tulajdonjog - haszonélvezeti jog


MajorDomus # 2014.06.23. 20:48

Állítólag csak 1 ha feletti területre
Kötelező. Vagy ez csak törvénytervezetben van?

Bocs, nem vagyok képben, de van zártkerti telkem kis házzal, ezért locsogok bele.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.23. 12:09

Az adásvételi szerződésre a Földforgalmi törvény előírásait kell alkalmazni
Főszabályként. Láttam én már zártkertben is kivett ingatlant.

lajcsó # 2014.06.23. 12:04

"Amennyiben a nagymama haszonélvezetet tart fenn magának, akkor véleményem szerint felmerül, hogy eseti gondnokot is kell kérni a gyámhatóságtól." A nagymama haszonélvezeti jogot nem fenntart, hanem létesít. A nagymama haszonélvezeti jogot akkor tarthat fenn, ha a saját tulajdonát ruházza át az unokára.
Az adásvételi szerződésre a Földforgalmi törvény előírásait kell alkalmazni (kifüggesztés, szakigazgatási szerv jóváhagyása stb.)

ObudaFan # 2014.06.23. 11:33

Hát, ez azért elég tágan megfogalmazott kérdés. Illetéket kell fizetni, a földhivatalnál el kell járni. Amennyiben a nagymama haszonélvezetet tart fenn magának, akkor véleményem szerint felmerül, hogy eseti gondnokot is kell kérni a gyámhatóságtól.

csonticsabi # 2014.06.23. 10:47

Szeretnék informálódni, hogy milyen törvények kötelezettségek adódnak, ha nagymama kiskorú unokának vásárol egy zártkerti ingatlant ?
válaszokat köszönöm!

MajorDomus # 2014.06.17. 20:43

Amíg ennyivel megúsztad.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.17. 18:57

Igen. Tulajdonképpen semmi közöd a kettőjük közötti jogviszonyhoz.
Mondjuk, anyád gondnokság alá helyezésén elgondolkozhatnál. A jövőre nézve.

frife # 2014.06.17. 17:54

T. Fórumozók!
Én vagyok a lakás tulajdonosa, az anyám a haszonélvezeti jog tulajdonosa!
Egy lakásban élünk, az anyám nyolcvan elmúlt, enyhán rosszul lát és nagyot is hall!
Egy alkalommal ügynökök akik víztisztítót ajánlottak beszereléssel "levették a lábáról" és szerződést kötött velük a víztisztító beszerelésére, amire én, mint tulajdonos, nem tartok igényt, de a szerződés kötő vállalkozás érvényesnek tartja a köztük és a haszonélvezeti jog élvezője, az anyám között létrejött szerződést! Ragaszkodik a szerződésben foglaltakhoz! Én. mint tulajdonos tényleg el kell, hogy fogadjam az idős anyám által kötött szerződés érvényességét a saját tulajdonú lakásomban?

Köszönöm a válaszotokat!

Ferenc

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.17. 11:24

Azon, amelyiken most is van.

Mufurc_nagyon # 2014.06.17. 10:18

Kedves Tématársak!

Melyik rész felett lesz hasonélvezet?
Ne má!


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.06.16. 20:39

Megszabhatja
Megteheti

Az a megoldás hogy szüntessétek meg a közös tulajdont, ha az apósnak csak 50%-ra lesz haszonélvezete s a férjed lesz a 100% tulajdonos, már nem dirigalhat az adós csak a haszonélvezeti részén.

macska30 # 2014.06.16. 09:14

Tisztelt Ügyvédek!

Az alábbiban szeretném kérni a segítségüket.
A férjem és az ő édesapja 50-50%-ban tulajdonosok egy családi házban, de a férjem édesapjának haszonélvezeti joga is van. Férjem édesapja ott lakik, a férjem cégének pedig ez a telehelye és a székhelye is(ez nem tudom, hogy fontos információ-e?).
Férjem mindennap oda jár dolgozni, ott a műhelye és az irodája is. Mind a kettő a pincében van, mert a telken lévő kis házból (van egy nagy családi ház a telken, amiben az apósom lakik és egy kis ház, ami üresen áll) már az apósom kiűzte, mondvacsinált indokokkal.
A pince, ahol kénytelen dolgozni vizesedik és semmilyen illemhelyiség nincsen benne.
Férjem édesapja a következőkkel rukkolt elő a minap: a férjem csak 8-16 óra között járhat oda, a fürdőszobát ne használja és csináljon valamit a pincével, hogy ne vizesedjen.
Az lenne a kérdésem, hogy az apósom, mint haszonélvező, megszabhatja, hogy a férjem mikor járjon oda? Megteheti azt, hogy nem engedi be a házba?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

MajorDomus # 2014.05.30. 22:28

Dehogynem!
gondold végig!

