Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog


rocky141 # 2013.04.04. 16:40

Már egyszer írtam ide, de választ nem kaptam. Most szeretném még egyszer megtudni.
Van egy panel lakásunk, melynek a testvérem és jómagam vagyunk fele-fele részben tulajdonosai. Édesanyám a haszonélvező, mely holtig tart.
A lakás jelenlegi piaci értéke 8 millió forint, mely árért ténylegesen értékesíteni lehet.
A lakást most eladásra kerül és az a kérdésem, hogy kell-e a haszonélvezeti jogról való lemondásért fizetnem és ha igen, akkor mekkora lehet ez az összeg.

Azért írom egyes szám első személyben, hogy csak nekem kell a h.j. való lemondásért fizetnem, mert a testvéremék a mostani lakás árának feléért vesznek másik lakást, ahova beköltözik édesanyám és ott megint haszonélvező lesz.

Köszönöm

ObudaFan # 2013.03.31. 16:22

Megtehetik, bár kötelesrészre jogosult vagy.
Ha pedig igazolható, hogy tőled kapták ajándékba, meg lehet gondolni, hogy van-e helye az ajándék visszakövetelésének.

adry27 # 2013.03.31. 16:10

15 éve eladtuk a szüleimmel azt a lakást ami az én nevemen volt és abból a pénzből építettünk egy kertes házat ami viszont a szüleim nevére lett íratva, most öregségükre ki akarnak zárni az öröklésből mert nem szeretik a feleségemet, ha ezt akkor tudtam volna nem iratom rájuk a házat, de akkor ezt így láttam jobbnak.
Kérdésem az lenne, hogy ezt megtehetik, hogy végül is az én pénzemből épült házból ne én legyek az örökös?Válaszukat előre is köszönöm.

szasabloom # 2013.03.10. 12:45

szeretnék érdeklődni hogy lehetséges-e az a dolog hogy az ajándék jogcímen átruházott apai részt valamilyen módon visszaszerezni!a történet túl hosszu lenne a lényeg 13 éve történt egy hagyatéki tárgyalás ahol az elhunyt utolsó akaratát a fájdalam miatt tiszteletben tartotta 4 testvér!az ötödik a dolgokkal mit sem törödve az apai részt teljesen leterheli adóságokkal hitelekkel!a négy testvér ezt már nem nézi szép szemmel ez ellen szeretne tenni!válaszát várom!köszönöm!

MajorDomus # 2013.02.11. 21:55

meg a leggyorsabb is.

lajcsó # 2013.02.11. 13:27

"Apósomnak is ott kell lennie az eladásnál és akkor lemondania a haszonélvezetről?" Szerintem az volna a legjobb (meg legolcsóbb) megoldás.

kyra922 # 2013.02.11. 13:24

Pazs! Köszi a választ. Elég akkor az ügyvéd, amikor mennek eladni, és akkor elajándékozza Férjemnek?? Illetve utána ezt az ügyvéd rendezi majd? Vagy Férjemnek be kell mennie a földhivatalhoz bemutatni, hogy Apósom átajándékozta a haszonélvezetet, Ő pedig eladta a tanyát? És még csak annyit, hogy az eladás után kell adóznia Férjmenk, több mint 10 éve vették a tanyát, és java részt inkább csak föld található rajta egy kisebb romos ház, de az lekhatatlan és csoda hogy áll még. Maga az eladási ár is csak 150 ezer Ft...

pazs # 2013.02.11. 12:47

Mindenképpen kell ügyvéd.

kyra922 # 2013.02.11. 12:29

Jó napot!
Az ügyben kérném a segítségüket, hogy Férjemnek van egy tanyája amin az Övé a tulajdon jog az Apjáé a haszonélvezeti jog.
Ezt a tanyát Férjem szeretné eladni, amibe az Apja bele is egyezett, neki nem kell nem tart rá igényt.
A kérdésem a következő lenne, Apósomnak is ott kell lennie az eladásnál és akkor lemondania a haszonélvezetről? Vagy elég ha előtte lemond Elajádnékozza Férjemnek?? Mert ahogy olvastam csak egyenes ági rokonnak adhatja át a haszon élvezeti jogot illeték nélkül.
Illetve még ha előtte ajándékozza el, akkor ügyvédi papíron kell, vagy elég egymást közt tanúkkal írt papír??? Válaszukat előre is ködzönöm!

kekszem # 2013.01.08. 11:11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy/

