Társasházak jogásza!


Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.07. 06:45

Nem. Sőt, meg is kell semmisíteniük egy bizonyos idő után.

Lilla315 # 2019.11.07. 06:09

Szeretném kérdezni, hogy a közgyűlésen készült hangfelvételről kérhetek-e, illetve kötelesek-e kiadni másolatot?
Köszönöm.

MajorDomus # 2019.11.04. 17:19

Ha nembtrszel ellene semmit,akkor tűrjed!
Ha ilyen gondod van,szereltess az erkílyed fölé egy előtetőt! Az hogy a galamb hol szarik,arról a társasház nem tehet. Mint irtad,a sxrllőzúket tisztitják.eü károkozás megelőzése megtörténik. A társasházban a közgyűlés az úr,ha nem fogadták rl a tüskéket,akkor nem lesz,csak akkor ha te felszereled. A csodára vársz? Inkább naponta takaritasz? Szereltesd fel a tüskéket,olcsóbb mint az előtető,majd ezután a szomszédot szarják össze.
.
Tévedésben vagy!.
A behajtott pénzzel a közgyűlés rendelkezik. A nemfizető szomszédra jutó költséget a közös számláról rendezték,a behajtott összeg értelemszerűen oda folyik be,azt nem lehet szétosztani,például neked madártüskére.
.
A leirtakból az tűnik ki,hogy nagyon jó közös képviselőtök van, kérj tőle közvetlenül segitséget.

Tinka11 # 2019.11.03. 15:12

Tisztelt Fórumozók!

Két kérdésben kérem szíves segítségeteket.

19 lakásos társasház IV. emeletén lakom. A házat belakták a galambok. Egy kiló madárszart, tojást, tollat szedtem ki a WC szellőzőmből, csontkukacok hullanak le. Kedden lesz galamb atka irtás, a szellőzők hálózása megtörtént. Galambriasztó tüske felszerelését nem szavazta meg 3-4 rosszindulatú lakó, mondván, hogy a galamb elleni védelmet mindenki oldja meg magának hálóval (pedig ők is élvezik, a szellőzőrendszerben terjeng a porladt guanó . A háló nem megoldás, mert a tető szélén ülve szarják tele az erkélyem, konyhaablak párkányom, illetve a kapu bejárat előtti területet, a közterület szennyezés is megvalósul. Kétnaponta mosom fel az erkélyt, ablakpárkányokat, bejárati ajtóm előtt (cipőtalpunkon is hordjuk fel a galambürüléket). Három szomszédom szintén.
Kötelesek vagyunk tűrni a közös tulajdonrészről (tető és szellőzők) ránk hulló egészségkárosító anyagokat, illetve tényleg nekünk kell gondoskodni a közös tulajdonrész védelméről? Mit tudok tenni?

A másik kérdésem, hogy egy lakótársunk 6 éve nem fizetett vízdíjat, közös költséget. A többi lakó fizette helyette. Az ingatlan kényszer értékesítéséből idén térült összeg 1.800.000Ft. Az összeg felhasználásáról ki és milyen módon rendelkezik? Lakásonként kb. 100.000Ft )ki több, ki kevesebb ideig fizette, vannak új lakók). Pletyka szinten azt hallottam, hogy a felújítási alapba tesszük, ház szigetelésre gyűjtünk (majd valamikor) viszont ez a közgyűlési jegyzőkönyvben nem szerepelt, s én pl. galambriasztó tüskét szeretnék, MOST.

Köszönöm szépen!

MajorDomus # 2019.10.31. 20:07

Max 30 nap. Bár 8 napon belül illene.

szazegylabu # 2019.10.30. 20:06

Tisztelt Fórumozók!
Milyen határidővel kell egy közös képviselőnek a hozzá intézett kéréseket teljesíteni vagy a kérdéseket megválaszolni? Pl. nullás igazolás kiadása, iratbetekintés, elszámolás évközi megtekintése, stb.
A kk 30 napra hivatkozik - ezt egy kicsit soknak gondolom, de nem találtam erre vonatkozó konkrétumot (kivéve a közgyűlés összehívására érvényes szabályozást).
Nagyon köszönöm!

Szomorú örökös # 2019.10.30. 05:02

Hapciusz 2019.10.29. 15:15
Tavaly és idén 150 ezer Ft elment ügyvédre a közösképviselő jóvoltából, most megint megszavaztatta a továbbiakat is, mondván visszakapja a társasház ezt a pénzét.

