Társasházak jogásza!


frozen # 2020.01.16. 18:26

Hapciusz

Nem Bp-n élek.

ÁKR:

4) Az ismételt benyújtás a visszautasító döntés elleni jogorvoslatról való lemondásnak, illetve visszavonásának minősül.

Ki van ez találva, tájékoztatás és ez ellen sincs jogorvoslat újból.

-----------
Megyek és beveszem a köptetőmet...
Szomorú örökös # 2020.01.16. 14:23

frozen

A régi tk. a végén még nekem is betett és valószínű hogy még most is a háttérből kever...Sajnos itt is ugyanaz van, a birkák meg önként és dalolva mennek a karámba.

Ne csodálkozz, hogy a lakótársaid ellened vannak, ha ilyen frankó véleménnyel vagy róluk. Valójában meg is érdemled. :-O

frozen # 2020.01.16. 14:00

Födémszigetelést leszavazták, én nem, a jegyzőkönyvben meg egyhangú szavazás van, hiába kértem a javítását. Nem csak ez az egy eset volt.

Az előtte lévő közgyűlésen még meg volt szavazva.

A másik lépcsőházban meg a földszinten lakó is a tetőszigetelésre szavazott, annyira befolyásolták, pedig mikor kérdezték, mondta, hogy hát hideg alul a földszint nála is...

Az utóbbi hónapokban három-négy közgyűlés volt az évesen kívül.

A háziorvos írta fel, antibiotikummal együtt.

A kórházban a szakorvos a krónikus betegség mellé most már kórosat is talált, továbbküldött UH-ra.

Szóval csak nyugodtan lehet tovább fikázni...

Szomorú örökös # 2020.01.16. 06:17

frozen

Sajnos én csak ezt kortyolgatom a hónapok óta fájó torkomra, igaz van benne alkohol is

Jesszus, hogy te miket iszol! Ezt már a boldog békeidőkben se nagyon ajánlották, az íze is pocsék. Mellesleg nem torokfájásra van, ezt már az én gyerekkoromban is köhögés ellen adták. Szimplán köptető folyadék.

Szomorú örökös # 2020.01.16. 05:07

Proci63

Én nem okoztam semmilyen kárt az alattam lakónak, mégis fizetnem kellene, mert állítólag közös a cső?

Erről szól a közös tulajdon és az itt teljesen irreleváns, hogy üres a lakásod vagy lakott. Márpedig ha közös tulajdonban történik bármi javítás, fejlesztés, átalakítás, akkor az közös költség. Az egyetlen, amibe esetleg támadhatod:

illetve a lakó kérésére kicserélték a kivezető csövet is végig.

Tehát ezt nem veled beszélte meg, de ez a szakasz az kizárólag, ami rád is tartozhat, mivel a te szennyvized is ezen keresztül halad ki az utcai gyűjtőcsatornába. Nagy valószínűséggel bölcs előre látással tette, mert ha nála tört, akkor előbb-utóbb a ház alatt is lehetett volna hasonló. És csak jelzem, mivel közös tulajdon javításáról van szó, simán akár fizetési meghagyást is kibocsáthat ellened, szóval meg kellene beszélned vele. Nem az egész összeget kell ilyenkor elosztani, mert a saját lakásán belül végzett munkák csakis a szomszédra tartoznak, csakis a közös cső-szakasz cseréje az, ami rád is tartozik. Próbáld megbeszélni vele, hogy mekkora hozzájárulásra gondolt. És azt is érdemes lenne elmondani neki, hogy máskor ilyen munkánál szíveskedjen téged is értesíteni.

Neki lehet könnyebb lesz - bár nagy valószínűséggel nem a biztosító fogja kifizetni a vállalkozót, előbb azt meg kell neki előlegeznie - de ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy az üres lakásra sem ártana biztosítást kötni, pont az ilyen esetek miatt.