ObudaFan # 2014.05.29. 08:55

Na most Én erről semmilyen papírt nem láttam. Tényleg ilyenkor elveszik a tulajdon jog, ha nincs kifizetve az illeték??

Nem veszik el.

Nem tudom jól értettem e? Ajándékozzam a ház 50% -át a húgomnak, a másik 50% -át a fiamnak? Ez lenne a megoldás?Most is van annak illetéke? A fiam hogy fogja azt kifizetni???

Illetéke az éppen nincs, de értelme sem sok. Amit szeretnél, azt nem éred el vele.

Odettike # 2014.05.29. 07:16

Rendben van.
És elnézést, ha zavarosan fogalmaztam.
Van tulajdoni lapom, de az nem a legfrissebb, azon még 100% ban vagyok tulajdonos, apukám pedig 100% ban haszonélvező.
Azért nem vagyok biztos abban, hogy most mi szerepel a tulajdoni lapon, mert amikor elajándékoztam a húgomnak a ház felét, és Ő nem fizette be az adót, nem tudom változott e valami.
Utána nézek, és akkor jelentkezem.
Köszönöm segítségüket.

MajorDomus # 2014.05.28. 21:44

Hát ez elég zavaros,amit leírtál.
azt sem tudod mennyi a tulajdonod?

Na akkor nézd meg a tulajdoni lapot és gyere vissza ide.

olyan nincs hogy nem fizeti be az adót és ezért csak haszonélvező lesz.

haszonélvezetet nem az adóhivatal
hanem a tulajdonos alapithat

a haszonélvezet a halállal megszűnik.

na nézz utána mi a helyzet és írd le pontosan.

Odettike # 2014.05.28. 05:18

Köszönöm a válaszokat.
Egyébként ez nagyon viccesen hangzik, hogy a saját házamba be sem mehetek, ha édesapámnak 100% haszonélvezeti joga van, és ha Ő úgy rendelkezik...
Nem vagyok benne biztos, hogy a húgomnak haszonélvezete van a házon, csak úgy tudom, mert ezt mondják ( apukámmal az élen ), de lehet el kell mennem a földhivatalba, s kikérni a tulajdonlapot. Anyukám és apukám volt a haszonélvező 2006-ig, míg anyukám meg nem halt. Halála előtt kért meg engem, hogy ajándékozzam a húgomnak a ház felét, ami meg is történt hivatalosan, de a húgom nem fizette be az adót, ami az ajándékozással járt, így "állítólag" csak haszonélvező lett. Na most Én erről semmilyen papírt nem láttam. Tényleg ilyenkor elveszik a tulajdon jog, ha nincs kifizetve az illeték??
A húgommal nem vagyunk se jó se rossz viszonyban....semleges. Itthon sincs. Ha hazajön a családjával ( amit megtesz egy évben többször is, és hetekre jönnek ), akkor is Én fizetek mindent, amit ő természetesnek tart. Az utóbbi 1 évben mondtam, hogy ez így nem mehet tovább, na azóta ad x összeget...
Nem tudom jól értettem e? Ajándékozzam a ház 50% -át a húgomnak, a másik 50% -át a fiamnak? Ez lenne a megoldás?Most is van annak illetéke? A fiam hogy fogja azt kifizetni???

ObudaFan # 2014.05.27. 20:30

megoldás ha a hugoddal megegyezel
hogy lemond a haszonélvezeti jogáról.
te ajándékozd neki a tulajdonod 50%-át
a fiadnak, de tartsd meg rajta a haszonélvezetet.
Ekkor egyenjoguak lesztek s nem zsarolhat
milyen a viszonyod a hugoddal?

Azért ez nem ilyen egyszerű. Attól, hogy többeknek van haszonélvezete egy ingatlanon, még nem biztos, hogy egy sorban illeti az meg őket. Itt sem illetné meg egy sorban.
A megoldás az, ha a kérdező húga beengedi a kérdezőt, de az is csak akkor, ha az apa haszonélvezete az övét nm előzi meg.
A rezsitartozás a haszonélvező terhe.
Az építményadó kötelezettje is a haszonélvező.

MajorDomus # 2014.05.27. 18:36

Az a kérdés hogy mennyi a haszonélvezeti aránya?

Ha 100 %,akkor be sem lehetsz a házba az engedélye nélkül! !!

ha 50 %,a hugoddal közösen , akkor nem vagy köteles átadni a szobát.

ügyvéd előtt kössenek megállapodást arról,mire terjed ki az 50% haszonélvezete.

arra vigyázz,ha a hugoddal összefog a házból is kitehet benneteket!

megoldás ha a hugoddal megegyezel
hogy lemond a haszonélvezeti jogáról.
te ajándékozd neki a tulajdonod 50%-át
a fiadnak, de tartsd meg rajta a haszonélvezetet.
Ekkor egyenjoguak lesztek s nem zsarolhat
milyen a viszonyod a hugoddal?

