Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni


kataraider # 2020.10.27. 20:35

Nem egy éve hanem most 2020 májusában lett beadva az szja ,Júniusban jött levél a pontos összegekről, egy eladott ház után és a megvásárolt új ház illetékéből lett ez az összeg ,kérelmet beadtam eltelt egy csomó idő majd újra be kellett adnom egy módosított kérelmet mert hiányos volt az előző majd megint várni kelletta válaszra ,és végül nem kaptam részletfizetést , és augusztusban már inkasszó.

gerbera317 # 2020.10.27. 20:27

Mióta tart ez a huzavona? Egy éve? Ennyi idő alatt már tizenkétszer 50 ezret megfizethettél volna. Ehelyett nem fizettél semmit, csak a kifogásokat keresed. És akkor csodálkozol, a ingatlanárverésbe torkollik az egész.
Tényleg ennyire nem érted, mit jelent az, hogy fizetni?

kataraider # 2020.10.27. 20:22

Gerbera 317
Sajnos nincsen egyben 2,5 millióm , ha havi szinten 50,.000 ft-ot fizetnék megtehetem , de ugyanott tartanák mint most , csak csökkent 50.000 ft-al , a probléma még mindíg fenn áll nem szeretnék eljutni az árverésig , nem függesztenek fel semmit ,tehát mit tehetnék ?

gerbera317 # 2020.10.27. 20:10

de erre nem nyitottak
Tehát a teljesítéseidet mind-mind sértődötten visszautasítják? Ezt máshol meséld, ne itt.

kataraider # 2020.10.27. 20:08

Gerbera317

Fizethetek amennyit tudok havi szinten , de a végrehajtás akkor is tovább fennáll , ugyanúgy kijöhetnek foglalni illetve árverezhetnek ha akarnak.Arra keresek megoldást hogy részletekben fizethessek de erre nem nyitottak , inkasszó miatt pedig még a bankszámlámat sem tudom igénybe venni ezért nem tudok még személyi kölcsönt sem felvenni hogy kifizessem a tartozásom. Olyan a szitu mintha nem akarnák hogy fizessek , inkább vinnék a házat.Nagyon belehúztak 2019-ben vettük a házat 2020 májusban Szja járulék-illetékből van ez a tartozás , és augusztusban már inkasszó + minden kérelmem elutasítva.

Akkor az ajándékozásos ötlet úgy látom halott.

MajorDomus # 2020.10.27. 18:47

Azonkívűl szerintem fedezetelvonásnak is minősül az akció.

gerbera317 # 2020.10.27. 14:52

részletfizetést nem kaptam meg
És mi tart vissza attól, hogy ennek ellenére fizess? Gondolod, hogy a megfizetett összegeket sértődötten vissza fogják utasítani?
a felét a kiskorú gyermekemnek
Vht. 138. § (6) A lefoglalt ingatlanra vonatkozólag jogot csak azzal a feltétellel lehet szerezni, hogy az a végrehajtást kérő végrehajtási jogát nem sérti, és a végrehajtás célját nem hiúsítja meg. - Hát csak tessék.

kataraider # 2020.10.27. 14:29

Kedves Fórumozók!
Sajnos van 2,5 millió forint adótartozásom, részletfizetést nem kaptam meg, van egy házunk ami 1/1 az én nevemen van.Olyan lehetséges lenne , hogy elajándékozom a felét a kiskorú gyermekemnek és így nem tudják elárverezni az ő részét?Vagy eleve adótartozással el sem lehetne ajándékoznom kiskorúnak ?Inkasszó van a számlámon , így csak kp-ben tudom felvenni a fizetésem mert 28.000 ft-ból nem tudom kihúzni egy hónapban. Így személyi hitelt sem tudok felvenni , hogy kifizessem a tartozást.Így most nem tudom mit tehetnék.

drbjozsef # 2020.03.03. 06:11

Szerintem én azt tettem. Tényleg jószándékúan. Egyfajta segítség.

gerbera317 # 2020.03.02. 20:40

Hagyd. Nagyon szimpin fogadja a gorombaságomat. Az ilyennek segíteni kell.

drbjozsef # 2020.03.02. 19:06

LoOlita,

Ne haragudj, a te érdekedben, és minden rosszindulat nélkül vagyok kénytelen (kell? szükséges? elégséges?) mondanom, de : a te felkészültségeddel most lehetett jó napod, de ha licitálsz, és nyernél, sok sokkal rosszabb napod is lesz.

Az árverés a profik műfaja, nem amatőröknek való.

