Tulajdonrész ajándékozása?


drbjozsef # 2018.05.17. 13:33

Mondjuk az igaz, hogy testvérek közötti ajándékozási illeték 9%, míg a visszterhes (adásvétel) illetéke 4%. Az utóbbi azért olcsóbbért van, még ha nem is a szerződésbe írt 1 forint után számolják.

Megjegyzem, egyenes ági rokonok között az ajándékozás is, és az adásvétel is illetékmentes. Van közös édesanyátok...

drbjozsef # 2018.05.17. 12:57

joci,

ahogy írtam, nem nagyon van értelme színlelt szerződést írni. Illetéket a forgalmi érték után fizetsz, ha pedig valami vita támad, akkor egyszerű lesz a szerződési akaratot bizonyítani.

Egyébként nem, nem tiltja semmi.

joci44 # 2018.05.17. 12:05

Biztosítéknak szánja, ha a jelenlegi élettársával akivel van fele-fele házuk rosszra fordulnak a dolgok, akkor tudjon mihez nyúlni. Gondoltam arra is, hogy veszek fel hitelt és kifizetem, de nem akar lemondani az ingatlanról, mert a részének az árából nem tudna másik házat venni, de így meg tudna nálunk lakni akármi is történjen. Nyilván segítenék neki átvészelni a bajt, de a környezetében sokan jártak úgy, hogy a gyerekek kitoltak a szülőkkel és neki az jelent biztosítékot, ha megtartja valamilyen formában a részét, amit el tudok fogadni, mert én is hallottam ilyen történeteket. Csak amint te is írtad, ha ő kergül meg, akkor mi szopunk, erre kerestem valamilyen jogi védelmet, de akkor ezek szerint nem igazán van, marad a reménykedés.

Tesóm eladhatja nekem a részét jelképes összegért? Nincs erre tiltó törvény? Mert akkor legalább azt a részt letudom zárni, kifizetem az illetéket, ő meg örökli az öregek házát 100%-ban.

drbjozsef # 2018.05.17. 11:27

Jó megoldás csak az, ha mindenki megkapja azt amit használ, és kifizetik egymást a felek rendesen. Minden más csak barkácsolás, ami a legkisebb egyet nem értés vagy rosszhiszeműség esetén csak bajokat fog okozni.

Ilyen szempontból végül is mindegy, tulajdonjogokat is lehet csereberélni, meg haszonélvezetet is alapítani. Aztán reménykedni.

Ha nem lakik ott anyád, nem akarja hasznosítani, akkor pontosan mire akarja biztosítéknak? Miért nem kap a részéért pénzt amivel azt csinál amit akar?

joci44 # 2018.05.17. 09:14

Utánaolvastam a haszonélvezetnek, de igazából nem értem. Értem, hogy bérbeadhatja, rendelkezhet felette. De miért rossz az nekem a jelenlegi helyzetben? Vagy megtartja az 1/3 tulajdonjogot, nekem pedig 2/3-om lesz és tulajdonostársak leszünk, vagy ajándékozással nekem adja, így én 1/1 tulajdonos leszek, anyám pedig 1/3 tulajdonrészre eső haszonélvező. 1/3-al haszonélvezettel is kirakhat? Ha tulajdonos csak, akkor nem adhatja ugyan úgy bérbe?

Bocsánat, hogy itt értetlenkedem és bukdácsolok itt a jogi dolgokban. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és az időtöket amit rám szántok.

drbjozsef # 2018.05.17. 07:38

Akkor ezt nektek kell lebeszélnetek. Az eredeti kérdésre KBS válaszolt.

A haszonélvezet tudod mi egyébként? Én semmilyen szín alatt nem mennék bele abba, hogy ott ahol lakom, másnak legyen haszonélvezete.

joci44 # 2018.05.17. 07:09

Igen, az általam leírtak alapján jogosnak érződik, de sok minden más háttértényezője van a dolognak amit nem írtam le, mert nem tartottam fontosnak. Melletem élnek idős nagyszüleim egy külön házban, a mindennapos segítséget én adom nekik, intézem a dolgaikat, kezelem a kertet, javítom a házat, ha baj van ott vagyok, stb. sok éve. Hugom pedig bevásárol nekik, intézi a postát, gyógyszertárat. Anyám sajnos nagyívben elkerül minket, de az örökségére jogot tart. Az öregek úgy vannak vele, hogy házukat kettőnkre hagynák fele-fele arányban, de ez tovább bonyolítaná a helyzetet szerintem. Ezért gondoltunk arra, hogy hugom lemondana az én otthonomban lévő 1/3-ról, és nagyszüleim akkor csak rá hagynák a házukat. Anyám persze ezt nem szívleli, bár a tulajdon ajándékozásába belemenne,de haszonélvezetét megtartaná az 1/3-dára, viszont haszonélvezetet szeretne valamilyen részben az öregek házára is.