Proci63 # 2020.01.15. 22:21

Egyemeletes, négylakásos társasházban van egy emeleti ingatlanom. Két éve üresen áll.
Az alattam lakónál a WC alatt eltört a szennyvízcső könyök része, ami a ház alatt kiviszi az utcai csatornába a szennyvizet. Teljesen ki kellett bontani a WC-t és és kicserélni a könyökcsövet, illetve a lakó kérésére kicserélték a kivezető csövet is végig. Továbbá egyéb mellékcsöveket is kicseréltetett még a WC-nél.
A szakember elkészítette a költségvetést. 150 eFt anyag és 400 eFt munkadíj + ÁFA
A lakó kéri, hogy szálljak be a költségek kifizetésébe, pedig semmit nem beszélt meg velem.
Ő bejelentette a biztosítónak, de nekem az üres lakásra nincs biztosításom. Sőt a háznak nincs társasházi biztosítása sem.
Én nem okoztam semmilyen kárt az alattam lakónak, mégis fizetnem kellene, mert állítólag közös a cső?
Várom válaszukat!

frozen # 2020.01.15. 21:25

Hapciusz

2003/133.

Tavaly május óta nem csinálnak semmit alattam.

Födémszigetelést leszavazták, hogy nem elég a pénz az ablakokra és a tetőtér szigetelésére, de ez nem szerepelt a napirendi pontban, hogy választani kell a három közül; mindháromról szó volt, kértek ajánlatot, meg is szavazták.

Fundamenta lejár hamarosan, azt akarják eltapsolni, kb. 3 millió forintot...

frozen # 2020.01.15. 21:14

Hapciusz

203/133. van írva.

De én csak a 2.3. Felújítás értelmezésére hivatkoztam.

Panaszt teszek a hivatalvezetőnél: tisztességes ügyintézés joga, tájékoztatási jog megsértése, a törvény nem megfelelő idézése miatt sem érhet hátrány, eljárási hibákra, az emberi méltóság megsértése miatt stb. (az egyik ügyintéző a szemlén elkezdett röhögni hogy hideg van, mikor mondtam hogy mi a betegségem, ami már krónikus.

A jegyzőkönyv hátoldalán felsorolja az ügyfelek jogait, többek között tisztességes ügyintézés jogorvoslathoz való jog (újrafelvételi kérelem 5 napon belül).

A hivatkozik a 2016. évi CL. tv. 5. §-ára:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Mikor rákérdeztem, látszott, hogy sunyítanak...

Akkor hogy van ez?

Lehet most már e-mailben is, nem?

A jegyzőé sem volt sokkal bővebb.

Hapciusz # 2020.01.15. 20:51

javítva : 203/133 törvény

Nekem valahogy elég gyatra ez a tájékoztatás...

Hapciusz # 2020.01.15. 20:48

frozen,

1.Tehát folyik egy jókarbantartési tevékenység az alattad levő közös tulajdonu helyiségben, ami szerintük nem a problémáid oka.
Hiányzik a részletes indoklás...szerintem.

A társasházakról szóló 203/130. törvény az meg micsoda???

Majordomus segícccs, nem értem ezt az egészet

frozen # 2020.01.15. 20:46

Többek között erre szólítottam fel azonnal:

A karbantartás lehet:

2.2.1. hibaelhárítás, amely az életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát károsító és rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó, azonnali beavatkozást igénylő hibák és hiányosságok haladéktalan eseti megszüntetése,

2.3. Felújítás: az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan általános javítási építés-szerelési munkák végzése, amelyek az eredeti műszaki állapotot - megközelítőleg vagy teljesen - visszaállítják, illetőleg az eredeti használhatóságot, üzembiztonságot az egyes szerkezetek, berendezések kicserélésével vagy az eredetitől eltérő kialakításával növelik.

frozen # 2020.01.15. 20:37

Szomorú örökös

Sajnos én csak ezt kortyolgatom a hónapok óta fájó torkomra, igaz van benne alkohol is:

https://www.hazipatika.com/…urland/15985

Mit nem értek, hogy még nekik áll feljebb?

Megszavazták, a pénzt meg fel kell használni, bár törvénytelen volt a szavazás.

Szomorú örökös # 2020.01.15. 20:05

frozen

Építési hatóság amint megerősíti hogy Ön a pincében elvégzett munkáktól beteg azonnal közgyűlést hívok össze ahol eldöntik tulajdonostársai vállalják e a pince felújítás költségeit vagy perre mennek Önnel.

