Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni


házatszeretnék # 2018.01.23. 18:48

Akkor már csak egy kérdésem van. Vajon miért ezt az utat javasolták mégis a végrehajtónál a szabályos árverés helyett??? Még azt is mondták az adósnak, hogy ez az egyszerűbb...???? Köszönöm szépen a válaszokat!

gerbera317 # 2018.01.23. 16:50

16 végrehajtási jog mind mástól, (...) így mekkora esélyem van megvenni az ingatlant árverésen kívül
Nincs esélyed. Statisztikai képtelenség, hogy ezek egyhangúlag kérjék ugyanazt.
Ha meg akarod szerezni az ingatlant, a végrehajtás alá vont tulajdoni illetőségeket szabályos árverésen veszed meg, a végrehajtás alá nem vontat pedig a szokásos adásvétel útján.

házatszeretnék # 2018.01.23. 16:24

Gerbera317 most már teljesen elvesztettem a fonalat.
A három tulajdonos közül kettő nevére van bejegyezve összesen (le sem merem írni) 16 végrehajtási jog mind mástól, van közöttük olyan is, ami mindkettő tulajdonost érinti. Azt szerettem volna megtudni, hogy így mekkora esélyem van megvenni az ingatlant árverésen kívül, de árverési vétel hatályával, ill. mit tehetek azért, hogy elfogadják az ajánlatom.
Ha ez az egész teljesen reménytelen, akkor az árverés még szóba jöhet, mert még nem volt meghirdetve, csak akkor gondolom az egyik végrehajtási joggal rendelkező félnek kellene kérni, hogy tegyék ki.

gerbera317 # 2018.01.23. 13:39

Na, álljon már meg a menet! Az ingatlanértékesítésbe az a vh-kérő szólhat bele, akinek a javára be van jegyeztetve a vh-jog. A többi nem is tud az ingatlanról. Ebben az esetben az adós(ok)on kívül 2 vh-kérőnek kell a kérelme, a többié nem. Csak a többi vh-kérő meg ne tudja...

Alexey # 2018.01.23. 13:19

Kedves Fórumozók!
Mi történik akkor, ha egy lakásra való licitálas során nem az enyém a legmagasabb licit. Befizettem a végrehajtó irodánál az árverezési előleget. Ezt visszakapom teljes mértékben rövid határidőn belül egy összegben, vagy levonásra kerülnek valamiféle költségek ( pl. feldolgozási díj, stb. ) és eltart hónapokig mire visszajut a befizetett pénz hozzám?

házatszeretnék # 2018.01.23. 13:19

A háromból kettőre van bejegyezve végrehajtás.
Sajnos ötnél több vh-t kérő van.
A körbejárást úgy kell érteni, hogy felhívom? Szóba állnak velem egyáltalán?
A 157 szerint tehát nem egy ajánlatot kapnak a vh-t kérők és az adósok, amit el kell fogadniuk pl. egy nyilatkozat formájában, hanem nekik kell kérvényt benyújtani? Ez csak akkor van, ha a vételár fedezi az adósságot nem?

gerbera317 # 2018.01.23. 12:30

A 157. § egyértelműen fogalmaz, mi a feltétele az árverésen kívüli értékesítésnek
- A felek (valamennyi adós és vh-kérő) kérhetik (szó szerint: "az ő kívánságukra") a végrehajtót, mégpedig egyhangúlag. Tehát nem nyilatkozat, nem beleegyezés, hanem kérelem.
- A kérelemben (egyhangúlag) meg kell jelölni a vevő szeméylét, és az ingatlan becsértékét (tkp. vételárát).
- Továbbá, ha ezeken kívül akad olyan személy, akinek az ingatlannyilvántartásba bejegyzett - a 137. §-ban fel nem sorolt - joga van, az árverésen kívüli eladáshoz az ő beleegyezése szükséges. Tehát nem nyilatkozat, nem kérelem, hanem beleegyezés.
Négy-ötnél több vh-kérő esetében szinte lehetetlen, hogy mindenki kérje, továbbá az Intrum és az OTP Faktoring kifejezett bele szoktak köpni a levesbe, úgyhogy ha ezek valamelyike a vh-kérők között van, akkor felejtős a történet.
Ha a felajánlott vételár mindent fedez, akkor elég, ha egyedül az adós kéri. Ez mondjuk, eléggé magától értetődő.

