Telekhatár - rendezés


nanemaaa # 2016.05.03. 06:38

lajcsó
Ma már a beépítési mód mindössze építési helyet határoz meg. Ha a helyi építési szabályzat eltérően nem rendelkezik, akkor pl oldalhatáron álló beépítési módhoz tartozó építési helyen belül simán lehet egy épületet akár szabadon állóan is elhelyezni. Ha 30 cm-re el lehet húzni az oldalhatártól, akkor 50-re, vagy 1 m-re is (általában).

MajorDomus # 2016.05.02. 21:36

Javasolnám először felkérni,az eset részletes leirásával!

Ha üres a telke,nem fog ebből ügyet csinálni!

Bea1 # 2016.05.02. 20:46

Elöször fel kell szólítani a szomszédot, hogy ő vágja ki a fákat, adni neki 15 napot, közölve, hogyha ő nem teszi, akkor megteszitek, csatolva a földmérő megállapításait.

Nem lehet feltételezni a rosszhiszeműségét, valószínű, abban a tudatban ültetett, hogy a saját telkére épít.

Ha kivágjátok, akkor is a szomszédot illet minden, amit kivágtatok.

Ha tévedtetek, akkor törzsátmérő-centinként fizethettek 2000 ft-ot kártérítésként, plusz egy vesztes per elé is nézhettek, nem anyagi kár térítés címén.

Péter__ # 2016.05.02. 14:47

Köszönöm a válaszokat !

Sajnos nem elég a fák ágának levágása, mivel konkrétan a bokrok vannak rossz helyen. (kerítésnek ültetett bokrok, cserjék, végig a telek oldala mentén) Mivel a szomszéd ültette ezt anno, biztosan nem fog neki tetszeni ha levágjuk, azonban a beépítés módja (oldalhatáros) Gondolkoztunk az 1 méteren (ennyit lehet maximum elhagyni), azonban akkor is ki kellene vágni őket... Másrészről meg elég szűk a telek így is.

Továbbra is az a kérdésem, hogy mit tud tenni, mivel tud ártani nekünk a későbbiek folyamán ha kivágjuk a bokrait ? Ki mondja meg utólag hogy mi és hol volt? Egyébként meg szigorúan a karókon belül vágjuk csak le, amit a földmérő kitűz, ergo a mi telkünket pucoljuk ki.(a szomszéd részéről egy üres beépítetlen hétvégi telekről van szó, korábban zártkert volt)

S.Tamás # 2016.05.02. 13:28

Üdv.
A következő témában szeretném a segítségeteket kérni. A szüleim 1980-ban vettek egy telket, ahová felhúztak egy nagy házat. Pár évvel ezelőtt a mellettük álló üres telket megvette egy másik szomszéd, aki hivatalos telekkimérést kért, és kiderült, hogy a szüleim házából 0,5-1m átnyúlik erre az új telekre. Vagyis anno rosszul mérhették ki a határokat. Mit lehet ilyenkor tenni? Az elbirtoklás joga itt nem állhat fenn? Ha igen mit tehetünk?

A segítséget előre is köszönöm

üdv.
S.Tamás

lajcsó # 2016.05.02. 11:57

"Erre általában min 50 cm, de leginkább 1 m a célszerű."
Ezzel egy is lehet(ne) érteni. Azonban így már lehet, hogy nem lesz a beépítés oldalhatáron álló! A lakás elhelyezése nem tetszőleges, hanem az építési engedély szerinti helyen (oldalhatáron) kell felépíteni!

nanemaaa # 2016.05.02. 07:06

Elvileg elég lenne a visszametszés is, úgy hogy ne lógjanak át az ágak.
Ugyanakkor elgondolkodnék azon a 30 cm-en. Ha már csurgóra telepíted a házat, akkor célszerű lenne olyan távolságra helyezni, hogy egyrészt az eresz se lógjon át a szomszédba, valamint, hogy majdan az épület karbantartását is el lehessen végezni a szomszéd zavarása nélkül. Erre általában min 50 cm, de leginkább 1 m a célszerű.

Péter__ # 2016.05.01. 15:52

Sziasztok!

Pár hónapja már kérdeztem, de most hogy közeledik az építkezés újra feltenném.

Mi lenne a célszerű megoldás szerintetek a szomszéd fáival kapcsolatosan? Oldalhatárra építkezünk (30 cm-re a telekhatártól), Kimérettük a telket, s a szomszéd bokrai, fái átlógnak 1,5 métert. Magyarul az egész sort a telek hossza menténk ki kellene vágnunk... (bokrok, cserjék...) Megbeszélni nem tudjuk vele ez már biztos.

