Kéményseprési díj - Kell - e fízetni


MajorDomus # 2016.04.12. 20:06

Majd a kéményseprő mutyi!

matthiasi # 2016.04.12. 02:44

Amúgy nehézmunka a talpas seprőké. Na nem a seprés, mert azt gyakorlatilag nem végzik.
Végeznek némi ellenőrzést, meg pénzbeszedést .... Na kinek ? Hát a főnökség /tulajdonos részére.
Ez bizony sok sok stresszel jár. Mert nem csak direktbe, de áttételesen is lehet alázni őket.
Pl. úgy hogy nem neki, de úgy hogy ő is hallja na megint itt ez a semmirekelő.
Lehetőleg tanúk az ne legyenek !
Na a kéményseprők védelmében szabad a pálya.
Tehát van egy un. szerződéskötési kötelezettség. Nem nagy pénz ami kell érte fizetni, na de azért csak kellene valamit tenni érte.
Minimum a korrekt tájékoztataás. értem én. Szoros a munka idő kell a főnöknek/tulajnak a bevétel, így az a szerencsétlen sormunkás örül ha luk van a seggén.
Mert bizony a díjat a kémények számától függően szedik. Most hogy ahogy írták a kormányzat munkálkodik a rítkításon.
Ha figyeltétek vona a rezsi csökkentés miatt tényleg majd a felére esett a díj. Na ezért egyes kéményseprőérdekvédők nagy nagy rívást rendeztek bizonyos médiákban, hogy ők mennyire tönkre mennek. Na erre Na és ?
Annyira van szükség rájuk mint a katonaorvosi szemlére. Azért az is több volt a semminél akár ez, de eltúlozni nem szabad.

Tény hogy kb. 20 szerencsétlen meghal CO mérgezésben évemnte - ne nem mind a kémények miatt, az a szám kb. 5-6 fő évente.

A csúcs az öngyilkosság... 3000 fő /év, a közlekedési baleset is úgy 350 fő/év. Nem kell nagy ügyet csinálni a legfontosabb a kéményseprővállakozóknak e szakma léte. Mert kijelött, konkurencia nélküli fogyasztói terület, kijelölt fogyasztó, ellenőrzés gyakolatilag nulla. Most hogy beleköpött valaki ebbe a jó üzletbe egyesek sirna
  • rinak.
matthiasi # 2016.04.12. 02:25

Látom, hogy pro és kontra megy a kéményseprésidíj fizetése nem fizetése-

.„ Sormunkát sehol nem végzi el, csak a díjat szedi.
Azért tisztázni kéne azt is hogy felajánlotta e az elvégzés lehetőségét vagy sem. Ha felajánlotta és nem kérték akkor jogos a díj szedés. Ha viszont nem úgy fel kell jelenteni a felettes szerveknél. És addig is elhajtani ! Vagy becsalni és a saját lakásunkban kiosztani hogy szar csaló ember.
Így jártam és is jó sok évvel ezelőtt.
Gyütt a mester és rákérdezett, hogy kell e a munkája.
Általában hárítottam. Végül vagy 10 év látogatáskor derült ki + 2 kéményért feleslegesen fizetek. Kivonattam és mikor jött legközelebb az ember szabályosan elküldtem a picsába.

MajorDomus # 2016.04.10. 20:03

+!

groszfater@gmail.com # 2016.04.10. 09:48

World !

Ha elbontatod a kéményt nem kell kifizetned évente azt a kb. 1500 forintot amit a tartalék kéményért fizetni kell évente.
Most dolgozik a kormány azon, hogy a kéményseprés két-évente legyen csak kötelező. Ha ez megvalósul, ezt az összeget két
évente kell majd fizetned...
Az elmaradt összeget visszamenőleg nem kell megfizetned. Nézd meg a 2012-es törvényt.

MajorDomus # 2016.04.10. 09:20

World

Bontasd vissza a kéményeket a tetősik alá, a téglákat tárold a padláson, hogy bármikor visszaállitható legyen, majd vonasd ki a nyilvántartásból a kéményeket.
Az eddigi összegeket meg fizesd be. Imma leirta hogy miért.

Immaculata # 2016.04.09. 11:07

Úgy tudom, munkabér csak az elvégzett munka után jár.

