Telekhatár - rendezés


groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 07:33

. A jogok nem kizárólagosan az itt kérdezőket illetik. "

És te annak adsz jogi segítséget együttérzés okán aki itt nem is kérdez...

A digitális alaptérképről nem árt tudni, hogy annak készítése során nagyon sok helyen elcsúsztak az eredeti telekhatárok, olykor akár méterekkel is.

Én meg azt mondom a digitális alaptérképek centiméter pontosan dolgoznak.

Immaculata # 2015.10.22. 07:18

A telekhatár kijelöléséért tett is lépéseket éppen azért, hogy nehogy "túlépítkezzen", és ne kerüljön konfliktusba a szomszéddal.

Erre meg ez a válasz:

A digitális alaptérképről nem árt tudni, hogy annak készítése során nagyon sok helyen elcsúsztak az eredeti telekhatárok, olykor akár méterekkel is.

Nagyon jó az együttérzés, csak nem a jogi fórumon. A jogok nem kizárólagosan az itt kérdezőket illetik. Ne felejtsd el!

Immaculata # 2015.10.22. 07:13

groszfater@gmail.com

Maradjunk annyiban, hogy egyelőre a telekhatár ott van, ahol a kerítés áll.
Ha Péter kiszedi a kerítést, akkor a határokat ő vitatja. Ha megegyezés nélkül a jelenlegi kerítésen túl építkezik, akkor elsősorban birtokháborítást követ el még akkor is, ha valójában tulajdonosa annak az ingatlanrésznek.
A legkisebb telekméretről, és a tulajdonkérdésről még nem is beszéltünk.

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 07:06

Az a ház aminek a bontását vizionáljátok még meg-sincs tervezve, telken való elhelyezése még kevésbé van kijelölve.
Azt feltételezitek Péter erőszakosan a szomszéd telkére akar építkezni.
A telekhatár kijelöléséért tett is lépéseket éppen azért, hogy nehogy "túlépítkezzen", és ne kerüljön konfliktusba a szomszéddal.

nanemaaa # 2015.10.22. 06:28

MD
5 év múlva jobban fog fájni az addigra kész épület elbontása. Mert onnantól, ha vita van a telekhatár helyét illetően az építtető rosszhiszeműnek minősül, ha folytatja az építkezést.
Viszont ha leáll, akkor az 5 év áremelkedéseit kell, hogy lenyelje. ;)

MajorDomus # 2015.10.21. 21:26

Majd 5 év múlva.

Immaculata # 2015.10.21. 07:09

Az építési engedély polgári jogi igényt nem dönt el, így a szomszédnak nem kell fellebbeznie ahhoz, hogy te ne tudj építeni. Elég elindítania a pert, melynek keretében kérheti az engedélyed végrehajtásának felfüggesztését, ami jelen esetben indokolt is lenne.

Nu, ezt morzsolgasd még vagy 10x át, amíg meg nem érted.

Azután nézd meg a rosszhiszemű túlépítés szabályait. Bontás a végerendmény.

Péter__ # 2015.10.21. 07:01

Tisztelt nanemaaa,

Köszönöm a tartalmas válaszod, az ember mindig többet tud meg. Nem célom az erőszak, alapban sem ilyen vagyok, csak nem tudom mit lenne célszerű tenni ez ügyben. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy néha jobb az "erőszak" ilyen esetben, mint hogy sem egy per miatt az építkezést sem tudnánk megkezdeni.

Az építési engedély megadása előtt a szomszédokat is kiértesítik, s fellebezési joguk van. Itt időben 30-60 napot is elhúzódhatna ez az ügy. Ezt akarjuk legfőképp elkerülni, ezért sem vitatnánk idő előtt a kérdést.

nanemaaa # 2015.10.21. 06:31

Péter__
Az erőszak erőszakot szül. Nem mindenki szereti ha megerőszakolják. A régi kerítés egy telekállapotra utal, amihez képest te mást mérettél és ezen új mérés alapján erőből akarod megoldani a problémát.
Nyilván az fog bíróságra menni, aki vitatja a telekhatár helyét. Ha te nem fogadod el a régi kerítést, akkor te, ha ő nem fogadja el a földmérő karóját, akkor ő.
A digitális alaptérképről nem árt tudni, hogy annak készítése során nagyon sok helyen elcsúsztak az eredeti telekhatárok, olykor akár méterekkel is.

