Társasházak jogásza!


Szomorú örökös # 2019.11.19. 18:31

wers

Egészen pontosan ezt írta az első hozzászólásában:

A tavalyi közgyűlésen a vegyes ügyekben döntötték el ezt, erről határozat nem született.

Vegyes ügyek keretében megtárgyalták a legfontosabb feladatokat amelyeket el kell végezni:

pincében lévő közös helyiség rendbe tétele...

Szerintem nem kicsi ellentmondásba került saját magával már akkor is. Főleg hogy azt állítja, határozat nem született, de gyakorlatilag ott se volt a közgyűlésen, mégis mindent jobban tud azoknál, akik ott voltak:

Én erről nem kaptam semmilyen értesítést, meghívót, a tudtom és beleegyezésem nélkül történt a dolog.

Mellesleg ő hiába is nyilvánította volna ki, hogy nem egyezik bele, ha a másik 17 lakó igennel szavaz a történetre, akkor azt bizony megcsinálhatják, csak ő valahogy Rómában érzi magát, ahol egyetlen „Vétó” szóval minden határozatot meg lehetett akadályozni. No de hát ez Magyarország, itt a többségi demokrácia a divat.

Hapciusz # 2019.11.19. 15:30

Wers,

"Ezért is írtam, hogy a hivatal nem fogja kötelezni őket semmire."

Miért vagy ebben olyan magabiztos? Milyen tapasztalataid vannek ezzel kapcsolatban? Vagy egyáltalán az épitéshatósággal? Netán ott dolgozol?

frozen # 2019.11.19. 14:02

wers

Igen, közgyűlés volt, de a vegyes ügyekben kértem az eredeti állapot visszaállítását, arra reagált egy tulaj.

Napirendi pontban nem szerepelt.

Kenik-vágják” a kedves tulajok a törvényeket a közös képviselővel együtt.

A társasháznak se intéző bizottsága, se számvizsgáló bizottsága nincs, pedig az SZMSZ előírja...

wers # 2019.11.19. 13:30

Valahogy úgy tűnt közgyűlés volt. Nem határoztak a pontba? Vagy mi is volt? (Milyen jó kis társasházi közösséget fogtál ki?)

frozen # 2019.11.19. 13:00

wers

"A jelenlévő tulajdonosok nem támogattak;”

Menjünk vissza az eredeti problémához. Na ezt a közgyűlési határozatot kellett volna bíróságon megtámadnod.

Nem támogattak, véleményt mondtak; nem azt írtam, hogy határoztak.

Nem létező határozatot nehéz lenne megtámadni!

Krsztian # 2019.11.19. 07:31

Üdv.
6 lakásos társasház, számbizottság nincsen. Az egyik lakó önhatalmúlag elkezdett “területet foglalni”. Elzárta, majd sajátjáévá tette (lecseréltette a zárat) az egyik közös használatú helységet. Oda már senki nem mehet be, ott tárolja az akármilyeit. Előtte közös tárolóhelység volt! Most már rácsot is szereltetett rá. Később kiderült, hogy a többi tulajdonos tudta nélkül kifizettette a közösből a költségeit.
Az indoka az, hogy abból a helységből az ablak kinyitása/kitörése esetén át lehet mászni az ő erkélyére és be lehet törni hozzá könnyedén. Kértük, parancsoltuk hogy adjon kulcsot mindenkinek, de állítása szerint ő nem bízik a többi tulajdonosban és fél tőle hogy ők törnek be majd hozzá (jómodú környék, minden lakó diplomás)! A közös képviselő az ő oldalán áll, ki sem írta a közgyűlésen pontnak a témát, pedig mindannyian e-mailben leírtuk neki. Én ajánlott levélben is feladtam neki, át is vette. Szóban annyit mondott, hogy fogadjuk el a dolgot, nem nagy ügy és értsük meg. Egy 15m2-es helységről van szó, eddig ott tároltuk a szemetest is, de már az utcán. Mit lehet tenni ilyenkor? A többi lakó fél a képviselő leváltását indítványozni, mert állítása szerint szólni fog a többi képviselő kollégájának, hogy ezt a házat senki ne vállalja el, valamint végkielégítésre is igényt fog tartani.

wers # 2019.11.19. 06:31

Ezért is írtam, hogy a hivatal nem fogja kötelezni őket semmire. Ők is megmondták a szakirodalom szerint a hőátbocsátási tényező számításánál a vakolattal nagyon nem is kell számolni. Nem hőszigetel.
A kollégája meg bizonygatta, hogy a vakolat hiánya csak 0,001 %-ot számít,

Szemlén ezt fogják megállapítani, és lezárják az ügyet.