Januárban akarnak pinceablakot cserélni mínuszokban...

Ennyire ne éld bele magad! Ahhoz előbb kéne az a bizonyos építési hatósági határozat, ami igazolja, hogy te a pincében elvégzett munkáktól vagy beteg és ami még neked valahogy hibádzik. Vagy ennyire képtelen vagy értelmezni a levelet, amit a közös képviselő írt? Mellesleg jól látszik, hogy ő nem kizárólag téged képvisel, hanem az összes lakótársat és utána a legnagyobb demokráciának megfelelően fog dönteni.

frozen # 2020.01.15. 19:28

Szomorú örökös

„Igazi őskomcsi besúgó lehetsz. Nem csoda, hogy elhajtanak.”

Úgy gondolom, hogy mindenki láthatja tisztán, ki is volt ez. Konkrétan te! Mellesleg ilyennel értelmes ember nem viccelődik.

Akkor hogy is van ez?

frozen # 2020.01.15. 19:22

MajorDomus

Az új tk. többszöri felszólítás után:

Társasházi felújítást közgyűlési döntés alapján végezhetek el a saját jól felfogott érdekembe mivel ennek költsége közösségi forrásból történik.Építési hatóság amint megerősíti hogy Ön a pincében elvégzett munkáktól beteg azonnal közgyűlést hívok össze ahol eldöntik tulajdonostársai vállalják e a pince felújítás költségeit vagy perre mennek Önnel.
Kérem amint megkapja a végzést jelezze felém.

Januárban akarnak pinceablakot cserélni mínuszokban...

Naná, hogy pont alattam...

Köszönöm, rákérdezek ügyvédnél.

frozen # 2020.01.15. 19:15

Hapciusz

Járási Hivatal (továbbiakban: Hivatal) építésügyi hatáskörben eljárva, számon iktatott bejelentésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

A rendelkezésünkre bocsájtott iratok, dokumentumok, fényképek, valamint a hatósági ellenőrzésen tapasztaltak és az ott készült jegyzőkönyv alapos tanulmányozását követően tájékoztatjuk, hogy a bejelentésben foglalt problémák nem a társasház épület jókarbantartási tevékenységére vezethetőek vissza.

A hivatkozott 253/1997 (XII.20.) korm. rend. 56. §-a tervezés és a létesítés időszakárai vonatkozik, és nem az évtizedek óta funkcionáló építményre.

Ugyanezen rendelet -, 108. § (2) Az építmény és annak részei állékonyságát és biztonságos használatra való alkalmasságát az építmény élettartama alatt a rendeltetésének megfelelően folyamatosan fenn kell tartani. Meglévő építményen végzett bármilyen helyreállítás, felújítás,korszerűsítés, átalakítás, bővítés, vagy a rendeltetés módosítása és ezek hatása
az építmény és részeinek állékonyságát és biztonságos használhatóságát nem veszélyeztetheti, azokban kedvezőtlen irányú változást nem eredményezhet, valamint
a szomszédos építmény, építményrész, önálló rendeltetési egység állékonyságát nem veszélyeztetheti, rendeltetésszerű használhatóságát nem korlátozhatja. - való hivatkozásában
szereplő helyreállítás, felújítás az építésügyi jogszabályok értelmében a jókarbantartás körébe tartozik.

A társasházakról szóló 203/133. törvény tekintetében a Hivatal nem rendelkezik hatáskörrel, így amennyiben további cselekményeket kíván az ügyben folytatni, kérem az illetékes helyen tegye meg. Lehetősége van polgári peres eljárásban az igazának érvényt szerezni, de a Hivatal nem talált olyan építési tevékenységet, olyan tényállást ami alapján eljárást kellene indítani a társasház közös képviselője vagy bárkivel szemben.

Kérem a tájékoztatás szíves elfogadását.

Ennyi. Nesze semmi, fogd meg jól; megint 50 nap mínusz... (Nem Szibériában...)

Alaposan tanulmányozták a semmit (pár sor; nem ég a gázkazán) röhej...

