Alapító Okirat módosítás költsége


Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.08. 14:21

Annak semmi helye nincs az alapító okiratban.

Cogito # 2019.08.08. 13:27

Tisztelt Fórumozók!

Ha az alapító okiratban a tulajdonosok a közös használat szabályait módosítják, más módosítás nincs, a földhivatalba milyen tárgyú kérelem kell és ennek mennyi a díja?
Köszönöm a választ

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.10. 21:35

Egyébként én elhiszem, hogy vki nyilvántartásba vett úgy társasházat, ahogy írtad. Régebben szakirányú végzettséggel, komolyabb betanítást követően kaphatott az ügyintéző önálló aláírási jogot, az utóbbi években szinte bárkit felvettek, es rövid idő után intezkedhettek önállóan. Ész és tapasztalat nélkül. Csak a mennyiség számít, a darabszám, hogy ne fuss ki a határidőből.....aztán ez lesz belőle, meg ennél is durvább bakik. Van olyan 2mrd forint értékű Balaton-parti épület amely társasházzá kívánt válni, és a földhivatal (es utána a közig bíróságok is) úgy értelmeztek Thtv.-t, hogy nem lett belőle a mai napig semmi. Aztán meg ha megnézed a téma kuriai szaktekintélyének könyvét, akkor látod hol baták el, csak vissza kellett volna menni az időben több évtizedet és megérteni a feljegyzett alapítás jogintézményét, de ilyen prudens működés elképzelhetetlen a közigazgatásban.
Ezért lehet neked teremgarázs beálló Albetéted, es ugyanezért nincs 50 lakásnak különlapja :(

nonolet # 2018.11.10. 21:25

...és a 12. paragrafus?

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.10. 20:37

;)

Én vidéki földhivatalban dolgoztam, nálunk ilyet nem lehetett. Mondjuk itt jogászok váltották egymást jo ideje vezetői és beosztotti szinteken is.

Inytv. 13. szakasz (2) bek. es Inytv vhr. 52. szakasz (1) bek.: lakás es nem lakás céljára szolgáló HELYISÉG.

Az egész mélygarázs (mint helyiség) lehet egy önálló ingatlan (Albetét), de azon belül az egyes parkolók csak akkor lehetnének, ha azok is helyiségek lennének: falakkal, és zárható kapuval. A felszíni parkolóknál meg egyáltalán nem beszélhetünk helyiségről.

Van arra komoly igény, hogy a felfestett parkolók is lehessenek önálló ingatlanok, leginkább a forgalomkepesebbé tétel-elővásárlási jog elkerülése miatt, de lege ferenda javasolták már ezt többen. De jelenleg ezt nem lehetne törvényesen megtenni.

MajorDomus # 2018.11.10. 19:19

Kiüldözöm a házból. Tudni kell,amit nem biztos hogy tudsz, hogy az ország különböző pontjain másként oldják meg a parkolókat.
Budapesten általában közös tulajdon,vidéken gyakori,s szerintem ez a normális, önálló hrsz alatt külön tulajdoni albetét. Már szerencsére Pesten is terjed ez a gyakorlat. Nekem 3 parkolóm is van teremgarázsban önálló helyrajzi számmal. Tudom hogy számodra nehezen hihető,itt a fórumon is többször vitatták, de különben meg sem vettem volna.

Egyébként miért nem lehet önálló ingatlan ? Mi tiltja ?

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.10. 08:44

MD

A társasházi foldreszleten terkövezett/betonozott felszíni parkoló, amelynek nincsenek határoló falai (jó esetben számozva, festve van), mélygarázs parkolóhely (csak maga a beálló, amely fel van festve, számozva stb.) nem lehet önálló ingatlan! Garázs az lehet, de a kérdező parkolókat említ.

Alapító okiratba - véleményem szerint - csak a 6 lakás vagy annál kevesebb albetétből álló olyan társasháznál lehet szó a kizárólagos használati részekről rendelkezni, ahol a ház a Ptk. alapján működik, így az alapító okirat egyben használati megállapodás is. 2 in one. Ahol társasház szeru működés van ott hazirendbe kell szabályozni. Alapító okiratba érvénytelen. Es ráadásul 100% kellene.

A külön íven szerkesztett használati megállapodással (6 lakás vagy kevesebbnél) ugyanez a gond. Közjegyző vagy sem, mit tudsz tenni (per nélkül) ha nem írja alá a renitens?

MajorDomus # 2018.11.09. 22:21

Hogyne lehetne felszinen nekem például kettő is,van ráadásul önálló Hrsz alatt.