Szomorú örökös # 2019.11.19. 06:21

wers

Hagyd rá, úgysem tudod meggyőzni! Kapott ezernyi ötletet, de ő azt akarja, hogy más csináltassa meg és más intézzen mindent. Ő a kisujját sem akarja érte mozdítani, sőt a közös képviselőt ekézi, aki gyakorlatilag a 18 lakásos társasházban olyan munkát végeztetett el, amit ebből 17 támogatott, egyedül neki van baja vele. Egyébként meg az a bizonyos „Augusztusban már be kellett fűtenem, mert nem bírtam tovább...” nekem különösen gyanús állítás, hogy nincs is igazán összefüggés a történtek és az egészségi állapot között.

Nézzük csak, MajorDomus fogalmazott:

Magánvéleményem szerint a plafon vakolatának leverése nem idézheti elő azt a jégverem állapotot amit leirsz. A műpadló nem szigetelés.

wers # 2019.11.19. 06:03

Építészetileg más és házilag is egyszerűen kivitelezhető, hogy glettelitek a felületet (plafont) úgy, hogy a építőelemek illetési hézagait tömítsétek, ugyanígy a nyílászáróknál, és utána hőszigetelő hungarocell álmennyezettel burkoljátok. Ez nem túl drága, bármelyik építős boltban kapható 4db = 1 m2/csomagolásban.

Talán ez még olcsóbb, gyorsabb és még akkor rumlival sem jár.

wers # 2019.11.19. 05:56

Nem rég volt rendkívüli közgyűlés, a vegyes ügyekben felolvastam és átadtam a felszólító levelet a közös képviselőnek, kérve a tulajdonosokat a kk. azonnali leváltására, felelősségre vonására, az okozott kár megtéríttetésére, az eredeti állapot azonnali visszaállítására.

A jelenlévő tulajdonosok nem támogattak;

Menjünk vissza az eredeti problémához. Na ezt a közgyűlési határozatot kellett volna bíróságon megtámadnod. Helyette felesleges helyekre futkostál. Nem tudom mit jelent a Nem rég", de 60 napod van rá. Persze neked kell majd bizonyítanod a megtámadás okait.
Bármelyik tulajdonos megtámadhatja, aki ott volt és nemmel szavazott.

Tehát, ha legésszerűbb és neked is a leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldásban nem tudsz megegyezni a lakóközösséggel, és magad gyorsan felszóratsz egy esztétikus hőszigetelő vakolatot még a nagy hidegek előtt, akkor ez a járható utad. (közben egyre jobban hónapokig fázni fogsz)

Szomorú örökös # 2019.11.18. 17:58

frozen

Harmadszor és utoljára: Nem volt határozat a pincefelújításról, tehát törvénytelen dolgot műveltek!

Egy aprócska dolgot azért ne felejts el! A jó közös képviselő mind a 18 lakó érdekeit képviseli. Márpedig ha 17 lakónak megfelel az, ami történt, akkor az lenne törvénytelen, ha 1 lakó miatt szembe menne a másik 17 lakóval. Ezt úgy szépen csendben emésztgesd magadban, jobban jársz! Én már leírtam, hogy ha igazolni akarod az állításodat, akkor mit tehetsz.

Ezzel szemben te bementél a hivatalba és még ott is azt vártad el, hogy helyetted majd a hivatalnok írja le, mit is szeretnél. Ha előbb mondtad volna neki, hogy analfabéta vagy és te ezt nem tudod megtenni, akkor lehet kevesebb morgással tette volna meg. :-D

Sőt azt is elvárod, hogy mindenki helyetted intézkedjen, helyetted hívjanak szakértőt - egyértelmű, hogy szakértői véleményt akarsz, de fizetni nem akarsz érte, márpedig nem árt, ha tudod, hogy ez másként nem fog menni - de azért úgy gondolod, hogy igazad van. Hát ne is haragudj, de vagy megcsinálod te, vagy pedig a büdös életben nem lesz határozat a történetben. Én ezt már most borítékolom.

frozen # 2019.11.18. 17:23

Szomorú örökös

Értetlen emberekkel nem állok le vitatkozni!