Vadsuhanc # 2018.01.23. 11:49

Körbejárod Őket és mindenkinek a nyilatkozatát beszerzed. Mint az adós és mind a végrehajtást kérők oldaláról.

Pld. a tulajdonosok egyetemleges adósok? Mindháromnak van a tulajdonrészére bejegyezve végrehajtás?

házatszeretnék # 2018.01.23. 11:38

Kedves Fórumozók!
Árverésen kívül, de árverési vétel hatályával tettem ajánlatot egy ingatlanra. 3 tulajdonos van, ebből kettő ok, nyilatkoztak. Kérdésem az lenne, hogy a harmadik tulajdonosnak is kell nyilatkoznia ahhoz, hogy az ajánlatot elfogadják, vagy csak a végrehajtási joggal rendelkező feleknek? A másik kérdésem, hogy elég sok érintett van az ügyben. Én mit tehetek azért, hogy lehetőleg mindenki elfogadja az ajánlatot?

Linebacker # 2018.01.23. 07:41

Tisztelt Fórumtársak!

Lakáshitel igénybevételével vajon lehetséges végrehajtás alatt levő ingatlant megszerezni (árverésen vagy azon kívül)?
Van valakinek ilyen ügyben tapasztalata?

gerbera317 # 2018.01.22. 11:37

Egyszerű a dolog. Ki volt tűzve az árverés, volt már érvényes vételi ajánlat is. Az adóstól közben valaki megvette a az ingatlant, és a vételárat kicsengette a végrehajtónak. Bizonyára annyit fizettek, amiből az összes hitelező és a végrehajátsi költségek is kifizethető, ezért az árverés okafogyottá vált, a végrehajtó az árverési hirdetményt visszavonta.
Ez teljesen szabályos. Akkor nem vonható vissza a hirdetmény, ha az árverést mellőző vételár nem elegendő ahhoz, hogy az árverés okafogyottá váljon.

mindezt a vht. mely paragrafusa engedélyezi
5. § (1) bekezdés.

Dezsőő # 2018.01.22. 11:30

A kérdésem az volna, hogy árverés és licit alatt álló ingatlan tulajdonjogát eladhatja-e annak tulajdonosa az árveréstől függetlenül. Gondolok itt arra, hogy az mbvk oldalán egy árverésre feltett lakást kinéztem megvételre, pontosabban licitálásra, s láttam, hogy már két licitáló is volt az ingatlanra. Mielőtt azonban befizettem volna a regisztrációs díjat a licitáláshoz, felhívtam a megadott végrehajtót, időpont egyeztetése végett, hogy megtekinthessem a lakást. Azonban közölte a végrehajtó, hogy már nincs mit megnézni, s ugyan nem járt le az árverés licitideje, de le lett szedve az ingatlan a végrehajtói kamara oldaláról is, mivel az árveréstől függetlenül, a tulajdonos közvetlenül eladta az ingatlant egy vevőnek (gondolom a végrehajtási jog bejegyzésével együtt.) Kérdésem az volna, hogy ez lehetséges-e, s nem csak a licitálás hivatalos meghirdetése előtt van jogi mód az ingatlannak a bejegyzési jog további tűrésével együtt történő megvásárlásra, s az árverés alatt nem? Tehát az árverés meghirdetése nem-e von jogi következményeket, tiltásokat maga után, vagy az esetleges licitálók valóban teljesen kiszolgáltatottak e szemszögből, s akár a semmire licitálhatnak, és nincs valós foglalási jog az ingatlanra a licitjeik mögött? S még egy kérdés, ha a végrehajtó egy jogtalan cselekményről, egy jogtalanul megvalósult adás-vételről tájékoztatott, akkor hol lehet ez ellen szót emelni? A végrehajtói kamaránál lehet panaszt tenni, lévén végső sorban a bírósági végrehajtó, akinek a végső beleegyezése kellett az ingatlanvásárláshoz? Vagy ez tőle függetlenül is kivitelezhető lehetett, főként ha ez egy törvénytelen tulajdonjogszerzés? S ha mindez igaz és jogos, akkor bármelyik árverésben való részvételkor erre lehet számítani, hogy akár nem valós ingatlanra licitálok, s teszem kockára a pénzemet? S mindezt a vht. mely paragrafusa engedélyezi, illetve annak szellem miért nem tiltja? Válaszukat előre is köszönöm.

