Utólagos szigetelés ... telekhatát 2006 - os háznál


MajorDomus # 2014.07.25. 22:02

Előbbinél egyetértünk, utóbbinál nem.

nanemaaa # 2014.07.25. 07:09

A raktárkészlet is képvisel értéket. Szerintem költségvetésbe anyagot ár nélkül nem lehet beállítani. Nyilván könyvelésbe sem. ;)

MajorDomus # 2014.07.24. 20:24

Van annyi raktáron!

nanemaaa # 2014.07.24. 12:25

0 FT anyagköltséggel adott árajánlat szerintem sánta. A hiba nem fog ráleheléstől elmúlni, ahhoz anyag kell. Lehet, hogy minimális mennyiségben, de akkor is meg kell venni a legkisebb kapható kiszerelésben lévőt. Ezt kellene felszámolni az ajánlatban.

salilaszlo # 2014.07.23. 19:39

Köszönöm szépen a segítséget. Mivel jegyzőnél be lett jelentve a "hiba", így megvárom míg jegyzőnk visszatér a szabadságáról. De valóban nekem is azt ajánlotta fel, hogy vagy úgy lesz, hogy arra kötelez, hogy én javíttassam meg, vagy térítsem meg a kárt az általam kapott ajánlat összegében. Biztos, hogy érdekes lesz még az egyezség, mivel szomszéd kivitelezője 55ezer + ÁFA, míg az enyém 5ezer +ÁFA ajánlatot tett.... Az egyetlen különbség, hogy az én szakim nem tudott felszámolni anyagdíjat, mivel nulla a költsége, annyi festék kell... A telekhatár pontosságát majd később fogom lenyomozni, úgyis ki akartam kérni a tervrajzokat és a térképkivonatot az önkormányzattól. De mindenképpen nevetséges -nem egész 3m - távolság van a két épület közt....

De tényleg még egyszer is köszönöm az eddigi segítséget.

MajorDomus # 2014.07.10. 21:16

Mennyire van a ház a telekhatártól?

nanemaaa # 2014.07.10. 10:13

Csak egészen halkan jegyzem meg, ha a saját telkeden történő munkavégzés során sértetted meg a szomszéd házát, akkor vélhetően oldalhatáron álló lakóépületről beszélünk, ahol is feléd egyébként tilos lett volna szigetelni, mivel átépített a te telkedre. Persze ez a kártérítési kötelezettségedből nem von le semmit. Viszont jó tárgyalási alap lehet.

nanemaaa # 2014.07.10. 10:10

Azon túlmenően, hogy MD javaslatával egyetértek, alternatív megoldásként szóba jöhet, hogy kérsz árajánlatot az általad választott kivitelezőtől, s azt az árat felajánlod a szomszédnak. Ha csak a saját kivitelezőjével akarja megoldani a munkát, akkor abba te beszállsz a te kiviteleződ ajánlatának megfelelő összeggel. Ezek után a szomszéd a teljes házát akár újracsomagolhatja a saját költségén. Így a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. ;)

A lényeg, hogy ha bele is megy ebbe a megoldásba, arról, hogy pénzt adtál kártérítésül, mindenképpen csináljatok papírost!

MajorDomus # 2014.07.09. 19:21

A saját költségén persze.

Ha veled akarja fizettetni, akkor a,, saját embereiddel,, csináltasd meg.

Ha nem fogadja el, forduljon ő birósághoz.

salilaszlo # 2014.07.08. 19:08

Mivel időközben alakulni látszanak a dolgok, tovább pontosítok illetve kérdezek. 2 db hiba javítását kell eszközölni a szomszéd ház falán, egyik sem érdemelné meg a szót, de ki kell javítani. Kérdés, hogy kivel. Szomszéd kihívott egy szakembert 40-50 km-es távolságból, akinek állítólag 3-szor el kell jönnie ahhoz, hogy (még számára is) nevetségesen apró hibát kijavítsa. Köteles lennék én vele elvégeztetni? Vagy valóban hívhatok valaki mást, mondjuk 5 km-ről, aki szintén szakember (még nagyobb nevű is) és kb ötödannyi erőből és díjból megcsinálja.
A következő számomra elvi probléma, hogy az eddig kihívott távoli szakival a szomszéd az egész oldalt újra szeretné színeztetni, mert poros/sáros lett felverődéstől (nem az előző kár okozójától) a fala... megteheti?

Köszönöm a szíves választ!

MajorDomus # 2014.07.07. 19:51

Először is dokumentáld az esetet, fotók, videofelvétel aznapi újsággal, dátum miatt, majd ajánlj fel egy összeget a szomszédnak írásban.