V.S.

Hapciusz 2019.10.30. 05:52
De megint megszavaztatott ügyvédi költségeket.
És semmi garancia, hogy azt vissza is kapjuk, ahogy azt ő állítja.

Ezek után már csak egy lényeges kérdés merült fel bennem:

Mi a garancia arra, hogy ezeket a költségeket tényleg visszakapjuk? Nekem erős kételyeim vannak.

Aki egy nap alatt meghazudtolja saját magát, annál vajon mi a garancia, hogy egyáltalán igazakat ír?
Nekem erős kételyeim vannak.” :-)

Hapciusz # 2019.10.30. 04:52

Már volt egy per. Állítólag.
De megint megszavaztatott ügyvédi költségeket.
És semmi garancia, hogy azt vissza is kapjuk, ahogy azt ő állítja.

MajorDomus # 2019.10.29. 20:27

Nem kell meginditania!
.
Az ellentmondás miatt az ügy automatikusan perré alakul!
A bírósághoz be kell csatolni a követelést igazoló és megalapozó dokumentumokat.
Na ezt kérdezd meg a közös kincstől,hogy erre mit lépett!
.
Ha semmit,akkor a bíróság a pert megszünteti,ekkor viszont a képviselő hibájából nem jutott a ház a pénzéhez!

drbjozsef # 2019.10.29. 19:01

Hát így én sem.
Ha jogos a követelés, de a kötelezett ellentmond, akkor a társasháznak kell megindítani a pert. A perben lehet kérni az azzal kapcsolatban felmerült költségek megtérítését is. Ha nem perel a társasház, akkor nem tud semmit sem érvényesíteni.

Mondjuk ha nincs per, akkor meg azt nem tudom értelmezni, amikor azt állítod, hogy "a tulajnak az állam fizeti az ügyvédjét". Miért lenne ügyvédje, ha nincs per?

Hapciusz # 2019.10.29. 17:48

A társasház semmit, csak a közösképviselő ennyit mondott.
Én egyáltalán nem értem a dolgot.

drbjozsef # 2019.10.29. 16:35

Menjünk lépésekkel. Mit csinál a társasház az ellentmondás után?

Hapciusz # 2019.10.29. 14:15

Tisztelt Hozzáértők!
Van egy hátralékos tulajdonostársunk, aki 400 ezer Ft körüli összeggel tartozik.
A mokkos fizetési meghagyásoknak ellent mond, időnként befizet valamennyi összeget. Tavaly és idén 150 ezer Ft elment ügyvédre a közösképviselő jóvoltából, most megint megszavaztatta a továbbiakat is, mondván visszakapja a társasház ezt a pénzét. Viszont a tulajnak az állam fizeti az ügyvédjét.
Mi a garancia arra, hogy ezeket a költségeket tényleg visszakapjuk? Nekem erős kételyeim vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.28. 16:13

Kéred, hogy mutassa meg az emelésről szóló határozatot a Határozatok könyvében.

d.bigg # 2019.10.28. 14:20

Üdvözlöm!

Közösköltség témában lenne kérdésem. Mi most vettük meg azt a lakást amiben 4. éve albérlők voltunk. A közösköltséget mi a tulajnak fizettük a rezsivel együtt, Ők pedig utalták a megadott számlaszámra. Most szólni akartunk a közös képviselőnek hogy akkor innentől mi fogjuk utalni erre Ő (felháborodva)közölte hogy neki ki kellene állítani most egy igazolást arról hogy nincs tartozása az előző tulajnak, de van. Merthogy megemelte a díjat és nem emelt összeg lett utalva. Erről se minket se a tulajt nem értesítette. Egy néni a házban azt mondta hogy kb. 2 hónapja emelte meg és közgyűlésen beszélték meg, de papírja neki sincs róla. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mi a szabály, ha nem vagyunk ott a közgyűlésen akkor nem kéne értesíteni? ,És honnan tudjuk hogy ez a gyanúsan intézett emelés nem-e zsebbe megy?
,Köszönettel.

Hapciusz # 2019.10.27. 05:26

a másik topikban írtam, hogy hivatalosan nincs szvb, igy nem rendelhettek meg munkákat a tervezettnél több pénzért. Egy banki aláíró van az új kképviselő mellett.

Nem kötelesek a tulajdonosok szegről vége ismerni a társasházi törvényt, de átbaszni se kéne minket, legfőképpen hazudniuk nem. Nem egyeztek bele hangfelvétel készítésbe sem, mert nem érdekük.