Lacaca # 2017.12.14. 18:58

Tisztelt "nonolet"!
Köszönöm szépen a választ.
Közben én is utána néztem, a gondviselő/gyám kötelességének, felelősségének.
Valóban ír ilyenről a törvény, de nincs hatóság, aki foglalkozna az üggyel.
Azzal sem, hogy a kiskorúak ingatlan vagyoni ügyeit kezelné, és szerintem azzal sem foglalkozik senki, hogy az egyébként kulturált övezetben lévő 13 éve épült családi házat elkezdték szétbontani.
Ezzel, csak a tulajdonosok károsulnak.
Én, mint végrehajtást kérő, nem tartok igényt az ingatlanra, mert jól érzem magamat a mostaniban, üzletelni pedig semmi kedvem 62 évesen.
A végrehajtó rendesen kezeli az ügyet, hibát nem követ el szerintem, mindenkit időben értesít.
Valószínűnek tartom, hogy a gyám, és a gyámhatóság nem teszi meg a tőlük elvárható segítséget, és intézkedést a kiskorúak ügyének rendezéséhez, vagyoni értékük megőrzéséhez.
Arról nincs tudomásom, hogy az illetékes helyhatóság tesz-e valamit a további károkozás megakadályozására, mivel egyáltalán nem természetes amortizáció, hogy a nyílászárók eltűnnek egy épületről, mely egy sűrűn lakott utcában van, és a födémet beszakítják.
Valószínűnek tartom, hogy egyezségre csak az örökösök nagykorúsága elérésekor kerülhet sor.
Még egyszer köszönöm a választ.

nonolet # 2017.12.14. 11:09

"Szeretnék részükre jelentős fizetési kedvezményt adni"
"Az árverés alatt lévő ingatlan,"

CSAK a te javadra zajlik az árverés?
(te vagy az egyetlen hitelező?)

És szeretnéd végre lezárni az ügyet
Cserébe megkapni az ingatlant úgy ahogy éppen van...

HA ez a helyzet, akkor köss "Egyezséget" velük!
Azzal az ügy lezárható tetszés szerinti alkuval.

nonolet # 2017.12.14. 11:06

Ki, ki... hát a gondviselő/gyám.

HA ő trehány, akkor gyámhivatal tud vélhetően fellépni vele szemben a kiskorúak érdekében.

Lacaca # 2017.12.13. 16:48

Tisztelt szakértők!
Az alábbiakhoz kérném szépen szakvéleményüket:
Három félárva kiskorú adósom van, sajnálatos módon édesapjuk halála miatt.
Szeretnék részükre jelentős fizetési kedvezményt adni, az adósság rendezéséhez.
Szerintem az élő szülő írástudatlan, a levelemre nem válaszol.
A gyámhatóságot tájékoztattam én is az árverésről, de nem válaszolnak.
Az árverés alatt lévő ingatlan, 2011-től több, mint 60 %-t csökkent értékében a végrehajtó szerint, ami, még lehet, hogy nem végleges, mert a 6 milliós családi házat valószínűleg teljesen el fogják elemenként lopni.
A nyílászárókat már kilopták, és a födémet beszakították.
Természetesen nem lakik ott senki.