Ha elutasitja, ami biztos, onnan az ő térfelén pattog a labda és a bizonyítási teher, benned megvolt a jóindulat.

salilaszlo # 2014.07.06. 17:36

Szép napot!

Olyan kérdésem lenne, hátha valaki tud érdemben segíteni, hogy amennyiben szomszéd házán az én telkemen bérbe dolgozó markoló (tényleg) apró, körömnyi nagyságú 1 cm mély lyukat ütött a visszapillantóval a szigetelésén. Ők kicsit túlzottan reagálva, már mindennel fenyegetőzve kihívtak az én távollétemben egy "hozzártő" szakembert, aki azzal "kecsegtetett", hogy emiatt a semmi hiba miatt az egész oldalt újra kéne hálózni, és színezni. Bár nekem is van némi rálátásom, azért utána kérdezve és olvasva más fórumokon, felhívva szakembereket ez enyhén túlzás szakmai tanács volt. Magának a hibának a javítását észre nem vehető esztétikai hibával, ami 1 év után eltűnik (összeérnek a színek) egy 10 perces művelettel meg lehetne oldani a teljes oldal költséges kihagyásával. Kérdés valójában, hogy ilyen esetben mi a szükséges teendő? Bár ha jól tudom nem nekem kellene ezt állnom, hanem annak, aki a kárt okozta,de mivel a szomszéd hozzáállása eléggé sarkos, így szeretnék közbelépni. Előre is közsönöm a választ!

További szép napot!!!

nanemaaa # 2013.04.05. 06:23

A tulajdonosok hozzájárulásának pótlása nem ad felmentést az építési szabályok betartásának kötelezettsége alól. Már pedig az OTÉK szerint a szomszédos telek fölé kizárólag oldalhatáron álló beépítés esetén az épület eresze nyúlhat át 2 m magasság felett.
A most január 1-el hatályba léptetett módosításból is kimaradt a szigetelés átnyúlásának biztosítása, pedig a tervezetben még szerepelt. Ennek tükrében lényegében teljesen mindegy, hogy az AB mit döntött a kérdés polgári jogi részében.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 05:26

Bíróság pótolhatja a szomszéd hozzájárulását. [...]
Szerintem egy ilyen per abszolút nyerhető.

A Székesfehéhérvári Törvényszék három hivatásos bíróból álló tanácsa egészen másként gondolja.

Nandiboy # 2013.04.04. 21:57

Pinyo!
"ezekkel a jogszabályokkal elég sok embernek nem lesz energetikai tanúsítványa"

Lesz, legfeljebb az lesz ráírva, hogy "C" "D", vagy rosszabb energetikai osztály, pedig lehetne akár "A" is.

Az ingatlan tulajdonosoknak érdeke, hogy minél jobb besorolású legyen az épület energiatanúsítványa, mert ezzel növelheti annak piaci értékét is.

Nandiboy # 2013.04.04. 21:42

Pinyo!
Vannak jó híreim.

1.
Változott az OTÉK 35.§ (2013.01.01. hatállyal)
Törölték a szabályból a 2002 év előtt épült házakra vonatkozó korlátozást. És kivették a jogszabályból a 10 cm vastagsági korlátozást is.

  • utat engednek a passzív házaknak -

2.
Alkotmánybírósági döntés született III/2391/2012 sorszám alatt. Idézek néhány lényeges gondolatot:
"Az OTÉK hivatkozott rendelkezése ... nem biztosít az építésügyi hatóságnak az Alaptörvény XX. cikk (1) és (2) bekezdésében foglaltakkal összefüggésben sem olyan mérlegelés nélküli hatáskört, amely alapján az építésügyi hatóság az engedélyhez és bejelentéshez sem kötött hőszigetelés eltávolítására vonatkozó kötelezettséget lenne köteles előírni."

"...mindenkinek joga van a tulajdonhoz és a tulajdon egyben társadalmi felelősséggel is jár...e társadalmi felelősség körbe tartozik az emberiség rendelkezésére álló energiaforrások szűkös volta miatti környezet védelme is."

„a tulajdonhoz való jog ... alapvető jog, amely azonban nem korlátlan. A tulajdonosnak joga gyakorlása során tekintettel kell lennie mások jogaira és jogos érdekére. A tulajdonhoz való jog tehát korlátozható, a korlátozás azonban akkor alkotmányos, ha az másik jog védelme vagy érvényesülése, illetve valamely alkotmányos cél érdekében történik, mely más módon nem érhető el, továbbá ha a korlátozás arányban áll az elérni kívánt cél fontosságával.”