MajorDomus # 2019.10.26. 20:25

Minimum 3, max amennyit megválasztanak.
Igen,sőt ez a természetes.

Hapciusz # 2019.10.26. 13:04

Számvizsgálóbizottság hány tagú lehet?
Aki banki aláiró, az lehet szvb-tag is?

Karkera # 2019.10.26. 12:11

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.25. 18:01

Ha pedig nincs benne, akkor tartozik vele a régi.

MajorDomus # 2019.10.25. 07:09

Rágod a gumicsontot.
A volt képviselőnek semmit nem kell,sőt nem is szbad megőriznue a társasház anyagából.
Menj be az új képviselethez,kérd el ax átadás-átvételi jegyzőkönyvet,abban benne van az átadott pénztár összege. Ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.23. 19:56

Ne viccelődj már...

Karkera # 2019.10.23. 14:25

Próbáltam leegyszerűsíteni, de ezek szerint kimaradtak dolgok. Tehát az előző cég adott egy beszámolót is az előző évről és ebben van egy dec.31-i pénztári egyenleg. Az átadás viszont az évvégi kimutatás után több hónappal történt meg. Ekkori kimutatás nincs a pénztárról (sajnos ez hiba volt), a számlák között viszont nem volt pénztári kifizetés ezekben a hónapokban. Ebből gondolom, hogy akkor az év végi egyenleget át kellett volna adják. Csak most utólag ők mondhatják, hogy de igen volt számla az elköltéséről csak biztos elvesztettük. És emiatt kérdeztem, hogy van -e valami kimuattás amit meg kell őrízniük valameddig miután már nem képvieslik a társasházat, amiből esetleg ezt bizonyítani lehetne.

Lora19 # 2019.10.23. 13:45

Üdvözlöm!Próbálom röviden leírni.11 éve megvettünk az önkormányzattól egy kertes társasházi garzont.A lakáshoz tartozó tárolóval együtt.Tároló mindegyik lakáshoz tartozott,és osztatlan közös ez is valamint a kert.Tavaly elött a társasházba költözött egy elég agresszív család.Rögtön lecseréltették a társasház képviseletét lévén több dologban is igazuk volt ez meg lett szavazva.Egy könyvelőirodás belvárosi cég vette át az ügyeket,és már az elején elmulasztottak fontos információkat hivatalosan közölni.Később kiderült hogy az új lakó baráti körébe tartozik ez a cég.Azóta a társasházban mint egy kiskirály úgy viselkedik az új lakó és családja.Hatalmas beton oszlopokat helyeztek el a virágoskertben,mert majd a kerítést rendbe hozzák.Kb 1 éve az ablakunk alatt a virágok tetején beton lábazatok fekszenek.Idén-távollétünket kihasználva- befalazták a tárolónk bejárati ajtaját és a közös falat áttörve "magukévá" tették,és most a többi van soron.Hiába fordultam a közös képviselőhöz,semmi reakció nem volt,sőt letiltottak a serverükről.Birtokvédelmet kértem ez év áprilisában,de a jegyző elutasított-ezt most kaptam október elején kézhez-mondván hogy éven túli a panasz,és nem a közös képviselettel szembe kell birtokvédelmet kérnem ha nem a lakótárs ellen.Ezt én csak félig érzem igazságosnak,mivel a közös képviselő semmit nem tett annak érdekében,hogy a békés viszony rendeződjön,ill nem szólította fel hogy az eredeti állapotot állítsa helyre.Az új lakónak se a pontos nevét,se az elérhetőségét nem ismerem,mivel azóta hogy ide költözött lakógyűlés nem volt,a közös képviselő pedig nem hajlandó adatot szolgáltatni.Persze bekopoghatok a lakótárshoz,de aki így viselkedik egy lakóközösségben nyilván nem fog kulturáltan elbeszélgetni velem.Kérdésem kihez és hova fordulhatok,mivel úgy gondolom hogy ezek a megnyilvánulások arra utalnak ill.céljuk az hogy ott lakásunkat ellehetetlenítsék,lévén több pl a mellettünk levő lakást is felvásárolták.Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.22. 18:52

Valami nem kerek, valamit mintha elkennél.
Miért lenne esélytelen "bizonyítani a jogosultságot"? Volt pénztára a háznak? Volt. Volt benne pénz volt? Akkor?