A szerződéskötési szabadságon túl vannak olyan típusú szolgáltatások, ahol a törvény előírja a szerződési kényszert. Ilyen amikor a közüzemi szolgáltatóknak szerződéskötési kötelezettségeik vannak a fogyasztókkal, a fogyasztóknak pedig szerződéskötési kötelezettségeik vannak kéményseprési szolgáltatásra és hulladékelszállításra, függetlenül attól, hogy azt igénybe veszik-e vagy sem.

juli187 # 2016.04.09. 10:50

5 éve költöztünk Nagyhalász Mága sor-ra szüleimmel. Azóta a kéményseprő még az udvarra sem jött be, csak a díjat szedi be. Úgy tudom, munkabér csak az elvégzett munka után jár.
Nem minősül e ez csalásnak, illetve okirat hamisításnak? Munkalapot kiállítja, szüleim meg fizetnek. Ez sorozatos, évenként ismétlődő tendencia. Sormunkát sehol nem végzi el, csak a díjat szedi. Mi a teendő és mi a következménye ennek?

world # 2011.02.21. 15:48

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.
3 éve vettünk egy használt ingatlant.
Szomszédtól tudom, hogy 1x már keresett a kéményseprő, de nem talált otthon, de erről nem is hagyott semmit.

Én akkor utána néztem.
Elméletileg szerintem használaton kívüli kéményem van ami nem díjköteles, így nem is foglalkoztam tovább velem.
Ők sem jártak erre (vagy csak nem jutott el hozzám, hogy kerestek).

Most megtalált, 3 év után és kérte volna az 1 tartalék kéményhez járó díjat.
Én elküldtem. Valamit aláíratott, de kivételesen nem nézzem, mert egyszerre volt ő, a gázos gáz órát cserélni és a vízvezeték szerelő a vizet szerelni csőtörés miatt.

A kéményseprő közölte vagy nála fizetem vagy a központba és dünnyögöd valami címet. De mikor papírt hoztam hogy felírjam, akkor mondta velem nem hajlandó beszélni, és megsértődve elment. Igaz nem csak rám sértődött meg, hanem a nálam lévő vízszeretőre is, mert neki is gondja volt velük: legalább értesítő, vagy telefonszám lenne amin el lehetne érni őket időpont egyeztetés végett.

Ugye 3 éve 1x kerestek már mint mondtam, de ezt is csak a szomszédtól tudom, mert tényleg semmit nem dobnak be.
Tehát ha nem találnak akkor úgy is jó ha igen akkor meg fizess madár...

Nekem csak gázkonvektorijaim vannak, valamint egy feles fel nem falazott kéményem. Ezen kívül még van egy felfalazott kémény is, de de azokon csak tisztítok vannak (igaz maguktól ki akarnak esni az ajtók de soha nem volt kiütve még a csatlakozó nyílás.
Ez szerintem megfelel a bontás nélkül nem csatlakoztatható kategóriának, ami a használaton kívüli kémény lenne. Főleg nem akarok esetleg ajtókra költeni a semmiért.

Most megtaláltam a ügyfélszolgálatuk elérhetőségét.
Mondtam szeretném jelezni, hogy használaton kívüli kéményem van csak. A válasz, hogy ilyen nincs. Pedig a neten találok ilyen kategóriát (bontás nélkül nem köthető rá semmi).
Azt mondták csak megszüntetni lehet a kéményt ( ha a tisztítókat befalaztatom), de akkor soha többé nem lehet kémény. De ennyi erővel le is bontathatnám, mert most azért költsek rá, hogy ott marad egy kémény ami esetleg veszélyforrás lehet (pl. földrengéskor leomlás... :) ).

De azt is közölték, hogy mivel másik törvény miatt mégis kell tartalék kémény ezért utána ezt továbbítják és más miatt kapok büntetés, majd építtethetek és engedélyeztethetek egy új kéményt.

De én nem megszüntetni csak üzemen kívülinek szeretném a kéményt, mely nevéből adódóan nem egy befalazott valami vastagabb faldarab, hanem kémény.

Most mi az igazság. Én “szívesen” fizetek ha kapok valami (ha csak készenlét fentartását akkor is). De semmiért nem. Még azt az 1xxx Ft-ot sem.
Max 15 évig nem fog itthon találni ha ez a módja.