2012.dec.26-án elhunyt a férjem elváltunk2004 dec-ben
Közös ingatlanunk 1/2 1/2 arányu felosztásban
Jelzáloggal terhelt 6 millio ft értékben hozzájárulásomat kellett adni mivel a fél házra jelzálog szerződés nem köthető.
2011 novemberében kért a Bank egy törlesztő rész kérést, miszerint volt férjem, a lányom, és én aláirtuk havi 60.000 ft al törleszteni fogunk
A volt férj elhunyt
A házasságunkból még két fiam is született
A két fiu lemond a leány javára.
A bank mint követelő a lányomtól akinek nincs munkahelye nem lesz jövedelme 2013 februártól,aBank tölem a biztos nyugdijamból fogja vonni a 60.000 ft-ot?Vagy mennyit vinhat le 90.000 ft-os nyugdijamból.Mozgáskorlátozott lette 2012 májustól a csipőprotézis beültetés óta járni önálóan sajnos nem tudok.Önkörmányzatnál létezik hogy segítenek? ímódjukban ál vagy már engem jól bevitt a Lányom mint örökös az erdőbe? Nem tudom a kifelé vezető utat.Tanácsát kérem szépen.

Volt lizingelt Skosa Romset gépkocsija a volt férjnek az a bank elvitte a gépkocsit , azzal mi történik.
Mi lenne fontolgatom a dolgokat elajándékoznám a lányomnak a 1/2 részemet , elmennék albérletbe ragaszkodva a haszonélvezethez.Akkor ki fizet és mennyit a banknak.Hagyatéki tárgyalás elé nézek és nem tudok jóformán innen szeretnék informálódniKérem minél előbbi válaszát fáradozásáért köszönet.Üdvözlettel :kekszem

Banett73 # 2012.10.15. 11:40

Amikor "kaptam" a lakást nem született semmilyen ajándékozási papír. Én mint tulajdonos lettem feltüntetve a tulajdoni lapon, az édesanyám meg mint haszonélvező. Félreértés ne essék, tiszteletben tartom a jó szándékát, hogy anno kaptam ezt a lakást, de most olyan helyzetbe kerültem, hogy tennem kell valamit. Neki ez semmilyen kellemetlenséggel vagy hátránnyal nem járna. Ugyan úgy lehetne az Ő a tulajdonos. Mivel teljesen elzárkózik mindentől, nekem meg a létfenntartásom múlik a dolgon, ezért merült fel bennem ez a gondolat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.15. 11:14

Csakhogy itt az ajándékozó maga is ajándékba kapta a dolgot épp a megajándékozottól. Szóval felejtős.

Ügyvédbank # 2012.10.15. 11:12

Tisztelt Banett73!

Az ajándékozási szerződés megtámadásának és az ajándék visszakövetelésének együttes érvényesítése esetén előbb a megtámadási igényt kell elbírálni. Az ajándék visszakövetelése ugyanis nem a szerződés érvénytelenségét eredményezi. A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. Itt természetesen mindenkinek bizonyítani szükséges az igazát.

www.ugyvedbank.hu

Banett73 # 2012.10.15. 09:02

Kedves www.ugyvedbank.hu!

Egy olyan infót is hallottam, hogy olyan esetben is visszavonható ha létfenntartásom van veszélyben és ezzel az ajándékozott létfenntartását nem veszélyeztetem....Ez akkor nem igaz?
Banett73

Ügyvédbank # 2012.10.15. 08:28

Tisztelt Banett73!

Az ajándékot az Ajándékozó nem követelheti vissza csak abban az esetben, ha a Megajándékozott az Ajándékozó, vagy vele együtt élő hozzátartozója rovására súlyos jogsértést (bűncselekményt) követ el. Ekkor az Ajándékozó jogosult az ajándék helyébe lépett értéket is követelni.

Üdvözlettel: www.ugyvedbank.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.15. 07:45

Cseresznye.

Banett73 # 2012.10.15. 07:27

Tisztelt Hozzáértő!

Egy ingatlan ajándékozással kapcsolatos ügyben kérném a tanácsot! Kaptam a szüleimtől egy lakást 1996-ban. Amit Kb. 11 éve válás miatt,papíron elajándékoztam az Édesanyámnak. (Én voltam a tulajdonos Ő pedig a haszonélvező) Évek óta próbálok úgymond egyről a kettőre jutni, de nem megy. Svájci frankos hitel ( személyi kölcsön) miatt igencsak elúsztam. Végső megoldásként lakás eladásra és bár nagyobb, kényelmesebb de egy kisebb értékű ingatlan vásárlására gondoltam. A fennmaradó összegből szándékoztam volna kifizetni az adósságot, ami megkeseríti az életemet. Ha nagyon rövid időn belül nem találok megoldást, akkor elveszítem pl. az autómat, amiben már benne van kb. 2 millió forintom. Mivel az is hiteles, fizethetném tovább úgy, hogy nincs is autóm. Sajnos az anyukám semmit sem hajlandó belemenni. Kérdésem az lenne, hogy vissza tudom-e vonni az ajándékozást? Illetve, hogy ha ez működőképes lenne, akkor az eredeti helyzet állna vissza, miszerint én mint tulajdonos, Ő pedig mint haszonélvező szerepelne. (csak mert akkor megint csak nem lennék előrébb) Előre is köszönöm a tanácsot! Üdv. Banett73