A kérdésem az lenne, hogy ki tartozik felelősséggel, és ellenőrzéssel a kiskorúak vagyoni jogának, és értékének megőrzéséért.
Számíthatnak-e a gyerekek valahonnan támogatásra, akár anyagilag, vagy jogilag?

Köszönettel várom szakvéleményüket.

gerbera317 # 2017.11.21. 12:27

A végrehajtó az ingatlan becsértékét az önkormányzat adó- és értékbizonyítványa alapján állapítja meg, gyakorlatilag továbbközölve az abban foglaltakat. Aki az így megállapított becsértékkel nem ért egyet, becsérték-kifogást előterjesztve kérheti, hogy a bíróság állapítsa meg szakértői vélemény alapján a becsértéket. A szakértő díját a kérelmezőnek kell megfizetnie.
További megoldás a Vht. 157. § szerinti, árverésen kívüli vétel, amit az adósnak és a végrehajtást kérő(k)nek közösen kell kérniük, megjelölve abban az ingatlan vételárát, valamint a vevő személyét. Az így megjelölt becsérték eltérhet az esetleg már megállapított becsértéktől.

haircat # 2017.11.21. 11:37

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy végrehajtás/ árverezés alatt álló ingatlan tulajdoni hányadának megvásárlásával kapcsolatban. Röviden a lényeg, hogy az ingatlannak 1/3- része már az enyém. A fennmaradó 2/3 rész árverezés alatt áll már 4 éve, többször sikertelenül zárult.
A végrehajtó által megállapított értéket azonban kifogásoltam, mivel az épület 100 éves, több mint 15 éve nem lakják, fagykárok okozta amortizáció stb stb stb... )
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet valami reális árat kérni a végrehajtótól az ingatlanra? Van valami lehetőség arra, hogy reális értékbecsléssel állapítsák meg az ingatlan értékét? Vgay esetlegesen árveésen kívül nem lehet ajánlatot tenni a végrehajtást kérőnek? Aki esetleg járt már hasolnó cipőben, kérem jelezze felém. Köszönettel: H.Attila

gerbera317 # 2017.11.21. 08:48

Utoljára tegnap tárgyalta szóról-szóra ugyanezt a fórum, a végrehajtás jog > vevő jogai topikban.

brad # 2017.11.20. 23:05

Sziasztok a segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!
Ha az ingatlan licit-et én nyerem beköltözhető 1/1 ingatlan esetén például decemberben de a monatórium miatt csak májusban költözik ki a jelenleg bent lakó akkor a köztes időszakban a közművek az ő nevén maradnak vagy a végrehajtási jegyzőkönyv aláírásakor már megszünnek az előző tulaj nevén lenni a közművek vagy hogy megy ez? Azt tudom h ha tartozást is halmozott fel azt nekem mint új tulajdonos engem nem érínt mivel nem ingatlanra kötnek szerződést a közművek hanem magánszeméllyel. Azért érdekelen, hogy előállhat-e olyan hogy a monatórium alatti benttartozkodása alatti közművek használatáért még a végén nekem kell kiegyenlítenem a számlát?Lehet ilyen?

nonolet # 2017.11.20. 22:18

"Az ingatlan érték valami alapján meghatározták .140.eFt-"

A törvény alapján...
De erről valamikor kaptál értesítést és akkor nem kifogásoltad.

"Jelenleg bent lakunk az ingatlanban ."

Senkit nem fog érdekelni.

- -
Ha szerinted 8-10 millió , akkor az 5,3 millió az egész jó ár érte

- -

"a hitelszerződés 20.MFt -ről szól,de a folyósított összeg csak 19.Mft -volt ,"

Nyilván csak a 19 milliót + azóta rárakodót számolja a bank.

