jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlása


vanazoli # 2013.06.20. 06:15

Tisztelt Jogi fórum!

A napokban folyik jelzálog fedezetcserém a banknál. Melynek a következő állomása a Törlési engedély kézhezvétele, amit be kell nyújtanom aztán a Földhivatalnak és a leendő Vevőnek. A segítséget abban szeretném kérni, hogy elkezdhetem-e a birtokbaadást, teljes vételár átvételt ... a jelzálog Törlési engedélyének Földhivatalba való érkeztetésével egyidőben, vagy szükséges megvárni azt (8-30 nap), hogy a földhivatal levegye a tulajdoni lapról a jelzálogot?

Köszönettel:
Vana Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.13. 21:43

a tulajdonátruházási illeték, továbbá az átvétel és a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésének költségei a vevőt terhelik.”"
Erről speciális törvény rendelkezik, a Ptk.-ban felsleges, a többi meg pipafüst. Ki az a hülye, aki úgy ír alá szerződést, hogy nem tisztázza, ki fizeti a révészt. Izé, az ügyvédet.

lajcsó # 2013.06.13. 20:01

"Az eladó viseli az átadással és az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett állapot rendezésével kapcsolatos költségeket."
"A szerződéskötési költségek, a tulajdonátruházási illeték, továbbá az átvétel és a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésének költségei a vevőt terhelik." (Ptk. 367. § (2) és (3) bekezdései)
Ezek a fő szabályok. A felek megállapodása ettől eltérhet. Ha nincs (eltérő) megállapodás, akkor a jogszabály rendelkezése az irányadó.

monalisa1 # 2013.06.13. 14:18

Egy ingatlan adásvételi szerződésnél mindkét fél hozhat saját ügyvédet - és akként annak munkadíja -, de végül is elég egy ügyvéd mert az ügyben mindkét fél érdekét képviseli, ergo fizessék közösen az ügyvédet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.13. 11:22

Kinek a költsége a letéti számla megnyitása, a vevőé vagy az eladóé?
Aki vállalja. Ha egyik se vállalja, akkor nincs üzlet.

Az világos, hogy a vevő fizeti az Ügyvédet az adásvételi szerződésnél
Pedig valójában ez is csak megállapodás kérdése, és szokás.

Zumimaya # 2013.06.13. 09:04

Szia!

Nem szakértőként írok - de mi is hasonlóval szembesültünk 1-2 hete - nekünk az ügyvéd egyértelműen azt mondta, hogy a tehermentesítés az eladó feladata. Az azzal járó költségeket is neki kellene viselni. Az,hogy terhelt az ingatlan, az ő oldalán adódó probléma, mert az ő korábbi jogügyletéből adódik. Az ő érdeke a tehermentesítés, mert végre van egy vevője, aki viszont nem köteles terhelten megvenni semmit.

Ha Te vagy a vevő, a "normál" ügyvédi díjat Te viseled, ami pedig "extra", mint a letéti számla díja, azt az eladó. Szerintem.

Eszter_66 # 2013.06.12. 15:01

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem egy lakásvásárlással kapcsolatos, amely terhelt a teljes vételár értékével. Meg szeretném vásárolni, de természetesen egy részét hitelből finanszíroznám. A hitelt nyújtó bankom csak is tehermentes lakásra folyósít hitelt, tehát az ügyvéd letéti számlájára folyósítja a kölcsönt, amely további költségekkel jár, nem pont úgy, mint egy sima adásvételi szerződésnél. Kérdésem a következő lenne: Kinek a költsége a letéti számla megnyitása, a vevőé vagy az eladóé? Tehát ki fizesse ki a tehermentesítéssel járó többlet költségeket? És mennyi általában ennek az díja egy 15M Ft.-os ingatlannál? Az világos, hogy a vevő fizeti az Ügyvédet az adásvételi szerződésnél, de egy letéti számlanyitás, vagy is az eladó ingatlan tehermentesítése nem pár ezer forint. Válaszát előre is köszönöm.

monalisa1 # 2013.06.11. 20:30

Bemész a bankba és közlöd: vevő lennél az ingatlanra, mennyi is az ára., ha az megfelelő megveszed - a "papírmunka" a bank jogászának a dolga.