Tehát most akkor mi az igazság?
Mert ugye annak sincs értelme ha megszüntetik a kéményem, majd sok ezer Ft-ért csináltathatok egy úja kéményt engedéllyel.
Viszont ugye a semmiért sem akarok fizetni, csak ha az tényleg legalább használatra kész üreg lenne.

Segítségeteket köszönöm

Zoli

efi99 # 2010.08.26. 19:56

Aha. Ezek szerint, ha utána pedig egy domboldal következik, arra is kivetik, mert az is megfelel a kritériumoknak: hasonló nagyságú és kémény ugyanúgy nincs.

Zoé # 2010.08.26. 19:42

efi99! A szüleim is ezt kérdezték, hogy mi alapján számolják a díjat ki, amikor nincs is kémény, erre azt mondta, hogy a szomszéd házához viszonyítanak, mert az is hasonló nagyságú volt és ott 3 kémény is volt.

efi99 # 2010.08.26. 19:35

És mennyit görcsölhettek a díj kiszámításával, mikor a szorzó a kémények száma...?
http://www.kemenysepro-bp.hu/…k/index.html

efi99 # 2010.08.26. 19:30

Én nem értem, minek fizettek, ha nem csinál semmit.
Majd ha megkérdezik, miért nem fizettem, megmondom, hogy lehet érdeklődni a Kormosnál, hogy na vajon.

Zoé # 2010.08.26. 18:59

Kéményseprési díjat akkor is kell fizetni,ha nincs kémény. Szüleim házánál sokáig nem volt amikor építkeztek, mert villanyfűtésre volt tervezve a ház. Viszont kéményseprődíjat akkor is kellet fizetniük. Azóta már van kémény és egyszer szóltak a kéményseprőnek, hogy ugyan menjen és tisztítsa ki a kéményt a seprőjével erre azt mondta, hogy már így is késésbe van és nem ér rá, de a díjat beszedte. Ez a történet falun volt és kiderült később, hogy a kéményseprő azért nem ért rá, mert a kocsmába igyekezett, hogy eltöltse a napját.

SolnesM # 2010.08.26. 18:14

Ezzel kezdtem :

Elvileg a meglévő kéményeket nem kell lebontani, hanem üzemen kivül kell helyezni.
Ennek menete : a kémény tetején egy beton fedlapot kell elhelyezni ill. a falihüvelyeket be kell falazni
”.
És a jogi procedurát végig csinálni. A seprők természetesen ragaszkodnak a fix, kevésmunkás üzletükhőz. De meg lehet csinálni !!

Pacsker # 2010.08.26. 15:30

Na ez sem semmi! A mai napon leégett a telcsim,mert azért sem hagyom!Igaz értelmes választ nem kaptam még én voltam a pofátlan, hogy nem rohantam beszedni lakásonként a 8-9 ezer forintot, a mai világban! Annak örülök,hogy nincs adósság és mindenki tisztességesen határidőre fizeti a kötelező költségeket!Ugye ez is ritka manapság?Akkor hogyan menjek be bárkihez is:-ugyan már fizess ennyit, mert van egy olyan cég aki a semmiért is fizetett!
Arra ugyanis nem kaptam (közel egy órás saját telefonomról történt "beszélgetés"során),hogy miért is kell fizetnünk.Kell és kész ! De ha nem adom fel a csekket záros határidőn belül majd meglátom mi lesz! Arra sem kaptam választ mikor megkérdeztem akkor mi lesz? hűvösre tesznek?
Na ezek után úgy döntöttem nem szedek pénzt és nem adom fel a csekket sem, megvárom így mi lesz.
Ha lesz fejlemény jelentkezem.
Köszi a hozzászólásokat!

prometheusz # 2010.08.26. 07:52

ha kémény seprőt látok, szerencsét találok.

vagy mégse?
akkor vagyok szerencsés ha nem látom, hisz akkor nem vágnak meg 6500 Ft-al a semmiért

Egyjogász # 2010.08.26. 06:54

Nálunk a fürdőszobában van egy kis gázbojler, amelynek az égéstermékét egy karvastagságú műanyag cső vezeti ki zárt rendszerben, én azt hittem, hogy ez nem is minősül kéménynek.

2004-ben vettük a lakást újan, évekig felénk sem néztek a "huzatmanagerek", mígnem tavaly megjelent egy, hogy ő jött kéményt ellenőrizni.