MajorDomus # 2012.10.08. 20:38

Attila

Obudafan válasza igaz, de nem a kérdésedre válaszolt.
nem azért foglalnak nálad, mert a szüleid tudtod nelkul aláírtak valamit.
a társasház közgyűlése határozatot hozott a felújításról, az minden tulajdonostárs részére kötelező, akár aláírtad akár nem.
a jogorvoslati határidő vélhetően már letelt, meg sem tudod támadni, legalábbis érdemben nem. legolcsóbb ha a tulajdonrészedet elajandekozod a batyadnak, fizetni úgy sem tud érte, a vége meg árverezés lesz.míg a szüleid élnek, úgysem látsz belőle semmit, s előbb elárverezik minthogy megörökölnéd.
addig viszont fizetned kell.

ObudaFan # 2012.10.08. 10:53

A tulajdoni részedtől csak akkor tudsz megszabadulni, ha az kell valakinek és meg is egyeztek.

Attila7501 # 2012.10.06. 19:41

Tisztelt Ügyvéd úr

Problémám igen összetett. A szüleim haszonélvezők egy társasházi lakásban ahol a bátyám is lakik (ő a másik tulajdonos), de nem fizetik a közösköltséget és a közüzemi számlákat.A bátyám nem dolgozik rajta nem tudnak semmit behajtani. A társasház felújítást indított amihez szerződést kötöttek a tulajdonosokkal és a haszonélvezők írták alá (amire én nem adtam meghatalmazást). Mivel semmit nem fizetnek így ezt sem.
Most minden tartozásukat rajtam akarják behajtani, köztük ezt is.Mikor szóvá tettem hogy én nem írtam alá semmilyen szerződést azt a választ kaptam, hogy a szüleim aláírták és fizetnem kell.
Már Behajtóhoz is beadták a papírokat és le akarják foglalani az autónkat a tartozások fejében.
Kérdésem az lenne mit tehetek a haszonélvezővel szemben, hogy ne rám terheljenek minden álltaluk felhalmozott tartozást? Hogyan tudok megszabadulni a tulajdoni részemtől?
Válaszát előre is köszönöm.
Attila

MajorDomus # 2012.07.19. 21:16

Amit a.biroság megítél,azt majd a végrehajtó behajtja.

kiskata2 # 2012.07.19. 09:04

Köszönöm, így lesz! A használati díjat hogyan állapíthatom meg jogszerűen? És mi van, ha nem fizeti?

ObudaFan # 2012.07.18. 20:14

de ő arra hívatkozik, hogy ez az állandó bejelentett lakása és birtokon belül van.

Ezért kell pert indítani, és akkor kirakhatod. Arra az időre, amíg nem megy ki, pedig használati díjat lehet tőle követelni.
Emellett a bíróságtól kérheted, hogy már ideiglenes intézkedésben kötelezze az ingatlan elhagyására.

A haszonélvezetemet és az én 1/3-t ráírathatom a fiamra?

A haszonélvezetet nem lehet átruházni.

A barátját köteles vagyok beengedni?

Nem.

kiskata2 # 2012.07.18. 19:32

Köszönöm a válaszukat, de ő arra hívatkozik, hogy ez az állandó bejelentett lakása és birtokon belül van.
A fiam amiben tud, segít. A haszonélvezetemet és az én 1/3-t ráírathatom a fiamra?
Ezen kívül vettünk a férjemmel egy lakást és sajnos a lányom nevére írattuk. Azt is el akarja adni, de azon is rajta van a haszonélvezetünk. Még a férjemé is, pedig már 8 éve itt hagyott. Már rettegek tőlük, amikor a barátja is itt van. A barátját köteles vagyok beengedni? Több mint egy éve nem dolgozik, díllerként keresi a pénzét. Nem is tagadja. Az életem már egy horror.

MajorDomus # 2012.07.18. 18:53

Mint haszonélvező te döntőd el ki lakhat a házban