És ez valóságban persze még bonyolultabb, de regényt kellene írnom, ha be szeretném mutatni a helyzetet.

drbjozsef # 2018.05.17. 06:36

Egyébként meg a valós céltól eltérő szerződést kötni csak messziről fél szemmel látszik általában jó ötletnek. Ha az a cél, hogy neked adják, és nem kérnek cserébe semmit, akkor ajándékozás.

A testvéred része után illetéket is kell fizetned.

drbjozsef # 2018.05.17. 06:28

Nem éreznéd jogosnak? Miért nem veszed meg tőle piaci áron, és akkor nincs kérdés.

(Megjegyzem, nem értem, édesanyád mit akar a haszonélvezettel, ha nem lakik ott. Az az igazi szopás neked, ha azzal élni akar, mert a lakás tulajdonjoga a tied, de úgy kipenderít belőle mint a sicc.)

joci44 # 2018.05.16. 18:31

Olyan nem létezik, hogy egyszerűen csak lemond a javamra, vagy mondjuk csinálunk egy adásvételit mondjuk 1Ft-os összeggel?

A problémám igazából az, hogy testvérem jelenlegi élettársi kapcsolata mondjuk úgy, hogy labilis, elherdálják a vagyonukat és félek, hogy ez előbb-utóbb nehogy rám üssön vissza, és hivatkozva arra, hogy vészhelyzet van, mert mondjuk földönfutóvá válik, nehogy kikapja alólam azt a házat, amibe nagyon sokat befektettem és az otthonom. Persze segít nekik az ember, de ha visszakéri a részét, akkor igencsak erőmön felül teljesítenék.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.16. 18:15

Sehogy. De azért a visszakövetelés eleve csak nagyon szűk körben lehetséges.

joci44 # 2018.05.16. 18:08

Üdvözlet!

1/3 tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, a másik 2 tulaj testvérem és anyám. Közösen megbeszéltük, hogy mindketten nekem adják a tulajdonjogukat (mindenki már máshol él, én élek csak a házban, én költök rá, stb.), illetve egyedül anyám tartja meg haszonélvezeti jogát a részén. Valószínűleg ajándékozással oldanánk ezt meg.

Szeretnék biztosra menni, tehát a kérdésem az lenne, hogy hogy lehetne kiküszöbölni azt, hogy végérvényesen lemondjanak az ingatlan tulajdonjogáról, ne tudjanak az ajándék bármiféle visszakérésével, semmissé tevésével élni a jövőben, és csak a haszonélvezeti jognak kelljen eleget tennem? Ha ezt nem lehet megtenni ajándékozással, akkor milyen irányba kellene indulni?

Köszönöm a válaszokat előre is!

papinko # 2018.04.28. 04:59

Köszönöm szépen a válaszokat.

lajcsó # 2018.04.27. 04:47

"A kérdésem az, hogy így kizárható-e a gonoszul viselkedő lány az örökségből?"
Szerencsés esetben, igen.
De ha megvannak a törvényi feltételei, akkor a kitagadás is szóba jöhet, akár még az ajándékozás mellett is!

"Továbbá, még az is érdekelne, hogy mikor nagyobb az illetékfizetés mértéke? Ajándékozásnál, vagy ha formailag eladná a nővérem az ingatlanrészét a nem örökbefogadott lánynak és a sógorom fiának?"
Ajándékozásnál magasabb az illeték.
A "formai" megoldás ugyan több problémát megoldana, de az jogi szempontból szabálytalan (okirathamisítás).

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.27. 04:43

Egyenesági rokonok között illetékmentes az ingatlan átruházása. Egyébként a visszterhes szerzés illetéke 4%, az ajándékozásé 9. Színlelt, valótlan tartalmú szerződést kötni semilyen okból nem tanácsos.

A leszármazó köteles részének alapjához hozzá kell számítani mindazt, amit az örökhagyó a hagyaték megnyíltát megelőző tíz évben bárkinek ingyenesen juttatott. (A szokásos mértékű ajándékot természetesen nem.)

papinko # 2018.04.27. 04:37

Üdvözletem!
Nővérem ügyével kapcsolatba szeretnék tanácsot kérni.