MajorDomus # 2020.01.15. 19:11

Annyiban vitatkoznék,hogy más hibájából senki sem köteles eltűrni az egészsége romlását.
Társasháxban sem.
Ha beázik a tető és senki nrm tesz semmit,a második felszólitás után javitom és leverem a házon.
.
Esetünkben ha bizonyitható módon pld.tértis levél,közgyűlési jegyzőkönyvben rögzitett panasz -kétszer a közös képviselő tudomására lett hozva a gond,és nemnlett megoldva,jöhet az a megoldás amit lentebb javasoltak.
.
Bevakolom a falat,szigetelem,mindenről számlát kérek,s másnap fizetési meghagyást indítok a társasház ellen.

Szomorú örökös # 2020.01.15. 18:44

frozen

Köszönjük az engedélyt „őskomcsi”...

Már megbocsáss, de nem én akarom Szibériába transzportálni azokat, akik nem úgy viselkednek, ahogy én azt elvárnám. Úgy gondolom, hogy mindenki láthatja tisztán, ki is volt ez. Konkrétan te! Mellesleg ilyennel értelmes ember nem viccelődik.

Szomorú örökös # 2020.01.15. 18:16

frozen, Hapciusz

Nem akarjátok inkább emailben megbeszélni?
Ott azt küldözgettek egymásnak beszkennelve, amit csak akartok. ;-)

frozen # 2020.01.15. 17:53

Hapciusz

Szkennelem és PÜ.

Köszi

frozen # 2020.01.15. 17:46

Szomorú örökös

Ilyenkor elmagyarázom neki, hogy én szerelő vagyok, nem a szociális osztály, majd a végén csak megvárja, hogy elteljen az a pár nap és megjavuljon a készüléke. Úgy is mondhatjuk, hogy 18. éve dolgozom ezen a területen,

Bocsánat, akkor hozzá nem értő szerelőt hívtam...

Mellesleg minek neked TV? Úgysem hiszed el azt, amit mondanak. :-D

Hát ezt nem is, azért szeretném áthangoltatni az egycsatornás vevőt valami másra, de nem a Moszkva 1-re...

Hapciusz # 2020.01.15. 17:39

Frozen,
Nem tudnád beirni az egesz levelet? Mármint nevek, címek nélkül?

Szomorú örökös # 2020.01.15. 17:16

frozen

Aki már a viccet sem érti...

Hát ne is haragudj, de cseppet se voltál vicces. Eléggé pocsék poén volt, ha humornak szántad. Egyesekben kb. azt az érzést ébresztetted fel, hogy inkább téged képzelnének el Szibériában. Mondjuk elmondásod alapján a lakásodban már ebbe az irányba alakul a történet, nagy változást nem tapasztalnál ott.

Rossz a Duna tévém, csak a Budapest 1-es csatorna fogható...Javítható, vagy dobjam ki?

Keress hozzá egy TV szerelőt vagy hajítsd ki.
Mellesleg minek neked TV? Úgysem hiszed el azt, amit mondanak. :-D

frozen # 2020.01.15. 17:11

Szomorú örökös

Én így értettem:

Orvosi papírokat mutattam; állítása szerint ő nem építési szakértő...

...átlátok azokon, akik csak azért sírnak, hogy előnyt szerezzenek vele.

A Röntgenszemű Félember...
(LGT után szabadon)

Szándékoson lebetegítettem magamat, mert biztos unatkoztam, csak azért, hogy kijöjjenek...

Rossz a Duna tévém, csak a Budapest 1-es csatorna fogható...

Javítható, vagy dobjam ki?

Igazi őskomcsi besúgó lehetsz. Nem csoda, hogy elhajtanak.

Mindenki magából indul ki...

Magyar vagyok, nem komcsinak születtem...

Megint nem nyert...

Aki már a viccet sem érti...

Szomorú örökös # 2020.01.15. 17:01

frozen

Elköltöztetni őket Szibériába...Akkor már nem sokáig po-fáznának...

Igazi őskomcsi besúgó lehetsz. Nem csoda, hogy elhajtanak.