Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog


MajorDomus # 2016.02.23. 21:10

Nem
Semmi
Ügyvédi költség +földhivatali dij

greency # 2016.02.23. 11:31

Tisztelt Jogi Fórum!
Arra szeretnék válasz kapni, hogy saját 1/1 tulajdonú tehermentes ingatlanom a gyermekeimnek adnám ajándékozással. Ez a különvagyonom.
Az ingatlanra kizárólagos haszonélvezeti jogot tennék a saját részemre.
Kérdésem a következő:

  1. Szükséges-e a másik szülő aláírása/ engedélye ebben az esetben?
  2. Milyen költségvonzata van az ajándékozásnak egyenes ági rokon eset? Úgy tudom semmi.
  3. Milyen költsége van a haszonélvezeti jog bejegyzésének ebben az esetben, ha 1/1 tulajdonosból kizárólagos haszonélvező lennék?

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.30. 07:07

A földhivatalban ott kell lennie a szerződésnek, adnak róla másolatot annak, aki fél volt benne.

Szepy11 # 2015.04.30. 05:37

Kovács_Béla_Sándor!

Válaszát köszönöm.Amint írtam anyukám példányát eltüntették,én nem láttam mi áll benne.
Megfogadom a tanácsát,amint mozogni tudok,elmegyek ügyvédhez. Azt esetleg tudja valaki,hogy ilyen esetben,ajándékozásnál köteles rész van a a kisemmizett örökösöknek? Apját és a másik bátyám árváit is kisemmizte az unoka..
Szép napot Mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.29. 17:55

Nem hiszem, hogy ezt neked bárki így, látatlanban megmondja. Nem néz ki jól az ügy, de annyit talán megér, hogy egy ügyvéddel megnézesd azt a szerződést, illetve egy részletesebb tényállás alapján véleményt kérj.

Szepy11 # 2015.04.29. 16:18

Üdvözlök Mindenkit!

A segítséget előre is köszönöm.
A történetem...Anyukámat "meggyőzte" testvérem fia,hogy engedje ott lakni a 2 kisgyerekével párjával
a házrészében (másik fele az enyém).
2 hónap múlva,ott tartottak,hogy magára íratta az anyám részét és persze utána vége is lett a jó viszonyuknak a fiatalasszonnyal.Anyukám már akkor is mentálisan elég fura volt,(agyérelmeszedés 84 éves)de a sok veszekedés hatására felgyorsult a leépülése.Persze amint segíteni kellett volna,rögtön visszaköltöztek a lány anyjáékhoz,magára hagyva a beteg nagyiját,anyukámat.Mivel mentálisan is gond volt vele,24 órás felügyeletet igényelt már akkorra. Én külföldön dolgozom,ezért ideiglenesen egy ápolási otthonba vittem.2015 febr.28-án.Március 01-én pedig hazahoztam onnan,ahogy rendeztem a dolgaimat.. Az unoka egyáltalán nem törődik vele.Kórházba kerültem, nem volt kire hagynom anyukámat és kértem a segítségét,hogy gondozzák a mamáját egy kis ideig,amíg felépülök.Tudnák,hiszen a párja nem dolgozik.Mindenféle segítséget megtagadnak a mai napig..Egyértelmű,hogy csakis a házrész kisimliskedéséért költöztek anyukámhoz,de segíteni nem akarnak neki...
Kérdésem az lenne,hogy ajándék visszakérhető? Sajnos anyukám már gondnokság alatt van,esetleg így is lehet tenni valamit az ilyen lelketlen szélhámos ellen? Vagy valami formában lehet kötelezni a segítségre a nagyijával szemben? Az ajándékozási szerződésben állítólag nincs kikötve semmi,de nem láttam,mert anyukám példánya "eltűnt" a sok m.ft-jával együtt..A házrészéért tudnék fogadni segítőt,gondozót,ha vissza lehetne szerezni.. A saját léte,kényelme érdekében kellene.Van remény? Otthonba vinni nem akarom,mert egy tolószékbe lekötözve a saját ürülékébe ülve találtam ott kék foltokkal a karjain,derekán,leszedálva.. 1 hétig menni nem tudott,..szóval embertelen állapotban.Most nagyon jól van,életvidám,imád jönni.menni..Azt szeretném,ha így is maradna,de mivel sokízületi gyulladásaim és gerinccsigolya problémáim is vannak,én is segítségre szorulok.