Nővérem 50 évvel ezelőtt férjhez ment egy özvegy emberhez, akinek volt egy fia. Szerettek volna közös gyereket is de mivel nem sikerült ezért gyermekotthonból kihoztak 2 kislányt. Az egyiket örökbe tudták fogadni, de a másik örökbefogadásához az édesanyja nem járult hozzá. Az örökbe fogadott lány eléggé gonoszul viselkedett a nővéremékkel, és főleg a nővéremmel. Sógorom meghalt és a lakótelepi lakás apai részén osztozkodott a sógorom vér szerinti fia és az örökbe fogadott lány. Ha nővérem meghal, akkor az ő részét pedig ez a gonoszul viselkedő lány fogja a törvény szerint örökölni. Így hátrányba fog kerülni az a fiú, aki a sógoromnak a saját fia. A nővérem viszont szeretné kizárni a gonosz lányt az örökségből, és a fiúra és a nevelt, de nem örökbe fogadott lányra szeretné hagyni a lakás saját tulajdonában lévő részét. Ezért én azt javasoltam neki, hogy amíg ő él, addig ő rendelkezik a vagyonával. Ajándékozás címén írassa rá a fiúra és a nevelt lányra a saját tulajdonában lévő lakásrészt, örökös haszonélvezeti joggal. Így a gonosz lány nem tudna előnyt szerezni az örökösödéssel.

A kérdésem az, hogy így kizárható-e a gonoszul viselkedő lány az örökségből? És milyen jogi buktató lehet esetleg a dologban, amire oda kell figyelni.
Továbbá, még az is érdekelne, hogy mikor nagyobb az illetékfizetés mértéke? Ajándékozásnál, vagy ha formailag eladná a nővérem az ingatlanrészét a nem örökbefogadott lánynak és a sógorom fiának?

A választ előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.07.06. 21:35

Valószinűleg a megajéndékozottat sem veti fel a pénz,ezért akar rajta segiteni!

ObudaFan # 2017.07.06. 05:51

Szokásosan a megajándékozott fizeti az ügyvédi munkadíjat. Tehát nem neked kell, hogy pénzed legyen erre.

MajorDomus # 2017.07.05. 21:50

Olcsó húsnak....

Ktibor

Kérj árajánlatot az üfyvédi dijra

Az 1/6-od rész ajándékozási szerződése nem lesz egy ökör ára!

nonolet # 2017.07.05. 07:55

"Nagyon nem mindegy,milyen,szakértelemmel intéz egy bonyolult ügyet a jogi képviselő!"

Nos, ez meg pláne nem az ártól/díjtól függ!!!

Mert gyakran remek ügyvédek dolgoznak normális áron, sőt olcsón is

És még gyakrabban igencsak gagyik méregdrágán is.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.05. 07:39

Érvényes - de földhivatali bejegyzésre nem alkalmas. A tulajdonjog a földhivatali bejegyzéssel keletkezik. (A költségeket szokásosan a megajándékozott állja.)

KTibor1 # 2017.07.05. 07:37

A szüleim házából örököltem 1/6 részt. Ez a részt vissza szeretném ajándékozni édesanyámnak. Kézzel írott, ajándékozási szerződés érvényes ha tanúzott a szerződés ?
Sajnos nincs pénzem ügyvédre.

MajorDomus # 2017.06.27. 20:32

Na ja,aztán adjuk itt a ranácsot a kérdezőnek,akinek egy éve nem jegyezték be a tulajdonjogát.

Nagyon nem mindegy,milyen,szakértelemmel intéz egy bonyolult ügyet a jogi képviselő!

Nem nekem kell megvédenem az ügyvédeket,
De elég sok ingatlang vettem már ahhoz,hogy megtanuljam,milyen fontos a feladatuk egy nem olyan ! esetben ahol egy 50 m2-es tiszta,tehermentes ingatlan cserél gazdát kp ellenében.

Én már megtanultam....

nonolet # 2017.06.27. 07:35

Kárfedezetre BIZTOSÍTÁST kell kötni.

"szerintem nem lenne méltányos, ha a 3 milliós ingatlant vásárló ügyfél összegszerűen ugyanannyival járulna hozzá a költségekhez, mint az, aki 50 milliósat vesz."

Mi ez kommunizmus?!

Francokat...
Akkor neked mint jól kereső ügyvédnek
javítsam 10X áron a számítógépet?

Azon gondolom felháborodnál...

-

Igen, divat ez a %-os megoldás,
de
rohadtul aljas módszer, egyúttal.

drbjozsef # 2017.06.27. 07:19

Távol álljon tőlem a kötözködés, de erre elég evidens válasz, hogy ha már logika, akkor ha a törvény nevesíti a közjegyző munkadíját, az illetéket, meg még biztos egy csomó mindent, DE amit nem, annak nyilván oka van, tehát LOGIKUS, hogy máshol nem alkalmazzuk a százalékos számítást.

Amúgy a kőműves sem kér több pénzt ugyanazért a munkáért, akár 10, akár 100 milliós házon dolgozik. Az viszont igaz, hogy a kárfelelőssége nem nagyon különbözik.