SZMSZ-ben is lehet szabályozni,én tavaly csináltam egy ilyet, de az a veszélye,ha van néhány ellenséged,bármikor meg tudják változtatni, és nm tudod a jogosultságodat átadni a vevődnek, az Okiratnál kizárt

6 lakás alatt sincs gond, bármikor alakulhatnak társasházzá, ha nem,akkor közjegyzői okiratban kötnek egy használati megállapodást

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.09. 20:04

@Majordomus

Ha jól olvasom ki a tényállásból, akkor ezek felszíni parkolók, így azt (azokat) nem lehet albetétesíteni, sőt még a kizárólagos használati jogot sem lehet feltüntetni az ingatlan-nyilvántartásban.

Azt végképp nem értem miért írod azt, hogy a használati rendet az alapító okirat többségi módosításával lehetne rendezni, hiszen lejjebb irtam, hogy ez közgyűlési határozati illetve szmsz-házirend hatáskör (itt van egy párhuzamosság a törvényben, de ezt most hagyjuk).

Alapító okiratba akkor kerülhet parkoló/garázs, ha létrejön mint külön albetet vagy mint az egyes lakás albetetekhez tartozó “helyiség” kerül hozza rendelésre a tulajdoni lap I. részén. A 2. esetben csak garázst lehet hozza tenni a lakás tulajdoni lapjahoz, mivel a parkolónak nincs oldal fala , így helyiség sem lehet. Előbbi esetben külön értékesíthető, míg utobb esetben osztja a lakás jogi sorsát.

Tovabbra is tartom, hogy a hazirendbe kell szabályozzák a parkolást.
Egy bibi lehet még és erről nem volt szó. Mi a helyzet akkor, ha 6 lakás vagy annál kevesebb az albetetek száma, és nincs szmsz/házirend (mert mondjuk a Thtv kogens szabályai irányadóak), nincs társasházszeru működés, vagy a közösség a Ptk alapján működik....

MajorDomus # 2018.11.09. 18:33

A helyszínrajz nem semmis,mert az az Alapitó Okirat melléklete. a vita a felosztáson és a halnálaton van!

drb..nem részben igaza van,az SZMSZ módosítás járható út,mert ahhoz elég 50+ % tulajdoni hányad igen szavazata.

az igazi megoldás az lenne, ha önálló Hrsz alatt külön tulajdon lenne,de ez nem járható út,egy ember is meg tudja vétózni.

jobb megoldás a kizárólagos használatba adás,ezt az Alapitóban is keresztül tudjátok vinni döntő többséggel.

rkeve # 2018.11.09. 06:44

Köszönöm a válaszokat, az AO-t még az építtető hagyta ránk, nem volt beleszólásunk sem a tartalmába, sem a formájába. 2008-ban készült, ezek szerint a parkoló helyekre vonatkozó helyszínrajz semmis. Az jó hír. :)

drbjozsef # 2018.11.08. 06:11

rkeve,

Közgyűlés összehív, SZMSZ-be rakni azt ami most az AO-ban van (vagy bármi mást, ahogy akarjátok), megszavaz, kifüggeszt.

Ha az illető nem tartja be, közös képviselő írásban felszólítja, hogy X napon belül (mondjuk 8) ürítse ki azokat a részeket, amik más használatában vannak a határozat szerint. Ha nem teszi meg, az ő veszélyére és költségére a társasház fogja elszállíttatni és 30 napig tárolni, ha megtérítette a kölségeket elviheti, ha nem vitte el 30 napon belül, akkor hulladékként kezelitek, és kidobjátok.

Blackjack21 (törölt felhasználó) # 2018.11.07. 20:15

Ha a parkolók területe társasházi közös tulajdon, akkor annak használati rendjét a Hàzirendbe kell rögzíteni, amely az szmsz melléklete szokott lenni. Szmszt összes tulajdontárs 50%+1-el lehet elfogadni, módosítani.
Alapító okiratban -törvényesen - csak a Tht. 9. szakaszban foglaltak, a 10. szakasz szerinti 2/3os szabály, elővásárlási jog lehet, az Inytv vht szerinti alakisaggal, adattartalommal. Sem szervezeti-Működési szabályokat sem hazirendbe tartozókat nem szabályozhat az AO. Ha van ilyen bennük es azok 2004 év elott kerültek bele akkor ezen rendelkezések hatalytalanok (értsd: fizikailag oda vannak írva de alkalmazni nem lehet őket), ha pedig 2004 év utaniak akkor érvénytelenek, el sem lehetett volna fogadni/ aláírni őket.

rkeve # 2018.11.07. 19:42

Üdv mindenkinek!
Társasházunk osztatlan közös tulajdonában álló parkolói az alapító okirat helyszínrajzában teljesen máshogy vannak leosztva, mint ahogy azokat ténylegesen használjuk,az egyes lakásokhoz jelölt parkolóhelyek mérete, elhelyezkedése nem egyezik a valósággal. Az egyik lakótárs elkezdett 3x akkora helyet használni,mint a számára kijelölt, így szeretnénk rendezni a viszonyokat. Kell - e emiatt AO-t módosítani, mit tehetünk, ha az illező obstruálja a módosítást, mely elég valószínű forgatókönyv?

