Telekhatár - rendezés


alfateam # 2017.04.18. 17:28

Azt-hiszem belevesztél a részletekbe :))

mamek77 # 2017.04.18. 17:23

bocsi ha értetlen vagyok, de nem értem. mitől lett ő birtokosa annak a területnek amit én vettem meg?

mamek77 # 2017.04.18. 17:21

5:2. § [A birtok megszerzése]
A dolog birtokát megszerzi, akinek a dolog tényleges hatalmába jut.
de hogy a fenébe jut a birtokába? gondol egyet és lefoglalja h márpedig az az övé?

drbjozsef # 2017.04.18. 16:53

mamek77,

vegyék másfél méterrel hosszabb kerítésoszlopokat, most, hogy laza a föld, pont addig tudod leverni, mint kemény talajba a normál hosszút.

De, a leírásod alapján, a szomszéd éjszaka úgyis ki fogja forgatni őket a picsába, aztán a kerítésed is úszott...

alfateam # 2017.04.18. 16:45
mamek77 # 2017.04.18. 16:35

tehát ha én berakom a seggem egy üres telekre, és kikötöm a kecskéimet akkor én birtoklom, és a tulajdonos elhúzhat a fenébe?
vannak ennek a birtokjognak bármiféle feltételei, kritériumai? mi számít birtokjognak? mennyi ideig kell használnia?

alfateam # 2017.04.18. 16:35

..nem tudok belerakni kerítésoszlopot :( full laza a talaj)
Dehogynem. Nem hallottál még talajtömörítésről ?
Ha szívóskodik kerítésépítés közben, rendőrt hívni.

mamek77 # 2017.04.18. 16:27

de hogy birtokolhatja, ha nem az övé....még csak nem is használta aktívan. azért mert azt mondja h az övé még nem lesz az. én megvettem egy telket, amit szeretnék használni, és nem tehetem meg? köteles vagyok eltűrni h beszántsa és meggátolja a kerítés felrakását

mamek77 # 2017.04.18. 16:25

felszántotta a határrészt....nem tudok belerakni kerítésoszlopot :( full laza a talaj

alfateam # 2017.04.18. 16:21

mamek77!
Gyorsan lépni, kerítést építeni!

alfateam # 2017.04.18. 15:59

Nyugi!
Ingatlanok elbirtoklása esetén a szabályok némileg eltérnek az eddigiektől.

Amennyiben a földnek csak egy részére állnak fenn az elbirtoklás feltételei, és a föld nem osztható meg, elbirtoklás nem történhet. Amennyiben az ingatlant elbirtokolták, ám nem jegyezték be az ennek eredményeként keletkezett tulajdonjogot az ingatlan-nyilvántartásba, tulajdonjogára az elbirtokló nem hivatkozhat olyan személyekkel szemben, aki az ingatlan-nyilvántartás adataiban bízva ellenérték fejében tulajdont szerzett. (Ez történik akkor, ha a dolog volt tulajdonosa eladja az elbirtoklás folytán más tulajdonába került földterületet másnak, aki nem tud az elbirtoklásról, és az ingatlan tulajdoni lapjában foglaltak alapján joggal azt hiszi, hogy az eladó a tulajdonos.)

mamek77 # 2017.04.18. 15:58

van bármiféle olyan törvény, jogszabály, akármi, ami alapján polgári peres úton történő elbirtoklás nélkül elvehetné a részünket azért mert ő régebb óta él ott és x alkalommal kikötötte oda a tehenét legelni?

mamek77 # 2017.04.18. 15:41

A földmérő jelezte h a jószomszéd ügyvédje jelentkezett nála, miszerint nem fogadják el a földmérést, mert azt a részt a szomszéd 20éve használja. mi 2,5éve vásároltuk a tanyát, 2éve élünk itt, és amióta itt vagyok, pamlagon hevert a terület. egyszer volt lekaszálva, amit ő kaszált traktorral, majd bebáláztatott, amit mi kifizettünk neki, és azt a szénát ették télen az állataink. hozzáteszem egy kb 95x2-3méteres sávról megy a vita, ami földmérés szerint a miénk.
a szomszéd a szomszédos szántó besorolású 2 telkeknek 16 ill 17éve tulajdonosa. elbirtoklás indítása soha nem történt. légyszíves erősítsetek meg abban, hogy semmiféle jogalapja nincs hogy elvegye a földet. ha bármiféle valóságtartalma lenne annak hogy ő gondozza azt a területet /nem tett ilyet/, az hogy mi 2,5éve megvásároltuk a földet, és 11nappal ezelőtt kimérettük, megszakítaná a 15évet, ami után elbirtokolható egy terület?
a földmérő azt javasolta h írassunk ügyvéddel egy felszólító levelet, hogy koccoljon le a földünkről, mert az a mi tulajdonunk.
légyszíves segítsetek.