(Ha tényleg átnézted a jogszabályokat, fel se merülhetne olyan kérdés, amiket feltettél.)

MajorDomus # 2020.03.02. 18:26

A higgadtság nagy erény....

LoOlita # 2020.03.02. 15:31

gerbera317
Köszi a választ.

De méééér..mér kell egy forumon egyből a másikat offolni :D
Látszik, hogy értesz hozzá. Egyértelmű. A válaszod hasznos is, mert megértettem amit írtál. Szóval tényleg köszi.

Nyilván egy fórumon lesznek hülye/nem egyértelmű kérdések meg olyanok is amik ismétlődnek, de az nem az jelenti, hogy az illető hülye :D

Amúgy főleg a jog olyan amiben nem mindesz hogy fogalmazol mert tök mást jelent. Ez a legtöbb ember számára amúgy nehéz, főleg azért mert nem használja a mindennapokban :)

Mindenesetre jót mosolyogtam :D
Ne aggódj tudok írni meg olvasni is és elég jók a túlélési esélyeim.

Komolyan ne haragudj már :D legyünk inkább barik. Nekem olyan jó napom volt. Remélem egy kicsit neked is az lesz attól a rendgeteg hülyeségtől amit itt összehordtam neked :D

Pacsi

gerbera317 # 2020.03.02. 15:08

nekem ez a 3 kérdés ugyanazt jelenti
Hát, sajnálhatod. De nem gond, a puszta túléléshez tulajdonképpen még írni-olvasni sem kell tudni.
a végrehajtó a tulaj beleegyezése nélkül eladhatja-e az ingatlant.
Árverésen eladhatja. Árverésen kívül viszont csak az adós (és a végrehatjást kérők) kérelmére, és az egyéb érdekeltek beleegyező nyilatkozatára.
lehet ajánlatot tenni e-mailben a végrehajtónak amit vagy elfogad vagy nem
Attól függ, mit értünk azon, hogy "elfogadja". Ha 'befogadja', akkor befogadja, persze. Ha jófej, talán még a feleknek is továbbítja, hogyha gondolják, előadhatják az itt tárgyalt kérelemet. De nem köteles rá válaszolni a harmadik személynek. És olyan végrehajtó is van, aki if e-mail then goto kuka.
Ha úgy érted, hogy 'elfogadja' (mármint az ajánlatot), akkor bizony nem fogadhatja el, mert nem döntheti el a felek helyett, a nyilvánosság kizárásával, hogy csak úgy valaki az utcáról megvásárolhatja-e az ingatlant.

LoOlita # 2020.03.02. 14:48

Köszönöm a válaszokat.
Nem vagyok jártas ilyen ügyekben. Nyilván nem mert az ember nem vesz minden héten ilyen házat :)

@gerbera317
Ne haragudj de nekem ez a 3 kérdés ugyanazt jelenti :D
"bele kell-e egyeznie"
"szükséges-e a belegyezése"
"köteles-e beleegyeznie"
Mégpedig azért mert arra lette volna kíváncsi, hogy végrehajtás alatt a végrehajtó a tulaj beleegyezése nélkül eladhatja-e az ingatlant.

Kb már mindent elolvastam hogy mikre kell figyelni, átnéztem a jogszabályokat, meg mindent.

Amiért a kérdésemet leírtam az az, hogy elvileg lehet ajánlatot tenni e-mailben a végrehajtónak amit vagy elfogad vagy nem. (nem én találtam ki hanem mondták, és ezért vagyok bizonytlan)

gerbera317 # 2020.03.02. 14:29

ha a végrehajtónál teszünk árajánlatot
Nem tehetsz sem ár- sem vételi ajánlatot a végrehajtónak.
akkor a jelenlegi tulajdonosnak bele kell-e egyeznie a vételárba?
Hogy érted, hogy "bele kell-e egyeznie"? Úgy, hogy "szükséges-e a belegyezése", vagy pedig hogy "köteles-e beleegyeznie"? (Nem kéne ilyen kétértelmű kérdéseket feltenni!)
157. § (1) A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.
Tehát a végrehajtó az adós és a végrehajtást kérők kérelmére, az őáltaluk megjelölt vételáron, az őáltaluk megnevezett vevőnek adja el az ingatlant. A vevő meg sem szólíthatja a végrehajtót, amíg a felek rá nem mutatnak, hogy "Na figyu, akkor ennek a krepeknak kellene eladni a cuccot ennyiért-annyiért."

