tulajdonjog - haszonélvezeti jog


Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 16:31

de a haszonélvezet az egyéni tulajdonú lakáson van nem pedig a közös tulajdonon.
A közös tulajdon megfelelő hányada elválaszthatatlanul hozzátartozik az önálló tulajdonú ingatlanhoz. Ha nem így lenne, akkor a haszonélvező csak a lakás használatára lenne jogosult, de a biciklitároló, a pince stb. használatára már nem.

ObudaFan # 2013.06.25. 13:48

Bíróságon.

Vicus70 # 2013.06.25. 12:12

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a válaszát!

Hol lehet ezt a jogomat érvényesítenem?
Csak a bíróságon lehet?
Vagy más fórum létezik ezzel kapcsolatban?
Falugazdász?

ObudaFan # 2013.06.25. 11:59

beepitek

Nem ez a kérdés igazán, hanem hogy a földhivatalnak elegendő-e.
Ha megvan a 4/5 a haszonélvezettel terhelt ingatlan nélkül is, akkor elegendő.

ObudaFan # 2013.06.25. 11:57

Vicus70

Ha az egész ingatlanon haszonélvező vagy, akkor a férjed eleve csak akkor írhatta volna alá a szerződést, ha te kifejezetten lemondtál az ingatlan használatáról, hasznosításáról, ellenkező esetben azt neked kellett volna aláírni ahhoz, hogy érvényes legyen.

Vicus70 # 2013.06.25. 11:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy 10 évre szóló bérleti szerződés egy osztatlan közös rétről aminek a férjem és a fiam a tulajdonosa és én a haszonélvezője.
Ezt a bérleti szerződést csak a férjem írta alá akkor amikor a gyerekünk kiskorú volt (én nem írtam alá semmit). Amikor ez létre jött akkor én szóba jeleztem, hogy nem akarom tíz évre mert a fiam 5 év múlva nagykorú lesz. Az úriember aki bérli azt mondta ebből nem lesz probléma mert Ő vele meg lehet egyezni.( Időközben persze szerződést nem kaptunk, és a minap egy nagyszabású rendezvényt is csinált a rétünkön, amiről nem tájékoztatott.Mi csak kaszáló és legelőnek adtuk bérbe.)
Kérdésem:
Mivel a fiam nagykorú lett érvényes a szerződés?
A férjem aláírhatta egyedül?
A férjem ráadásul egy üres papírt is aláírt és ezután a rétünkön megjelent egy út is ami a földhivatalba is bejegyezték amiről nem igazán kaptunk semmi értesítést, de akkor is csak a fele volt az Ő tulajdonába.)
Tudunk valami jogi lépéseket tenni?

beepitek # 2013.06.25. 10:15

Köszönöm a választ, de a haszonélvezet az egyéni tulajdonú lakáson van nem pedig a közös tulajdonon.
A többség lemondott a közös épületrész használatáról! Csak a maradék 1/5 nem, akinek az egyik szülője a haszonélvező. A kérdés az építési iradának elég-e a tulajdonosi aláírás?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.25. 09:19

Jó kérdés. Szerintem igen, különben fennmarad a haszonélvezet az elidegenített épületrészen is.

beepitek # 2013.06.25. 08:23

Kedves fórumozók, hozzáértők!

A mi társasházunkban a tulajdonosok laknak. A kérdésem: meg kell-e hívni a közgyűlésre a haszonélvezőket is, amikor is közös tulajdon elidegenítéséről döntünk? Egy beépítésről van szó, amihez az építési engedély elindításához a tulajdonosok 4/5-ös hozzájárulása szükséges. A többség megvan csak az a kérdés, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot a haszonélvezőnek is alá kell-e írnia?
Köszönettel: Az Építő

monalisa1 # 2013.06.17. 09:46

Detti27

Az özvegyi haszonélvezet alapból élethosszig szól. A haszonélvezet azonban lehet időkorlátozott is, pl. rendelkezésed szerint csak lányod nagykorúságáig szól. Pro - és kontra gondold át.

Egy haszonélvezet keletkeztetésekor - mivel az is vagyoni értékű jog - illetéket kell fizetni, mépedig annak aki azt kapja. (Az okiratszerkesztő ügyvéd majd kiszámolja mennyit is, a megfizetésére a NAV-tól kérhető részletfizetés.)

A különvagyonod azt követően is az marad ha megházasodsz, értelemszerűen nem megy a közösbe...

