Társasházak jogásza!


MajorDomus # 2019.04.20. 19:13

Házban lakó tulajdonos,korlátozás nélkül lehet ott! közös képviselő,
függetlenül a lakásszámtól

Szomorú örökös # 2019.04.20. 19:00

osmi

Nekem ezt egy konkrét közös képviselő mondta - egészen pontosan egy 30 lakásos háznál jelezte, hogy ha valaki ott el is vállalja, képesítés kell neki hozzá - de nyilván nem biztos, hogy hiteles az információ, de az több helyen le van írva, hogy 6 lakás felett ajánlott a képesített közös képviselő. De akkor helyesbítek, mert ez azonban több helyen is le van írva: ha üzletszerűen végzi a közös képviselőséget valaki, azaz pénzt kap érte a társasház közösségétől, akkor bizony szükséges a végzettség hozzá. Leginkább azért, mert normális esetben a könyvelést is eme közös képviselő végzi és nem külső könyvelőt túráztat ezért.

Csuklósbusz # 2019.04.20. 15:30

Adott egy 4 lakásos társasház, papíron osztatlan közös tulajdonú tanya.

A legtöbb tulajdonrészen hitel.

Hogyan lehet társasházzá alapítani?

osmi # 2019.04.20. 13:38

"Sőt bizonyos lakásszám - albetét - felett még a tulajdonos sem lehet közös képviselő, ha nincs meg hozzá a megfelelő végzettsége. "
A jogszabály helyet legyen kedves citálni!A megbízói biztosan megadják:(

drbjozsef # 2019.04.19. 19:35

stilmotoros,

A közgyűlési határozatnak nincs "jogerőssé" válási ideje. Azonnal végrehajtandó, főszabály szerint akkor is, ha valamelyik tulajdonostárs megtámadja bíróságon. Ha külön kéri, akkor a bíróság felfüggesztheti a végrehajtást, de ez sem automatikus, csak ha nyomós indok szól melltte.

Lásd : Tht. 42§ (1) és (2).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2019.04.19. 16:32

stilmotoros

a vállalkozó társasházkezelő lehet-e közösképviselő, ha nincs tulajdonjoga

Hogyne lehetne! A közös képviselői megbízatás nem tulajdonjogfüggő. Sőt bizonyos lakásszám - albetét - felett még a tulajdonos sem lehet közös képviselő, ha nincs meg hozzá a megfelelő végzettsége. A vállalkozónak ez nagy valószínűséggel megvan, mert különben nem lehet az önkormányzatnál regisztrálva.

stilmotoros # 2019.04.19. 13:24

wers
MajorDomus
Szomorú örökös
Dr_Egyed_Zoltán

Köszönöm a válaszokat, a közgyűlési határozat mikor jogerős és a vállalkozó társasházkezelő lehet-e közösképviselő, ha nincs tulajdonjoga.
Köszönöm!

Boróka1 # 2019.04.19. 06:59

A Tht. 63. (2) arra is érvényes, ha egyébként az AO-ban lévő működési szabály megfelel a th. tv. előírásainak, csak épp az nem, hogy jelenleg az AO-ban van?

Boróka1 # 2019.04.19. 06:55

MajorDomus én nem írtam sem intézőbizottságról sem közösképviselőről!-:O

Szomorú örökös # 2019.04.19. 04:22

MajorDomus

Az új képvisekő ad egy számlát a munkájáról és pont...Én még nem tudtam úgy átvenni társasházat,házban lakó amatőr képviselőtől hogy ne én lettem volna az olcsóbb

Lehet te olcsóbb vagy, de ez nem igaz minden házkezelőre, mivel nem hatósági áras eme tevékenység. Márpedig ha ezt nem fedezi a beszedett közös költség, akkor nyilván emelni kell, nem gondolod? Szóval ne mindig magadból indulj ki! Dícséretes, hogy nem dolgozol drágán, de ettől még ne általánosíts!

MajorDomus # 2019.04.18. 21:05

sz.örökös
.
nem jár közös költség emeléssel.
Az új képvisekő ad egy számlát a munkájáról és pont
.
Én még nem tudtam úgy átvenni társasházat,házban lakó amatőr képviselőtől hogy ne én lettem volna az olcsóbb.gépkocsi költségtérítés.telefonköltségtérités.közös költségből laptop! és nyomtató dtb.