Wildmann # 2015.04.29. 07:39

Kistkács

Ha hagyatéki tárgyaláson veszel részt:

Nem.

A megoldás nem az ajándék, hanem az osztályos egyezség.
Kérd a segítségét a közjegyzőnek. Elég annyit mondani, hogy azt szeretné a nagyi, hogy édesapádé legyen.

A többit a közjegyző megoldja. Nem ajándék lesz, hanem örökség. Ha valamiért a vagyon nem úgy öröklődne tovább, hogy édesapádé legyen, akkor nagyi kapja meg örökségként és utána ajándékozza el édesapádnak. Megkapni a hagyatéki tárgyaláson fogja elajándékozni meg utána bármikor.

Ha más tárgyaláson fogsz részt venni, akkor nem tudom rá a választ, mert ahhoz tudni kellene hogy milyen tárgyalásra mész.

MajorDomus # 2015.04.28. 19:48

Lehet. Illetekmentesen

Dorka1990 # 2015.04.28. 06:53

Tiszteletem!
Egy kis segítségre lenne szükségem! Előre is köszönöm!
2014 februárban elhunyt édesanyám, májusban volt a hagyatéki tárgyalása, utána levélben megkaptuk az öröklési papírokat, és rendeztünk minden anyagi dolgot. Volt a nevén egy telek, amit az öcsémmel a papír szerint 1/2-1/2 arányban örököltünk.
Arra lennék kíváncsi,hogy édesapám ennek ellenére élvez holtig tartó haszonélvezeti jogot a telken, ha úgy mond neki soha semmi köze nem volt hozzá?
Öcsém is, és én is szeretnék eladni, mert kihasználatlan, nincs rá szükségünk, viszont apánk tiltakozik, ragaszkodik hozzá.
Ez a felállás így megnehezíti a dolgokat, és a lehetőségeinkre lennék még kíváncsi. Esetleg neki ajándékozni lehet?

Péter81 # 2015.04.27. 16:05

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK 2015) igénybevételének lehetősége felől érdeklődöm.

  • 5 éve ajándékozás jogcímen teljes tulajdonomba került (édesanyámtól és édesapámtól) egy lakás, amelyben feleségemmel és 1 hónapos kisfiammal jelenleg is élünk. (Szüleim nem itt laknak és nem is ide vannak bejelentve.)
  • Ezen a tulajdoni lapon nincs feltüntve, hogy bárki is haszonélvező lenne, csak az, hogy 1/1-ben tulajdonos lettem; a régi tulajdonjogokat pedig törölték.

Most szeretnénk költözni és igénybe venni nyártól a CSOK-ot, de az alábbi rendeletek szerint nem tudjuk, hogy jogosultak vagyunk e a kedvezményre.

A kormány honlapján található pdf-ben ezt találtam:
"A családok otthonteremtési kedvezményét az a természetes személy veheti igénybe, akinek saját
magának, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együtt költöző családtagjainak
lakástulajdona, állandó használati joga nincs.

A kedvezményt igénybe veheti továbbá az is,

  • lakását legalább két éve haszonélvezettel terhelten örökölte, vagy ajándékozás jogcímén szerezte és a haszonélvező a lakásban lakik.

[...]"

Kérdéseim:
Ki a haszonélvező?
A lenti kivétel vonatkozik rám, tehát jogosult vagyok a kedvezményre?

Tulajdonjogom tehát van, de nem tudom, hogy haszonélvező is vagyok e vagy azok a szüleim és mivel nem laknak itt, ezért nem jár. (?)

Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Péter

Kistkács # 2015.02.11. 20:22

Üdv mindenkinek. Oly kerdesem lenne hogy; meg hatalmazotkent jovoheten tárgyaláson veszek reszt, nagymamamat képviselem.(távoli rokon utolsó élő rokona mamám)Mamam egészségi okok miatt s kora miatt nem tud meg jeleni,szeretne ha a mi csaladunkban lenne az ingatlan pontosan édes apám tulajdonában.Hagyateki tárgyaláson mint meghatalmazott el ajandekozhatom édes apámnak az ingatlant úgy hogy ő nincs jelen?? Válaszokat köszönöm.

