Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog


ButusLibus # 2012.02.09. 06:01

Sziasztok!

A következő kérdésem lenne:

Édesanyám szeretné nekem ajándékozni a házát, amin a volt férje haszonélvezeti joga van. Már a váláskor is le akart róla mondani, de a bírónő valamiért nem foglalkozott vele, azóta pedig nem volt ez érdekes. Viszont most szeretnénk, hogy a házhoz csak nekem legyen bármilyen közöm, de sajnos ezen a téren elég tapasztalatlan vagyok.
Azt tudom, hogy neki ügyvéd vagy közjegyző előtt kell lemondania, és az ajándékozás (ami illetékmentes) is így kell történjen. És ha nekem van ügyvéd ismerősöm, akinek nem kell egy vagyont kifizetni azért, hogy aláírja az általunk elkészített szerződést (minta alapján), akkor elég, ha csak tesz egy lemondó nyilatkozatot, amit az ügyvéd aláír, és ugyanezt megtehetjük mi is egy ajándékozási szerződéssel anyukámmal? Azt gondolom mi is el tudjuk intézni, hogy a földhivatalba besétáljunk. Nem szeretnék 50ezreket fizetni valamiért, amit szerintem mi is meg tudunk oldani, mert sajnos nem vagyunk az a jól kereső kategória.. Ebben kérném a segítségeteket, hogy mi a legolcsóbb, és leggyorsabb módja ennek az egésznek? Köszönöm a válaszokat!

cucuska # 2012.01.25. 20:44

Tisztelt Cím! Szeretnék érdeklődni hogy mennyi az illetéke a haszonélvezeti jog átadásának? Ha testvér adja testvérnek? A lakás kb 14 milliót ér, és fele a férjemé fele a testvéréé! Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.01.25. 10:05

A saját tulajdoni hányadát elajándékozhatja természetesen, de ettől még az a térítési díj behajtható lesz az ingatlanból.

taritu # 2012.01.25. 08:52

Tisztelt Szakértők !

Ingatlan ajándékozással kapcsolatban lenne kérdésem .
Nagymamám testvére együtt élt a 40 éves down -szindrómás fiával, de egy agyvérzés után öregotthonba került , a fia pedig intézetbe , mert mint rokonok csak mi foglakoztunk velük, de az ápolásukat sajnos nem tudtuk vállalni.Van egy házuk 3/4rész a nénié, 1/4 rész a fiáé.
Az öregek otthonában van a néni 2 éve,rendszeresen látogatjuk, és most szóltak hogy a nyugdíja nem fedezi a térítési díjat , kb.30.000 Ft-tal meghaladja, és novemberre visszamenőleg ráterhelték ezt a házára a különbözetet. Persze erről senkinek sem szóltak, a néni sem tudta, és úgy döntött , hogy elajándékozná a Anyukámnak ,hogy ne vesszen " kárba " a háza. Nem tudjuk, hogy ez ebben az esetben lehetséges, hogy több néven van, és az öregotthon önkényesen ráterhelte. A fiának Anyukám a gyámja.
Milyen módon van erre lehetőség ?
Köszönöm !
Üdvözlettel . R :)

M.Gabi # 2012.01.22. 08:08

Tisztelt Sándor!

Felveszem Önnel a kapcsolatot a honlapján keresztül!....
Üdvözlettel:Gabi

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.22. 07:37

Az ajándék beleszámít a köteles rész alapjába, az örökhagyó ezzel ellentétes rendelkezése érvénytelen. (A T. Kolléga valószínűleg azzal keveri, hogy az örökhagyó rendelkezhet úgy, hogy az örökös köteles részébe nem kell betudni a neki élők között juttatott ajándékot.)

M.Gabi # 2012.01.21. 21:04

Kedves Lhotse

Köszönöm a hozzászólást,igyekszem utánanézni mit is jelent pontosan az általad említett megoldás.

Laikus vagyok a témában,és próbálok tájékozódni szemezgetni innen-onnan,amiből én arra a következtetésre jutottam,ha csak egyszerűen anyósom odaajándékozza férjemnek a részét,akkor anyósom halála után a sógoromat ugyanúgy megilleti a köteles rész.

Nekem annyi közöm van az ingatlanhoz,hogy 9 éve ott élünk közösen anyósommal,ebből 5 éven keresztül anyósom igen csekély keresettel rendelkezett,gyakorlatilag én és férjem tartottuk el és tartottuk fenn a házat,valamint 4 és fél éve egy jelentős felújításra került sor (külső szigetelés,komplett tetőszerkezet,és tető csere,nyilászárók cseréje......stb) ami az ingatlan értékét nagyban megnövelte,és a felújítás terhein férjemmel közösen osztoztunk.
Mivel már én is jelentős összeggel hozzájárultam közös életünk alakulásához,és nekem nincs a nevemen semmi,férjem is azt szeretné,hogy nekem is "részem" legyen a házban,vagy legalább legyen egy megállapodás az ingatlan felosztásáról kettőnk között.