Mit tud ő tenni, mi lenne részünkről a legbiztosabb megoldás ? Bírósági úton nem akarjuk a telekvitát rendezni, arra nincs időnk... Átlag ember azt mondja, hogy ki kell vágni, aztán kész... Nem akarjuk hogy később az építési engedélyünk ellen menjen bíróságra.

Bármilyen tanácsot szívesen veszek !

Köszi!

guny # 2016.03.27. 16:41

Még annyit, hogy természetesen az ólak, illetve ház falai is a szomszéd telkén lennének a mostani felmérés szerint, de ezt nyilván már ki se mérték....(gondolom azért látták, hogy az öreg ház elhelyezkedésébe elég nehéz lenne belekötni....)

guny # 2016.03.27. 16:36

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni, az alábbiakban:
A szomszéd kimérette hivatalosan, földmérővel a telekhatárt. A baj csak annyi, hogy így most kb. 1,5-2 méter szélességet elvett a telkünkből. Vidéken vagyunk, a ház és a telek kb. 150-200 éves, (1853-as térképen szerepel, az építési technológiából is látszik), és a család tulajdonában van több mint 100 éve. Azóta egy fal sem épült újjá, csak a szokásos renoválások voltak. A ház folytatásában a végében "hátra felé" a házzal egy időben épülhetett ólak illetve maradványaik (téglafalak)vannak. (Tehát a szomszéd felől egy igen hosszú egyenes téglafal)
A hátsó kert részen pedig a telekhatáron kb. 100 méter hosszan kb. 1 méter magasságban időről-időre nyírt akácia (taksony) kerítés húzódik, szintén legalább kb. 100 éve, (a nagymamám testvére 91 éves, és az ő kislány korában is ott volt már, és ekkora volt, tehát jóval azelőtt telepíthették, valószínűleg a házzal egyidős). A kettő közötti részen pedig nincs semmilyen fizikai határ, mivel ez egy egyenes telekhatár, elegendő a taksonyt egy madzaggal, vagy gondolatban összekötni a ház vonalában. Ez így volt 100 évig biztosan, és természetesen a térkép is így jelöli....Az újabbak is, de már egy 1853 kataszteri térkép szerint is egyenesen a házfal vonalában húzódik telekhatár....
A probléma az, hogy most elvileg a taksony is, meg minden kb. 1,5-2m-el beljebb kellene legyen, így tehát most a "szomszédé lett", a narancssárga karók szerint.
Mikor látta a földmérő, hogy elég durván minálunk jár már, megkérdezte édesanyámat (aki jelen volt a méréskor), hogy "az a fal mikor épült", erre édesanyám válaszolta, hogy az az ő kislány korában már biztosan ott volt, emlékszik. (Édesanyám 63 éves). Erre az meghúzta a vállát, hogy akkor nem tudja mi van.... A karókat leverték a kertünkbe.

Hogyan, és hol lehetne fellépni, hogy az eddig létező határt "visszaállítsák"?
A szomszéd kifizette a földmérőt, aki gps-el mért, állítólag tévedhetetlen....
Hülyeség az egész.
(A szomszéd azért hívott földmérőt, mert neki meg nem volt meg a telekszélessége, elvileg a másik szomszédja szántott bele a földjébe, még akkor, mikor ő még itt se lakott, és ezért a kertjét nem művelte senki, ezt akarta kiméretni....viszont a gps szerint meg ő van még benne abban a szomszédjában, tehát ott meg az ő földjén belülre kerültek a karók.......)
Sajnos mivel a szomszéd fizette a földmérőket, ezért érthetően ő elismeri a kimért határokat...

nanemaaa # 2016.03.08. 07:34

Általános szabály, hogy aki felé néz az oszlop, az létesítette a kerítést. Ez azért van, mert az oszlopnak és az alapjának a saját telken kell állnia, így kerülhetett a drótfonat a telekhatárra.
Amennyiben a tulajdonosok között telekhatár tekintetében vita támad, kérhetik a bíróságtól a telekhatár megállapítását.
Megjegyzem, hogy országosan elismert tény, hogy a digitalizálással bizony a telekhatárok olykor "elmásztak".

Vikooo # 2016.03.07. 21:01

Tiszteletem!
Jó estét Kívánok!

