Földhivatali bejegyzéshez értők, segítsetek!


MajorDomus # 2017.05.23. 22:06

Ettől kezdve stilisztikai fórum.

gerbera317 # 2017.05.23. 08:41

Jó, én itt most feladtam.

Vadsuhanc # 2017.05.23. 08:21

Tisztelt gerbera317!

A jelenlegi jogosult ( engedményezett ) követelése (kamattal, vh költségekkel stb.) nem haladja meg az ingatlan vételárát.

Amennyiben nem áll fenn az elidegenítési és terhelési tilalom - a végrehajtóval történt egyeztetés után - árverésen kívül szeretném eladni az ingatlant és annak vételárából mind a végrehajtást kérő igényét mind a végrehajtás költségét kifizetni.

gerbera317 # 2017.05.23. 07:35

az engedményezett pedig nem a szerződő (engedményező) helyébe lép

Tedd meg, légy szíves, hogy ne itt akarj választékos lenni, hanem majd a jövőbeni felézős mondataidat csiszolgasd inkább még egy kicsit, mielőtt elküldöd őket.
Engedményezésnél pedig követelés korábbi jogosultját pedig mindig engedményezőnek nevezd, az új jogosultat pedig mindig engedményesnek, ha kell, egy mondaton belül akár többször is. Mert itt nincs helye választékosságnak!

az engedményezett pedig nem a szerződő (engedményező) helyébe lép, hanem csak a követelésből eredő (zálog) jogot szerzi meg az engedményezés folytán.
Ez nem életszerű. Egy zálogjog gyakran úgy figyel ott a tulajdoni lapon, hogy a vele biztosított követelés már nem is létezik, csak még nem törölték. Mi értelme volna megszerezni egy ilyen zálogjogot? Az engedményes mindig a követelést szerzi meg, és vele együtt az azt biztosító zálogjogot is.
De tegyük fel, hogy a te esetedben csak a zálogjog lett az engedményesé, a azzal biztosított követelés nem. Mit fog akkor kezdeni a zálogjogával? És amásik, az engedményező mit fog kezdeni a követelésével, ha a vagyoni fedezetet az engedményezéssel kiengedte? Nem értelek.

MajorDomus # 2017.05.22. 20:23

És a kötelezettséget is.

Vadsuhanc # 2017.05.21. 17:51

Tisztelt elfmage999!

Valószínű a válaszotok alapján rosszul gondolom, de én még mindig az látom, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom a szerződésből ered, az engedményezett pedig nem a szerződő ( engedményező ) helyébe lép, hanem csak a követelésből eredő ( zálog ) jogot szerzi meg az engedményezés folytán.

A jogszabályt keresem arra, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom is átszáll az engedményesre az engedményezéssel. Ezt nem találom. ( A zálogjogból és kezességből eredő jog megszerzése tiszta és érthető)

elfmage999 # 2017.05.21. 17:41

Az elidegenítési és terhelési tilalom a bankok jelzálogait védő teherforma.

Szoktak azzal együtt erről is nyilatkozni és megy vele tovább.

Ha a zálogjogot átvezették és a terhelésit meg nem akkor van értelme kapálózni. Viszont erre csak az engedményező és engedményes nyilatkozhat a földhivatalnak, ők meg tudják hogyan kell nyilatkozniuk hogy eredményesen haladjon a dolog.

Vadsuhanc # 2017.05.21. 17:32

Tisztelt KBS !

Az igent értem, de azt a jogszabályhelyt nem találom, hogy az engedményezéssel miért száll át az elidegenítési és terhelési tilalom joga is az engedményezettre, ha ez a jog nem tekinthető zálogjogból és kezességből eredő jognak.

A Ptk szerint az engedményezéssel az engedményesre a zálogjogból és kezességből eredő jogok szállnak át az elidegenítési és terhelési tilalom az engedményezésnél sehol nincs említve ( pontosabban én nem találom )

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.21. 17:06

Azt kérdezted, az "átírása megvalósulhat-e az engedményezéssel". Mondtam, hogy igen.