"Pinyo!
Vannak jó híreim.

1.
Változott az OTÉK 35.§ (2013.01.01. hatállyal)
Törölték a szabályból a 2002 év előtt épült házakra vonatkozó korlátozást. És kivették a szabályból a 10 cm vastagsági korlátozást.

  • utat engednek a passzív házaknak -

2.
Alkotmánybírósági döntés született III/2391/2012 sorszám alatt. Idézek néhány lényeges gondolatot:
"Az OTÉK hivatkozott rendelkezése ... nem biztosít az
építésügyi hatóságnak az Alaptörvény XX. cikk (1) és (2) bekezdésében foglaltakkal összefüggésben
sem olyan mérlegelés nélküli hatáskört, amely alapján az építésügyi hatóság az engedélyhez és
bejelentéshez sem kötött hőszigetelés eltávolítására vonatkozó kötelezettséget lenne köteles előírni."

"...mindenkinek joga van a tulajdonhoz és a tulajdon egyben társadalmi felelősséggel is jár...e társadalmi felelősség körbe tartozik az emberiség rendelkezésére álló energiaforrások szűkös volta miatti környezet védelme is."

„a tulajdonhoz való jog ... alapvető jog, amely azonban nem korlátlan. A tulajdonosnak joga gyakorlása során tekintettel kell lennie mások jogaira és jogos érdekére. A tulajdonhoz való jog tehát korlátozható, a korlátozás azonban akkor alkotmányos, ha az másik jog védelme vagy érvényesülése, illetve valamely alkotmányos cél érdekében történik, mely más módon nem érhető el, továbbá ha a korlátozás arányban áll az elérni kívánt cél fontosságával.”

"Az OTÉK 35. § (8) bekezdésének rendelkezése se nem tiltja, se nem akadályozza e jogos igény érvényesíthetőségét, hanem elősegíti azt"

3.
A legbiztosabb módszer, ha megveszed az elfoglalni kívánt területet, vagy szolgalmi jogot jegyzel be a szomszédod beleegyezésével, vagy legalább írtok egy papírt, hogy megengedi a hőszigetelést. A papírral ő is fedezve van, hogy nem fogod elbirtokolni a területét.
De ha nem bírsz megegyezni a szomszéddal, akkor vizsgáld meg, hogy belülről tudsz-e szigetelni. Készíts egy mérleget szedd össze, mennyi hátránnyal járna a belső oldali hőszigetelés, szerintem sem gazdasági, sem környezetvédelmi haszna nem lenne. Puhatold ki, hogy a szomszédnak mi az aggálya. Alapos-e a kifogása.

Bíróság pótolhatja a szomszéd hozzájárulását. Ptk. 5. § és Ptk. 295. § irányadó. Hivatkozhatsz arra, hogy a szolgalmi jog bejegyzése a szomszéd írásos hozzájárulása nélkül nem lenne lehetséges.
Csak akkor fogsz sikerrel járni a bíróságon, ha tudod bizonyítani, hogy a szomszéd érdeksérelme csekély a hőszigeteléssel elérhető gazdasági és környezetvédelmi előnyökhöz képest.
Szerintem egy ilyen per abszolút nyerhető.

Mondd a bírónak, hogy természetesen készen állsz kompenzálni a szomszéd érdeksérelmét, bár a bíróság valószínűleg kirendel egy szakértőt, aki 99% eséllyel meg fogja állapítani, hogy a szomszédot bár 5 eFt érdeksérelem éri, de jelentősen 5%-al növekszik az ingatlana értéke a homlokzatod rendezetté válása után.

Nem árt tudni azonban, hogy a jelenleg hatályos 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet jelenleg 0,45 W/m2K-értéket hőszigetelést ír elő az épületet határoló falakra. A te 44cm vastag porotherm falad jelenleg 150%-ban teljesíti a követelményt.
Ez valamelyest nehezíti a szükségesség bizonyítását, ami a szolgalmi jog gyakorlásának elengedhetetlen kelléke.
Azonban fontosnak tarthatod, az "A" energiaosztály, azaz 200% célérték elérését, amely a jelenlegi állapothoz képest további környezetvédelmi, és gazdasági előnyökkel szolgál. Ezen előnyöket csak utólagos hőszigeteléssel lehet elérni. A bíró valószínűleg szakértőt fog kirendelni, aki pontosítja az általad felvázolt megállapításokat. A bíró látva az alkotmánybírósági érvelést, és a szakértő megállapításait, akár jogos igényként értékelheti az 5 cm utólagos hőszigetelést a telekhatáron álló falon.

