alkalmassá lett téve, végül is csak az előszoba ami újonnan lett építve.

Mire számíthatok?

barkácsoló111 # 2015.05.19. 04:17

köszönöm

nanemaaa # 2015.05.18. 08:51

barkácsoló111
Lényegében jól értetted.
Azzal az apró különbséggel, hogy nem szereztél jogot, hanem a hatóság veszített jogot. A lényegen azonban ez nem változtat.

barkácsoló111 # 2015.05.17. 09:19

Tisztelt Fórumozók!
Sokat olvastam az elmúlt napokban kérlek, erősítsetek vagy cáfoljatok meg:
Mivel több mint 10 éve meg van, már nem vagyok büntethető, és nem kell lebontanom. Mivel a telek beépíthetősége nem engedélyezi, hogy fennmaradási engedélyt kapjak, így legalizálni nem lehet, de elbontanom sem kell a szerzett jog intézménye miatt.
köszönöm

barkácsoló111 # 2015.05.15. 13:02

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget, tanácsot kérek az alábbi ügyben:

12 évvel ezelőtt a kertemben építettem egy beton alapzaton lévő 6X4 méteres faszerkezetű garázst, barkásműhelyt. Majd ezt kiegészítetten az oldalán, a földre állított faoszlopra helyezett hullámpalatetővel. A telek beépíthetősége már nem engedte volna, hogy ez megtörténjen.
Mit tudok tenni, hogy ezt legalizáljam, várható-e büntetés stb..

Köszönöm a segítséget

nanemaaa # 2015.05.13. 06:53

robicsoki
Mint írtam, az ügyvéd a tulajdoni lapból indul ki. Ha azon szerepelt a lakóház udvar megjelölés, akkor onnantól az ő feladata véget ért. Az alku nem az ügyvéd dolga. Az alku része az, hogy mit és milyen feltételekkel veszel. Legfeljebb, ha külön tanácsot kértél volna az ügyvédtől arra, hogy a vétel során mire kell különösen figyelned, akkor esetleg eszébe jutott volna, hogy kérd el az épületekre vonatkozó engedélyeket és terveket, s azt hasonlítsd össze a valós állapottal. De közel sem biztos, hogy eszébe jutott volna.
Az eladóval szemben viszont indíthatsz pert vételi ár csökkentésére, mert jelentős tényeket hallgatott el, melyek számodra komoly többlet költségeket fognak jelenteni. Hátha sikerül egy kis pénzt visszaszerezni. ;)

robicsoki # 2015.05.12. 17:08

Kedves Nanemaa!

Azt szeretném mondani ,hogy nem autot vettem,hanem egy ingatlant. Autó vásárláshoz nem kell ügyvéd,én pedig ügyvéd által vettem meg a házat.Átvert az ügyvéd és a vevő is. Az ügyvédnek kellett volna utána nézni a dolgoknak,hisz ezért bíztam meg és fizettem neki.Elfogadok minden segítséget.Köszönöm

nanemaaa # 2015.05.11. 06:16

Hortenzia
El kell, hogy szomorítsalak, a legnagyobb hibát te magad követted el. Úgy kezdtél építési szándékod megvalósításába, hogy sem érvényes építési engedélyed, se megfelelő méretű telked nem volt hozzá. Mi alapján gondoltad, hogy ha az önkormányzat elad egy telket, annak vételi jogosultja csak te lehetsz?
Autószerelő műhely nem veszélyes ipari tevékenység, az nem csak GKSZ zónában, de lakóterületen is létesíthető szolgáltató tevékenységnek minősül.
A kerítés építése nem építési engedélyhez kötött, így vélhetően semmi szabálytalant az új tulajdonos nem tett. Az építési engedélyezésnél, mint szomszéd érintett lehetsz, a kiadott döntések ellen fellebbezhetsz, de valójában legfeljebb késleltetni tudod a beruházást, meggátolni nem.

Hortenzia # 2015.05.10. 16:42

Sziasztok Kedves Fórumozók!

Nagyon összetett ügy az enyém.

