közös költség födém javitasra?


Macskuli # 2010.10.22. 17:13

Tisztelt Forum!

Azt történt, hogy leszakadt a lakásomban a vakolat a plafonról kb. 5nm területen. A meztelen vasbeton födém látszik, amelyből hosszan lelóg egy vasdarab egy hosszú, horizontális repedés mentén, nyilvánvalóvá téve, hogy a födém meghibásodása okozta a vakolat leszakadását. A lelógó vasdarab látszólag a szoba közepén végetér, mintha nem lett volna elég hosszú az épitéskor sem (ez egy szélső lakás). Vagy legalábbis nehezen elképzelhető, hogy ez a vasbetonban egyszercsak eltört. Bizonyára ezt is pótolni kell a födémben, vagy nem? A ház a 60-as években épült.

Többször felhivtam a közös képviselőt, hogy jöjjön el megnézni. Ma felhivott és közölte, hogy ez nem a házat érinti, és hogy a közös költségből ezt nem lehet fedezni (biztositásunk nem fedezi az ilyen hibát). Mikor vitatkozni próbáltam vele, mondván, hogy ez igenis a ház problémája, és nemcsak az enyém, és hogy a közös költség a ház tulajdona, közölte, hogy tévedek és egyszerűen lecsapta a telefont.

Szeretném tudni, hogy van-e valamilyen jogi állásfoglalás erre nézve? A födém borzalmasan néz ki (én az 1. emeleten lakom egy 4 emeletes társasházban), a vakolat lelóg a lyuk körül (a födémben nincs lyuk, csak repedések). A födém az nem inkább a ház része, mint a lakásé? Hogyan "vehetném rá" a házat, hogy járuljon hozzá a helyreállitás költségeihez?

Előre is köszönöm tanácsukat, tisztelettel,
Macskuli

kovacsz # 2010.10.22. 18:09

Az újravakolás saját költséges javítás lesz.
Előtte azért egy szakemberrel megnézetném a födémet, nehogy legközelebb az szakadjon le.
Amennyiben a födén is javításra szorul az már lehet esetleg közös költségből.

MajorDomus # 2010.10.22. 20:57

Macskuli

A fodem a tarsashazban kozos tulajdon, idezem az alapito okiratot :,,felmeno alap,fal es teherhordo szerkezetek,, ez minden Alapito Okiratban igy van.
nezd meg a tieteket, ha megvan, akkor kozold a kepviselovel hogy kap ranegy hetet, hs nem javitja ki, akkor te megteszed, s rajta behajtod

MajorDomus # 2017.10.12. 19:45

Meg. Nem engeded be őket.

MajorDomus # 2017.10.12. 19:54

Némi info még kellene.

MajorDomus # 2017.10.13. 16:53

Akkor addig közös tuljdon,tehát közösen kell dönteni.

Ne aggódj,az ő fejükre szakad a tető!