Várom további válaszokat
Köszönettel:Gabi

Lhotse # 2012.01.21. 20:15

Ajándékozzon az anyós az osztályrabocsátás kötelezettsége nélkül. Hogy jön ide a kötelesrész?

Persze, házassági szerződést lehet kötni, de Neked mi közöd van az ingatlanhoz?

M.Gabi # 2012.01.21. 14:00

Tisztelt Hozzáértők!

A következő kérdésben fordulok Önökhöz.

  • Adott egy lakóingatlan (kertes ház),mely 50-50%-ban férjem és anyósom nevén van.

Szeretnénk ha férjem testvére már nem örökölne az anyai részből.

  • Férjem édesapja(már elhunyt) akarata az volt,hogy férjemé legyen a ház és másik gyermekéé a telek hátsó része,melyre később majd építhet.

(Ez az akarat azért volt ,mert férjem mindig is a szülőkkel lakott,nagyon sokat fordított a házra és évekig eltartotta szüleit (rokkantságuk,és kevés keresetük miatt).

Szeretnénk még férjem édesanyja életében ezeket a dolgokat hivatalosan rögzíteni,hogy később,az örökösödésnél ez ne legyen vita tárgya.

  • férjem testvére lemondott apai részéről,édesapjuk hagyatéki tárgyalásán
  • anyósom támogatja férjemet a ház teljes öröklésében
  • férjem testvérével is sikerül ez ügyben megegyezni(jó a viszonyunk,és tisztában van édesapjuk egykori akaratával)

Mi a következőket gondoltuk,ebben kérnénk megerősítést,hogy ez így megfelelő lenne-e (illetve szeretnénk megúszni illeték fizetés nélkül az egész procedúrát):

  • Anyósom elajándékozná részét férjemnek,természetesen életfogytig tartó haszonélvezete lenne a házra
  • Sógorom pedig lemondana az anyai örökségéről és egyben kötelesrészéről,cserében a telek hátsó részét megkapná,(illetve annak fejében hogy,sokat segítettük őket nem hivatalosan eddig anyagilag is,amit elismer)

Ha ez így működne és férjem nevén lenne az egész ház,akkor hogyan tudnánk még azt megoldani,hogy én is le legyek védve,egy esetleges válás esetében,szeretnénk ha az osztozkodás a férjem és köztem 50-50%-ban lenne a lakást illetően.
Mivel illetéket nem szeretnénk fizetni,gondoltuk hogy egy házassági szerődés keretében ez megoldható lenne.
Mit gondol mi lenne célszerű,illetve milyen lehetőségeink lennének még.

Mindezekhez csak ügyvédre vagy közjegyzőre is szükségünk lesz?

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:Gabi

Gabicsek # 2011.09.29. 20:24

Eladhatja, de nektek, mint tulajdonostársaknak elővásárlási jogotok van.

zolee82 # 2011.09.29. 19:00

Tisztelt hozzáértők.
Apámnak van egy ingatlana, aminek a felét odaajándékozná nekem és a testvéremnek, tehát 25-25% nekünk, neki 50%. Azt szeretném megkérdezni, hogy az ajándékozó eladhatja- e nélkülünk az ingatlant vagy mindannyiunk beleegyezése kell hozzá vagy csak a többség beleegyezése kell. Szóval, hogy vannak itt a jogi szabályok?

guba # 2011.07.25. 15:14

Haszonélvezetet nem lehet felmondani.

garyballdy # 2011.07.25. 14:51

Köszönöm a válaszokat!
Részletezném a vita tárgyát.
Az öröklakás vételénél az ára fele lett azzal az opcióval kifizetve, hogy a másik fele egy éven belül lesz törlesztve. Közben a férj meghalt és az özvegy nem tudta az ingatlant egy éven belűl kifizetni. Ezért a tulajdonos az özvegynek életfogytiglani haszonélvezetet jegyzett be a földhivatalnál. Hat év után új élettársra talált a haszonélvező, akivel most közös háztartásban él és az ingatlan hasznát élvezi. De van két kutya is a háznál, melyektől a tulajdonos betegesen fél. Azért fenyegetőzik most a haszonélvezeti jog felmondásával, mert ezekért nem lett időben az ő engedélye kikérve.
Van esélye a felmondáshoz?