Harmadszor és utoljára:

Nem volt határozat a pincefelújításról, tehát törvénytelen dolgot műveltek!

Nem jelentettem fel őket, hanem ellentmondással éltem a törvénytelen követelésük miatt.

Falra hányt borsó...

Szomorú örökös # 2019.11.18. 06:05

Hapciusz

Okoszka felébredt

Vagy csak simán van más, sokkal érdekesebb programom is és nem azzal töltöm a fél életemet, hogy nyilvánosan lejárassam a közös képviselőmet. Igaz ebből még akár bajod is lehet, de ez már nem a fórumozók dolga, hanem a tiéd lesz, de vastagon. Ahogy olvasgattam, nem egyedül nekem csak ez a véleményem. :-)

Szomorú örökös # 2019.11.18. 06:03

frozen

Nyertem már pert közös képviselők ellen, még az ügyvédi költségemet is kifizették velük...

Tehát már van tapasztalatod e téren...és gondolom abban is van tapasztalatod, hogy egy ilyen per után általában jobb, ha az ember elköltözik a házból, mert kizárt, hogy a többi lakó ezek után barátságos lakótársként fog veled viselkedni.

Bagoly mondja verébnek...;-)

Nem tudom, miről beszélsz! Nekem nincsenek ilyen gondjaim, mint neked. Lehet én jobban csinálok valamit? :-D

én segítséget kértem, de ez már nem az...

Az volt, csak neked ez nem tetszett. Ég és föld a különbség.

Hapciusznak meg teljesen igaza van, nekem is ez a rossz tapasztalatom

Mint írtam, a ti esetetekben mindenképpen érdemes lenne meghallgatni a másik felet, mert gyakorlatilag tőletek csakis a közös képviselő és a többi lakótárs ekézését lehetett olvasni, mást nem nagyon. Gyakorlatilag abszolút képtelenek vagytok a megegyezésre, csakis a saját verziótok létezik minden kérdésben, ezt már az elején eldöntitek mindig. Viszont így ez tipikusan annak a történetnek a minősített esete, amikor az illető megállapítja, hogy nem egy ember megy szembe a forgalommal az autópályán, hanem mindenki szembe jön! :-D

frozen # 2019.11.17. 15:04

Szomorú örökös

A kulcsot el tudom kérni, nem én tehetek róla, hogy így alakult ki az évtizedek folyamán.

Buta ember a saját kárán tanul, okos meg a másén!

Szerintem is így van...

Bagoly mondja verébnek...;-)

Nem kellene a kákán is csomót keresni, én segítséget kértem, de ez már nem az...

Részemről befejeztem, köszönöm mindenkinek az érdemi segítséget.

Nyertem már pert közös képviselők ellen, még az ügyvédi költségemet is kifizették velük...

Hapciusznak meg teljesen igaza van, nekem is ez a rossz tapasztalatom, hiába erősködtek, pofára estek a per végén a kedves közös képviselők...

További jó fórumozást!

Aaagabi # 2019.11.17. 14:52

Szakértői segítséget szeretnék kérni egy problémás ügyben. :) A társasház, ahol jelenleg is lakom 1986-ban épült, 4 lakásos,+ tartozik hozzá egy üzlethelyiség és egy különálló melléképület garázsokkal, tárolókkal. Társasházként építették, de alapító okiratról senki nem tudott a régebbi lakók közül sem, én csak 2003-ban költöztem.
Most költözött egy új lakó, az ő ügyvédje próbálta lekérni az alapító okiratot, de kiderült, hogy nem készült.
Abban kérek tanácsot, hogy ebben a helyzetben mi a számunkra legjobb megoldás? Készítsünk alapító okiratot, egyáltalán utólag lehet-e, vagy van-e arra lehetőség, hogy hivatalosan is nem társasházként, hanem normál lakóközösségként éljünk. Az üzlethelyiséget már régóta árulják, az egyik tulajdonos kb. 10 éve nem járt erre, nem lakik itt, szóval nem egy összetartó, baráti közösségről van szó.
Köszönöm előre is a segítséget!

