Társasházak jogásza!


leslieh # 2018.04.15. 20:23

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Elmondom rövid történetem: Édesanyám 4 emeletes, 10 lakásos társasházban lakik. A társasházban jól szituált, normál körülmények között élő tanárok, orvos és egyéb normál foglalkozású, kulturált emberek laknak évtizedek óta. Kb fél éve a felette lévő lakást megvette valaki, aki éppen a helyi önkormányzat egyik képviselője, így tudjuk kiről van szó. Néhány hónapja azt vettük észre, hogy 1-2 hetes váltásban új, külföldi lakók váltják egymást. Kiderült, hogy egy helyi cég alkalmazza őket munkásként és román, ukrán származású, többségében roma származású emberekről van szó, akik kevésbé kulturált szociális környezetből érkeztek. 1-2 hetente változik a lakásban lakó emberek száma és összetétele. Zajonganak, hangosan beszélnek, mosógépet késő este/kora reggel járatják. A lakás teljesen üresnek hangzik, mert minden léptet, zajt hallani lehet eggyel lejjebb. Gondolom, munkásszállóként üzemel, ezért nem fektetnek túl nagy hangsúlyt a berendezésre. Anyukám már szólt minden "turnusnak" a zajok miatt, a házirendet is átadta mindig, de sokra nem mentünk, mert ezek az emberek nem értenek magyarul. A türelem kezd elfogyni, mert hetente lefutni ugyanazokat a körök minden "turnussal" eléggé emberpróbáló. Tudom, hogy jogilag ez nem értékelhető, de ezek az emberek külsőre és viselkedésre sem illenek bele a magyar átlag polgár normái közé... (finoman fogalmaztam), így a lakókban bizalmatlanságot, félelmet kelthetnek. A tulajdonos nem foglalkozik a lakással, azt tudjuk, hogy befektetési céllal vásárolta a lakást, tehát őt nem nagyon érdekli a lakás mindennapi állapota, ügyei. Azt gondoljuk, hogy a tulaj és a vendégmunkások között áll még valaki. Mit tudunk tenni, hogy megszüntessük ezt az állapotot?

Szomorú örökös # 2018.04.13. 05:52

F.Laca

Erre értettem én azt, hogy az sosem a lakás-albetét része

Tehát a fórumozóknak mostmár gondolatolvasó szerepét is be kell tölteni. :-D

wers # 2018.04.13. 05:18

:) oligaliga, vedd azért figyelembe a következőket:
Esős, borongós reggelre ébredtünk. Kettős fronthatás van, pémtek 13. Ne még a Hold is elfogyott. Ha kihagytam volna valamit, lásd fönt.

oligaliga # 2018.04.13. 04:25

F.Laca

A hozzászólásodnak annyi köze se volt a kérdéshez, mint egyébként szokott lenni.

MajorDomus # 2018.04.12. 21:33

Még lakások is vannak benne sok helyen...

oligaliga # 2018.04.12. 13:39

Flaron 76

A lényeg: ha van helyrajzi száma, akkor mindenképpen kell közös költséget fizetni, annyit, amennyit a közgyűlés megszavazott.

F.Laca

A pince nem csak közös lehet. Ha műszakilag alkalmas rá, akkor albetétesíthető, önálló helyrajzi számot kaphat, amit később el lehet adni. Nem csak 100 éves házaknak lehet pincéje.

nonolet # 2018.04.12. 06:08

F. Laca

Jááájj.... hát a világ azért nem olyan szűk ám mint a te agyad és látóköröd.

Képzeld vannak más esetek is!
Nem csak az amit te ismersz a valóvilágból.

Szomorú örökös # 2018.04.12. 04:52

F.Laca

nonolet nem azt írta, hogy az albetét része,
hanem egészen pontosan így írta:

Az pince IS a társasház része.

Tudod, idézni csak pontosan szépen! :-)

MajorDomus # 2018.04.11. 20:15

Valamint tulajdoni hányadod is van.....

nonolet # 2018.04.11. 18:38

Flaron76

Miért is NE KÉNE?!
Az pince IS a társasház része.

"felújítási ktg, épület karbantartási ktg, épület biztosítási "

Ezek a HÁZRA!!! vonatkoznak vazze.
Aminek a pincéd is a része...

oligaliga # 2018.04.11. 12:29

Flaron76

Ha a pince önálló helyrajzi számmal rendelkező albetét (valószínűleg az, ha megvetted), akkor a mindenkor hatályos közgyűlési határozat alapján kell fizetned a közös költséget és egyéb társasházi költségeket.

Pl.: ha a közgyűlés szerint a tulajdonosok 100,- Ft/m2 közös költséget és 70,- Ft /m2 felújítási költséget fizetnek, és nincs különbség a helyiség rendeltetése (lakás - nem lakás) szerint, akkor ugyanannyit fizetsz, mint egy lakás után.

Flaron76 # 2018.04.11. 12:22

Kedves Fórumozók!

Információt szeretnék kérni Tőletek a következőről:

Egy társasház pincéjét megvettem, és benne tornatermet alakítottam ki, ahol hetente pár alkalommal időseknek tornaórát tartok, vállalkozásként.