Első gondolatával egyetértek! Én sem kívánom a kerítésemet más telkére tenni! Nem is akartam, a régi kerítés helyére építettem az újat!
Második gondolatával kapcsolatban az észrevételem a következő: a kerítést nem a szomszéd építette, - ez biztos - annak ellenére, hogy a drótfonat az oszlopok szomszéd felőli oldalára esnek, hanem a felmenőim, továbbá, tudtommal a jogi határ ott húzódik ahol a drótfonat van, függetlenül attól milyen vastagságúak az oszlopok! Ami a régi kerítés részbeni elbontásával sajnos már nem bizonyítható.
És nem utolsó sorban az 1960-as években helyezték el a régi kerítést, és oszlopokat, úgy, hogy azokat nem a terméskőoszlop felénk eső oldala mellé,és nem is a felénk eső szélével egy síkba kerüljenek,hanem a belső -telekre befelé néző - oldala mellé, a szélétől néhány centiméterrel beljebb!
Érdekes kérdés ez a milliméteres pontosság kérdése is, amit úgy gondolom nem lehet tartani, főleg, hogy digitalizált térképek vannak, melyek nem mindig híresek a pontosságról, és a kijelölés során is becsúszhat csekély pontatlanság.
Megtisztelő válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel!

Immaculata # 2016.03.07. 19:42

A kerítést mindenkinek a saját telekhatárán belül kell megépítenie.
Ha a drótfonat a szomszéd felé esett, akkor azt a kerítést a szomszéd készítette az ő telekhatárán belül.Így elképzelhető, hogy az oszlopok az ő telkére esnek. A kerítést pedig gondosan a terméskőoszlop vonalával egyezően úgy kellett volna építeni, hogy annak minden négyzetmillimétere a saját oldalra essen.

Vikooo # 2016.03.07. 17:06

Üdvözlök mindenkit!
Jó napot Kívánok!

Mint új tag,segítséget szeretnék kérni telekhatár rendezési kérdésben!
Nálunk a következő helyzet állt elő:2011-ben kezdtünk el építeni a telek - jobb oldali - oldalhatárán egy 80-cm mélységű betonalappal rendelkező, 25cm vastagságú zsalukőből, zárt falszerű betonkerítést. Korábban vasúti talpfából elhelyezett oszlopok voltak, melyeknek a szomszéd felőli oldalán volt elhelyezve drótkerítés.A telek ezen az oldalon 34m hosszúságú. A újonnan épült kerítés - sajnos - csak 23 méter szakaszon készült el és csak részben, és a teljes magasság sem épült meg. A szomszéd az előző - 2015 - év végén szóvá tette, hogy az újonnan épült kerítés bizony nem jó helyen, van mert,hogy az az Ő területén helyezkedik el! Ez így nem jó azt mondta, és nem hagyja ennyiben az ügyet! Mondtam neki, hogy az új építésű kerítés a régi kerítésoszlopok helyére, nyomvonalára került, de Ő teljesen hajthatatlan, sőt még azt s vitatja, hogy a régi oszlopok jó helyen voltak, melyek az 1960-as években kerültek oda. Ugyanis terméskőből rakott oszlop helyezkedik el a két telek utca felőli határán, mely az ő kerítésének része illetve abba illeszkedik bele. Viszont a kezdő régi kerítésoszlop, nem a terméskőoszlop felénk eső oldalára volt elhelyezve, hanem a belső oldalára, és ráadásul nem a felénk eső síkjába hanem beljebb volt téve. Ezt a tényt közöltem vele, amit Ő már vitatott, hogy az nem ott volt és az új kerítés nem jó helyen van. Sajnos a digitalizálás során a telekhatárt nem a régi kerítés nyomvonalán vették föl, hisz csak utcafronton rögzítettek pontosan - ha pontosan rögzítettek - és a kő kerítés oszlopból adódóan könnyen tévesen lehet rögzíteni az adatot.
Ezen információk tudtában kérem véleményüket, milyen kilátásai lehetnek az embernek!
Megtisztelő segítségüket előre is köszönöm!

Minden Jót kívánok!

lajcsó # 2016.02.03. 07:39

"Mi elbirtoklást szeretnénk kérni, jogelődi nyilatkozattal, de most megrekedtünk."
Eddig ok. Gondolom az előző tulajdonos tanúként fog nyilatkozni a per során. Ügyvéd közreműködését az érdekedben erősen javaslom!

viola3 # 2016.02.02. 22:24

Tisztelt Fórumozók !