A bank tájékoztatja a végrehajtót: elmarad az árverezés, tettek ajánlatot a házra.

Mint írtam az illető nincs tárgyalási pozicióban, nehogy már neki legyen jó...

A férjeddel mielőbb menjetek be a bankba, mindenről informálnak.

Külün: vélem fiatal házasok vagytok, kérdezzetek rá az "első önálló lakás" állami kedvezményre, továbbá a meglévő ill. tervezett gyermekek száma alapján a vételár állami támogatására.

Zumimaya # 2013.06.11. 17:52

Kedves monalisa1!

Köszönöm a választ! Van valami hasonló tapasztalatod esetleg? Mert nekünk még szinte semmi.
A vételár valós lenne, de az eredetileg felajánlottat csökkentenénk azzal, amennyiért én veszem a követelést a banktól. Pl: 5 millióért veszem a követelést, és 4 millióért a férjem magát a tulajdont. Ahelyett, hogy 9 - et kapna a bank, és az eladó tartozna nekik a további pár millióval. Így képzelik...ha van ilyen.

Nekem a fő kérdés az, hogy magánszemély vehet-e banki követelést? Én csak ezzel foglalkozó cégekről olvastam....

monalisa1 # 2013.06.11. 08:08

Soha ne írj alá olyan szerződést amin nem a valós adatok vannak, később probláma adódhat miatta.

monalisa1 # 2013.06.11. 08:06

Amennyít a bank követel megveszitek a házat - a banknak fizetve, ő meg nyögi tovább a hitelkülönbözetet.
Ekként nem lesz árverezés, verseny.

Az hogy ez neki nem jó (...) azzal nem kell foglalkozni, nincs tárgyalási pozicióban.

Kérdezd a bankot.

---
  • laikus hozzászóló
Zumimaya # 2013.06.10. 20:38

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Első ingatlan vásárlása előtt állunk a férjemmel. Sajnos, amit meg szeretnénk venni, nagyobb banki hitellel terhelt, mint a vételár lenne. Felmondott deviza-hitel szerződés van mögötte, meg valamennyi közüzemi tartozás is.
Az eladó tett nekünk egy javaslatot, miszerint egyikünk próbálja meg "megvásárolni" a követelést a banktól egy alacsony ajánlattal, a különbözetet pedig a másikunk fizesse ki neki vételárként. Így ő a teljes hiteltől megszabadul és nyeri a vételárat, mi pedig biztosan hozzájutunk a házhoz, és nem rizikózunk árverésen. Mondjuk a férjem lesz a tulajdonos, én pedig a banktól rám szálló jelzálogjogot nem érvényesítem, értelemszerűen.

Mennyire lehet ez reális?
A bankoknak mostanában van ilyen gyakorlata, hogy magánszemélynek is ad el követelést? Jogszerű lehet ez a szerződéses folyamat így?

Köszönöm a segítséget, tanácsot!
Üdvözlettel:
Szilvi

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.04. 14:10

Meg tudtuk ha sikerül a lakást megvásárolni addig nem kapcsolnak vissza semmit az új tulajdonosnak míg az elmaradt közüzemi tartozásokat ki nem fizeti a jelenlegi tulajdonos.
Ja, a szolgáltatóktól tudtátok meg. Kérdezzetek meg valaki érdektelen hozzáértőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.04. 14:09

Mit érdekel az téged? Nem te tartozol vele, az árverési vevő tehermentes ingatlant szerez.