- -
"végrehajtón keresztül fizettük a havi törlesztést a banknak.(fizetési letiltás)"

Az csak csökkentette a tartozást, de ezek szerint nem volt ELÉG rá!!! ezért jutott el a végrehajtásig is..

Úgy tűnik nem sokat tettek az évek során
a bankkal való egyeztetés és megegyezés érdekében.

Sőt alighanem az évek során kapott leveleket sem vettétek
komolyan... hagytátok folyni az ügyet a maga útján.

Ami mindig méretes szíváshoz vezet, sajnos...

Pedig, alighanem lett volna kevésbé szívatós kiút is.
Ha időben tárgyaltok a bankkal...

MajorDomus # 2017.11.20. 20:51

,,későn jövőknek csontok,, (sem)

Grave7 # 2017.11.20. 20:41

@maja13: Ha most átvettétek az árverési jegyzőkönyvet, akkor valószínűleg korábban az árverési hirdetményt és az ingatlan becsértékének megállapítását is kézbesítették nektek. Írod is, hogy szeptember 12-ig csend volt, akkor tűzték ki az árverést.
Így úgy tűnik, nincs esély semmire, korábban kellett volna felébredni és intézni a dolgot (pl. elmenni a végrehajtóhoz iratbetekintésre, részletfizetés kötni a végrehajtást kérővel/kérőkkel).
Akkor "fizettétek volna a törlesztőt", ha részletfizetést köttök - a letiltás nem az, attól függetlenül lehet árverezni (mint kiderült).
Ami számokat az ingatlan értékéről és vételáráról írsz, abszolút érthetetlen.
Ügyvédhez fordulhatsz, illetve 15.000 Ft illetékbélyeggel együtt végrehajtási kifogást adhatsz be, ekkor a bíróság fogja elmondani, hogy a jogszabályok betartásával történt-e minden. Az erről szóló tájékoztatást az árverési jegyzőkönyvben is szerepel.

maja13 # 2017.11.20. 19:25

Sziasztok!

3 napja ,árverezték az ingatlanunkat. A családi ház nem szerepelt a térkép kivonaton ,mivel nem volt még használatba vételi engedély. Az ingatlan érték valami alapján meghatározták .140.eFt-értékben , . A licit 70.eft-ről indult és 5.3 eFt-n állt meg .
Jelenleg bent lakunk az ingatlanban .
A hirdetményen csak annyi szerepelt ,hogy,ingatlan terület lakatlan. A következő sorban meg az,hogy az ingatlant zárójelben , a bentlakóval egyeztetett időpontban meg lehet nézni.

Az ingatlan valós értéke .8-10.MFt,(szerintem)
Kérdés:
Szabályos volt-e az árverés:
A végrehajtón keresztül fizettük a havi törlesztést a banknak.(fizetési letiltás)
a banknál jelenleg érvényes -élő a hitelszerződésünk ( ezzel most szembesültünk) , ehhez képest , közjegyző általi felmondást kaptunk :2012.11.-hóban.
Csend volt egészen az idei év: szeptember 12-íg ,ekkor tűzték ki árverésre.

Ja ,még egy : a hitelszerződés 20.MFt -ről szól,de a folyósított összeg csak 19.Mft -volt ,
Most mi alapján kérik az összeget nem tudjuk .
Számtalan levelet írtunk ,még.2012-és 2013-évben ,de válaszra sem méltattak minket , Azóta nagyon bele fáradtunk.

Akinek ötlete van az írja meg :
Köszönöm .

gerbera317 # 2017.11.12. 16:12

Mi közöd hozzá, sikeres lesz-e így az árverés? Ha te így nem akarsz vételi ajánlatot tenni, az te dolgod. A többiekkel meg ne foglalkozz.