Telekhatár - rendezés


lajcsó # 2014.08.12. 20:01

A pereskedés előtt azonban nem ártana földmérővel is kiméretni a telket! Utána a földmérő szakvéleményére hivatkozva pert indítani!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.12. 19:20

Per.

Spityu82 # 2014.08.12. 18:30

Tisztelt Fórumozók!
2007-ben vásároltunk egy családi házat.
A földhivatali tulajdonlap szerint 882 nm2 telek tartozik hozzá.
Napokban kerti munkák miatt lemértük és arra a következtetésre jutottunk, hogy valójában 710 nm2, ami eddig fel sem tűnt nekünk. Az ingatlan-nyilvántartási térkép és némi számolgatás alapján a köztünk lévő kerítés kb. 10-10,5 m-rel arrébb esik. Az ő telke a földhivatal szerint: 761 nm2, a mért adatok szerint 887 nm2. A vásárláskor minden irányból egy teljesen körbekerített ingatlant vettünk, feltételeztük, hogy a telekhatárok rendezve vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben a szomszéd nem partner a visszaszolgáltatásban, milyen lehetőségeink vannak a terület visszaszerzésére?

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel: István

MajorDomus # 2014.03.09. 20:16

állam az államban.

ObudaFan # 2014.03.09. 12:21

Sajnos én is erre jutottam.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.09. 08:08

Jut eszembe: amúgy mintha sorba állítanák ilyenkor a kérelmeket, és a határmódosításról való döntésig nem intéznék a tulajdonjog bejegyzést. De a konkrét kockázatot ez sem küszöböli ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.09. 08:06

Akkor valóban a vételár letétbe fizetése és a függőben tartás kérése célszerű. Anélkül jelentős kockázatok vannak. Írhatsz egy egyértelműen felfüggesztő feltételhez kötött szerződést, nincs rá garancia, hogy a földhivatali ügyintéző is annak tekinti. Ha pedig bejegyzik a tulajdonjogot a teljes ingatlanra, és aztán a határmódosítást valamiért elutasítják, kész a baj.

ObudaFan # 2014.03.08. 23:16

Az eladó az egész ingatlant semmiképpen nem akarja eladni?

Jaj, az egyszerű lenne. :)
Nem.

MajorDomus # 2014.03.08. 20:36

A földhivatal csodákra képes.
Tapasztalat.Én várnék.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 16:50

Az eladó az egész ingatlant semmiképpen nem akarja eladni?

ObudaFan # 2014.03.08. 14:30

Van-e a következőkről bárkinek tapasztalata?

Eladó két szomszédos lakásingatlan tulajdonosa. Eladná az egyiket, de úgy, hogy a telekhatár változna és az eladott ingatlan egy része visszamaradna, az eladó megmaradó ingatlanához lenne csatolva.
Záradékolt vázrajz megvan, az önkormányzat engedélye megvan, a földhivatali engedélyezési eljárás folyamatban van, de még itt nincs döntés.

A felek szeretnének sürgősen szerződni és a teljes vételár kifizetésre is kerülne.

Van-e ebben az esetben ennek akadálya, hogy a telekhatár-rendezés földhivatali engedélyezése előtt a felek szerződjenek és a földhivatalhoz benyújtsuk a szerződést? Van-e kockázata a teljes vételár kifizetésének?

Érdemes lenne-e a földhivatali engedélyezési eljárás befejezéséig függőben tartást kérni?

helle # 2014.03.01. 13:51

Kérdésem a következő.
Van egy telkünk. Régen AK értékkel rendelkező szőlőültetvény volt, külterület, hosszú szalagparcellákkal. A miénk 3,7m*160m. Öt sor szőlő van benne és sok gyümölcsfa. Régen a falu szőlős területe volt. Soronként osztották egymás között ki a szőlőt.
A 80-as években belterületté nyilvánították, rendezési terv nincsen még ma sem. Ezekből a telkekből elvileg építési telkek lennének az újra kimérés után.
Tavaly egy mezőgazdasági vállalkozó felvásárolta a telkek jelentős részét és gyümölcsültetvényt hozott rajta létre. A mi telkünk és a mellettünk lévő - miénknél még keskenyebb - telek éppen aggatott neki, mert az előttünk és utánunk lévő területet is bekebelezte már. A kettőnk közötti telektulajdonost azzal bírta a telke elcserélésére, hogy nem jól vannak kimérve a telkek és neki már ott nincs is telke. A szomszéd ezt el is hitte, belement a cserébe. Maradtunk mi, mint fő ellenség, mert mi nem szerettünk volna megválni a telektől mert nagyon jó régi biogyümölcsök teremnek rajta.
Ősszel a nagygazda kerítkezésbe és telekrendezésbe kezdett. Mondtuk neki, hogy nem jó telekhatáron építi fel a kerítését, a szomszéd (amikor még az övé volt a telek) földmérőt is kihívott. Amikor a földmérés megtörtént már elcserélték a telkeiket. Úgy gondolom hogy akkor már mi és a gazda voltunk egy telekhatáron. A földmérő úgy alakította a telekhatárokat, hogy a mi részünkből mára már egy jó rész el is lett dózerolva. Mi nem voltunk ott a földmérésen, mert nem kaptunk értesítést róla. Hová lehetne ezzel fordulnunk? Találtam egy ilyen részt az interneten:
A kitűzésről értesíteni kell a szomszédos telkek tulajdonosait, hogy ők is részt vehessenek a kitűzésen. Amennyiben a kitűzés során a földmérő a nyilvántartástól eltérő birtokhatárokat talál, akkor azt beméri, és az eltérés területének, méretének és hovatartozásának feltüntetésével kitűzési vázrajzot készít. Fontos tudni, hogy a kitűzés nem birtokba adás, ezért a tulajdonos az eltérésként kimutatott területet nem veheti birtokba, csak a szomszédos földrészlet tulajdonosának beleegyezésével, vagy jogerős határozat alapján! Az erre vonatkozó záradék szövege a kitűzési vázrajzra is rákerül.