Immaculata # 2017.04.16. 18:06

132. A tulajdon elleni szabálysértés
177. § (1) Aki

(2a) Aki földmérési jelet vagy az államhatár megjelölésére szolgáló jelet elvisz, áthelyez vagy elmozdít, szabálysértést követ el.
(3) Aki a kulturális örökség védett elemeit, a megye-, város-, községhatár vagy a birtokhatár megjelölésére szolgáló hivatalos jelet vagy létesítményt, tömegközlekedési vagy távközlési eszközt, közúti jelzést, parkot vagy ahhoz tartozó felszerelést, természetvédelmi hatósági és tájékoztató táblát vagy egyéb közérdeket szolgáló jelet vagy létesítményt gondatlanul megsemmisít, megrongál, elvisz, áthelyez vagy elmozdít, szabálysértést követ el.

mamek77 # 2017.04.16. 17:04

Szép napot kívánok. Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni Önöktől. Két éve élünk tanyán, és sajnos konkrétan a falu bolondját nyertük meg szomszédnak. Egy ideje már tudtuk, hogy a telekhatár nem ott van ahol ő mondja, de úgy voltunk vele, hogy ráhagyjuk, az a pár 10m3 nekünk nem ér meg a szomszédvitát. Viszont a közelmúltban a 15éves lányomat szexuálisan zaklatta, a telkünk hátsó részét felperzselte, amikor a tűzgyújtási tilalom ellenére füvet égetett /emiatt feljelentést tettünk ellene/, ezért 1,5héttel ezelőtt kimérettük a telket /természetesen hivatalosan, földmérő mérnökkel, aki egyben igazságügyi szakértő is/ és kiderült hogy a határ tényleg nem ott van, ahol ő mondja, hanem bő 2-3méterrel beljebb nyúlik arra a részre amit ő használ. szerinte a határ addig tart, ameddig ő szántott....persze a vita megvolt. Jeleztük hogy kerítést fogunk kirakni a határra. Erre a szomszéd a tegnapi napon nekiállt felszántani a vitatott részt, az egyik földmérő jelzést is beszántotta, illetve a telefonjával videózó 17éves gyerekemre ráhúzta a traktort, fél méterre állt meg a gyerektől.
Terveim szerint az ünnepek utáni első munkanap bemegyek a jegyzőhöz és birtokvédelmet kezdeményezek, kérem a beszántott rész helyreállíttatását /tömörítését/, hiszen így, beszántva, a fellazított földbe nem fogok tudni kerítésoszlopokat felállítani, hiszen azok kifordulnak a laza talajból.
A kérdésem tehát az lenne, hogy jól gondolom-e azt, hogy a hivatalos határvonalat jelen pillanatban a földmérés eredménye adja, és ettől eltérő határvonalat kijelölni, kizárólag polgári peres eljárás jogerős bírósági ítéletében lehet?
Ugye a jegyzőnek kötelessége figyelembe venni a földmérő által kimért határpontokat, és ennek megfelelően intézkedni a birtokvédelemmel kapcsolatban?
Érdemes-e polgári peres eljárást kezdeményeznem, vagy ez a szomszéd feladata, ha nem tetszik neki a földmérő által kimért határvonal?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget. :)
KRiszta

MajorDomus # 2017.04.12. 21:35

Ügyvéd ajánlott!

nanemaaa # 2017.04.12. 05:42

Katyu
MajorDomusnál az igazság, az építési hatóságot nem érdekli, hogy hol a kerítés.

