tulajdonjog - haszonélvezeti jog


Zippy # 2012.12.22. 06:36

Köszönöm a hozzászólásokat segítséget mindenkinek.
Az alábbi szabályozásik mely törvényi paragrafusokkal támaszthatóak alá?

Mufurc_nagyon # 2012.12.19. 20:31

Kedves Zippy!

Az adók és terhek a haszonélvezőt terhelik.
A közüzemi díjak a szerződött felet. Ő lehet tulajdonos, haszonélvező, bérlő.

A társasházban a közösség a tulajdonossal van jogviszonyban. A költségek kifizetésért lehet a haszonélvezőt perelni:(, de fizetésért a th. a tulajdonost perelheti.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

ObudaFan # 2012.12.19. 09:44

Véleményem szerint amíg egyértelművé nem teszi, hogy nem használja az ingatlant - és ebe az is beletartozik, hogy az ingóságait elviszi - addig a rezsit ő fizeti.

Zippy # 2012.12.19. 09:12

Köszönöm a választ. Még szeretném kérdezni, hogy mely időponttól kell a rezsi költséget fizetni a tulajdonosnak. Nem jogilag fogalmazva, hanem a valós életben, hogy történik ez? Ha nincs megállapodás, de a bútorai maradnak a lakásban? Így kiadni, használni nem tudjuk. Csak azért tartani a lakást, hogy visszatérhet szerintem meg luxus.

guba" # 2012.12.19. 09:03

A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él. A haszonélvezeti joga azonban akkor sem enyészik el, ha nem él ezekkel a jogokkal, tehát bármikor dönthet úgy, hogy használni szeretné az ingatlant. Mindenképpen érdemes megegyezni a haszonélvezővel erről, főleg, ha el szeretnlétek adni az ingatlant. Haszonélvezettel terhelten ugyanis alig kaptok érte valamit.
Kössetek vele egy megállapodást arról, hogy ameddig nem kívánja használni, addig használhatjátok és hasznosíthatjátok ti, és értelemszerűen a költségeit is viselitek.

Zippy # 2012.12.19. 08:42

Tudna valaki segíteni a lenti kérdéseimre?

Köszönettel

Zippy

Zippy # 2012.12.18. 12:27

próbálom leírni a helyzetet, remélem sikeresen.

Az ingatlannak 2 tulajdonosa van és a haszonélvező használta évekig. Elköltözött, ki is jelentkezett, de nem ürítette ki a lakást. Tudomásom szerint, ha nem használja akkor kell a tulajdonosoknak a lakás rezsi költségeit fedezni. Meddig minősül használatnak a haszonélvező részéről és milyen módja van annak, hogy a helyzetet tisztázzuk meddig terjed a kötelezettsége a haszonélvezőnek? A villany, víz, gáz, távfűtés, közös költség ... számláknál nincs-e elmaradás. (óraállások rögzítése)
Amíg nem rendezi a számlákat, addig Ő a használó?

Tényleg el akarjuk adni, de a későbbiekben.

Mufurc_nagyon # 2012.12.18. 11:15

Kedves Zippy!

Valami nem gömbölyű!!

A haszonélvezőnek nem kell az ingatlanban laknia.

Az ingatlan haszna és kötelezettségei őt terhelik.

( kivéve .......)

A kérdések egy adásvételre vonatkoznak, ahol a tulajdonos és a haszonélvező is aláírta az adásvételi szerződést?

Kéne egy kis helyzet leírás;-)


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Zippy # 2012.12.18. 10:01

Haszonélvező lakáshasználatával kapcsolatosan szeretnék kérdezni.

  • Jogilag mikortól határozható meg, hogy a haszonélvező nem használja a lakást? A haszonélvező használati tárgyai valamint az összes berendezése még a lakásban van. A rezsi számlák sincsenek lerendezve (neki kell-e beszerezni igazolást arról, hogy van-e tartozás)
  • Úgy kell -e átadni a lakást, hogy üres és tehermentes?Kijelentkezett az ingatlanból, de a fentiek még nem történtek meg.
  • Mely időponttól terheli a tulajdonost a rezsi fizetése?

Köszönöm Zippy

MajorDomus # 2012.12.08. 20:07

saját magától mint tulajdonostól?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.08. 10:48

Kitől?

MajorDomus # 2012.12.07. 22:27

majd ha a fáskamrába költözöl, irj ismét,addig hátha tanulsz egy kis jó modort.

Mufurc_nagyon # 2012.12.07. 07:59

Hölgyeim/Uraim!

Ez nem a sértegetési fórum ;o/


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

g.i.joe # 2012.12.06. 23:00

major domus ha te ennyire azonosulsz ezzel akkor azt kívánom,hogy hozzád is így álljanak.se.gfej

ObudaFan # 2012.12.06. 21:35

Ha a teljes ingatlanon fennáll a haszonélvezete, akkor örülj, hogy beenged az ingatlanba, erre sem lenne köteles.