yulika46 # 2013.03.04. 09:16

Tisztelt Szakértő!
Árverezés alatt lévő lakást szeretnénk megvenni.
Az árverésen a kikiáltási áron kívül fel kel e tüntetni a jelen ingatlan közüzemi tartozásait is,hogy tudjuk mi a valós helyzet?
Mi úgy gondoljuk példaként felhozva,az ingatlan kikiáltási értéke 3,6 millió frt közüzemi tartozás 1,7 millió frt .Így működik e?
Arra lennék kíváncsi,hogy akkor 5,3 millióért tudnék csak a házhoz hozzájutni?
Ugyan is a lányomék vennének egy ingatlant és a tulajjal megegeztek a tulajdonváltásban.A végrehajtó elment a bankba és a bank nem fogadta el az összeget!3 millió lett volna a vételi ár és ebből vonták volna ki az elmaradt közüzemi költségeket.
Egyelőre azt sem tudni,hogy a bank felé mennyi a tartozás és mennyi a közüzemi elmaradás.
Meg tudtuk ha sikerül a lakást megvásárolni addig nem kapcsolnak vissza semmit az új tulajdonosnak míg az elmaradt közüzemi tartozásokat ki nem fizeti a jelenlegi tulajdonos.

wers # 2013.03.04. 07:17

Addig is van hol lakni, amíg kényszerrel ki nem költöztetik.
Lehet hogy így jár jobban, de nagy eséllyel nem, mert ha most van vevője, amivel kinullázhatja magát örülnie kéne, mert árverésen elkelhet jóval kevesebbért, mint amennyi a tartozás.

moxi79 # 2013.03.04. 06:47

köszönöm szépen a válaszokat:)
üdv

Dr.Attika # 2013.03.02. 15:58

Egyébként miért adja el csak azért, hogy a sarát kifizessék. Utána menjen bérletbe vagy a híd alá? Addig is van hol lakni, amíg kényszerrel ki nem költöztetik.

Sherlock # 2013.03.02. 14:28

Többnyire meg kell egyezni az eladóval.

Dr.Attika # 2013.03.02. 14:28

Ha a tulaj nem adja, akkor az esetleges árverésen, mint árverési vevő.

moxi79 # 2013.03.02. 14:18

Tisztelt Szakértő!

köszönöm a választ
milyen járható út van akkor, ha én meg szeretném venni ezt a lakást?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.02. 14:17

Nem.

moxi79 # 2013.03.02. 14:14

Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk venni egy lakást, amit már 3 jelzálog terhel. A tulajdonosnak több százezer Ft , közmű és más irányú tartozása is van.
Mi ajánlottunk egy megvételi árat, (a lakás tulaja ennyivel tartozik a banknak) arra választ nem kaptunk, viszont közben a tulajdonos felemelte a lakás eladási árát még 2 millió forinttal.
A továbbiakban már nem tudunk tárgyalni az eladóval.

Azt szeretném megkérdezni, hogy létezik-e olyan járható út, hogy mi, a vevők, egyszerűen bemegyünk a bankba és a banknak fizetjük ki a pénzt. Ezáltal mi nem az eladóval, hanem a bankkal leszünk kapcsolatban.

Várom szíves válaszát

üdv

e.katalin # 2013.01.09. 19:32

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz!

Lakásvásárlás előtt állunk. Az eladó lakás vételárának a felét önerőből, másik felét hitelből szeretnénk fedezni. Az eladó lakáson a lakás értékének a 2xeres nagyságú hitel van bejegyezve a tulajdoni lapon.
Eladó a hitelét nem fizette a bankjánál. Felmondta a hitelfizetést és egy január 31i határidős egyösszegű fizetésben megállapodott a bankkal.

Kérdéseim:

  • szabad e ilyenkor előleget letenni?
  • mi a garancia, hogy a hogy a vételár utalása után a bank tehermentesíti az ingatlant (értem ezalatt, hogy a tulaj a különbözetet önerőből befizeti?)
  • mi a teendőnk?

Válasz előre is köszönöm!

Katalin

sanyiasündisznó # 2009.06.22. 07:40

Sziasztok!

Vennék egy lakást, de kiderült, hogy van rajta jelzálog. (Készpénzes vevőt keresnek elsősorban.) Úgy néz ki, nemsokára meg is lenne a készpénzem rá, de idegenkedek a dologtól.

Mi a lehetséges kockázat? Nem szeretném az ő adósságát átvállalni. Ilyenkor automatikusan adósságom lesz?