Vadsuhanc # 2017.05.21. 17:04

Tisztelt KBS !

A jogosult ( engedményezett ) követelése ( kamattal, vh költségekkel ) nem haladja meg az ingatlan vételárát.

Amennyiben nem áll fenn az elidegenítési és terhelési tilalom - a végrehajtóval történt egyeztetés után - árverésen kívül szeretném eladni az ingatlant és annak vételárából mind a végrehajtást kérő igényét mind a végrehajtó költségét kielégíteni.

Ezért kérdeztem, hogy az engedményezéssel az elidegenítési és terhelési tilalom is fennmarad-e ?

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.21. 16:29

Miért kellene ilyen törvényhelyet keresned?

Vadsuhanc # 2017.05.21. 15:59

Köszönöm Tisztelt KBS !

Csak azért kérdeztem mert én úgy értelmeztem, hogy az az engedményezéssel az engedményes a régi jogosult helyébe lép, és átszállnak rá a követelést biztosító zálogjogból és kezességből eredő jogok is.

Olyan szabályt viszont nem találtam, hogy elidegenítési és terhelési tilalom tényét zálogjogból eredő jognak lehet tekinteni, így nem tudom igazolni magam előtt törvényi helyre hivatkozással, hogy az engedményezéssel nem csak a zálogjog, hanem az elidegenítési és terhelési tilalom átszáll az engedményesre.

Milyen törvényhelyt keressek ennek igazolására mármint, hogy a követelés engedményezése során nem csak a követelést biztosító zálogjogból és kezességből eredő jogok szállnak át az engedményesre, hanem a elidegenítési és terhelési tilalom joga is?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.21. 15:42

Nem; igen.

Vadsuhanc # 2017.05.21. 15:21

Tisztelt Fórumozók !

Kérdésem az lenne, hogy a zálogjog engedményezése esetén az okiratnak milyen alaki és tartalmi követelményeknek kell megfelelnie a változás ingatlannyilvántartásba történő bejegyzéséhez?

Az engedményező által adott bejegyzési engedélyt szükséges-e tartalmaznia a tartozásról szóló engedményezési szerződésnek , annak hiánya akadálya-e a változás bejegyzésének a tulajdoni lapra , és ha nem az később pótolható-e?

Az engedményezés érinti-e az elidegenítési és terhelési tilalmat? Ennek a jognak árírása megvalósulhat-e engedményezéssel ?

Köszönöm.

gerbera317 # 2017.05.21. 06:56

Ha már "átírták", nem tudsz olyan tulajdoni lapot kérni, amin nincs átírva. (Feltéve, hogy ezt akartad kérdezni. Nem erősséged a fogalmazás, ugye?)

Pahokcs # 2017.05.21. 06:32

Kedves fórumozók!Ha egy ingatlan öröklés által átírásra került egy járási földhivatalnál, de a terület egy másik járási földhivatalhoz tartozik és ott tudom lehívni a terület Tulajdoni lap másolatát amin nincs átírva az hogy lehet?A járási hivatalnál ahol átírták ki is küldte a határozatot az átírásról már 40 napja.Ha valaki tudna tanácsot adni mit kell tenni?
Köszönöm.

Immaculata # 2016.03.05. 13:23

Nézzél széjjelebb, hátha nagybirtokos is lehetnél.

jeanvaljean # 2016.03.05. 13:20

Azt hiszem, megtaláltam a választ.

jeanvaljean # 2016.03.05. 12:59

Üdv.

Adott Gipsz Jakab, két szomszédos telket bitrokol, az egyiken lakik (L), a másik üres (Gyümölcsös 2, GY).

Ha (L) telek határát ki szeretné tolni 300 m2-rel a (GY) felé, tehát abból annyit elvéve, akkor mi a teendő? A kimérés után a földhivatalban egyszerű telekhatár-módosítás, vagy mi?