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.17. 06:41

Én házasságpárti vagyok, de tudni kell, hogy ha 2014. március 15. után halsz meg (amit nyilván remélünk), akkor a házasságkötésnek azon kívül, hogy az özvegyed haszonélvezetet kap a közösen használt ingatlanon, egyéb, talán nem kívánt öröklési mellékhatása is lesz.
A végrendelet ezért jobb lenne.

Detti27 # 2013.06.17. 06:21

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Haszonélvezettel kapcsolatos kérdésem van:
Van egy 1,5 szobás lakásom,válásom után vettem (hitelből),a kislányommal költöztem bele.Később megismerkedtem a mostani párommal hozzánk költözött.Az ő válása során kisemmizett lett, a fizetése 50%-án felül 2 táska ruhával jöhetett el.A kérdésem az, hogy a lakásomon ő bármilyen jogon szerezhet-e haszonélvezetet? Ha velem történik valami,gondolom a lakást a lányom örökli, de nem szeretném,ha a gyerekem apja utcára tehetné a páromat,aki velem együtt neveli fel a gyereket.
A polgári házasságkötés megoldja ezt a helyzetet különvagyon esetén? Vagy végrendelet kell? Vagy...?
Köszönöm!

Andras123456 # 2013.05.23. 23:07

Kedves fórumozók,

Egy gazdasági társaságot szeretnék létrehozni, amivel lakást szeretnék vásárolni. Ezt úgy szeretném tenni, hogy később, amikor magánemberként vásárolok lakást, az az első lakásom legyen, ennél fogva jogosult legyek az állami kedvezményekre (pl. vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, kamattámogatás, stb.). Az volna a kérdés, hogy ehhez milyen formájú gazdasági társaságot hozzak létre? Az alábbi három kategóriát találtam:

- egyéni vállalkozás
- egyéni cég, kkt., bt.: jogi személyiséggel nem rendelkező jogalany
- kft. (rt.): jogi személyként működik

A segítséget előre köszönöm.

KnightMan # 2013.05.21. 06:53

Tisztelt Jogtudorok!

Volna egy igen problémás családi ügy, amiben az ingatlan körül van most a legnagyobb vita.
A szituáció a következő:

  • A leendő férj az esküvő elött a leendő feleség javára eladta az addig saját ingatlanát.
  • Esküvő után eltelt 14 év.
  • most a feleség elhagyta az ingatlant mert nem tudott ott tovább nyugodtan élni
  • a férj most ragaszkodik hozzá hogy neki ott joga van lakni és arra hivatkozik hogy a feleség otthagyta az ingatlant.

A kérdés az volna hogy milyen módon lehet a férjet eltávolítani az ingatlanból.
A feleségé szerepel a tulajdonni lapon, a férj sehol sincs regisztrálva.

Remélem elég egyértelmű volt a leírás. Ha valaki tud ebben segíteni azt megköszönném. Az már csak hab lenne a tortán ha törvényt, paragrafust is tudnátok írni hogy mit és miért lehet illetve nem lehet. KÖSZÖNÖM.

gaso # 2013.05.11. 17:01

Kiskorú nevére vásárolt lakás esetén nem egyeneságbeli rokon lehet-e haszonélvező?

Nyuszika32 # 2013.05.09. 20:18

Tisztelt Fórumozók! Még mindig él a lentebbi kérdésem és várom rá a válaszokat!!!

monalisa1 # 2013.05.08. 13:32

kinga

A férjed mint az ingatlan tulajdonosa a saját (és családja) kényelmére végeztette el anno az általad felsorolt munkálatokat, javításokat, a haszonélvezőt a közüzemi számlák fizetése terheli de csak abban az arányban amennyit azokból ő maga elhasználnál.

Azt írtad a néni nem özvegyi (?!) haszonélvezet alapján lakik ott, nos van x időre korlátozódó haszonélvezet is., meg kell nézni a tulajdoni lapot.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 11:29

Kinga, ha az egész ingatlanon haszonélvezete van, akkor még örülhettek, hogy megengedi, hogy ti is ott lakjatok. Nincs olyan, hogy mit "kell" neki fizetni. Vagy megadjátok, amit kér, vagy marad a haszonélvezet. Ti pedig esetleg mehettek.Nem vagytok alkupozícióban.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.08. 11:26

Csutek, ha te vennéd nekik a házat, az azért fedezetelvonó jellegű ügylet.