Van egy családi telek, ami GKSZ2 besorolású 20 éve a miénk, van is egy alap rajta és most 4 éve gyártattam rá egy előregyártott beton vázas épületet, ami az akkori terület rendezés szerinti max méretre lett gyártva.
Mint utólag kiderült, kicsi a telek, meg kell vegyem a mellette lévő Önkormányzati telket, amit a vezetőség csak egyben 33millióért akart eladni nekünk.
Közben jött egy kedves ismerőse polgármester Úrnak, és potom 8,4 millióért a tudtom nélkül megvette, ezzel teljesen ellehetetlenítve az én építkezésem lehetőségét is!

A gond igazából csak az, hogy autófényező műhelyet akar építeni, úgy a GKSZ2 övezetben, hogy megvétel után a közel 3.300nm es telekből /kissé lejtős/ majdnem 2 méter mélyen síkba faragva eladta vissza az összes termőföldet az önkormányzatnak, a jelenleg épülő ipari parkba, töltésnek, engedély nélkül! Mi az ott lakókkal összefogva belenéztünk a tervekbe és kiderült, úgy kapott érvényes építési engedélyt, hogy mindenféle szakhatóságot kikerült, kihagyott! Nem is értjük, hogy kaphatta meg, fellebbezéskor még én voltam a hibás a hatóságoknál! Végül a Kormányhivatal megszüntette az első fokot, de ennek ellenére folytatja...nem adja fel!
Nincsen semmilyen környezet tanulmánya és jelenleg több mint 1,5 méter magas támfalat épít, arra kerít, kb. 3 méter magas palánkokkal egyben, teljes kőrben, ezt is engedély nélkül! A zöldterület a terveken is sokkal kisebb a kötelezőnél!

A kérdésem, mivel mint telekszomszédok hárman, és az építkezésétől kb 40 méterre lakóövezetben lakók is mind ellenzik az építkezést, én nem tudom felállítani a legyártott épületemet, hogyan tudjuk megakadályozni és átkényszeríteni a tevékenységet a szemközti ipari parkba, ami GIF besorolású? véleményünk szerint ott a helye, nem a kereskedelmi övezetben, lakóktól és folyótól pár méterre.

Lehet építeni karosszérialakatos autófényező műhelyet GKSZ2 övezetben, a szomszédok és a környezetben élők ellenzése mellett, 40 métere a lakóktól, 50 méterre a folyótól! vele szemben már volt ilyen tevékenység, azt Önkormányzat záratta be, most meg kiadna egy újat! hihetetlen!

Mit tegyünk, mert minden érintett család és vállalkozás most fél a káros tevékenység és az emiatt nagyon megromló ingatlan értékek miatt!

Az Önkormányzat olyan kikötéssel adta el a teleket, hogy ha 2 éven belül nem épít valamit, akkor jogában áll visszavennie. Ez a 2 év lejárt Április 28.-án, de előtte egy nappal elkezdett engedély nélküli támfalat építeni.
Ha vissza venné az Önkormányzat mi megvennénk, és helyre állna a rend!

Kérem adjanak valami jó ötletet, mert a család több mint 20 éve dédelgetett és gyűjtött álma, vagyona a tét, mert így még csak eladni sem tudjuk!

Köszönettel: Hortenzia

nanemaaa # 2015.05.08. 12:00

krisztacica
Hogy kérheted-e? Akkor lennél balga, ha nem kérnéd.
Intézze csak el az eladó, gondoskodjon az épület feltüntetéséről is.
A fennmaradási tervdokumentáció és a feltüntetési vázrajz elkészítése, a művelésből történő kivonás, az eljárási költségek nem kis összeg.