MajorDomus # 2019.04.18. 21:00

stil...
A történet nég nincs lefutva.
A régi közös képviselő,mint tulajdonos.valószinűleg megtámadja a közgyűlési hstározatot.és ha szabálytalan volt a leváltása.a biróság megsemmisiti a határozatot.
.
Addig viszobt az új képviselő bizonyithat.ha sikerűl,megerősitik tisztségében.
.
Ha veszit,magától is átadja az iratokat.a banjszámla és a jözüzemi számlák átiratásával a képviselő tud dolgozni.2 hónap hamar eltelik.
Boróka
A társasházban vagy Intéző Bizottság van.vagy közös képviselő.de a kettő együtt sohasem.

dr_Egyed_Zoltán # 2019.04.18. 19:57

@stilmotoros

Polgári peres eljárásban az iratok és a nála lévő ingóságok átadására lehet köteleztetni.

Ha már elindult a közgyűlési határozat megtámadásának pere, akkor az, az iratok- ingóságok átadásának kötelezésére irányuló pernek az előkérdése lesz. Szerintem.

Ha szabályos volt a megválasztási közgyűlés (ha 1/10-ed kérte akkor kérdés, hogy lement-e szabályosan a procedúra, betartották-e a határidőket, meghívó megküldése, tartalma stb.), akkor érdemes indítani a kötelezésre irányuló pert.

@ Boróka1

Régi alapító okiratok egyes rendelkezései hatálytalanná váltak már 2004-ben, ahogy osmi is írja.

Tht. 63. § (2) bek: A törvény hatálybalépésekor bejegyzett társasház alapító okiratának az e törvény kötelező jellegű rendelkezéseivel ellentétes rendelkezése hatályát veszti, és helyébe e törvény rendelkezése lép. Az alapító okirat ennek megfelelő kijavítását az alapító okiratnak egyéb okból első ízben történő módosítása során kell elvégezni.

Szomorú örökös # 2019.04.18. 17:19

wers

Hogy miért jár jelentős közös költség növekedéssel? Nyilván aki ott lakik-lakott a házban, az pici pénzzel megelégedett, hogy fizettek neki a közös képviselőségért, egyfajta kereset kiegészítés volt. Viszont ezért cserébe el kellett neki viselni, hogy éjjel-nappal zavarták a lakók az ügyes bajos dolgaikkal, mert úgy gondolják ilyen esetben a lakók, hogy ez egy non-stop 24 órás tevékenység. Ami persze nem igaz, de sajna ha ott lakik a házban, akkor az ezzel jár.

Aki már vállalkozás szinten csinálja, az nyilván szeretne a tevékenységéből megélni, ergo meg is értem, hogy nem megy el házakba közös képviselőnek sz...rért-h...gyért.

osmi # 2019.04.18. 16:44

Az A.O. csak a tulajdonjogról rendelkezik, azaz mi a közös-és a magán. A SzMSz tartalmazza a tulajdonosok hosszú távra szóló döntéseit a közös tulajdon működésével kapcsolatosan.
Sztem maradhat az A.O., azzal, hogy érvényüket vesztik a
tulajdonról rendelkező részeken kívüli dolgok ( amúgy jogszabály rendelkezik így).
Készítsetek egy jó SzMSz -t, és a kettő a társasházatok alapvető dokumentumai.