Alpokalja # 2015.02.11. 18:27

Köszönöm szépen a választ!


A.P.

ObudaFan # 2015.02.09. 11:43

Hacsaknem egy társasházról beszélünk, akkor nem lehet tetőteret elajándékozni. Ha az egész ingatlan egy helyrajzi számon van, akkor csak annak valamilyne tulajdoni hányadáról lehet rendelkezni, de a tulajdoni hányad eszmei jellegű, tehát az nincs neveíttve, hogy a ház melyik része kié. Az más kérdés, hogy a használat megosztására lehet kötni megállapodást.

Alpokalja # 2015.02.08. 17:20

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki a családi háza beépített tetőterét elajándékozza egy rokonának, akkor a házhoz tartozó telek ugyanakkora hányada is automatikusan a megajándékozott tulajdonába kerül, vagy ez már egy külön megegyezés kérdése?

Előre is köszönöm a választ!


A.P.

ObudaFan # 2015.02.08. 12:03

Kell ügyvédi ellenjegyzés és nem lesz illeték.
Viszont a testvéred kötelesrészének az alapjához ezt csak akkor nem kell hozzászámítani, ha édesapád az ajándékozás után még legalább 10 évig él.

jozsef75 # 2015.02.08. 11:51

Tisztelt szakértő !
Édesapám nekem szeretné ajándékozni az ingatlanát, van egy bátyám is, de a megállapodás értelmében az ingatlant én kapom.
Ehhez az ajándékozási szerződéshez kell ügyvédi ellenjegyzés vagy mi is írhatunk egy szerződést, amit a földhivatalhoz beadva már meg is történt az ajándékozás ?
Illetve esetemben nem lesz illeték ugye ? Csak a földhivatali díjat kell kifizetni ?

Köszönettel;
József75

ObudaFan # 2015.01.18. 07:19

De haszonélvezettel terhelten, kivéve, ha a tartozásért te is felelős vagy.

ius latratus # 2015.01.17. 19:38

Röviden: igen.

mamika60 # 2015.01.17. 17:22

Tisztelt szakértők.Két lányom a tulajdonos közös házon, én az édesanyjuk vagyok haszonélvező!
Ha valamit nem fizet az egyik vagy másik tulaj, el árverezhető e az ingatlan?
Köszönöm válaszukat!

MajorDomus # 2015.01.17. 16:09

Természetesen ha te vagy a tulajdonos.
Ügyvéd szükséges

picinyem # 2015.01.15. 19:43

Szeretnem megtudni,hogy a sajat tulajdonomban lévő lakás
haszonélvezeti jogat oda adhatom e valakinek. Szeretném a
velem élo tarsamat ezen joggal felruházni.Hivatalossan
sem élettarsi sem házas viszonyban nem vagyunk.Ha meghalnak szeretném a jovojet igy biztositani ne tudják az utcára tenni.
Válaszukat előre is kőszőnőm.

Sebaklá # 2014.11.19. 21:11

Köszi annak aki hozzászólt. A gyermekeim nagykorúak. De még fiatalok, és nem tudhatom, mit hoz a jövő. Nem csak nekem jelentene biztonságot a haszonélvezet, és sajna nincs sok pénzem, ha fizetni kéne az illetékre.

lajcsó # 2014.11.18. 20:23

"Balga módon nem kértem a haszonélvezeti jogot, ezt utólag lehet-e?"
Amennyiben a gyermekeid kiskorúak, nem lehetetlen de elég körülményes az eljárás, mivel ebben az esetben a gyámhivatal jóváhagyása szükséges. (Ingyenes haszonélvezet alapítás alapból kizárható.)

ObudaFan # 2014.11.18. 19:08

sosem1

Aligha.

ObudaFan # 2014.11.18. 19:07

kormicico

Ajándékozással, mert amit írtál, az konkrétan ajándékozás.