MajorDomus # 2019.11.17. 10:12

Hát ha a házban csupa agymosott hülye lakik,akkor tökmindegy hogy vársz a csodára,vagy megcsináltatod,gondosan gyüjtve a számlákat,előzetes szakéttői vélemény beszerzése után,mivel az életminőséged romlott.
.
Közös képviselőt rágalmazni,lejáratni,
általában sokba kerül.

Szomorú örökös # 2019.11.17. 08:05

MajorDomus

Nem tudjuk meggyőzni!

Szerintem nem is kell. Buta ember a saját kárán tanul, okos meg a másén! ;-)

Szomorú örökös # 2019.11.17. 08:05

frozen

zárva van, nincs kulcsom, a közös képviselőnél van kilométerekkel arrébb...

Akkor az ezek szerint mégsem egy „közös helyiség”, hanem valakinek a kizárólagos használatában van.

Szomorú örökös # 2019.11.17. 08:04

Hapciusz

sok ember főleg az öregek még úgy vannak szocializalodva, hogy egy közösképviselő egy félisten, bíznak benne akkor is, ha szemükbe mosolyogva tolja ki a pénzt a th számlájáról

Szerencsére ez csak egyedül a te becsípődésed, de majd kigyógyít az első pered a közös képviselővel szemben. ;-)

Hapciusz # 2019.11.16. 19:02

Majordomus,
Miről?
Szerintem az nem járható út hogy valaki bemegy a közös tulajdonú helyiségbe és elkezd ott valamit csináltatni. Egyből belekötnek vagy gátolnák a munkát, és az odavitt szakik se vállalják a kellemetlenséget.
Az se lett volna jó ötlet, ha én felujitattam volna a tetőt mert egyből fellázadtak volna a közösképviselő által agymosott öregek és talán meg is lincselnek.
Akárhogy is, sok ember főleg az öregek még úgy vannak szocializalodva, hogy egy közösképviselő egy félisten, bíznak benne akkor is, ha szemükbe mosolyogva tolja ki a pénzt a th számlájáról

MajorDomus # 2019.11.16. 18:06

Nem tudjuk meggyőzni!

frozen # 2019.11.16. 18:05

Igen.

Ismerem a jogaimat, de megint ismétlem magamat: zárva van, nincs kulcsom, a közös képviselőnél van kilométerekkel arrébb...

wers # 2019.11.16. 17:51

Tudtommal a hivatali ügyintéző köteles feljegyzést készíteni, ha az ügyfél kéri

Annyira nem érted, mit próbálok közölni veled.

De igen, lehet bármiről feljegyzést írni.

Többnyire ezt folyamatban lévő ügynél szokás. Pl"telefonon megkeresett, és előadta...." Ha nincs elindított ügy, eljárás, akkor (szerintem) sok értelme nincs bármiféle feljegyzésnek. Az a papír túl kemény egyéb hasznosításra.

Ha érdekel, indítottam már jónéhány eljárást, és le is zártam őket. Bár efféle ambícióim már nincsenek.

Más, itt viszont megakadtam: „Nem tudok bemenni, tehát sérül a jogom....

Ezt ugye közös helyiségre írod. Jogod van bemenni.

frozen # 2019.11.16. 17:42

Tájékoztató az ügyfelet megillető eljárási jogokról és az ügyfelet terhelőkötelezettségekről

Ügyfelet megillető eljárási jogok

  • Az ügyfelet megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog, és az eljárás során az anyanyelv használatának joga. [A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 4. § (1) bekezdés]

Az ügyfél jegyzőkönyv felvételét kérheti a szóbeli kérelméről, a meghallgatásáról, a tanú, a szakértő meghallgatásáról, a szemle lefolytatásáról és minden más bizonyítási cselekményekről. (Ket. 39. § (1) bekezdés)

  • Az ügyfél indokolt kérelmére nyilatkozatát, vagy azok egyes részét a jegyzőkönyv szó szerint tartalmazza. (Ket. 39. § (4) bekezdés)

www.kormanyhivatal.hu › download