Vadsuhanc # 2020.03.02. 14:23

Az ingatlanárverés nem ingatlankereskedés, így a végrehajtó sem ingatlankereskedő. Javaslom mielőtt ezzel nem vagy tisztában olvasd el a Végrehajtásról szóló Törvényt mivel a kérdésedre is csak annak idézeteivel lehet válaszolni. A kérdéseidre a válasz pedig 1./ Nem 2./ Nem.

LoOlita # 2020.03.02. 14:11

Kedves Fórumozók,

Van egy végrahajtás alatt álló ingatlan melyet szeretnénk megvásárolni. (még nincsen árverezve)
A kérdésem az lenne, hogy ha a végrehajtónál teszünk árajánlatot, akkor a jelenlegi tulajdonosnak bele kell-e egyeznie a vételárba?
Vagy a végrehajtó rendelkezhet vele önállóan a végrehajtás alatt?

Válaszotokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2020.03.02. 13:00

Duzzogjál csak. Tudod: hülye kérdésre hülye válasz...
Tudd meg, hogy a végrehajtó nem 'árulja' az ingatlant; ő nem valami ingatlankereskedő vagy -közvetítő. A végrehajtó, mint hatóság, egy kényszereljárásban - amire az árverés a legalkalmasabb - megkísérli pénzzé tenni az ingatlant. Mert egy ingatlant nem lehet a végrehatást kérők között felosztani; hiszen mit is kezdenének vele? Sokkal inkább fel lehet osztani az ingatlanért kapott pénzt. Ha ez sikerrel jár, akkor jó, ha nem, akkor pedig megállapítja a végrehajtó, hogy ez nem járt sikerrel. A végrhajtási eljárás célját a Vht. 5. §-a rögzíti, és ott nem áll olyan cél, hogy "olcsón jó ingatlant kínálni kívülállóknak, akik utána még úgy ugráltatják a végrehajtót, ahogy nekik tetszik". Cáfolj rám, ha esetleg rosszul tudom!
Az árverési hirdetményben közölt adatokat a végrehajtó két másik társhatóság közlését közli tovább. Ezek 1) az ingatlanügyi hatóság (falusi nevén: földhivatal), valamint 2) az önkormányzat adó- és értékbizonyítványa. A végrehajtó ezeket nem bírálja felül, de különösképpen nem szakérti ezeket felül! Ellenben a potenciális árverező bármikor megteheti, hogy nem tesz vételi ajánlatot olyan ingatlanra, amit nem tudott belülről megtekinteni.
Duzzogjál csak...

Adorjan11 # 2020.03.02. 12:20

gerbera317 köszönöm a hasznos válaszait!

gerbera317 # 2020.03.02. 12:12

A lakásban a végrehajtók korábban is jártak
1) Ezt te honnan tudod? 2) És ha jártak is, miből gondolod, hogy statikai felmérés végett jártak ott? Mire alapozod, hogy ezt a végrehajtónak el kellett volna végeznie?
Vevőként sajnos sok esetben lehetetlen az árverés illetve a birtokbaadás előtt bejutni.
Más ezt úgy oldja meg, hogy nem tesz vételi ajánlatot látatlanban.

Adorjan11 # 2020.03.02. 11:56

Bocsánat, de miért lenne ez sületlenség?
A lakásban a végrehajtók korábban is jártak, látták az állapotokat, amik egyértelműen jelezték, hogy jelentős gondok vannak ott. Vevőként sajnos sok esetben lehetetlen az árverés illetve a birtokbaadás előtt bejutni.

gerbera317 # 2020.03.02. 11:34

több jelentős problémáról csak később szereztünk tudomást, melyek a végrehajtók előtt nyilván nem voltak ismeretlenek.
Honnan veszed ezt a sületlenséget?

Adorjan11 # 2020.03.02. 11:22

Kedves Fórumozók!

Az én kérdésem arra vonatkozna, hogy árverésen történt ingatlan vásárlás után terhel e valakit a rejtett hibák miatti szavatosság? Az árverési hirdetményben a végrehajtó az ingatlant 5 éve épültnek jelezte, pedig a valóságban az épület 12 éves, és semmiféle statikai vagy egyéb probléma nem volt jelezve, az hogy az épület jelentősen megsüllyedt csak birtokbaadás után derült ki. Mindemellett több jelentős problémáról csak később szereztünk tudomást, melyek a végrehajtók előtt nyilván nem voltak ismeretlenek. Ingatlan eladásnál az eladót terheli ilyen rejtett hibák miatt felelősség, végrehajtás során vásárolt ingatlannál ez nem áll fenn?

MajorDomus # 2020.02.11. 18:16

Igen.
A vizmműnél érdeklődj van e tartozás,mert az nehéz eset.