Egy építési engedély nem kötelez semmire, az mindössze lehetőség. Azért építed oda az épületedet ahova építed, mert oda kérsz rá engedélyt. Alkalmasint, ha nem oda terveztetnéd, akkor máshova kerülne az épület. Ez önmagában nem jogalap. Az oldalhatáron álló beépítési mód ma már nem azt jelenti (kivéve, ha helyi építési szabályzat erről kifejezetten rendelkezik), hogy az épület határfalának a telekhatáron kell állnia, hanem azt, hogy a beépítési módhoz tartozó építési hely a telekhatárig tart. Ezen belül oda teszed az épületet, ahova akarod. ;) Az építési engedély polgári jogi igényt nem dönt el, így a szomszédnak nem kell fellebbeznie ahhoz, hogy te ne tudj építeni. Elég elindítania a pert, melynek keretében kérheti az engedélyed végrehajtásának felfüggesztését, ami jelen esetben indokolt is lenne.

Mellesleg, ha belemászol egy telekhatár vitába (perbe) az akár évekig is eltarthat, van itt a fórumon olyan, aki már majd 10 éve ezzel vergődik. Megalapozott építési szándék esetén ez elég felesleges időpocsékolásnak (alkalmasint jelentős pénzkidobásnak is, hiszen az árak még nem lefele mennek) tűnik.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ha erővel lépsz fel és meg tudod félemlíteni a szomszédot, akkor akár a számodra kedvezően is zárulhat a dolog.

groszfater@gmail.com # 2015.10.20. 18:31

Ha pereskedni akar akkor neki kell bizonyítani... De mit?

Erre majd nanemaaa válaszol...

Péter__ # 2015.10.20. 17:55

Földhivatali pontok alapján néztük meg a telekhatárt. Új digitális térkép van pár éve frissítve erre az övezetre.

Ha pereskedni akar akkor neki kell bizonyítani... De mit?Elbirtokolhatta volna ezidáig, de maga az elbirtoklási idő a tulajdonjog váltással megszakad, vagyis újraindul. (jogszabály szerint én így értelmeztem)
Ha kiméretjük, kikarózzuk közösen, s másnap levágom, és elpucolom az egészet (ami az én területemen van), akkor utána persze ő sérelmezheti...

Annyi érdekesség van még az egészben, hogy ebben az elhagyatott részben, van egy régi drótkerítés, oszlopokkal. Ezen túl is még a miénk úgy 1 métert. Mivel a mi területünk sosem volt beépítve, sem bekertelve, gondolom így a szomszéd vmikor úgy 40-50 éve is felhúzta a maga kertjét, nem ismerve a határokat. Elbirtokolni elbirtokolhatta volna, de eddig nem tette.

Mi úgy gondoltuk, hogy nyomot nem hagyva, mindent kivágunk a karókig, mivel számunkra a földmérő és a digitális térkép a helytálló.

Másik dolog: az építési engedélyt, s a vázrajzot amennyiben a telekhatárra kérjük, úgy oda is kell elhelyezni az épületet. Ha ekkor ezt nem felebezi a szomszéd, akkor ennek úgy is kell lennie, ettől eltérni nem lehet. Emiatt nem akarok ideje korán a szomszéddal vitába állni.

groszfater@gmail.com # 2015.10.20. 08:14

nanemaaa!

Hogy pereskedés lesz annak ugyan annyi az esélye mint, hogy Péter stratégiája jó lesz.
A kérdező említette, kint járt egy ismerős földmérő és kijelölte a telekhatárt.Azt feltételezem ha földmérő akkor a mérést földhivatali adatok alapján tette ,ez-esetben kinek lenne oka pereskedni?

Bea1 # 2015.10.20. 07:27

mindenképp azonnal beszélj vele.

ne mondj neki ilyeneket, hogy gazai meg rendezetlen, stb.

kérdezd meg, ő tudja-e, hol a határ?