Bírósági eljárásban neked kell megelőlegezni a költségeket, de végül a pervesztes fizet.

Végül de nem utolsó sorban:
A kisajátítás szabályai nem vonatkoznak hőszigetelésre, ezért a bíróság előtt ne próbálj meg tulajdonosi igényeket formálni a szomszéd telkére.

Pinyo # 2011.07.24. 13:31

azért látom gyúrjátok rendesen egymást...

azt hiszem, hogy kiméretem újra a telket... aztán meglátjuk... de ha jól emléxem, akkor hagytunk el... igaz keveset.

egyébként, ha engedi és én több mint 10 évig gondoskodok a házfalamról akkor ez az én tulajdonomba kerül??? mert ugye ez is jog? vagy? (tudom, h szívességnél nincs ilyen, de...)

azért jó, h magyarországon minden olyan egyszerű...

de ezekkel a jogszabályokkal elég sok embernek nem lesz energetikai tanusítványa...:( főleg ha van egy kedves szomszéd, aki fenntartja a jó
(v)iszonyt..:)

nanemaaa # 2011.07.23. 13:54

Valóban nem ezt írtad, de pont annyira illett ide, mint a ptk általad beidézett passzusa. ;)
Ha nem ezt akartad írni, akkor pláne kérdéses az öncélúvá tett idézet.
Nem, de láttam már jogászt közelről. ;)

Sherlock # 2011.07.23. 13:09

nanemaaa,

te jogász vagy?

2:én nem ezt írtam.

efi99 # 2011.07.23. 11:54

Telekhatárra nem építkezünk, akkor nincs gond a szigeteléssel. Akkor sem, ha előírás. Direkt beljebb kell építeni 10 centire, ezzel utólag úgysese tudnak semmit sem csinálni.
Azt is jól fenéken kellett volna billenteni, aki ezt rendeletben előírja, utólag lehetetlenné téve a szigetelést, ez a fal ráadásul általában pont az északi. Arra is kíváncsi lennék a szomszéd mire használja azt az 5 centit, fél méter magasságban.

nanemaaa # 2011.07.23. 11:32

Ebben nincs "hibahatár". Nem lóghatsz át, mert az ép hatóság úgyis lebontatja. Kivéve, ha megegyezel a szomszéddal és megveszed az átnyúló rész alatti telket, s azt telekhatár-rendezéssel a magadéhoz csatolod.
De mivel azt írtad, a szomszéddal nem jó a viszony, így ez elég nehéz lesz.
Arról meg a kivitelező igenis tehet, hogy nem megfelelő anyagokat épített be. Mellesleg az is hibás, aki csak 2 cm-es vakolat figyelembevételével tűzte ki a házat alapozáskor. (Vagy már az alap is átlóg? :()

Sherlock
Ha akarod vitatkozhatunk, de építési szabályokat akkor ne a ptk-ban keress! :D
A ptk egyébként nem azt mondja, hogy beépítheted a szomszéd telket, hanem, hogy átmehetsz a karbantartást elvégezni. Mellesleg az utólagos hőszigetelés nem karbantartás. ;)

Pinyo # 2011.07.21. 14:46

köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

kisebb kiegészítést tennék. Sajnos a hiba az egy természetes dolog. Erről sem a vállalkozó sem a vakolóanyagat gyártó nem tehet. (A hiba nagyobb mészdarab, fa, vastartalú anyag) Sajnos ez egy hibalehetőség a hagyományos vakolásnál és hagyományos pucoló anyagoknál... ezt beszívtam....

Szóval arra gondoltam, hogy jelen pillanatban a telekhatáron van a vakolat. Ennek eltávolítása után (tégláig/ ez kb. 2 cm ) felragasztatok egy 5 cm-es szigetelést. Ez ragasztóval és egyéb sallangal együtt max 4 cm-el növeli meg az eddigi belógást...

egyébként mit jelent az a túlépítés? ki állapitja meg, hogy mennyit kell fizetnem? Ha jól tudom, a hibahatár az 10cm... ebben pedig bent vagyok... vagy?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.07.21. 11:45

Jaaa, hogy elérkeztünk az anyagiakhoz.

Sherlock # 2011.07.21. 11:42

És sok szomszédnak van otthon pár millió forintja ilyesmire?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.07.21. 10:39

:) Ki beszélt itt lebontásról? El kell adnia telkét, házát a tiltakozó szomszédnak.:P