Ha a kitűzés során a földmérő túlhasználatot állapít meg, vagyis valamelyik szomszéd telek tulajdonosa használja a kitűzött telek egy részét, a kitűzési vázrajz egy másolatával együtt ajánlott (tértivevényes) levélben fel kell szólítani a szomszédot a telekhatár rendezésére. Ez azért is fontos, hogy elkerülhető legyen, hogy elbirtoklás alapján az elkerített területrészt a tulajdonos végleg elveszítse! Ha a szomszéd tulajdonos nem hajlandó visszaadni a jogtalanul birtokolt területrészt, akkor a terület visszaszerzése bírósági úton lehetséges.

Most azzal kötözködik, hogy a később megszerzett 2,5m*160m-es területére krumplit ültetne, de árnyékolnak neki a mi gyümölcsfáink, ami több, mint száz éves ültetés. Vonatkozik a régen ültetett és az újonnan ültetett dolgokra valami szabály, ami nekünk kedvezne? Nem pereskedni szeretnék, de tisztában szeretnék lenni a jogaimmal és kötelezettségeimmel.
Ja és mellesleg erre a telekre 600m2, most követel az önkormányzat visszamenőleg több mint 100ezer forint telekadót...
Köszönöm ha válaszol valaki!

bigdady # 2013.10.25. 20:29

köszi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.25. 08:53

Lehet. Az épület feltüntetése is és a telekhatár-rendezés is változással jár, így együtt a változási vázrajzon fel lehet tüntetni. Mivel két eljárásról van szó, így lehet, hogy több mint 6 példányt kell majd a földmérőtől bekérned.

nanemaaa # 2013.10.25. 07:24

bigdady
Nem tudok újat mondani. Nézd meg az első hozzászólásomat. (1 db földmérő és 1 db ügyvéd kell hozzá)

bigdady # 2013.10.24. 17:19

Engem csak ez a telekhatár rendezés érdekel. Össze szeretném kötni a kettőt ha már úgy is jön a foldmérő. Lehet? Hogyan?

bigdady # 2013.10.24. 15:44

Ne vitatkozzatok :)
Kérdésemre mi a válaszotok? Köszi

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.24. 10:29

OK építésügyi hatóság. De nem értesíti, hanem végzést hoz és hivatalból keresi meg a járási földhivatalt a változás átvezetése végett.

nanemaaa # 2013.10.24. 07:34

Azt mondtad, hogy a garázs feltüntetése sínen van. Nem tudom, hogy értetted-e, de Neked kell feltölteni az OÉNY rendszerbe és telefonálgatnod az illetékes építésfelügyeletnek, mert hivatalból nem szokták észrevenni. Nekik kell kérelmezni a földhivatalnál a feltüntetést.

Ennek a jogi fórumnak jogszerűnek, pártatlannak és valódi jogi segítségnyújtónak kellene lennie

Akkor ne beszéljünk hülyeségeket. Az épület feltüntetésről nem az építésfelügyelet, hanem az építési hatóság értesíti a földhivatalt. Már ha fontos, hogy a jogi fórumon jogszerűek legyünk.

bigdady # 2013.10.23. 17:07

Bocs ha nem volt egyértelmű. A garázs rendben. Engem csak ez a telekhatár rendezés érdekel. Össze szeretném kötni a kettőt ha már úgy is jön a foldmérő.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.23. 16:56

Szív+sn.

Ez nem elég esetleg?

Mit kérdeztél?:)

A záradékolt vázrajzot kell minden tulajdonosnak aláírnia. Mivel a feleségeddel közösben vagytok, így neki is.:)
Aztán a Földhivatal online oldalán van egy ilyen kérelemhez nyomtatvány, azt le kell hívni és kitölteni. A kérelmet be kell nyújtani a Földhivatalba a záradékolt változási vázrajzzal együtt. Ha nincs záradékolva, a földhivatal is elvégzi plusz szolgáltatási díj fejében. A kérelem is szolgáltatási díj köteles. Arra is találsz adatot,hogy pontosan mennyi. A többit elvégzi a földhivatal.

Azt mondtad, hogy a garázs feltüntetése sínen van. Nem tudom, hogy értetted-e, de Neked kell feltölteni az OÉNY rendszerbe és telefonálgatnod az illetékes építésfelügyeletnek, mert hivatalból nem szokták észrevenni. Nekik kell kérelmezni a földhivatalnál a feltüntetést.

Üdv. I.

bigdady # 2013.10.23. 14:28

Immaculata!

Koszi még1x.
Jelezzem a földmérőnek hogy mérje ki es irassam alá a változási váz rajzot a szomszédokkal? Ez nem elég esetleg?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.22. 16:53

Megsúgom Neked, hogy a színvonaltalan, elfogult és folyton önmagát igazoló emberek fárasztanak.

Ennek a jogi fórumnak jogszerűnek, pártatlannak és valódi jogi segítségnyújtónak kellene lennie. De nem így van.

nanemaaa # 2013.10.22. 13:54

Semmiben. Csak visszautaltam arra, amit korábban mondtál, hogy telekhatárrendezés csak a szabálytalan telekhatárok szabályossá tételére irányulhat. Amire pl kbs és szerénységem azt mondta, hogy ez nem így van.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.10.22. 12:24

khmm. Igen. .... és miben befolyásolja ez a jelen ügyet?