MajorDomus # 2012.12.06. 21:13

ha nem patkánynak minősitenéd apádat,akkor nem a mellékhelyiségben kucorognál.

a haszonélvezet sok tekintetben megelőzi a tulajdonjogot.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.06. 06:00

hiába reklamálok elzárjákelőlem a ház többi részét
Akár az egészet is elzárhatná a haszonélvező. Ebben a tekintetben semmi nem változott a nagykorúvá válásoddal.

(Minden igyekezeted ellenére "túlírtad".)

g.i.joe # 2012.12.05. 22:54

és még azt szeretném megkérdezni,h ha mindekötél szakad mert állitólag nem lehet megbontatnia haszonélvezeti jogát akkor hitelt tudok felvenni a részemre?

g.i.joe # 2012.12.05. 22:35

Jó estét! én tömören meg próbálom felvázolni a dolgokat és lényegre törően..2en vagyunk testvérek anyám meg halt én inkább vele voltam bátyám apámmal.9 éves voltam kiskorú ,bátyám 11.hagyaték hátra maradt egy családi ház ez csak anyai ágról ,apám lett a gyámunk haláláig tartó haszon élvezeti joggal rendelkezik.18 évünket betöltöttük és kaptunk a gyámhivataltól mind2en papírt amina következő szöveg állt: xy gábor 18 életévét betöltötte és az 12345678as helyrajzi számu ingatlan 1/2részével rendelkezik ,önjogúvá vált.na már most a ház két nagyszobából konyhából wc ,fürdöszobából áll,és egy mellék helységből.a ház alapterülete 93 nm,ebböl a 12nm es mellékhelységet maganak kelllet kialakítanom lakhatóvá tennem önköltségemen,úgyhogy ráadásul született egy kis babánk.hiába reklamálok elzárjákelőlem a ház többi részét mivel apám egy igzaságtalan patkány és azt mondja halála után lesz az amit én szeretnék .nem is lakja a házat hanem csaka kivételezett bátyámnak tartják fent,akinek már az anyósa is ott lakik.szeretném megtudni,hlehet e tennem vmit vagy egyátalán tehetek e ?,meglehet fosztani ettől a haszon élvezettől?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.29. 19:09

A haszonélvező jogosult az ingatlan használatára, birtoklására, hasznai szedésére. (De ebben az esetben a haszonélvezet csak az 1/2 hányadon áll fenn.)
A karbantartás a használó kötelezettsége, de a felújítás a tulajdoonosé.

joelew # 2012.11.29. 18:21

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretném kérni a véleményüket:
A családi házon eddig apám 1/2, öcsém és én 1/4 tulajdoni hányaddal rendelkeztünk. Apám halála után nekünk 1/2, 1/2 tulajdonjogot, az élettársának holtig tartó haszonélvezeti jogot adott a végrendeletében, amit az öcsém nem akar elfogadni. A ház összkomfortos, 2 szoba, előszoba, fürdőszoba, konyha, étkező, tároló helyiségből, áll nincs felosztva. Öcsém bérleti díjat akar apám élettársától, továbbá nem hajlandó egyetlen fillért sem költeni a házra. A ház belső falai már évtizedek óta vizesednek, apám 3-5 évenként festette újra a falakat. Megint lehullott a szobában a vakolat.
A házhoz öcsém 25 km-re, én 250 km-re lakom.
Az öcsém hetente jár arra, én 2-3 havonta.
Kérdéseim a következők:
Az élettárs köteles-e bérleti díjat fizetni? Ha igen mennyit, ha én a magam részéről nem kérek Tőle semmit.
Tulajdonosként kötelességünk-e megállítani a vakolat hullását? Mit lehet tenni, ha társtulajdonosként nem hajlandó fizetni a fenntartási, felújítási költségeket?

Válaszukat előre is köszönöm
József

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.26. 17:43

Elvileg nem kellene, de gyakorlatilag a bank nem ad másképp kölcsönt, sőt, valószínűleg az egész ingatlanra kér jelzálogjogot.
Meg kell mondjam, túl sokat kérsz a hozzátartozóidtól.

Andy00 # 2012.11.26. 16:58

Tisztelt Fórumozók!
Az édesapám osztozik 50-50%-ban a testvérével egy lakás tulajdoni jogán a nagyszüleim a haszonélvezők, szeretném apámat megkérni, hogy a lakáshitelemhez a jelzálogot az ő részére had jegyeztessem be. A kérdésem az lenne, hogy a jelzálog begyegyeztetéséhez kell e a nénikém és a nagyszülők engedélye vagy elég ha apám írja alá a papírokat?

Választ előre is köszönöm!

Tisztelettel: Győri Andrea

ObudaFan # 2012.01.10. 09:31

A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

Más esetben nem követelhető vissza az ajándék. Anyukának tehát azt kell átgondolnia, hogy a fenti esetek bármelyike bizonyíthatóan megáll-e. Ha igen, el lehet indítani a pert. Természetesen a megajándékozottnak meg a felújítások miatt lehet igénye, ha sikeres az ajándék visszakövetelése.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.09. 14:00

Cseresznye.