A kérdésem az lenne, hogy Nekem is ugyanazokat a társasházi költségeket kötelező fizetnem, mint ami a rendes lakásban élőkre vonatkozik? Mármint a felújítási ktg, épület karbantartási ktg, épület biztosítási ktg, ..?

A társasházi szabályzatban nincs erről írva semmi, viszont a közös képviselő azt mondja, hogy mivel ez vállalkozás, örüljek neki, hogy nem 5x ennyit kérnek tőlem, mert a lakógyűlés határozza meg, hogy mennyi költséget fizessek! Ezt egyáltalán nem tartom korrektnek, ezért szeretnék tanácsot kérni itt, a fórumon.

Található erről szabályzat?

Válaszaikat előre is köszönöm!

oligaliga # 2018.04.11. 11:23

korrekt54

Nem a közös képviselőnek kell intéznie a mellékmérő hitelesítését és a szerződéskötést a vízművel, hanem a mérő, azaz a hozzá tartozó ingatlan tulajdonosának vagy használójának.

Első körben a szolgáltatót kellene megkeresni, milyen okiratokat kérnek a mellékszolgáltatási szerződés megkötéséhez. Ezt a szolgáltató honlapján, az Üzletszabályzatban vagy az ügyfélszolgálaton is el tudják mondani.

nonolet # 2018.04.11. 11:03

korrekt54

Nem kérni kell, hanem MEGSZAVAZNI és aztán végrehajtatni vele.

drbjozsef # 2018.04.11. 10:04

Ez borzasztó.

korrekt54 # 2018.04.11. 09:13

Segítséget szeretnék kérni!
Van egy nyaralónk Balatonon, egy 36 lakásos társasházban. A társasház folyosóján, a lakások mellett vannak a vízórák /meleg,hideg/. Az óraállásokat 3-4 havonta olvassa le a gondnok, majd a közös képviselő kiszámolja, hogy kinek mennyit kell fizetni. Van a házban 3 lakó, akik külön elintézték, nekik a nevükön van az óra, ők közvetlenül a vízműveknek fizetnek. 4 évvel ezelőtt megbíztuk a közös képviselőt, hogy intézze el, hogy mindenki közvetlenül a szolgáltatóval álljon kapcsolatba, ne ő számolgasson, mert azt nem lehet követni. Ha nagyon jóindulatú vagyok, akkor azt mondom, hogy meg van a tévedés lehetősége, és soha senki nem veszi észre! Sajnos nem teljesíti a kérésünket !

Szélvészkisasszony # 2018.04.09. 01:12

Tisztelt MajorDomus,

nagyon egyszerű a válasz. Én vagyok a jogszerűen megválasztott közös képviselő akit többször is újraválasztottak. Amikor engem ismételten újraválasztanak, akkor 4-6 napon belül összehív egy közgyűlést jogtalanul és megpróbálja becsapni a bíróságot azzal, hogy közös képviselőnek adja ki magát.Ez Ön szerint hagyni kéne?

Szélvészkisasszony # 2018.04.09. 01:09

Nonolet

Nem indokolta semmivel, csak közölte nem írja át és kész.

Szomorú örökös # 2018.04.08. 19:01

nonolet

Ezt egy számítógépes proximity rendszerben meg lehet oldani, de egy bizonyos Mhz-en működő távirányítós rendszerben nem, mivel az általában ugrókóddal működik. Bár lehet fix kódos távirányító rendszereket is kapni, csak nyilván azt nem használják ilyen kapunyitásra.

A proximity beléptetőnek ugyanis azonosító száma van, ami alapján tudod rögzíteni és ha kellően profi a rendszer, akkor ez alapján lehet engedélyezni-tiltani. GSM rendszerű kapunyitásnál-ahogy írtam-ugyanígy engedélyezhető-tiltható a jogosultság.

De továbbra is határozottan állítom, hogy ugrókódos rendszerű távirányító esetén nem.

Ez a mondat meg különösen megédesítette a ma estémet, hiszen igazi "szakmaiságot" tükröz részedről :-D :-D :-D

Olyan is amin a táviránytó IS ki-be iktathatók a kódok közé.

Talán a fenti infók alapján vagy te ügyvéd és én pedig vagyonbiztonsági rendszerszerelő. Erről kettőnk közül nekem van bizonyítványom is, bocsika! ;-) És talán ezért is írtam a történetről szakmai véleményt. Te inkább maradj a jogi tudományoknál. De esetleg néha az erkölcstan könyvet is olvasnád. A legújabb kiadásban a kulturált fórumozásról is írnak benne egészen biztosan.

nonolet # 2018.04.08. 14:35

albi-88

A mérő

  • vagy szolgáltató
  • vagy a társasház
  • vagy a saját

tulajdona, attól függően, hogy milyen mérő és kinek mér.

Az ilyen módon elzárt szekrény nem teljesen oké.
Tudnod kell ellenőrizni bármikor a közös nélkül is...