Válaszukat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2014.07.14. 20:36

Gondolom szeretné megvenni de nem találja az örökösöket.

ObudaFan # 2014.07.14. 12:07

Gloria73

Igen, ez házastársi közös vagyon, a te tulajdonod is. Külön illetéke nem lesz ennek a bejegyeztetésének, de 6600 Ft földhivatali díja, kell majd egy tulajdoni lap 6250 Ft-ért és ezeknél azért magasabb költsége lesz az ügyvédi munkadíjnak, mert a földhivatali eljárásban az kötelező, és általa ellenjegyzett megállapodás is szükséges lesz.

ObudaFan # 2014.07.14. 12:05

gabesz012

Más adat nincs a tul. lapon? Édesanyjuk neve? Mondjuk ilyen régi bejegyzésnél lehet, hogy nem lesz. Miért van szükséged rájuk?

gabesz012 # 2014.07.11. 17:29

Üdvözlet. Szeretnèk segítsèget kèrni. Van egy adott tulajdoni lap amin 3 tulajdonos szerepel 1941-es bejegyzèssel, 3 testvèr kèt szemèly címe látszik a tulajdoni lapon de egyik címen se tudnak róluk semmit. Okmányirodában próbáltam kerestetni őket cím ès nèv alapján de nem jártam sikerrel. Hol folytassam a keresèst?

Gloria73 # 2013.03.17. 13:01

Tisztelt Szakértők!

Az én problémám is hasonló az előttem kérdezőéhez.
A lakásunkat a férjem nagymamájától szereztük eltartasi szerződéssel.
Az eltartasi mindkettőnkre kötelezettségek ró, gondolom annak ellenére, hogy közülünk csak a férjem volt ott a szezodeskotesnel és névvel, csak ő szerepel benne. Én csak "és házastársa" -ként szerepelek.
A tulajdoni lapra is csak a párom neve került.
Szerintem ez egyértelműen a kettőnk tulajdona, de hogy kerülhetnek én is a tulajdoni lapra? Mi ennek a módja? Milyen iratokat kell ehhez bemutatni? És milyen költségvonzata van (illeték, adó)?
Most felújítani szeretnénk és a közművekkel kapcsolatban én nem tudok ügyeket intézni (elektromos hálózat-bővítés, vizóra beszerelés), pedig a párom sokkal kevésbbé ér rá az ügyintézésre.

Válaszukat előre is köszönöm.

RaczDani # 2013.02.28. 20:42

Tisztelt Fórumozók, Hozzáértők!
Remélem egyszerű (- nek tűnnek) a kérdéseim.
Adott egy házaspár, akik 30 éve házasok. Közösen élnek, egy nagykorú gyermekükkel. Az ingatlant , amiben élnek, a házasságkötésük ALATT a férj és testvérei örökölték, miután a szülei meghaltak. (A férj testvéreinek tulajdonrészeinek kifizetésében a feleség is részt vett.)
Az ingatlan tulajdoni lapján csak a férj van megjelölve tulajdonosnak.
Közös tulajdonnak minősül-e az ingatlan ennyi év házasság után, ill. figyelembe véve azt, hogy a feleség is részt vett a többi testvér kifizetésében?
Ha igen, bejegyezhető-e a feleség is a tulajdoni lapra? Legjobb tudomásom szerint ilyenkor kérnek bejegyzés alapjául szolgáló iratot. Ez ebben az esetben lehet a házassági anyakönyvi kivonat? (ha a fentiekre igen a válasz, a házasság időpontjának tényéből kifolyólag a feleség is tulajdonos)
Hivatkozhat-e a férj arra, hogy a feleség nem szerepel a tulajdoni lapon, tehát az ingatlan az csak övé?
Várom megtisztelő válaszukat, kérem, aki tud, segítsen. Köszönettel.