kinga277 # 2013.05.08. 10:52

Tisztelt fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni a problémámba,ami a következő: Párom 11 éve megörökölte a házunkat, anyósommal együtt. Neki haszonélvezete van az ingatlanon.Így együtt élünk, mi és az anyós.Csak vele lehetetlen az együtt élés.Szóba került már,h 300ezer forintért kiköltözik.Ilyen esetben,mármint,ha kivásárolnánk a jogát,az öröklés időpontjában ért értékét kellene fizetni neki,vagy amit mi újítottunk rajta (fürdőszoba építés,festések,parkettázás,tető újítás,ezekbe ő nem finanszírozott semmit)? Nem özvegyi haszonélvezetről van szó.

csutek01 # 2013.05.05. 05:17

Vennék egy házat a fiamnak,aminek én lennék a haszonélvezője.Van hitelem BAR listás vagyok.Kérdésem,hogy így is elvehetik e a vásárolt házat?Fiam lenne a tulajdonos.

gabesz1105 # 2013.05.03. 13:39

Üdvözlet mindenkinek! volna egy kisebb porblémám és ezt szeretném megosztani veletek hátha valaki már járt hasonló cipőben, és tud nekem tanácsot adni! Tehát a köv a gond egy nagy banknál volt egy kis hitel igénylésem mire megadták a hitelt sajnálatos módon meg szünt a munkaviszonyom! egy keveset vissza is fizettem de sajnos nem tudtam az egészet! Pár évre rá egy kedves behajtó csoport felemelte a tartozást kb 5 szörösére! Nem is ez a lényeg mert már csak 1 évem van és elévül az egész4 a probléma az h kocsit szeretnék venni h legyen munkám de ezt csak a testvérem nevére vehetem igaz neki is van egy kisebb tartozása, de ha ő a tulajdonos én pedig az üzembentartó akkor is elvehetik a kocsit? Ha esetleg valakinek van ilyesféle tapasztalata kérjem irjon a hulencc1105@freemail.hu email címemre!
Köszönettel!! Gábor

Anyucika72 # 2013.05.01. 07:54

Tisztelt Fórumozók !
Nem tudom mit tegyek . Hogyan lehet osztozkodni egy olyan házon , amin még eltartás van . Nagybátyámmal van eltartási szerződésünk a házért . De amikor megkötöttük , teljesen fel kellett újítani a házat , mert nagyon lepusztult volt . Sok adósság volt rajta , azt is mi fizettük ki . Már 10 éve teljes körű eltartás van . Januártól férjemtől külön élünk , és nem sikerül megegyeznünk . Jelenleg én , fiam és élettársam , valamint a nagybátyám élünk a házban . Én már nem bírom tovább ezt az eltartást ! El lehet adni eltartással együtt az ingatlant ? Mit lehet ilyenkor tenni ? Ha tudna valaki segíteni , azt nagyon megköszönném ! További szép napot kívánok mindenkinek !

Nyuszika32 # 2013.04.28. 09:13

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni önöktől!A páromnak kb. 15 éve volt egy lakása ami a fia és az ő nevén volt. Mivel csak úgy adhatta el az ingatlant, hogy a gyerek része nem veszik el ezért a szülői ház lett ráíratva, Édesanyja pedig a haszonélvező. Csakhogy időközben a gyermeket az anyja kivitte Amerikába két hétre és már 12 éve nem küldte vissza. Mint ilyenkor szokott lenni teljesen az Apa ellen lett fordítva a gyermek. Most karácsonykor sikerült beszélni vele néhány mondatot 6 év után. De ez nem csak az Apára vonatkozik a itthon maradókra mindenkire, hogy nem válaszol se telefonra se email-re . Az anyósom aki a haszonélvező nagyon bánja, hogy a lakás rá lett íratva a gyerekre aki mára már felnőtt korú.
A kérdésem a következő: Meg lehet valamilyen formában támadni ezt a szerződést, hogy lekerüljön a nevéről a ház? Mivel a haszonélvezet is csak az Anyósom élete végéig szól és ezt nem lehet átruházni, elajándékozni.
Valamint van még egy lakás aminek 3 tulajdonosa van köztük az Amerikában élő gyermek, hogy lehetne eladni? Mivel aláírást nem kapunk tőle és nincs itthoni meghatalmazottja. Viszont a lakásra egy Ft-ot nem költött még! Várom segítő válaszukat! További szép napot!

Mónyk # 2013.04.26. 09:35

Tisztelt Kovács Úr!

Valóban nem értem, érthetelen ez számomra, de megnyugtat,hogy nem vagyok vele egyedűl, azomban elis szomorít. De köszönöm válaszát.