Boróka1 # 2019.04.18. 14:03

Sziasztok! Társasházunknak régi Alapító Okirata van, amely működési szsbályokat is tartslmaz, mint pl. közös költség meghatározása és fizetés mértékének meghatározása. A szabály idejétmúlt, igazságtalan stb... Kérdésem, hogy a régi Alapíto okirat mellett lehet-e SzMSz-t csinálnunk. Élhet e a kettő egymás mellett, vsgy az Alspítót korszerűsítenünk kell? Nem szeretnénk az AO-hoz hozzányúlni, mert az drága mulatság lenne....

wers # 2019.04.18. 09:38

jelentős közös költség növekedéssel jár

Miért?

stilmotoros # 2019.04.18. 08:54

wers
MajorDomus
Szomorú örökös

Köszönöm a gyors és értelmes válaszokat, de itt 15 év összes iratáról van szó. A régi közös képviselő tulajdonos a társasházban, az új képviselő pedig semmilyen tulajdonviszonnyal nem rendelkezik (csak a levezető elnök javaslatára, aki szintén kívülálló, választották meg közös képviselőnek) ő valójában egy más településen lakó egyéni vállalkozó társasházkezelő és, és innentől ő látja el a 42 lakás kezelését. Csak megjegyzem intéző bizottság nincs a számviteli bizottság meg csak bólogat. Ez a két dolog összefér-e egyáltalán, nem beszélve arról, hogy jelentős közös költség növekedéssel jár.
A közgyúlési határozat mikortól jogerős?

Szomorú örökös # 2019.04.17. 18:25

MajorDomus

az új képviselő rendelkezik egy közgyűlési jegyzőkönyvvel,ami igazolja a megválasztását. Ezzel elballag a bankba,és a szolgáltatókhoz, a bankszámlát és,,
a közüzemi számlákat átiratja a sajét nevére és elkezd dolgozni.

Sőt, ha jól sejtem, ezen fenti műveletekkel a régi képviselő el is veszíti a hozzáférését ezekhez.

MajorDomus # 2019.04.17. 16:51

wers

igaz!
de attól még nem lesznek papirjai!
.
kezdjük az elején.
a volt közös képviselő csak akkor támadhatja meg a választást,ha maga is tulajdonos a házban!
.
a közgyűlés döntését csak tulajdonos támadhatja meg!
.
az új képviselő rendelkezik egy közgyűlési jegyzőkönyvvel,ami igazolja a megválasztását. Ezzel elballag a bankba,és a szolgáltatókhoz, a bankszámlát és,,
a közüzemi számlákat átiratja a sajét nevére és elkezd dolgozni. a bíróság 30 napon belül köteles kitűzni a tárgyalást,ahol eldől kinek van igaza.

wers # 2019.04.17. 10:30

bíróságon megtámadta” ? és?

Van egy jelenleg érvényesnek számító szavazás. Szerintem. A bíróság megítélheti másképp, de addig ez van.

stilmotoros # 2019.04.17. 07:20

Üdv mindenkinek.
Az a kérdésem, mit tegyen az új közös képviselő, aki egyben társasházkezelő vállalkozó is, ha a régi képviselő nem adja át az iratokat, mert a választást a bíróságon megtámadta.
Kösz a választ.

MajorDomus # 2019.04.12. 19:13

társasházi közös tulajdon ,béreld ki a közös képviselőtől,akkor nincs miért hőbörögnie!

wers # 2019.04.12. 11:41

az a felület az ő tulajdona

Még csak a külső fal sem, nemhogy a homlokzat, és belső tartószerkezeti fala, és a födém sem. El van tájolva.

Edömér # 2019.04.12. 11:23

Szép napot!
Társasház földszintjén bérelek üzlethelyiséget. A földszinten nincsenek lakások, kizárólag üzletek. A nemrég nyitott bolt cégtábláját kiraktuk a bejárat mellé a homlokzatra (üres volt, de látszott hogy korábban ugyancsak táblák voltak felfúrva), amit a bejárat melletti üzlet tulajdonosa erősen nehezményez, mondván, az a felület az ő tulajdona (a boltot, ami mellette van, megvette). Szerintem azért a dolog nem ilyen egyszerű. Az épület társasház, maximum a közös képviselő nehezményezhetné ezt, esetleg megtilthatná (de akkor az összes boltét), vagy kérhetne bérleti díjat a homlokzat használatáért (eddig senkitől nem kértek, de természetesen fizetnénk, ha szükséges). Az illető elég fenyegetően lépett fel, ott tart, hogy majd ő leszedi a táblát, tárgyalni sem hajlandó semmiről. Nem akarok balhézni, de a normális üzletmenethez szerintem egy cégtáblára szükség van. Valakinek esetleg ötlete?