Kérj kulcsot tőle.

nonolet # 2018.04.08. 14:32

Szomorú örökös

Nem kéne azt hinni, hogy csak egyféle rendszer van világhon... az amit te éppen ismersz

Van sok más féle is :-)
Olyan is amin a táviránytó IS ki-be iktathatók a kódok közé.
Sőt jogosultság listájuk is lehet... meg idő limitjük is!

pl. olyan is, hogy
A takarító csak kedd+csütörtök 10-12 óra között tud bemenni.
De, ha akarom ki is tiltom...

albi_88 # 2018.04.08. 14:25

Kedves Jogi fórum

Nemrég költöztem be egy új társasházba ahol a mérőórák a folyosókon vannak elzárva és kizárólag a közös képviselőnek van hozzá kulcsa. Elméletileg bármikor megnézhetők az órák előzetes egyeztetés után. Számomra ez nem elfogadható, már csak azért is mert a lakás főszelepei is így elvannak zárva és nem ellenőrizhetem le az órák állásást amikor akarom.

Szeretném kérdezni, hogy a mérőórák kinek a tulajdonát képezik? Van rá lehetőség, hogy kulcsom legyen a saját mérőóráimhoz? Mennyire elfogadható, hogy a közös képviselő elzárja az órákat? Engem személy szerint az se zavarna ha nem lenne elzárva.

Köszönöm segítségét.

Szomorú örökös # 2018.04.08. 04:29

Salus

Mivel ő volt az építő, feltételezem, hogy kizárólag neki van hozzáférése a kapuvezérléshez (jelszó), amin önkényesen ki-be tudja kapcsolgatni az egyes lakásokhoz kapott távirányítókat gyakorlatilag másodpercek alatt, blokkolva ezzel a tulajdonosokat a gk parkoló használatában.

Ez azért nem teljesen így működik. A távirányító fizikálisan felvehető egy kapunyitóhoz. Ha egyszer felvették azt a távirányítót, akkor nem lehet csak úgy ki-be kapcsolgatni. Csak akkor tudja letiltani a távirányítódat, ha visszaállítja alapba a rendszert, mert akkor törli az összes távirányítót és azokat veszi fel újból, amelyiket akarja, hogy működjön.

Akkor lehet egyébként ki-be kapcsolós módszerrel, ha mobiltelefonnal működik a történet, mert ott a telefonszámok vannak a rendszerben regisztrálva és azt viszont már ki-be lehet kapcsolni. Tehát ha simán távirányítóval működik, akkor ott max. kiveszi a biztosítékot, de akkor ő sem fog tudni be- és kiállni az autójával a kapunyitót használva. Szerintem inkább az első módszer létezhet most és mindenképpen egy birtokvédelmi eljárást javasolnék, mert a te közreműködésed nélkül úgysem fogja tudni visszakapcsolni a te távirányítódat. Ergo simán tudod bizonyítani, hogy letiltottak jogtalanul a kapu használatáról.

Mellesleg érdemes lenne akár egy rövidke de részletes prezentációs videót rögzíteni, hogy nem tudod kinyitni a kaput a távirányítóddal és azt a feljelentés mellé helyezni. Anno amikor én előző lakhelyemen a szomszéd miatt birtokvédelmi eljárást indítottam, mert telepakolta a közös területeket a saját lomjaival és lassan már közlekedni sem lehetett, akkor fényképeket csináltam az állapotról, kiírtam őket CD-re és mellékeltem a bejelentéshez...hasznos volt, már utólag tudom.

Szomorú örökös # 2018.04.08. 04:19

hoztunk határozatot a számla feletti rendelkezésről, csak a bank azt mondta, hogy erre a határozatra nem írja át a bankszámla feletti rendelkezést.....Nekem egyszerűbb lenne megfogadni egy ügyvédet akit megbízok ezzel az üggyel.....Aztán amikor kiderült a Társasház nem tud fizetni mert én nem rendelkezem a Társasház bankszámlája felett, kifarolt az ügyből.

Ez így alapból érdekes, mert az ügyvédnek pont az lenne a feladata, hogy ezt a kérdést megoldja. Lehet meg kéne neki előlegezni a díját ezzel kapcsolatban, de nagy valószínűséggel nincs, aki ezt megtegye, másrészt meg félek, hogy nem a pénz miatt farolt ki az ügyvéd, hanem azért, mert érzi, hogy nem sok esély van a nyerésre. Mondjuk neki a pénz akkor is pénz lenne a munkájáért. :-O

MajorDomus # 2018.04.07. 18:59

Sz. Örökös véleménye jogos.
Ha valahol még odafigyelnek az alapos pontos munkára,az a bank.
Nem utolsósorban azért,mert ha jogcim nélkül adják át a társasház pénzét akkor azért a bank felel,végső soron a vétkes ügyintéző,de ott beépitett fékek és ellensúlyok működnek,minden osztályvezetői jóváhagyással történik.

Esetünkben Szél(lelbélelt)vészkisasszony szélmalomharcot viv, és mivel neki nincs mivel,nem tudja ,hogy szél ellen nem lehet.....