guba # 2011.07.25. 11:22

Ha beleírták volna a szerződésbe, akkor miről szólna a kérdés? :) Be kell-e tartani a szerződést?
Mellesleg a haszonélvezet ilyen korlátozására maximum kötelmi hatállyal lenne mód.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.25. 09:18

Hacsak nem foglalták bele ezeket a feltételeket magába a haszonélvezetet alapító szerződésbe.

guba # 2011.07.25. 09:16

Nem. A korlátja, hogy a rendeltetésszerű használatból eredő mértéken túl az ingatlant nem pusztíthatja le, nem rongálhatja.

garyballdy # 2011.07.25. 09:10

Ha valaki életfogytiglani haszonélvezetet vásárolt egy lakásra, akkor a tulajdos előírhat a haszonélvezőnek egy bizonyos "házirend"-et?
Pl. állattartás, vagy albérlő befogadása?

Köszönöm előre a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.23. 19:56

Tiéd, megteheted. A gyámhatóság hozzájárulása szerintem kell, de valószínűleg megadják. A haszonélvezet fennmarad.

Ha nem vagyok indiszkrét, mire lenne jó ez? Mi szüksége van kiskorú gyerekeknek haszonélvezettel terhelt ingatlanhányadra? Mivel jövedelmük nincs, a terheket úgyis te fogod viselni helyettük. Ugyanakkor az eladás, megterhelés nehézzé, ha nem lehetetlenné válik a gyámhatóság miatt.

babumami # 2011.07.23. 16:56

Tisztelt Szakértők!
Ingatlan ajándékozással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A 80-as évek elején megörököltem egy ház 1/2 tulajdonrészét. A másik rész a nagypapámé és ő a haszonélvező is.
Most az én tulajdonrészemet szeretném a 3 kiskorú gyermekemnek ajándékozni. Megtehetem-e? Ha igen, akkor milyen költségei vannak az ajándékozásnak?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.21. 07:47

Ez igazából csak egy szerződés lesz. A részleteket inkább emailben beszéljük meg. A sötétkék csíkon a feliratra kattintva tudsz emilt küldeni.

Csipkebokor # 2011.07.21. 07:18

Kedves KBS!
Három ügyletről lenne szó:

  • öröklési szerződés bejegyzésének törlése
  • ajándékozási szerződés készítése, bejegyeztetése

(mindkettő egy lakás 2/3-d részére vonatkozik)

  • haszonélvezeti jog bejegyeztetése az egész lakásra

(az egész lakásban csak én lakom)

Vállalnád a jövő héten? Mennyibe kerülne Feléd ill. a Földhivatalnak?

Kössz,
Csb

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.18. 20:49

Az a haszonélvező életkorától függ. Azért állapítják meg az értékét, hogy például eladás esetén legyen alapja a jövedelemszámításnak.

Csipkebokor # 2011.07.18. 17:54

Mennyi a "valódi értéke" egy haszonélvezeti joggal terhelt, lakott öröklakás 2/3-d részének, ha mondjuk az egészet üresen, terhelés nélkül 18M-ért lehetne (talán) eladni?

Mikor állapítják meg ezt a "valódi értéket", ha az ajándékozási szerződésbe nem kerül bele, illetéket, adót nem kell utána fizetni? Elhalálozáskor, visszamenőleg, hogy mennyi lett volna?!

Csb

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.18. 13:30

Ki mondta, hogy "nem jár semmi". Tiéd az 1/2 tulajdoni hányad - ez pont annyi mint a testvéredé. A haszonélvezet meg már csak ilyen: a tulajdonos nem jogosult az ingatlant használni, birtokolni, hasznosítani. (A testvéred sem a saját jogán teheti, hanem mert a haszonélvezők megengedik neki - ebbe viszont nincs beleszólásod).
Éppen kérheted a közös tulajdon oly módon történő megszüntetését, hogy a testvéred váltsa magához a tulajdoni hányadodat; de ez egyrészt a haszonélvezettel csökkentett értéken történhetne, másrészt lehet, hogy arra sincs pénze. A haszonélvezettel terhelten történő kényszerértékesítés pedig szinte reménytelen. Hacsak nem 90 évesek azok a haszonélvezők.

pazs # 2011.07.18. 13:27

Hát, akkor meg kell állapodni a testvéreddel. Ha nem megy, akkor a közös tulajdon megszüntetéséért pert lehet indítani, de mivel a szüleid még élnek és haszonélvezetük van a házon, az igen jelentős értékcsökkentő tényező, a pereskedéssel együtt nem fog sok jutni nektek.