Kerítésről nem esett szó.

Ha el van kerítve, lehet, már rég elbirtokolta. lehet, hogy a bokrokkal kerítette el.

nanemaaa # 2015.10.20. 06:25

Izgalmas lesz belemenni egy telekhatár vitába, netán perbe, amikor a kivitelező már felvonult. Jó döntés.

groszfater@gmail.com # 2015.10.19. 10:45

Jó a "stratégiád"!

Péter__ # 2015.10.19. 10:41

Tisztelt Fórumozók!

Kérdezni szeretném, hogy ki mit tanácsol az ügyemben:
Vásároltunk egy telket. A szomszéd fái, bokrai, gazai átlógnak hozzánk, a telek elején főként. (rendezetlen ez a fele) Egy ismerős földmérő járt is ott, lebökte a telekhatár pontját, s megmutatta nekünk hol a pontos határ. Kb, 1,5-2 méterrel beljebb a bokros résznél. A szomszédot még nem értesítettük, nem mérettük ki a telket. A házat erre az oldalra kell elhelyezni beépítés szerint.
Tavasszal építési engedélyt szeretnénk rá kérni. Nem akarunk idő előtt összeveszni a szomszéddal, ezért úgy gondoltuk, hogy megvárjuk az építési engedély jogerő emelkedését, s azután méretjük ki majd a telket. A házat amúgy is a telekhatárra, vagy max 1 méterrel beljebbre tervezzük.

Ha nem vitatja az építési engedélyeztetést akkor később megteheti?

Én úgy gondoltam, hogy az alap kitűzése előtt valamivel méretnénk ki a telket, vágnánk le a gazait, s húznánk fel a kerítést mielőbb. Ezen az oldalon amúgy is a mi feladatunk a kerítést. Egyenlőre jobb ötletem nincs. Nem akarjuk, hogy az építkezés emiatt csússzon.

Akinek más tanácsa lenne, szívesen venném.

MajorDomus # 2015.08.07. 20:48

Ha logika alapján működnének a szomszéd
kapcsolatok!?

nanemaaa # 2015.08.07. 06:38

MD
Logikus amit írsz, de ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor nem kellenének ezek a sokéves perek a bíróságon. Már pedig a perek mennek. ;)

MajorDomus # 2015.08.06. 21:38

Én ez értem, de nem az a vitás, hogy a szomszéd mit ismer el, és mit nm, hanem az hogy kié a terület.

Na most ha van hivatalos felmérés, ezt földmérő készítette, akkor a terűlethatárok egyértelműen bizonyíthatóak, tehát ergo a birtokhaboritás ténye is.

groszfater@gmail.com # 2015.08.06. 08:54

na ne mááá!
a tisztelet általában annyi amennyit a magad számára is elvársz.

nanemaaa # 2015.08.06. 08:23

MD
Az, hogy ki van tűzve egy dolog. Másik dolog, hogy ezt a szomszéd valósként elismeri-e. Mert ha vita van, akkor mégis bíróság.

nanemaaa # 2015.08.06. 08:22

Grósztata!
A kérdező ezt írta:
"A két telek közötti kerítés az ott lévő fákra szögelt dróthálóból állt.”"

Ezek szerint van, vagy volt kerítés, csak nem a kimért telekhatáron.

MajorDomus # 2015.08.05. 22:12

Ki van tűzve a telekhatár.

Birtokháboritás!

groszfater@gmail.com # 2015.08.05. 12:57

Ha a szomszéd is elismeri, hogy a kerítés nem a telekhatáron áll,
Nincs kerítés! De szeretné ha lenne és a szomszéd építené.

nanemaaa # 2015.08.05. 06:55

Ha a szomszéd is elismeri, hogy a kerítés nem a telekhatáron áll, akkor a szomszédba történő térkövezéssel valóban birtokháborítást követ el. A probléma ott kezd bonyolódni, ha vitatja a telekhatár helyét. Ez esetben már a telekhatár megállapítására kell pert indítani annak, aki vitatja.