krisztacica # 2015.05.07. 20:29

Sziasztok!
Segítséget kérnék abban, hogy telek vásárlás előtt állok, melyen van egy épület, ami a 90-es években épült és ami nincs a tulajdoni lapon. Az ingatlan besorolása zártkerti kert. Kérhetem az eladótól a fennmaradási engedélyt? Illetve ez milyen költséggel jár és mennyi idő?
Köszönöm

nanemaaa # 2015.05.06. 13:29

Szerintem elsősorban az eladó és az ügyvéd dolga lett volna ezt tisztázni. Bár megkockáztatom, hogy egy még korábbi állapot átvezetésének (egy korábbi lakóépület elbontásának okán az épület törlésének) elmaradása miatt a tulajdoni lapon lakóház udvar bejegyzés szerepelhetett, így az ügyvédnek nem kellett túlságosan gyanakodnia. Az egy más kérdés, hogy sajnos ismeretlen oknál fogva egy autó vásárlásakor mindig kéri a vevő a forgalmi engedélyt, meg a törzskönyvet, sőt szervizkönyvet, de ingatlan vásárlásakor sosem számít, hogy a telken található épületek jogszerűségét igazoló okiratokat az eladó átadja, vagy legalább bemutassa.
Ez egyébként semmi nem korlátozza a perlési jogodat. Bárkit bármikor bármiért perelhetsz. A perindításnak nem feltétele az, hogy a kereset kellően megalapozott legyen. A per nyerésnek már inkább.

robicsoki # 2015.05.06. 06:47

Vetttünk egy házat,amihez tartozott egy külön helyrajzi számmal egy telek. Igy a két ingatlant egybe szerettük volna vonni,amikor kiderült,hogy az előző tulajdonos nem csináltatta meg a használatba vételi engedélyt,és a helyszinrajzot sem az új házról. Mi a teendő ilyen ügyben
,mert már a mienk az ingatlan.Ilyen esetben ki a hibás,a megbízott ügyvéd,az eladó,vagy a vevő.Perelhetek? Köszönöm a segítséget

nanemaaa # 2015.05.05. 06:35

Keress egy tervezőt, aki felméri az építményeket és utána néz a helyi építési szabályoknak. Ezek alapján ő választ fog tudni adni a kérdésedre. Ha bővíteni akarsz, akkor úgysem úszod meg tervező és engedély nélkül.

Edinacska1976 # 2015.05.03. 14:05

Sziasztok! 3 db 800 m2 zártkerzi telek van a nevemen.az egyiken van egy faház kb 11 éve ,ami kb 15 m2 es ugyanennyi fedett,oldalt nyitott terasszal.ill egy pince is,ami nem alatta van.Mindez engedely nélkül. Ezt szeretném tovább bővíteni de már hivatalosan. Kaphatok-e utólagosan fennmaradásit és bővíthetem -e ,milyen várható bűntetés mellett? Köszönöm üdv.edina

misimasi # 2015.04.30. 06:17

Kedves nanemaaa!
Köszönöm a gyors választ!

nanemaaa # 2015.04.30. 05:28

Ha a 10 év elteltét tudod bizonyítani, akkor nincs következmény. (Ez még kimaradt az előzőből.)

nanemaaa # 2015.04.30. 05:27

Ki kellene, hogy derüljön, ugyanis köteles vagy erről a vevőt tájékoztatni.
Az önkormányzat nem. Az építésügyi hatóság igen (hacsak el nem bontatják). Alapterület x 100.000 Ft 50 %-a, + 200.000 Ft.

misimasi # 2015.04.29. 07:47

Tisztelt Fórumozók, szakértők!

Szüleim után tavaly örököltem egy belterületi ingatlant, amit most el szeretnék adni. Az ingatlanra kb. 2000-ben édesapám épített egy garázst (max.20m2) amit nem jelentett be, nincs rá engedély. A vevő most szeretné hivatalosan felértékeltetni az ingatlant, amikor is ez kiderülhet.
Milyen problémám származhat ebből? Utólag kiszabhat az önkormányzat bírságot? Ha igen, annak mekkora a felső határa?

Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2015.04.28. 07:19

Csepan
Én vurstliban sem veszek zsákbamacskát, de van aki él hal érte. Ha mondjuk egy év múlva kiderül, hogy el kell bontani a garázst akkor majd mit csinálsz? Lobogtatod a szerződésedet?

nanemaaa # 2015.04.28. 07:14

tpatrik
A terveződ ki tudja számolni a kormányrendelet alapján.