Odettike # 2014.05.26. 18:04

Üdvözlöm!
Jogi tanácsot szeretnék kérni. Arra szeretnék választ kapni, hogy a tulajdonosnak és a haszonélvezőnek milyen jogai és kötelezettségei vannak a mi esetünkben ( CSALÁDI HÁZRÓL VAN SZÓ )
Tisztában szeretnék lenni a jogaimmal, Én mint tulajdonos. Édesapám és a húgom haszonélvező. Édesapámmal és a fiammal életvitel szerűen lakunk egy családi házban (bejelentett lakcímünk is ez ), a húgom külföldön lakik, oda is ment férjhez. 4 szobás a ház, édesapám 2 szobában lakik, nekem van 1 szobám, és a fiamnak is van egy szobája. Arra szeretnék választ kapni, hogy joga van e édesapámnak arra, hogy kitegye gyermekemet (16 ) a jelenlegi szobájából azzal a céllal, hogy neki nem elég az a 2 szoba, ahol lakik, neki kell a harmadik is (ezt azzal indokolja, hogy minden az övé, a gyereknek csak azért van joga abban a szobában lakni, mert Ő volt olyan rendes és megengedte kb. 8 évvel ezelőtt )és be akarja költöztetni az Én szobámba. Csak az a baj, hogy ez nagyon nehezen kivitelezhető, 2 szobából 1-et csinálni,nem tudom sehova tenni a dolgainkat, bútort, tv-t, stb.-t. Így, mint haszonélvező tehet ilyet? Nincs erre valami törvény pl százalékos arányban m2-re vetítve?
Valamint joga van e zárat cserélni pl. garázson, kapun, hogy a bejutásomat ( bejutásunkat ) akadályozza, mondván, hogy elromlott a zár (persze tudjuk, hogy ez nem igaz, csak az a céja, hogy akadályozzon minket), de kulcsot nem hajlandó adni hozzá.
Kötelességem-e nekem fizetnem a rezsit, mondván, hogy Én vagyok a tulajdonos, amikor anno a házat vásárolták az Én nevemre iratták meg a szerződéseket a közüzemű díjakkal kapcsolatban? Egyetlen egy dolog, a házadó, ami az Ő nevére jött eddig, de azt is velem fizettette ki, ebben az évben bevitte az Önkormányzatra a csekket, és azt mondta számlázzák ki az Én nevemre, mert Én vagyok a tulajdonos, Ő nem hajlandó fizetni. Azóta sem jött csekk az Én nevemre. Kin fogják ezt a tartozást behajtani? Kinek a kötelessége fizetni?
Folyamatosan azzal zaklat, hogy festessem ki a lakást, mert az is az Én feladatom lenne, vagy adjak neki rá pénzt. Persze nemet mondtam, hisz Én állok minden rezsit, ennyit áldozhat Ő is a lakásra, meg különben is, az egész házat szinte Ő lakja már ( tavaly szeptember óta a fiam kollégista, és Én sem vagyok otthon, mert nagyon nehéz a természete, nem lehet elviselni a kötözködéseit ). Erre Ő apránként kifestett pár szobát. Persze az enyémet kihagyta, de ez most nem fontos. Nekem kötelességem festetni?
A kertben a fűnyírást Ő rendezi, amióta az eszemet tudom, a benzint is Ő veszi a fűnyíróba, de ezt minden hónapban felhozza nekem, hogy milyen sokba kerül, és hogy Én nem vagyok hajlandó ezt finanszírozni. Talán ez is az én dolgom lenne?
Köszönöm segítségüket és válaszukat.

MajorDomus # 2014.05.12. 21:10

Az állagvevő a tulajdonos,de a haszonélvező
a főnök,ami a halálával megszűnik,nem örökölhető

MajorDomus # 2014.05.12. 21:10

Az állagvevő a tulajdonos,de a haszonélvező
a főnök,ami a halálával megszűnik,nem örökölhető

laci1994 # 2014.05.10. 15:40

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, nagymamám vásárolt ingatlan a szerződésben van egy fél aki állagvevőként szerepel.
Nagymamám a szerződésben haszonélvezeti jog vevőként szerepel.
Az lenne a kérdésem,hogy most melyik a nagyobb ki tulajdonában áll az ingatlan. Illetve hogy a mamám része örökölhető-e.
Válaszát várom
Köszönettel: Danyi László

MajorDomus # 2014.05.06. 20:57

Dél Amerikában is,csak a kolumbiai, ,,banditos luminese,, drágán dolgozik.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.06. 06:32

andbene

Ahogy MD mondta, jogilag lehetséges, azonban mindketten továbbra is adóstársak maradtok a férjeddel.

Amit a férjed szeretne, lelépni minden kötelezettség nélkül, legfeljebb akkor tudna, ha Dél-amerikába, vagy Afrikába költözne. Uniós tagországokban az adóst utol lehet érni.