Bea1 # 2017.04.12. 03:38

Én túl vagyok a nonolet által leírt dolgokon, sk ajánlott levél ment mindkét túlkerítő szomszédnak, akik átvették, de nem reagáltak arra, hogy szeretném áthelyeztetni a kerítéseket a jó helyre. Kérdésem, hogy belekezdhetek-e az áthelyezésbe (falécek dróthálóval) vagy mindenképp kell a szomszédok írásbeli hozzájárulása ehhez?

MajorDomus # 2017.04.11. 19:56

Az épitési hatóságnál a földhivatali nyilvántartás a mérvadó !

Katyu # 2017.04.11. 09:58

Tisztelt Fórumozók

Vettem egy telket ami elvileg 809 m2, kifizettem nevemre került de a földmérő mikor kijött felmérni közölte velem, hogy a hátsó szomszéd 1,1m el belóg az én telkemre ráadásul az a telek egy 1,2m el feltöltött telek zsalukővel a szélén.
Igazából engem nem is érdekelne ez a pár m2 annyival kevesebb füvet kell nyírni de így a telek nagysága nem éri el a 800 m2 és azon a területen ez a legkisebb telekméret amire építési engedélyt kaphatnék.
Mit tehetek, hogy kapjak építési engedélyt és a jó szomszédi viszonyt se ássam alá egyből egy perrel.

szép napot

MajorDomus # 2017.03.31. 23:13

Mondjuk használati megállapodás?

drbjozsef # 2017.03.31. 13:56

Nincs értelme. Akkor is közös tulajdon maradna, ha kiméreted, ebből nem tudtok két önállóan forgalomképes ingatlant csinálni a mérete miatt (minden bizonnyal, bár nem ismerem a helyi rendeletet). De ha már végrehajtás alatt van az ő része, addig amúgy se nagyon tudnál nagyon semmit csinálni.

Ha úszik a háza, az azt jelenti, hogy az Ő 8/16-od részét árverezik el. Annak lesz egy másik tulajdonosa, egy másik tulajdonostársad, aki a használati szerződés alapján veheti birtokba a szomszédod részét. A tiedet nem fogja érinteni.

Persze, mivel osztatlan közös, egy kellően rosszhiszemű új tultárs meg tudja keseríteni az életet, és ezt nem csak az együttélésre értem, de a jogi dolgokra is.

dszusi # 2017.03.31. 11:16

Tisztelt Fórum!

Az egész telek 460 m2 a földhivatali nyilvántartás szerint.
8/16-od rész illetősége az én nevemen van, 8/16-od részilletősége a szomszédén.
Eredetileg közös udvar volt de megegyezés szerint most le van kerítve.
Megnézve az e-tulajdoni lapot fel vannak tüntetve milyen tartozások lettek bejegyezve, a szomszéd szól is róla mikor jött a földhivataltól a levél.
Az miatt aggódok, ha esetleg nekik elvész a tartozások miatt a házuk, veszélybe kerülhet e az enyém is mivel egy telken van a két ingatlan még ha le is van kerítve kik saját része.
Ezért kérdeztem jobb lenne e kiméretnem, így 230m2-es lenne az én telkem is és az övé is.
Köszönettel!

dszusi # 2017.03.31. 04:42

Tisztelt Fórum!

A problémám az lenne, hogy egy osztatlan közös telek felének a tulajdonosa vagyok, melyen van a felújításra szoruló házam.Az én részem per és tehermentes de a másik tulajdonosnak a házára több tartozás terhe is be van jegyezve a földhivatali tulajdoni lapon.
A kérdésem az, hogy ha elúszik a szomszéd háza a házára terhelt tartozások miatt elveszhet e az enyém is mivel a két ingatlan egy helyrajzi számú telken van?
Illetve ennek elkerülése érdekében érdemes lenne e kiméretni az én részemet?
Mi ennek az ügymenete, költségei?
Korábban erről mikor az önkormányzat építési osztályán érdeklődtem azt mondták telekmegosztásnál a megosztás után kialakult résznek valamekkora m2-t el kell érnie.Ez hány m2?
230 m2 a bejegyzett tulajdoni hányad nagysága ami a nevemen van.
Köszönöm előre is a választ!

MajorDomus # 2017.03.27. 20:49

Itt biztos hogy nem!