Ez abból állt, hogy bekukkantott a fürdőszobába, kb. 5 méteres távolságból kb. 2 másodpercig szemlélte a bojlert. Amikor akartam nyitni a padlásajtót, hogy ott mehet fel nézegetni a műanyagcsövet, közölte, hogy arra nincs szükség.

Őszintén szólva én azt hittem, ez ingyen van, ehhez képest a "huzatmanager" kiállított valami 6500 Ft-os számlát - a nagy semmiért. Annyit kérdeztem tőle, hogy ezt nem tartja aljas pofátlanságnak? A válasz az volt, hogy nem, ő ellenőrizte a kéményt.....

Na ennyiben maradtunk. Idén is bedobtak egy értesítést, hogy jönnek kéményt ellenőrizni, nem engedtem be őket....gondolom majd megbüntetnek...:))

websas # 2010.08.26. 06:14

Elnézést egy rész lemaradt.

Megnéztem a BM 27/1966(X.30) rendeletet szokás szerint egyszerü halandónak nem érthető, csak az hogy kötelező fizetni. Szó van benne kereszmetszetről gyüjtőkéményről 3-havonkénti-től a 4 éves vizsgálati periodusig mindenről,(persze szankciókról is). Nekünk van egy külső aluminium kéményünk a gáz kazánhoz.
A vizsgálat: Ki kell készítenem 10 l. vizet kézmosáshoz, megérkezik a"huzatmanager" biciklivel, kihuzza a füstcsövet a kazánból egy 30 ft.-os gázöngyujtóval megnézi a huzatot majd lehet fizetni, ha számlát kérek + ÁFA.

Ennél szerényebb rezsivel nehéz vállalkozást üzemeltetni.

websas

websas # 2010.08.26. 06:09

Megnéztem a BM 27/1966(X.30) rendeletet szokás szerint egyszerü halandónak nem érthető, csak az hogy kötelező fizetni. Szó van benne kereszmetszetről gyüjtőkéményről 3-havonkénti-től a 4 éves vizsgálati periodusig mindenről,(persze szankciókról is). Nekünk van egy külső aluminium kéményünk a gáz kazánhoz.
A vizsgálat: Ki kell készítenem 10 l. vizet kézmosáshoz, megérkezik a"huzatmanager" biciklivel, kihuzza a füstcsövet a kazánból

SolnesM # 2010.08.25. 20:42

Pacsker -nak !

Hát ez érdekes.

Elvileg a meglévő kéményeket nem kell lebontani, hanem üzemen kivül kell helyezni
Ennek menete : a kémény tetején egy beton fedlapot kell elhelyezni ill. a falihüvelyeket be kell falazni.

Csakhogy az derék kéményseprők erről általában nem tájékoztatják a kényszerfogyasztókat.
Jó bevételi forrás nekik, hogy a semmiért is pénzt szednek.
Amúgy az egyik legálszentebb szolgáltató ez a hálózat.
Semmi felelőség, semmi konkurencia, biztos kijelőlt kényszerügyfélkör.
Ideje lenne , hogy a Vesenyhivatal a körmükre nézzen !

Pacsker # 2010.08.25. 16:20

Egy társasházban mindig akad újabb gond.1986-ban bekötöttek minket a távhőszolgáltatásba,aki a kéményseprő vállalat felé lejelentette a bekötött tömböket.A tavalyi évig nem is láttuk őket.Akkor nem tudom milyen szisztéma alapján választották ki a "fizetésre" ítélt tömböket,de nem mindegyikben vizsgálódtak és ajándékoztak kéményseprési címszóval csekket.A kémények igaz megmaradtak és jó állapotban vannak, senki nem jelezte, hogy rákötött volna kandallót vagy egyéb tüzelési lehetőséget.
Nem értem miért kéne fizetni, ha nincs használatba csak van, lebontva azért nem lett, mert akkor az egész tetőt újból kéne szigeteltetni stb.Vagy ha egy helységben valaki esetleg mégis fűtene azért mért a többi tulajnak kellene fizetni?Magyarázza el valaki,hogy is lehet ez? Mi van ilyenkor? Vagy mindegy ki,de valakik támogassák az olyan szolgáltatást amit nem is vesznek igénybe?
Ha lehet kérnék javaslatot, véleményt, mi lehet a következő lépés-végrehajtanak nem fizetésért? és kin kezdik?
Előre is köszönettel!