Segítséget szeretnék kérni.
2002-től vagyunk tulajdonosok a lakóhelyünkön. Új felmérésü digitális térkép készült az ingatlanokról 2005-ben. Az egyik szomszéddal közös telekhatáron egy vékony 70 cm-es sáveltérés volt, 30 méter hosszon 22 m2, az Ő javára. A mi telkünk nagy mérete miatt minket nem értesítettek erről, de a szomszédot igen, egyeztettek is vele, részére be is jegyezték a földhivatalban az eltérést. Erről az eltérésről a szomszéd sem tájékoztatott minket. Mivel Ők már 1931. óta tulajdonosok létrehozták a telekhatárukat, fele részben melléképület, fele részben kerítés. Mi mikor megvettük az ingatlant az általuk létrehozott határt fogadtuk el, nem mérettük fel ismét a telket. Jóhiszeműen használtuk. Erről az egészről nem is tudtunk tavaly nyárig, mikor is a jegyzőtől birtokvédelmi eljárásban a terület kiürítését kérte, ezt követően beperelt a bíróságon jogosulatlan haszonszerzés és földhasználat miatt, 300.000.- Ft feletti kártérítéssel. Megtörtént a tárgyalás, nem volt hajlandó egyezkedni, hiába vittünk igazolást a földhivataltól, hogy anno nem értesítettek minket. Felmérgelte magát, ugyanis a kártérítési igényét elutasítottuk, még újabb 170.000.- Ft kártérítést akar pluszban az áthullott diótermés miatt. Mi elbirtoklást szeretnénk kérni, jogelődi nyilatkozattal, de most megrekedtünk.
Várom szíves segítő válaszukat!

MajorDomus # 2015.10.23. 18:35

És még ott van?

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 20:14

Dehogynem, egy Péternek sikerült a garázsát a parkerdőbe szuszakolni

MajorDomus # 2015.10.22. 19:55

Az nem fog menni.

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 13:56

Biztos, ha ki tudod kerülni a helyi építési szabályzatot...
:)))

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 13:11

Ha a szomszéd ragaszkodik ennek a kerítésnek a vonalához, akkor akár el is fogadjuk

Azért ennyire ne légy nagyvonalú, ragaszkodj a földhivatali adatokhoz.

. De akkor is ki kell hogy vágja a fáit, bokrait, hiszen telekhatáron az nem lehet.

Ha meglesz a telekhatár a Te területeden neked kell tisztítanod a telkedet, és ha van önkormányzati rendelet
az ültetési távolságról, ragaszkodhatsz ahhoz.

Péter__ # 2015.10.22. 12:17

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat, észrevételeket.

Ismétlem magam: NEM akarom átlépni a határokat, sőt ki szeretnénk méretni a telket, a szomszéd meghívásával. Az ő területére semmiképpen sem építkeznék, max a jelenlegi kerítéshatárra. Lehet sima ügy lesz, elismeri a határokat, s kész. Én a legrosszabb esetet akartam megtudni...

Mint írtam, földmérő megnézte a régi-régi alap térképet is, ott is 20 méter széles a terület. Most az új digitális térkép szerint is. Szóval a digitalizálás megfelelő. Ahol most van a kerítése, ott régen sem volt semmi határ...rosszul kertelt valaki 50 éve..csupán ennyi lehet.

A kerítés a benőtt gazok között áll így mindössze 19 méter széles a telkünk. (ez úgy 50 éves kerítés lehet, drót sincs, csak néhány oszlopmaradvány)

Ha a szomszéd ragaszkodik ennek a kerítésnek a vonalához, akkor akár el is fogadjuk, ergo oda tesszük a házat. De akkor is ki kell hogy vágja a fáit, bokrait, hiszen telekhatáron az nem lehet.

A telekhatár kiméréssel várni szeretnénk mindaddig, míg jogerős építési engedélyünk nem lesz. CSAK amiatt, hogy ha netán bármi vita lenne, legalább ezt a részét ne akadályozza... mással nem is mint időhúzással tudná, de ehhez meglenne a lehetősége.

Immaculata # 2015.10.22. 09:30

És te annak adsz jogi segítséget együttérzés okán aki itt nem is kérdez...

A felvilágosítás jogi segítségnyújtás volt.
A kérdező az igazát akarta megerősíttetni itt. Hiába írták meg, hogy kicsit másképpen lenne érdemes gondolkodni, átlendült mindazon részeken, ami nem az ő igazát támasztotta alá.

groszfater@gmail.com # 2015.10.22. 07:38

az a te dolgod de Péter ügyére ennek semmi kihatása.(szerencsére)
a másik gondolatot nagyvonalúan átlépted...:)))

Immaculata # 2015.10.22. 07:34

Nanemaaa-nak hiszek.