Előre is köszönöm a választ!

Rexor # 2018.09.20. 08:08

A megvásárolni kívánt lakás területe tér el attól, ami a földhivatalnál szerepel? Az, hogy a házhoz hozzáépítettek mennyiben befolyásolja az általad megvásárolt lakás méretét?

MajorDomus # 2018.07.06. 21:23

Nem kell módositani!

napsi # 2018.07.06. 10:19

F. Laca!

Köszönöm a gyors válaszát!

Üdv, n.

napsi # 2018.07.05. 05:54

T. Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy egy 2001-ben alapított TH alapító okiratában név szerint vannak feltüntetve az -azóta már régen nem tulajdonos- személyek. Szükség van-e alapító okirat kijavítására/módosítására ennek okán? Tehát csupán a tulajdonos személye változik, a tulajdoni hányad nem.

Köszönöm.

nonolet # 2018.05.14. 13:23

Aki rendel az fizet...

- -

Ami CSAK a "magán" tulajdont érinti azt az adott magán tulajdonos fizeti.

Ami a "közös" tulajdont érinti azt mindenki fizeti, tulajdon rész arányosan.

ciccerke # 2018.05.14. 11:02

Üdv! Ahol lakunk, korábban 12 lakásos szövetkezeti lakás volt, 3 lépcsőház 4-4 lakással, amit 2005-ben alakítottak át társasházzá. Akkor albetétesítettek mindent: lakásokat, garázsokat, padlás részeket, tárolókat. Azóta sem működik rendes társasházként a mutatvány, nincsenek közgyűlések stb, az egyik tulajdonos a közös képviselő, de csak mert be kellett írni valakit. Mi 2008-ban vettük meg a lakást, és történt pár másik tulajdonosváltás is, valamint még korábban két padlástér rész együttes beépítésével új lakás kialakítás is. Ezekből semmi nincs átvezetve az alapító okiraton. Most a padlás beépítésével érintett tulajdonos, aki nem mellesleg a közös képviselő, szeretné ezeket átvezetni. Ezt úgy tálalja, hogy az AO módosítás költsége minket, újabb tulajdonosokat terhel tisztán, mert mi hiányzunk belőle. Igazat mond? Illetve mondta, hogy ismét földmérőt kell majd igénybe venni, de azt nem tudta megmondani, miért. Ha itt jól olvastam, akkor kizárólag az újonnan a padlás helyén kialakított új lakás alaprajza miatt lehet erre szükség. Ha ez igaz, és az is, hogy az új tulajdonosok állják az AO módosítást, akkor az alaprajz készítést egyedül neki kell, ugye?
Köszönöm!

MajorDomus # 2016.06.02. 15:48

Az a földhivatalnál van,nem a képviselőnél!

akkor is!

22. §20 (1) A szervezeti-működési szabályzat előírhatja, hogy a tulajdonostárs köteles a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének bejelenteni:

  1. külön tulajdona tekintetében a tulajdonosváltozást,
  2. lakcímét, az ingatlan-nyilvántartásban bárki által megtekinthető személyes adatát, illetőleg a jogi személy nyilvános adatát,
  3. a külön tulajdonát bérlő, használó személy (a továbbiakban: bérlő) b) pontnak megfelelő adatát,
  4. a külön tulajdonában lakó személyek számát,
  5. haszonélvezettel terhelt tulajdon esetében a haszonélvező személy nevét.
lakástulajdonos # 2016.06.02. 05:05

Akkor is, ha a Földhivatalban már megvan minden adatom? Illetve ha nincs meghatalmazása a személyes adataim kezelésére?
Köszönöm a válaszát!

MajorDomus # 2016.06.01. 21:11

Igen!

lakástulajdonos # 2016.06.01. 17:14

Üdv!

Lakástulajdonos vagyok egy társasházban. A társasház Alapító Okiratát módosítani kell, mert történtek alapterület változások néhány lakásban (pl. tetőtér beépítés), illetve az osztatlan közös tulajdon nagysága is változott. Az én lakásomban változás nem történt.

A kérdésem az lenne, hogy az Alapító Okirat módosításához szükségesek-e az én személyes adataim? Jogosan kérheti-e a közös képviselő ezeket az adatokat?

A válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2014.05.19. 21:44

Csak az a gond,hogy nem elirásról van szó,
ami sima kijavitassal elintèzhetö.